Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

BRADAVICE U KOČKY

OBSAH

Co způsobuje bradavice u psa

Bradavice u psa jsou způsobeny papilomaviry. Papilomy v oblasti ústní se vyskytují u zvířat do 2 let stáří a předpokládá se, že se vůči papilomaviru postupně objevuje odolnost.

Zdroj: Bradavice u psa

Diskuze

V diskuzi BRADAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Němcová.

Pejsek má již 3roky bradavice které se množí nepomáhá žádný krém z lékarny.Když se zdá že je na ústupu tak se objeví vedle druhá.Mladší pejsek začíná mít stejný problém.Bylo mi řečeno že jsou to stařecké bradavice.Prosím poraďte

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bradavice

Genitální bradavice u psa

Psí genitální bradavice jsou podobné pupínkům, které se objevují u lidí – vypadají jako malé kožní vyrážky nacházející se nejen v oblasti genitálií, ale i kdekoliv na těle, včetně obličeje, tlapy a nohy psa. Často se vyskytují také v ústech, a dokonce i blízko obočí (papilomatózy).

Ze začátku se bradavice množí velice rychle a jejich počet rapidně stoupá, asi po 2 měsících však dochází k ústupu a bradavice většinou úplně samy vymizí. Přibližně do 5 měsíců je většina bradavic pryč, pouze papilomy ustupují pomaleji. Starší psi jsou citliví na bradavice více, protože mají slabý imunitní systém, ale vůči papovaviru se postupně u všech psů objevuje odolnost. Pes může mít buď jednu relativně velkou bradavici, nebo více bradavic menších, a to hlavně na nohou a obličeji.

Genitální bradavice (Condylomata accuminata) jsou květákovité bradavice vegetující ve vlhkém prostředí zejména v oblasti genitálu. Tyto bradavice jsou přenosné pohlavním stykem; bohužel se mezi lidmi rozšiřují i za použití kondomu.

Genitální bradavice se vyskytují i uvnitř pohlavního ústrojí, což může přivodit značné zdravotní komplikace a znesnadnit léčbu. Toto onemocnění má tu nevýhodu, že zde vzniká relaps (znovuvzplanutí) nákazy.

U fen, které trpí na genitální bradavice děložního hrdla, dochází k předrakovinovým změnám.

Zdroj: Genitální bradavice u psa

Poradna

V naší poradně s názvem BRAVECTO PRO KOČKY A PRO PSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Prosíková J..

Dobrý den, prosím o sdělení, zda je možné aplikovat psovi spot-on Bravecto, který je výrobcem určen pro kočky? Navíc psovi vážícím o 2 kg více než je dávkování Bravecto pro střední kočky... Je možné se řídit pouze obsahem látky fluralaner ve spot-onu? Děkuji velice za odpověď, zdraví Prosíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro psy i kočky je v Bravectu stejná účinná látka a zkřížená aplikace je možná. Kočičí Bravecto bude fungovat i pro psy a naopak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bravecto pro kočky a pro psy

Jak použít sisal na škrabadlo

Pořizovací cena sisalového lana je vyšší, ale o to bude pevnější. Vydrží útoky drápků vaší kočky. Sisal se používá spletený do provazu a zavěšuje se na pevnou konstrukci vyšších škrabadel pro kočky.

Zdroj: Sisal jako škrabadlo pro kočky

Brusinky pro kočky

Brusinky jsou výtečné pro dobrou funkci močových cest, jsou takzvaně močopudné. Na trhu jsou pro kočky k dostání jako součást krmení nebo v podobě nápoje, či samostatně.

Bezproblémově je kočky přijímají jakou součást potravy nebo jako nápoj.

Zdroj: Krev v moči u kočky

Diskuze

V diskuzi UŠI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Baron.

Dobry den.
Jedna se o Alavis 5 pro psy a kočky na klouby a uši.
Dostupné v obchodech Dr.Max :-)
Snad vám to pomůže.
My jsme naprosto spokojeni..
Baron

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den . Prosím který Alavis konkrétně ? Alavis 5 pro psy a kočky ,nebo Alavis 5 míní pro psy a kočky ? Děkuji

Zdroj: diskuze Jak postavit francouzskému buldočkovi uši

Jak vypadají bradavice u psa

Onemocnění se projevuje světlými výrůstky, které se rychle šíří a rostou do podoby květákovitých papilomů s malými nitkovitými výběžky. Jejich velikost se pohybuje okolo 2 cm. Nejčastěji je můžeme nalézt na sliznici dutiny ústní, okraji pysků, hrtanu a mandlích. Mimo dutinu ústní se vyskytují na víčkách a spojivce očí, kůži hlavy a spodních částí končetin.

Zpočátku je rozvoj bradavic velmi rychlý a jejich počet rapidně stoupá. Přibližně po 2 měsících dochází k ústupu a většinou úplně vymizí. Do 5 měsíců je většina bradavic pryč. Pouze papilomy v oblasti očí ustupují pomaleji. Papilomy v oblasti ústní se vyskytují u zvířat do 2 let stáří a předpokládá se, že se vůči papilomaviru postupně objevuje odolnost. V oblasti oční se nejčastěji vyskytují do 4 let věku zvířete.

Zde můžete vidět, jak vypadají bradavice u psa.

Zdroj: Bradavice u psa

Diskuze

V diskuzi BRADAVICE V OKU U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Vrablova.

Dobrý den pejsek má bílou tečku v dolní oblasti oka. Veterinář radí vypálit že se jedná o bradavičku. Může se i odstranit bez narkózy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

Pouzijte zdravy rozum: Vas pes na povel nehne ani brvou pri tom az mu budou rezat cast vickoveho okraje a sit jehlou? Jak to chcete vysvetlit tomu psu? Myslim, ze si odpovite sama :-;

Zdroj: diskuze Bradavice v oku u psa

Nakažlivost pro člověka

Tato choroba je přenášena krevsajícím (hematofágním či sangvivorním) hmyzem, přímým kontaktem infikovaných zvířat nebo kontaminovanými předměty, které mohou traumatizovat kůži. Papilomaviry napadající zvěř nejsou na člověka přenosné. Člověk tedy není ohrožen.

Zdroj: Bradavice u psa

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Richtrova.

Dobrý den ,měla bych dotaz ,muj pes měl bradavici kousek od čumáku,jenže přišel pán a myslel si že je to klíště a utrhl jí to,muže se něco stát?!Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hrozí zde infekce kůže, protože pejsek čichá všude kolem a může si ránu infikovat.
Kupte v lékárně desinfekční roztok Solutio Novikov a tím ránu potřete. Vytvoří se tak zelená ochranná vrstva, která zabrání vniku infekce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavice u psa

Fotografie škrabadla ze sisalu

Zde můžete vidět, jak vypadají škrabadla pro kočky ze sisalu.

Zdroj: Sisal jako škrabadlo pro kočky

Poradna

V naší poradně s názvem KOUPÁNÍ KOČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, máme doma kocoura Maxe a chtěla jsem kocoura vykoupat,vzala jsem ho do sprchy a trochu na něj stříkala vodu, ale on nechtěl, jančil a poškrábal mě, nevím jak ho mám umýt. Mohl by mi někdo poradit, jak doma koupete kočku. Děkuji. Pavlína Macháčková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kočky nemají vodu rády. Některé se nechají postupně přesvědčit, aby ve vodě vydržely, ale pro některé je třeba umístit do takového speciálního postroje ve tvaru tašky, ve kterém se kočka nemůže bránit a lze ji osprchovat. K dispozici je i několik videonávodů, kde je vidět jak přimět kočku ke koupání. Zde jsou: www.youtube.com/sear…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolik co dnes stojí u veterináře

Doporučené produkty

Pasty:

  • Caniverm pasta
  • Banmint Pasta
Spot-on:
  • Profender spot-on kočka (je na kůži, ale účinkuje i na vnitřní parazity)
Tablety:
  • Milbemax 16/40mg pro kočky 2tbl
  • Caniverm tablety
  • Cestal cat
  • Drontal pro kočky 2tb

Zdroj: Odčervování koček

Diskuze

V diskuzi LÉČBA PAPILOMATÓZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
terapie uvedená v článku je pravdivá - většina papilomů je skutečně benigních a odezní spontánně v řádů týdnů až měsíců. Odstraňují se jen ty, které hnisají, krvácejí či překážejí - a to v době, kdy už nemoc kompletně propukla, jinak hrozí recidivy.

V minulosti se skutečně autogenní vakcíny používaly - v důsledku rizika maligního zvratu a malého efektu se od nich dnes upouští a nepoužívají se.

Co se týká přenosu na člověka - psí virová papilomatóza na člověka rozhodně přenosná není, nemusíte mít obavy.

Hezký den,
MVDr. Hrachová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Dobrý den, dokázal by mi někdo poradit, zda se jedná o bradavici? Právě jsem se vrátil po 4 dnech ze zahraničí a fena mhouri oko a je jí to očividně nepříjemné..je možné, aby vyrostla za 4 dny bradavice v koutku oka? Předtím tam rozhodně nic neměla. Předem děkuji za jakoukoliv odpověď / radu.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Jak léčit papilomatóza u psa

Sisal lano

Sisalové lano se vyrábí od průměru 6 mm až do průměru 12 mm. Sisalové lano je stáčené a převážně se tento sisal používá pro výrobu škrabadel pro kočky nebo jako sisalové lano dekorační. Sisalové lano patří mezi lana přírodní.

Zdroj: Sisal jako škrabadlo pro kočky

Kapsičky pro kočky (s brusinkami)

Nuevo kočka Senior Jehněčí s brusinkami 400 g

Kočičí kapsa Nuevo Jehněčí s brusinkami je kompletní superprémiové krmivo s jehněčím masem a brusinkami pro starší kočky všech plemen. K přípravě tohoto jídla se používá pouze čerstvé maso a vybrané přísady. Nuevo superprémiové krmivo obsahuje všechny přírodní minerály a vitaminy, které kočka potřebuje pro zdravý a dlouhý život. Složení: maso a živočišné vedlejší produkty 68 % (30 % jehněčí), ovoce (brusinky 2 %), vývar 29 %, 1 % minerálů.

Zdroj: Brusinky pro kočky

Léčba

Odstranění bradavic u psů nevyžaduje žádnou lokální léčbu, jestliže počet a rozsah bradavic nezpůsobuje komplikace. Avšak u psů, kteří mají velký počet bradavic na kůži, je potřeba zahájit antivirovou léčbu. Mají-li jen jednu bradavici, je lepší počkat, až sama ustoupí, ale pokud se objeví vážnější komplikace, například bradavice hnisají, doporučuje se chirurgické odstranění. Určitě uděláte nejlépe, když si zajdete k veterináři a poradíte se o vhodném postupu léčby.

Někdy pomohou i vitamíny A a E. Například můžete vyzkoušet olejíček s vitamínem E, jímž budete denně masírovat postižené části psí kůže. Během několika dnů by mělo být vidět výrazné zlepšení.

Výjimečně se u psů používá i zmrazení bradavic.

Hojně doporučované je i potírání bradavic vlaštovičníkem, šťávou z česneku, tee tree olejem či citronem. Osvědčenou metodou je také přiložení čtvrtky acylpirinu na bradavici a přelepení náplastí.

Léčba vnitřních genitálních bradavic spočívá v chirurgickém zákroku nebo aplikaci 5-fluorouracilu, a to 2–3krát denně. Zde se však musí postupovat opravdu opatrně, protože může dojít k ucpání močové trubice. Pokud tyto bradavice nereagují na uvedené léčebné metody, používá se interferon, který se aplikuje přímo do bradavic nebo v injekční formě do svaloviny.

Zdroj: Genitální bradavice u psa

Výhody Bravecta

Největší výhodou Bravecta pro kočky oproti jiným preparátům je délka jeho účinku. Žádný jiný lék neochrání kočky až na 3 měsíce, jako je tomu u Bravecta.

Účinek Bravecta není snižován koupáním ani šamponováním, jako je tomu u obojků a jiných pipet.

Bravecto funguje stejně dobře u krátkosrstých i dlouhosrstých plemen. Nežádoucí reakce po podání Bravecta jsou velmi málo časté.

Bravecto funguje 12 týdnů, proto vychází levněji než preparáty fungující pouze jeden měsíc.

Bravecto pro kočky je čirý roztok, který po aplikaci rychle zasychá a nezanechává na srsti mastný vzhled.

Bravecto je možné podat i březím a kojícím samicím.

Zdroj: Bravecto pro kočky

Teplota u koček

Pokud má vaše kočka teplotu nižší než 36,5 °C nebo vyšší než 39,7 °C, okamžitě kontaktujte vašeho veterináře nebo místní veterinární pohotovost. Vysoká teplota může být známkou přehřátí nebo počínajícího infekčního onemocnění. Velmi nízká teplota může být stejně závažná – může být známkou šoku.

Normální teplota kočky je 37,5 °C až 39,5 °C.

Zdroj: Infračervený teploměr pro kočky

Jak často kočka močí

Zpravidla kočka močí dvakrát až třikrát denně, což je však ovlivněno příjmem tekutin. Někdy kočky pijí více a jindy zase méně. Pokud u koček pozorujete zvláštní chování během močení, měli byste vyhledat veterinárního lékaře.

Zdroj: Krev v moči u kočky

Kdy je nutné u kočky vyvolat porod

Porod u kočky je nutné vyvolat při zjištěných zdravotních obtížích kočky nebo koťat. Vždy toto konzultujte s veterinárním lékařem, který porod může vyvolat.

Ještě je nutné zmínit se o císařském řezu. Je to v podstatě chirurgické otevření dělohy a vyjmutí mláďat přes dutinu břišní. Císařský řez se používá v těch případech, není-li kočka sama schopna porodit živé potomky. Přistoupí-li se k řezu až po delší době po odchodu plodové vody, zůstává sice jen malá naděje na zachránění koťat, život kočky se však zpravidla zachovat podaří. Řez se vede buď z břišní strany, nebo z boku. Obvykle se užívá první eventuality, protože pak zůstává operační jizva lépe skryta a neruší vzhled. Rána se zahojí během 10 dnů. Císařský řez se dnes praktikuje při porodních komplikacích všech živočichů. Byl-li proveden včas a odborně, zachránil tím už mnohý život.

Zdroj: Jak vyvolat porod u kočky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP