Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

ŘÍDKÁ STOLICE U PSA

OBSAH

Příznaky

U mladých štěňat je řídká, měkká stolice velmi častým jevem. Zvláště změny konzistence stolice, na začátku „bobek“, na konci kaše, a také „škrundání“ ve střevech a škroukání v břiše jsou velmi časté jevy u štěňat. Je to hlavně výsledek aktivity štěňátka, kdy je hodně prokrvený trávicí trakt a je poněkud narušeno hospodaření s vodou ve střevě. Pokud je pejsek v pořádku, nehubne, nemá ve stolici krev a podobně, pak si s konzistencí jeho stolice vůbec nelamte hlavu. Uvidíte, že se v průběhu času vše srovná samo. Pokud by ale uvedené problémy přetrvávaly ještě asi tak měsíc, tak zkuste pejska převést na hypoalergenní krmivo Brit Care.

Příznaky:

  • řídká až vodnatá stolice
  • častější nutkání na stolici – více než 3x denně
  • bublání ve střevu
  • plynatost
  • snížená chuť k jídlu
  • krev nebo hlen v stolici
  • horečka
  • zvracení
  • bolest břicha
  • apatie
  • dehydratace
  • ztráta hmotnosti

Zdroj: Řídká stolice u psa

Poradna

V naší poradně s názvem DIAGNOSTIKA PSA PODLE STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Peti.

Dobrý den, děkuji za podrobný článek o stolici psa. Bohužel máme několik příznaků dohromady u půlročního francouzského buldočka a to již 3 měsíce v kuse. Stolice řídká, většinou světlá, s čerstvou krví, často hlen. Opakovana koprologie ani krevní testy nic neukázaly. Na co to může ukazovat? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste nasadit léčbu pomocí probiotik a diety. Kupte pejskovi psí probiotika a dávkujte mu je ze začátku v dvojnásobné dávce, kterou po týdnu snižte na doporučenou dávku.
Strava: Vařené kuřecí maso smíchejte s bílou rýží a lžičkou konzervované dýně. Tato směs je dobrá domácí dieta, kterou lze bezpečně krmit několik dní.
Pokud by se to po dvou týdnech nezlepšilo, tak bude třeba dále pokračovat v pátrání za pomoci veterinárního lékaře. K dispozici je několik dalších vyšetřovacích metod:
- Analýza moči
- Rentgen břicha
- Endoskopie
- Biopsie střevního traktu

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Diagnostika psa podle stolice

Barva stolice

Majitel psa má možnost posoudit nejen konzistenci stolice, ale také její barvu. Barvu stolice určují žlučová barviva, která vznikají v játrech, a to jako důsledek rozkladu červeného krevního barviva.

Barvu stolice ovlivňuje značně i krmivo. Velké množství masa způsobuje tmavší barvu stolice, stejně tak jako borůvky, pokud je pes jí. Pokud psovi podáváme více zelené zeleniny, mohou mít výkaly nazelenalou barvu. Mrkev nebo červená řepa mohou mít za následek, že se stolice zbarví dočervena, mléčné produkty nebo vejce zase barví spíše dožluta.

Nezávisle na tom existují i zbarvení, která vás upozorní na chorobné procesy.

Zdroj: Černá stolice u psa

Diskuze

V diskuzi ŘÍDKÁ STOLICE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucasice.

Střevní problémy u psa jsou způsobeny hlavně nekvalitní stravou psa. Krmení nekvalitními granulemi a konzervami.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Řídká stolice u psa

Léčba

Pokud u psa pozorujete černou stolici a jste přesvědčeni o tom, že tento problém není způsoben stravou, je dobré navštívit veterinárního lékaře. K veterinárnímu lékaři vezměte s sebou i vzorek stolice, a to pro případné koprologické vyšetření.

Veterinární lékař vašeho psa vyšetří, popřípadě provede ještě další vyšetření (odběr krve, sonograf), a sdělí vám diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Černá stolice u psa

Poradna

V naší poradně s názvem ŘÍDKÁ STOLICE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Kraus.

Dobrý den potřebujeme poradit. Máme německého ovčáka stáří 4.11.2014 má průjem, který se občas změní v trochu tužší. Již se nedokážeme s tím poradit. Dáváme stravu jen granule. Děkuji za radu.
S pozdravem Petr Kraus

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste psí probiotika. Probiotika upraví střevní flóru a zajistí správné fungování střev. Stolice pak zhutní a pes bude mít zase správný přísun živin ze střev. Psí probiotika se prodávají ve formě pasty a její dávkování je závislé na hmotnosti psa. Dají se koupit v lékárně a nebo u veterináře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Řídká stolice u psa

Gutalax pro psa

Gutalax je projímadlo určené pro lidi. Vhodné je upravit stravu, podávat více tekutin a na upravení tvrdé stolice použít Duphalac. Dávkování je na láhvi, velké balení stojí kolem 200 Kč. Je důležité najít správné dávkování, aby se pes neuchodil na stolici. Přípravek je sladký, tak by neměl být problém s jeho přijímáním.

Zdroj: Tvrdá stolice u psa

Postup

Ze začátku nepodávejte žádné jídlo. U malých plemen psů je vhodná 12hodinová hladovka, u větších plemen případně 24hodinová. Jídlo začněte podávat nejdřív v malých porcích. Dietní jídlo podávejte, dokud nebude stolice formovaná.

Pokud průjem přetrvává i přes hladovku déle než 24 hodin nebo došlo ke zhoršení stavu, ihned kontaktujte nejbližšího veterináře.

U psů, kteří zvraceli, rovněž nasaďte 12hodinovou hladovku. Psovi nabízejte často malé porce vody. Pokud pít nechce, můžete vodu dochutit vývarem z masa nebo rehydratačním roztokem. Pokud se zvracení neobjevilo během prvních šesti hodin hladovky, nabídněte psovi malou porci bílého masa s rýží nebo dietní konzervu. Počkejte 2 hodiny. Pokud pes po tuto dobu nezvrací, nabídněte další porci dietního jídla. Pokud se stav upravuje a pes nezvrací, můžete postupně zvětšovat porce jídla a podávat ho častěji. Pokud průjem nebo zvracení přetrvávají i přes hladovku déle než 24 hodin nebo došlo ke zhoršení stavu, ihned kontaktujte veterináře.

Věděli jste, že průjem je vůbec nejčastější příčina návštěvy veterináře?

Zdroj: Řídká stolice u psa

Diskuze

V diskuzi DIAGNOSTIKA PSA PODLE STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek.

dobry den,pes springl spanel,v klidu po jidle stolice normal,při venceni odpoledne dost beha třeba 4x je to jak prujem.je to normalni.Krmim rano a odpoledne po venceni kol.17-18 hod. .Dekuji Krejci

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Diagnostika psa podle stolice

TIPY

Probiotika: Purina fortiflora je probiotický doplněk pro psy všech věkových kategorií. Živé probiotické kultury Enterococcus faecium SF68 zlepšují přirozenou funkci střev a posilují imunitní systém. Mimo jiné podporují také mikrobiální rovnováhu ve střevech. Pomáhá při průjmech, plynatosti, nechutenství a slabé imunitě.

Entero ZOO gel: Entero ZOO je inovativní střevní adsorbent (enterosorbent), který působí v trávicím traktu zvířete, kde na sebe váže toxiny, škodlivé látky, patogeny a alergeny a odvádí je z těla ven.

Dia Dog tablety: Dia Dog žvýkací tablety jsou určené pro zmírnění akutních průjmů u psů a koček. Obsahují přírodní látky, které regulují zažívání, uklidňují podrážděnou sliznici a vážou na sebe bakterie, toxiny a další škodliviny. Zároveň podporují růst přirozené střevní flóry.

Zdroj: Řídká stolice u psa

Diskuze

V diskuzi NEMOCI ZAKRSLÝCH KRALIKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den máme zakrslého králička letos 4.rokem lvíček slečna.Zatím sní nebyl žádny zdravotní problém na očkováni chodíme.Včera si manželka u ni všimla když ležela v kleci mirně třepala hlavičkou trvalo asi 10minut když jsem během toho hladil nebránila se pak z ničeho nic přestalo a chovala se normálně.Chceme se ujistit zda nejde o nic vážneho pokud by se to často opakovalo vezmem ji na veterinu.Děkuju za odpověď Honza P. z Ostravy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina Bláhová.

Dobrý den, měli jsme králíčka 9 měsíců, byl aktivní jedl, nějak, pil, stolice v pořádku i močil, začal hubnout s dnes nám bohužel zemřel. Nevíte co by to mohlo způsobit? Ráda bych věděla co se stalo. Děkuji Bláhová

Zdroj: diskuze Nemoci zakrslých kraliků

Řídká stolice

Řídká stolice je zapříčiněna nárůstem bakterií v tenkém střevě. Nárůst bakterií je relativně všeobecný stav, který může být v organismu přítomen dlouhá léta, dokud se neodhalí. Je to z důvodu častého užívání léků, které „vymetou“ ze střeva nejen nežádoucí choroboplodné, ale současně i přátelské bakterie – probiotika. Tenké střevo za normálních okolností obsahuje relativně malý počet bakterií, avšak níže uvedené faktory mohou zapříčinit přebytečný nárůst bakterií v tenkém střevě.

Nežádoucí bakterie v procesu nazývaném dekonjugace žluči způsobují nedostatečný příjem tuků (malabsorpci tuků), z čehož vyplývá malý příjem sacharidů. Namísto toho, aby je organismus zužitkoval, zůstávají sacharidy v tenkém střevě, kde nastává jejich nežádoucí kvašení. Toto vyústí do tvorby plynů, bolesti, nadýmání, zapáchajících plynů. Tyto aspekty tvoří ve stolici hlen, stolice zapáchá a může vzniknout řídká stolice či průjem. Toxické metabolické produkty nežádoucích bakterií poškozují střevní buňky, čímž se zamezí příjmu živin. Kromě snížené schopnosti přijímání živin může vzniknout alergie proti potravinám a jejich intolerance.

Nárůst bakterií může způsobit:

  • Snížená pohyblivost v tenkém střevě zapříčiněná nadbytkem cukru v potravě, chronický stres a zdravotní problémy jako diabetes, snížená činnost štítné žlázy (hypotyroidismus) a skleroderma.
  • Snížená tvorba kyseliny solné (hypochlorhydrie) v žaludku je častým projevem v průběhu stárnutí organismu. Protože žaludeční kyselina je kyselá, pomáhá zabíjet bakterie. Jestliže jí je méně, je více pravděpodobné, že se budou bakterie rozmnožovat. Další příčinou nedostatečné produkce žaludeční kyseliny je zvýšené užívání antacidů.
  • Strukturální abnormality v tenkém střevě – operace, divertikly v tenkém střevě, slepý prstenec, střevní obstrukce a fistuly při Crohnově nemoci. Tento uvedený seznam není kompletní a uvádí jen některé strukturální příčiny způsobující bakteriální nárůst.
  • Stres, snížená imunita, některé léky, nedostatek vlákniny v potravě a nedostatek pankreatických enzymů.
Symptomy nárůstu bakterií v tenkém střevě jsou zácpa, nadýmání břicha a tvorba plynů po pozření stravy, únava, ztráta hmotnosti, bolesti břicha, hlen ve stolici.

Přesné testování a léčení nárůstu bakterií je složité. Konvenční léčba obecně používá antibakteriální léky, které však zároveň ničí i užitečné bakterie. Existují způsoby, jak nežádoucí nárůst bakterií v těle psa zvládnout a léčit přírodními prostředky: dietou, bylinnými prostředky, probiotiky a trávicími enzymy.

Zdroj: Diagnostika psa podle stolice

Poradna

V naší poradně s názvem POLOPRŮJEM S HLENEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra Šiklová.

Dobrý den,

mám trpasličího pudla, fenečku, 10 let a v průměru tak 3x 4x do měsíce má akutní potřebu k vyprázdnění a okamžitě z ní vypadne polotuhý poměrně velký exkrement potažený jakýmsi slizem, hlenem. Krmení má neměnné, občas přes den psí pamlsky a pravda, někdy ze mně vyloudí kousek z koláče, vánočky, rohlíku, sušenky...), ale opravdu jen kousek, má už jen 15 zubů, takže ji krmím psími konzervami (Rinti, GranCarno nebo StarVita) s přídavkem trochu vloček či rýže, protože po čistém masu z konzervy mívala průjmy. Mám ji od jejích 6 let. Co může být příčinou občasného poloprůjmu s hlenem?

Přeji hezké dny

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčinou může být věk. Se stárnutím psa přicházejí nové nemoci a nepříjemnosti. Bližší informace o možných příčinách by přineslo vyšetření ultrazvukem, počítačovou tomografií a taky by pomohlo laboratorní vyšetření stolice. V domácích podmínkách a svépomocí tyto komplikace nevyřešíte a budete muset začít spolupracovat s veterinářem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Řídká stolice u psa

Co dělat, když psovi kručí v břiše

Léčba průjmu a kručení v břiše u psa je založena na doplňování živin a tekutin do těla, aby nedošlo k dehydrataci.

Pokud se jedná o akutní průjem způsobený infekcí, není třeba jej nějak léčit. Střevo má velkou schopnost se léčit samo, někdy lékaři hovoří o střevu jako o orgánu imunitní soustavy. Průjem je v podstatě očistou již vzniklého problému. Pokud není průjmové onemocnění vyvoláno jiným onemocněním, postačí pouze doplňování tekutin. Pitný režim může být doplňován i minerální vodou bez bublinek, aby nezatěžoval podrážděný žaludek. Je potřeba na nějakou dobu vynechat úplně vše, co obsahuje mléko. Po mírném zklidnění žaludku lze po menších dávkách konzumovat dietní konzervu nebo dietní granule. Doma můžete sami připravit dietní jídlo, například uvařené kuřecí prso s rýží a trochou mrkve. Dietní strava by měla být postavená na nízkém obsahu tuku a zvýšeném obsahu iontů.

Jiná situace je však u štěňat, starších a nemocných psů. Zde je vždy dobré stav a léčbu nejdříve konzultovat s ošetřujícím veterinářem. Pokud domácí léčba průjmu nevede ke zlepšení stavu, je třeba vyhledat pomoc veterináře. Veterináře byste měli navštívit ihned, pokud stolice obsahuje krev nebo hlen, psa bolí břicho, opakovaně zvrací, má horečku, je zesláblý a dehydratovaný, nebo pokud pozorujete jiné závažné změny zdravotního stavu. Větší obezřetnost doporučujeme zejména u malých štěňat, kde i krátkodobý průjem může rychle vyvolat dehydrataci.

Zdroj: Řídká stolice u psa

Diskuze

V diskuzi VLIV KRMIVA NA TUHOST STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Mého psa - SBT, 18 měsíců - krmím od malička krmivem Carnilove od firmy Brit. Nejprve krmivem Puppy a od roku střídám jednotlivé druhy tohoto typu. Již delší dobu mívá pes poměrně často ( většinou ) ne přímo průjem ale dosti měkkou stolici.
Poraďte mi prosím, zda je tato situace řešitelná změnou krmení a pokud ano, tak za jaký druh.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vliv krmiva na tuhost stolice

Diagnóza

Vzhledem k akutnímu nástupu tohoto onemocnění může být při krevních testech zaznamenáno jen málo abnormalit. Aby bylo možné zjistit, zda je v krvi psa přítomna E. coli nebo jiné infekční agens, tak veterinář odebere vzorky krve, moči a pokud možno i stolice pro kultivaci.

Zdroj: E coli u psa

Diskuze

V diskuzi ČERNÁ STOLICE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bedřiška Šustrová.

Dobrý den... mám 3 letou fenu NO a máme sní problém už jako štěně, NEŽERE, vařím jakékoliv maso hovězí , vepřové, kuře, granule střídáme a ty vůbec nežere, a nyní má právě tmavou spíše černou stolici dali jsme jí vykastrovat, tak měsíc jsme jí dávali dohromady a 1 měsíc žrala dobře a nyní právě opět nežere....jsem z toho docela zoufalá a bojím ....Děkuji za pochopení a zprávu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Černá stolice u psa

Příznaky rakoviny žaludku u psa

Nejčastějším příznakem je měkká stolice nebo průjem. Dalšími příznaky mohou být:

  • zvracení
  • regurgitace (návrat nestrávené potravy do úst bez nauzey a dávení)
  • plynatost střev, nadýmání
  • celková slabost
  • průjem/zácpa
  • nechutenství

Zdroj: Rakovina žaludku u psa

Diskuze

V diskuzi BIŠONEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Grigorjan.

Dobrý den ,mám 10 letého bišonka a dnes při vyprazdnování byla v jeho stolici sražená tmavá krev,trochu hlenu a část byla řídká .Několik minut před žral travu a ta vyšla také. Odmítal ranní krmivo ,venku veselý ,trochu žral a ted spí .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bišonek


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP