Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

PLEMENO DUROC

OBSAH

Plemeno duroc

Plemeno duroc vzniklo v USA. Vyšlechtěno bylo z původních červených prasat křížením s červenými guinejskými, španělskými a portugalskými prasaty. Poprvé se narodilo v roce 1860, a to v New Yorku. V roce 1882 byl tento druh zapsán do plemenné knihy.

Prase duroc má lepší parametry v reprodukci než ostatní otcovská plemena prasat. Vyznačuje se dobrou růstovou schopností a tvorbou svaloviny. U tohoto plemene je možno vykrmovat zvířata do vyšších porážkových hmotností, aniž by došlo k výraznějšímu zhoršení kvality masa (zejména protučnění). Plemeno je velkého tělesného rámce, klidného temperamentu, červenorezavého zbarvení. Výška v kohoutku je kolem osmdesáti pěti centimetrů a hmotnost okolo tři sta padesáti kilogramů.

Duroc je plemeno charakteristické svou odolností vůči stresu a infekcím. Uši jsou poloklopené, kýta a plec jsou dobře osvaleny. Záď zvířat je sražená. U kanců, ke kterým se nepřistupovalo nejlépe, se může projevit agresivita. Prevence je ale jednoduchá – správný přístup.

V podstatě se jedná o masný užitkový typ, který se dále vyznačuje těmito tvarovými vlastnostmi: Hlava je lehká, krátká, s výrazně pigmentovanou sliznicí rypáku. Krk je delší, dobře navazující na hrudník, který je středně dlouhý s mírně klenutými žebry. Hřbet je delší, klenutý, dostatečně široký, dobře osvalený. Záď je plynule navazující, sražená. Plec je dostatečně osvalená, pevně přitažená. Kýta je rovněž dobře osvalená. Končetiny jsou vyšší, suché, pevné, pigmentace spárků sytě černá.

Prase má strmější postoj, a to zvláště u zadních končetin. Kůže je pevná, zbarvení od žluté až po tmavě hnědou, štětiny jsou husté, tvrdé, občas kučeravé. Výrazným plemenným znakem tohoto prasete je jeho zbarvení. Je červené či rezavé spolu se širokou škálou jiných odstínů.

Výhodou je velmi dobrá konverze živin a denní přírůstek. Průměrný denní přírůstek se u tohoto plemene pohybuje kolem 900 gramů. Na 1 kilogram přírůstku se uvádí spotřeba krmiva 2,7 kilogramu. Kvalita masa je velmi dobrá.

Navzdory výrokům typu „ty seš ale prase“ je prase velmi čistotným hospodářským zvířetem. Vyměšuje mimo místo, kde spí, i mimo místo, kde žere. Zpravidla kálí po obvodu kotce, zejména tam, kde není pevná zeď. Souvisí to s vymezováním teritoria a pro chovatele je toto přirozené prasečí chování výhodou – při krmení shrábne výměšky na lopatu a chlívek stačí kydat dle potřeby, zpravidla jednou za týden až dva. Ve výkalech se prase válí, jen když je horko. Nemá totiž potní žlázy a v létě se přehřívá. V přírodě se válí v bahně, v kališti, a po uschnutí krusty na těle si ji odrbává o stromy. Zbavuje se tak staré kůže, komárů či případných kožních parazitů. Domácímu praseti uděláme dobře sprchou, přikrytím namočenou plachtou a drbáním – úplně nejlépe ocelovým kartáčem. A nebojíme se přitlačit.

Zdroj: Prase duroc

Diskuze

V diskuzi |PLEMENA KRÁLIKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draha.

Dobrý den.CHtěla bych se zeptat,kde můžu sehnat v okolí Karviné králika,plemeno -Hototský bílý.Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze |plemena králiků

Ruský (R)

Toto plemeno bylo vyšlechtěno v Anglii v 19. století.

Vzhled

Toto plemeno má typické zbarvení srsti. V okolí očí, nosu a končetin bývá zbarveno černě (případně může modře). Zbytek srsti pak bývá bílý. Barva očí je růžová. Toto plemeno má ideální váhu kolem 2,5 kilogramu.

Chov

Ruský králík také nepatří k příliš náročným plemenům. Toto plemeno nepotřebuje tolik krmiva jako jiná plemena, zároveň má také dobrou plodnost.

Obrázky

Odkaz na fotografie ruského králíka na googlu: ruský králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy malých plemen králíků

Diskuze

V diskuzi NEMOCI STARÝCH PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cezar.

Pejskovi ve stáří 9,5 let (střední plemeno), který je ve velmi dobré kondici při sono vyšetření našli nějaký útvar na močovém měchýři. Okamžitě nám doporučili nákladnou operaci, dle které se teprve prý dá rozhodnout, co dál.
Máme se prý během pár dnů rozhodnout, zda odoperovat. Vyšetření krve je dobré, vše v normě.

poraďte, prosím

děkujeme

majitelé

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci starých psů

Kuní velký (oficiální označení: Kuv)

Toto plemeno se řadí k českým plemenům vyšlechtěným asi na začátku 20. století. Toto plemeno není úplně populární, a proto je počet chovatelů kuního velkého králíka nízký.

Vzhled

Barva srsti tohoto plemene je hnědá a modrá. Barva krycího chlupu je u obou barev pastelová. Pro toto plemeno je typický tmavý pruh na hřbetě, tmavé zbarvení srsti kolem uší, nosu, očí, pírka a na končetinách. Barva oči u hnědého kuního králíka je hnědá, u modrého je šedomodrá. Délka uší je 11 cm. Pro toto plemeno je typická váha kolem 5 kilogramů.

Chov

Toto plemeno není na výstavách běžné, protože málokterý jedinec má zcela přesný barevný ráz. Toto plemeno není nijak náročné na chov.

Obrázky

Odkaz na fotografie kuního velkého králíka na googlu: kuní velký králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných na maso

Diskuze

V diskuzi DORÁŽENÍ NA OSTATNÍ PSY I FENKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den.

Máme 11timěsíční b.kolii pejska. Základní výcvik má. Přivolání perfektní. Ale problém začíná,když se objeví cizí pes. V této chvíli nereaguje na žádný povel a běží dorážet a štěkat.
Cizích lidí si nevšímá,ze všema dětmi(i cizími)kamarád. Asi ve 4,5měsíci byl pokousanej jednou starší fenkou. Může mít tato jeho zkušenost na náš problém vliv? Uvažoval jsem o výcvikovým obojku(el.),ale nevím jestli je to zrovna vhodné pro tohle plemeno. V minulosti jsem cvičil něm.ovčáky a tohle se mě nestávalo.

Děkuji Petr

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dorážení na ostatní psy i fenky

Hototský bílý (oficiální označení: Hb)

Toto plemeno bylo vyšlechtěno ve Francii na počátku 20. století.

Vzhled

Pro toto plemeno je typická bílá srst s černými očními kroužky. Oči mají hnědou barvu. Uši jsou dlouhé asi 12 cm. Toto plemeno hototského bílého králíka se řadí k plemenům nenáročným na chov. Ideální váha je kolem 5 kilogramů.

Chov

Toto plemeno se užívá hlavně pro výstavní účely, i přesto je ale chov náročný, protože ne každý králík z vrhu má předepsaný vzhled. Krmení a chov je jinak stejný jako u ostatních plemen.

Obrázky

Odkaz na fotografie hotovského bílého králíka na googlu: hotovský bílý králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných na maso i kožešinu

Diskuze

V diskuzi JORKŠÍRSKÝ TERIÉR VÝCHOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Váchová.

Dobrý den.
Co mám dělat s yorkem když štěká 3 hodiny v kuse a při pohybu na mém pozemku / nemáme mezi zahradami plot / na mně utočí a vrčí. Dočkám se vždy jen ironického "promiňte " a pocem dáme mňaminku.to je na psa
Ano je to temperamentní plemeno,ale mělo by jeho chování mít meze.
Bojím se, že se budu muset ze zahrady odstěhovat a žít jen v paneláku.
Kvůli nevychovanému psovi.
Myslíte, že se nechá ještě vychovat ve dvou letech. Já vím, nechá, ale musí jeho paní chtít....
Děkuji
Jitka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jorkšírský teriér výchova

Holičský modrý (Hm)

Toto plemeno patří ke slovenským národním plemenům.

Vzhled

Zavalité tělo a modrá srst jsou pro něj typické. Podsada srsti je modrošedá. Barva očí je hnědošedá. Délka uší je kolem 9 cm. Jeho ideální váha se pohybuje kolem 2,75 kilogramu.

Chov

Toto plemeno není náročné na chov. Protože se toto plemeno chová pro svou kožešinu, je třeba ji udržovat a chránit ji před slunečním zářením a nečistotami.

Obrázky

Odkaz na fotografie holičského modrého králíka na googlu: holičský modrý králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy malých plemen králíků

Kastorex (oficiální označení Ca)

Toto plemeno pochází z Francie z počátku 20. Století.

Vzhled

Toto plemeno má bobrovitou srst s černým závojem. Barva srsti je červenohnědá. Délka uší je kolem 12 cm. Jeho váha je kolem 4 kilogramů. Jedná se o krátkosrstého králíka.

Chov

Zpočátku se toto plemeno chovalo hlavně kvůli kožešině ale dnes patří hlavně k výstavním plemenům, chová se také pro maso, které patří k těm kvalitním. Chov tohoto králíka je trochu náročnější.

Obrázky

Odkaz na fotografie králíka kastorexe na googlu: kastorex foto.

Zdroj: Ukázkové druhy krátkosrstých králíků

Liščí králík (oficiální označení Li)

Původ tohoto králíka je dodnes nejasný.

Vzhled

I pro toto plemeno je typická délka jeho srsti. Uši jsou dlouhé asi 12 cm.

Chov

Původně bylo toto plemeno chováno pro kožešinu, dnes je hlavně určené na výstavy.

Obrázky

Odkaz na fotografie liščího králíka na googlu: liščí králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy dlouhosrstých králíků

Stříbřitý malý (S)

Toto plemeno je považováno za jedno z nejstarších, a proto se dost těžko určuje, odkud pochází.

Vzhled

Pro toto plemeno je typické stříbřité zbarvení srsti (to způsobuje střídání bílých a barevných konečků srsti). U tohoto plemena existuje řada barevných variant. Oči mají hnědou barvu. Délka uší je 9 cm. Ideální váha je kolem 2,75 kilogramu.

Chov

Toto plemeno je také vhodné pro chovatele začátečníky. Toto plemeno se chová pro své chutné maso, navíc je velmi dobrá jeho jatečně výtěžnost. Výhodou tohoto plemene je, že nemá takovou spotřebu krmiva jako jiná plemena. Také jeho mláďata rychle rostou.

Obrázky

Odkaz na fotografie stříbřitého malého králíka na googlu: stříbřitý malý králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy malých plemen králíků

Anglický beran (oficiální označení: AB)

Toto plemeno vzniklo v Anglii v 18. století.

Vzhled

Jako pro každého králičího berana i pro toto plemeno jsou typické jeho uši, které při pohledu zepředu tvoří podkovu. Rozpětí uší anglického berana by mělo být kolem 60 centimetrů (u výstavních kousků by určitě nemělo být menší). Barva srsti může být u tohoto plemene různá, například bílá, černá, divoká, železitá, madagaskarová, durynská, ale i strakatá. Ideální váha tohoto domácího králíka je kolem 5 kilogramů.

Chov

Toto plemeno anglického berana patří k náročnějším plemenům na chov, často se také účastní různých výstav a soutěží. Jedná se o sportovní plemeno. Je třeba mu často stříhat drápy, aby si neporanil uši. Také je důležitá, aby jeho klec byla čistá. Toto plemeno je vhodné pro zkušené chovatele.

Obrázky

Odkaz na fotografie anglického berana na googlu: anglický beran foto.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných pro jejich krásu

Tříslový (T)

Toto plemeno bylo vyšlechtěno v Anglii v 19. století.

Vzhled

Pro toto plemeno je také typické zbarvení jeho srsti, které je místy ohnivě červené. Většina srsti je ale černá. Toto plemeno má tři barevné varianty, a to černou, modrou a havanovitou. Délka uší je kolem 10 cm. Jeho ideální váha je kolem 2,75 kilogramu.

Chov

Tříslový králík není náročný na chov. Tento králík je chován hlavně pro svou kožešinu. Nároky na chov jsou jinak stejné jako u jiných malých plemen.

Obrázky

Odkaz na fotografie tříslového králíka na googlu: tříslový králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy malých plemen králíků

Povaha

Toto plemeno patří mezi bystré, inteligentní. Štěňata jsou snadno vychovatelná a rychle se učí. Pudl má rád pohyb, ale je přizpůsobivý a věrný svému pánovi, hodí se tedy i ke starším lidem či k dětem. Vyniká svou hravostí a vynalézavostí. Je energický a rád štěká, což někdy může obtěžovat. Jinak je ale skvělý a oddaný společník, vnímavý kamarád a nenahraditelný hlídač. Jakmile si toto plemeno zamilujete, už nikdy nebudete chtít jiné.

Zdroj: Trpasličí pudl

Vídeňský bílý (oficiální označení: Vb)

Toto plemeno vzniklo v Rakousku asi na začátku 20. století.

Vzhled

Pro toto plemeno je typická bílá srst a modré oči. Ideální váha je kolem 5 kilogramů. Uši jsou dlouhé asi 11 cm.

Chov

Toto plemeno se také řadí k těm nenáročným, navíc s ním často začínají chovatelé začátečníci. I u tohoto plemene je důležité udržovat čistotu v jeho kleci kvůli bílé barvě jeho srsti. Tento králík je chován hlavně pro maso a kožešinu, ale je součástí i řady výstav.

Obrázky

Odkaz na fotografie vídeňského bílého králíka na googlu: vídeňský bílý králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných na maso i kožešinu

Kvalita masa

Jatečné tělo zvířete lze rozdělit na tři části: masité, tučné a méněcenné.

Do první skupiny, tedy masité části, patří pečeně, krkovice, kýta a plec. Ve skupině druhé jsou části jako hřbetní a ledvinový tuk a bok. A do poslední skupiny se řadí hlava, lalok, nožičky a kolínka.

Celková jatečná výtěžnost se liší věkem. Čím menší a tím pádem lehčí zvíře se porazí, tím menší celkovou výtěžnost má v porovnání s prasetem o několik desítek kilogramů těžším. Výtěžnost se u prasete v průměru drží kolem osmdesáti procent. U duroca je podíl hlavních masitých částí zhruba padesát čtyři procent, z toho dvaadvacet procent tvoří kýta. Výška hřbetního tuku není vysoká – cca okolo jednoho a tři čtvrtě centimetru.

Zdroj: Prase duroc

Zakrslý barevný (oficiální značení Z)

Toto plemeno pochází z Nizozemí.

Vzhled

I toto zakrslé plemeno má velmi nízkou ideální váhu (zhruba kolem 1 kilogramu). Přípustné jsou u něj různé barevné kombinace.

Chov

Chov tohoto králíka není náročný, chová se hlavně pro zábavu.

Prodej

Králíci se dají koupit přímo od chovatelů, případně existují různé inzeráty. Cena králíků závisí na plemenu, pohybuje se v rámci několik stovek korun. Záleží také na tom, jestli se jedná o čistokrevné plemeno.

Obrázky

Odkaz na fotografie zakrslého barevného králíka na googlu: zakrslýbarevný králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy zakrslých plemen králíků

Siamský velký (oficiální označení: Siv)

Jedná se o české plemeno uznané na konci 20. století.

Vzhled

Pro toto plemeno jsou typické dvě barvy, a to žlutá a modrá. Siamský králík se pozná podle tmavšího zbarvení kolem uší, končetin, pruhu na hřbetu a díky skvrnám na skráních. Barva očí je hnědá u žluté varianty, u modré jsou oči modrošedé. Uši jsou dlouhé asi 12 cm. Ideální váha je také kolem 5 kilogramů.

Chov

Jeho chov je celkem náročný, ale i tak se mezi chovateli toto plemeno rychle rozšiřuje. Chovatelé oceňují hlavně zbarvení srsti.

Obrázky

Odkaz na fotografie siamského velkého králíka na googlu: siamský velký králík.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných na maso

Moravský bílo hnědooký (oficiální označení: Mbh)

Toto plemeno bylo vyšlechtěno v Prostějově na Moravě ve 20. století.

Vzhled

Toto plemeno moravského bílého hnědookého králíka patří k mladším plemenům. Jak vyplývá z jeho názvu, typická je pro něj čistě bílá srst a hnědé oči. Délka uší je asi 10 cm. Jeho ideální váha je kolem 3,5 kilogramu.

Chov

Toto plemeno potřebuje k dosažení správné hmotnosti kvalitní krmivo. Tito králíci jsou také velmi plodní. Stejně jako u všech bílých králíků je i u něj důležitá čistota v kleci.

Obrázky

Odkaz na fotografie moravského bílého hnědookého králíka na googlu: moravský bílý hnědooký králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných pro jejich krásu


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP