Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

ZVRACENÍ A TŘES U PSŮ

OBSAH

Pes se třese ve spánku

Pes se může třást i ve spánku, což nemusí nutně znamenat, že se jedná o zdravotní problém, ale psovi se může něco pouze zdát nebo má určitý prožitek.

Pokud třes ve spánku déle přetrvává, bude lepší vyhledat veterinárního lékaře, aby psa vyšetřil.

Zdroj: Svalový třes u psa

Poradna

V naší poradně s názvem ODČERVENÍ PSA JAK DLOUHO PŮSOBÍ TABLETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Schovankovs.

Dobry den, podala jsem 5 mesicnimu steneti border kolie tabletu na odcerveni po jidle, ale za 45 minut vsechno vyzvracel. Mam tabletu na odcerveni podat znovu. Pejska mam 2 tydny na hlídání a jeho veterináře neznám . Děkuji za odpověd. Schovankoba

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při zvracení do jedné hodiny od podání je velká pravděpodobnost, že lék byl vyzvracen. Pro dosažení požadovaného terapeutického účinku je třeba dávku opakovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odčervení psa jak dlouho působí tableta

Třes nohou u psa

Pes se třese z důvodu stresu, hyperaktivity, otravy, nemoci nebo radosti. Pokud si nejste jisti, z jakého důvodu se pes třese, je lepší vyhledat veterinárního lékaře, který psa vyšetří a stanoví diagnózu.

Zdroj: Svalový třes u psa

Poradna

V naší poradně s názvem SPOLKNUTÍ CIZÍHO TĚLESA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tupý Jaromír.

náš pes středního vzrůstu sežral včera v neděli umělý (igelitový) obal z oloupaných párků,částečně dnes ráno, v pondělí, vyzvracel, zbytek v něm zůstal. ve stolici nic nemá, je unavený a nechce žrát, jenom pije.venku se pokoušel okusovat trávu ostřici. Je vhodné vyvolat zvracení a jak ? Třeba podáním něčeho, co dokáže sežrat ?Veterinář aplikoval nějaké injekce a doporučuje nedávat žádné jídlo a omezit pití, což se mi zdá nelogické, protože podle mého laického pohledu cizí předmět ze žaludku jen tak "na sucho" nestráví ani nevyzvrací. Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na pročištění trávícího traktu u psa je nejlepší kysané zelí. To se na předmět nabalí a pomůže ho dostat přirozeně ven.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Spolknutí cizího tělesa u psa

Vedlejší účinky metronidazolu u psů

Nejčastěji hlášenými vedlejšími účinky metronidazolu u psů jsou nauzea a zvracení.

Další možné nežádoucí účinky zahrnují zánět jazyka (glositida), zánět úst (stomatitida) a příznaky neurotoxicity, jako jsou záchvaty, ztráta koordinace (ataxie), třes, slepota a dezorientace. Po vysazení metronidazolu se klinické příznaky neurotoxicity u psů obvykle začnou zlepšovat. Může však trvat několik týdnů nebo dokonce měsíců, než se plně zotaví.

Je důležité si uvědomit, že ne všichni psi budou mít tyto nežádoucí účinky a že se mohou lišit v závažnosti. Pokud po zahájení užívání metronidazolu u svého psa zaznamenáte jakékoli související příznaky, je důležité co nejdříve kontaktovat svého veterináře.

Ve vzácných případech se ukázalo, že metronidazol dočasně ovlivňuje čich psa. Tento nežádoucí účinek je obvykle dočasný a měl by vymizet do 10 dnů po ukončení užívání metronidazolu.

Zdroj: Entizol tablety pro psa

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Mičan.

Máme Německého trpasličího pinče. Udělaly se mu tři bradavičky (světlé) na čenichu! Výskyt bradavic se objevil asi před deseti dny! Veterinář nám dal Interferon na potírání postiženého místa. Jak dlouho potírat? Díky za odpověď! Josef Mičan, Plzeň

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Interferon alfa-2b je imunomodulátor a antivirotikum používané k léčbě virového onemocnění u psů, papilomatózy (bradavičky). Tento lék je v léčbě zvířat experimentální a vědecké studie jsou omezené, pokud jde o jeho účinnost a další faktory.
Jeho použití u psů k léčbě virových onemocnění je tak zvaně „off label“ nebo „extra-label“. Mnoho léků je běžně předepisováno pro off-label použití ve veterinární medicíně. V těchto případech se velmi pečlivě řiďte pokyny a upozorněními svého veterinárního lékaře, protože jeho pokyny se mohou výrazně lišit od pokynů na štítku nebo obvyklého užívání. Kontaktujte proto svého veterináře a zeptejte se ho na způsob a délku léčby.
Interferon alfa se totiž podává ústy ve formě tekutiny. Může být také podán injekcí v nemocničním prostředí. Měl by být podáván bez jídla; pokud však dojde ke zvracení při dávkování nalačno, podávejte budoucí dávky s jídlem. Tekutou formu pečlivě odměřte a kapalinu silně neprotřepávejte, pokud není uvedeno jinak. Dejte tento lék přímo do úst nebo do tváře; nemíchejte do krmiva vašeho domácího mazlíčka.
U tohoto léku může trvat až několik týdnů, než jsou zřejmé plné účinky, ale postupné zlepšení je obvykle patrné po několika dnech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavice u psa

Kofein

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě, denně ji konzumuje zhruba 83 % dospělé populace. Pokud váš den také začíná horkým šálkem kávy, měli byste ho držet dál od své čivavy. Káva je totiž také to, co čivava nesmí.

Káva – spolu s dalšími běžnými potravinami a nápoji (viz níže) – obsahuje krystalický purinový stimulant kofein, který je pro psy toxický. Na rozdíl od lidí nemohou naši psí společníci účinně metabolizovat kofein, což vede ke zvýšeným účinkům této látky.

Příznaky otravy kofeinem zahrnují hyperaktivitu, vzrušení, dehydrataci, lapání po dechu, třes, hypertermii, zvýšené slinění, zvracení a třes. V závažných případech může dojít k záchvatům a smrti. Příznaky se obvykle objevují během 1 až 2 hodin po expozici.

Kofein je pro čivavy smrtelný v dávce 165 mg na kilogram tělesné hmotnosti. Pokud vaše čivava váží například 2 kg, může být požití 330 mg kofeinu smrtelné. Pokud vaše čivava váží tři kila, pak 496 mg může být smrtelných.

Mezi potraviny a nápoje, které nesmějí jíst čivavy, protože obsahují kofein patří:

  • Káva (250 ml kávy = 100 až 150 mg kofeinu), přičemž káva připravená za studena obsahuje více kofeinu než káva vařená za horka.
  • Kávová sedlina (12 gramů = 120 mg kofeinu).
  • Espresso (30 ml = 64 mg kofeinu).
  • Čajové sáčky (1 sáček = 30 až 70 mg kofeinu).
  • Černý čaj (250 ml = 30 až 60 mg kofeinu).
  • Čokoláda (100 g = 30 až 50 mg kofeinu).
  • Zelený čaj (250 ml = 25 až 45 mg kofeinu).
  • Káva bez kofeinu (250 ml = 2 až 12 mg kofeinu).
  • Limonáda s kofeinem (350 ml = 23 až 69 mg kofeinu), přičemž dietní soda obvykle obsahuje více kofeinu než běžná soda.
  • Zmrzlina (100 ml = 0 až 45 mg kofeinu).
  • Proteinové tyčinky (1 tyčinka = 0 až 50 mg kofeinu).

Zdroj: Co nesmí čivava

Diskuze

V diskuzi TŘES U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anke.

Dobrý den.Mám maltézáka,6 roků.Poslední dobou se stal závislákem,přes den mě neustále pronásleduje,lehá si mi u nohou.Nejhorší v noci.Nad ránem nemůže spát,má záškuby těla,chvění,které mu neumožní usnout.Tiskne se ke mně,pokládá hlavu na rameno,na tvář,rychle dýchá,hrabe polštář,leze po mně.I když ho hladím,dýchá s vyplazeným jazykem,na chvíli usne a vše začne znovu.Po podání canidrylu se trochu zklidní nebo se s ním chvíli projdu,v domění,že chce venčit.Trochu se zklidní a vše začíná znovu.Usíná až za několik hodin,kdy jsem zcela vyčerpaná a nevyspalá. Ve dne kromě chození za mnou občas dostane amok a leze mi na klín,na stůl a většinou usíná,když sedím.Jakmile vstanu,chodí opět za mnou.Nikdy dřív to nedělal,nyní se to zhoršuje.Nejhorší je ten stav v noci.
Myslela jsem,že se zbláznil,ale nyní mám obavy,že ho něco bolí.-Podle veterináře je v pořádku,může prý to být reakce na hárání fen,které ho při venčení opravdu hodně vzrušují.-Prosím,poraďte,co mám dělat.Děkuji.Anke.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Třes u psa

Co dělat, když pes kašle a zvrací

Psi kašlou a zvrací z různých důvodů, ale u psů to není nic neobvyklého. V některých případech může jít o něco vážného, ale na druhou stranu to nemusí znamenat nic, co by vás mělo znepokojovat. Psi mají v mozku velmi dobře vyvinuté centrum zvracení, a tak zvrací častěji než ostatní zvířata. Nejčastějším důvodem, proč psi kašlou a zvrací, je ten, že snědli něco nepoživatelného, co dráždí jejich žaludek. Pes to vyzvrátí a potom většinou opět sní. Psi, zejména štěňata, mohou zvracet v případech přejedení nebo při pocitech vzrušení, rozrušení nebo nevolnosti.

Zvracení krve, červů, výkalů, nezvyklý typ zvratků, tmavé zvracení, zvracení spojené s průjmem – všechny tyto aspekty vyžadují návštěvu veterináře. Občasné zvracení, většinou po jídle, by nemělo představovat problém.

Kašlání a zvracení je u psů běžné, může ale signalizovat i nebezpečné ohrožení psího zdraví. Může být příznakem vážnějších problémů, jako je zánětlivé střevní onemocnění, Cushingova nemoc, selhání jater a ledvin nebo diabetu. Také může poukazovat na akutní infekční onemocnění, zvláště pokud je provázeno horečkou nebo průjmem. Časté zvracení může vést k dehydrataci, která může ohrozit život zvířete. Pokud si nejste jisti, nechte psa vyšetřit veterinářem.

Zdroj: Pes kašle

Jak vyvolat u psa zvracení

Zvracení vyvolávejte nejpozději dvě hodiny po pozření podezřelé látky. Nejvíce doporučovaným přípravkem k vyvolání zvracení je tříprocentní roztok peroxidu vodíku naředěný vodou, který psovi nalijete přímo do tlamy. Pokud nedochází ke zvracení, látku mu po deseti minutách znovu aplikujte. Stejné reakce byste měli dosáhnout, dáte-li psovi na jazyk jedlou sodu nebo hořčici, případně silně koncentrovaný slaný roztok.

Po podání roztoku přinuťte psa chodit, látka se tak rychleji rozšíří a urychlí se její účinek. Pokud se pes nevyzvrací ani po dvou podaných dávkách peroxidu, třetí mu už nepodávejte a urychleně hledejte veterinární pomoc.

Ne vždy je žádoucí nutit psa zvracet. Pokud pes již zvracel nebo zvrací, rozhodně mu nepodávejte prostředky na vyvolání zvracení, tímto úkonem mu jen přitížíte. Je-li pes v šoku, nebo se u něj projevuje malátnost, vyvolávání zvracení by ho mohlo udusit. Také nemá smysl nutit psa zvracet po déle než dvou hodinách od pozření toxické látky, v této době již zvracením ničeho nedocílíte. U bělidel či leptavých látek dochází při jejich zvrácení ke kompletnímu poleptání sliznice trávicího traktu. Tím psovi tedy rozhodně nepomůžete. Celou situaci naopak zhoršíte.

Zdroj: Spolknutí cizího tělesa u psa

Třes hlavy

Posunčina, vědecky chorea čili tik, lidově Vítův tanec, nebo tanec sv. Víta, je vleklá nervová choroba, která se objevuje u psů mladých, chudokrevných nebo nedostatečně živených, obyčejně jako následek psinky. Projevuje se trvalým, zdánlivě bezděčným poškubáváním jednotlivých svalů, kýváním hlavou, potrhováním nohou, stálým otvíráním a zavíráním huby. Je-li pes sám, objevuje se posunkování méně, než když ho pozorujeme. Zdá se, že tato choroba nemá vliv na celkový stav psa.

Léčení mívá malý výsledek nebo žádný. Doporučuje se použití galvanického proudu, bromové soli, potravinové doplňky arzenové, železité a vápenné. Nejdůležitější je, aby měl pes klid a výživnou potravu.

Zdroj: Svalový třes u psa

Možné nežádoucí účinky

Alergické reakce

Pokud dojde k alergické reakci, okamžitě informujte svého lékaře.

Příznaky mohou zahrnovat:

  • Kožní reakce (vyrážka, svědění, kopřivka) nebo jiné závažné kožní reakce;
  • Potíže s dýcháním;
  • Horečka

Další nežádoucí účinky

  • Zánět jater (akutní hepatitida);
  • Změny v některých laboratorních testech (zvýšení jaterních enzymů, zvýšení bilirubinu v krvi, zvýšení typu krevních buněk zvaných eosinofily);
  • Krev v moči.

LIDÉ S INTESTINÁLNÍ STRONGYLOIDÁZOU MOHOU MÍT NÁSLEDUJÍCÍ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY:

  • Slabost;
  • Ztráta chuti k jídlu, zácpa, průjem, bolesti břicha;
  • Nevolnost nebo zvracení;
  • Ospalost nebo závratě;
  • Třes (třes);
  • Snížení počtu bílých krvinek (leukopenie);
  • Snížení počtu červených krvinek a / nebo hemoglobinu (anémie);
  • Také u střevní strongyloidiázy (anguilulózy) se ve stolici vyskytují dospělé formy škrkavek.

LIDÉ S STŘEVNÍ INFEKCÍ ZPŮSOBENOU ČERVEM LOA LOA MOHOU MÍT NÁSLEDUJÍCÍ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY:

  • Zhoršená funkce mozku;
  • Bolest krku nebo zad;
  • Krvácení do bělma oka (červené oči);
  • Dušnost;
  • Ztráta kontroly nad funkcí močového měchýře nebo střev;
  • Problémy s chůzí;
  • Duševní změny;
  • Ospalost nebo zmatenost;
  • Ztráta vědomí (kóma).

LIDÉ S MIKROFILAREMIÍ V DŮSLEDKU LYMFATICKÉ FILARIÓZY ZPŮSOBENÉ WUCHERERIA BANCROFTI MOHOU MÍT NÁSLEDUJÍCÍ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY:

  • Pocení nebo horečka;
  • Bolest hlavy;
  • Neobvyklá slabost;
  • Bolesti svalů a kloubů a bolesti rozptýleného těla;
  • Ztráta chuti k jídlu, nevolnost;
  • Bolest žaludku (bolest břicha a epigastrie);
  • Kašel nebo červené hrdlo;
  • Dýchací potíže;
  • Nízký krevní tlak při vstávání - závratě;
  • Zimnice;
  • Závrať;
  • Bolest nebo nepohodlí ve varlatech.

LIDÉ INFIKOVANÍ ČERVEM „ONCHOCERCA VOLVULUS“, KTERÝ ZPŮSOBUJE TZV. ŘÍČNÍ SLEPOTA MŮŽE MÍT NÁSLEDUJÍCÍ VEDLEJŠÍ ÚČINKY:

  • Vyrážka nebo svědění;
  • Bolesti kloubů nebo svalů;
  • Horečka;
  • Nevolnost nebo zvracení;
  • Otok lymfatických uzlin;
  • Otoky, zejména rukou, kotníků nebo nohou;
  • Průjem;
  • Závrať;
  • Nízký krevní tlak (hypotenze). Při vstávání můžete pociťovat závratě;
  • Zrychlená srdeční frekvence;
  • Bolest hlavy nebo únava;
  • Změny vidění a další oční poruchy, jako je zarudnutí, infekce nebo neobvyklé pocity;
  • Krvácení do bělma oka nebo otok očních víček;
  • Zhoršení astmatu.

Zdroj: Ivermectin příbalový leták

Makadamové ořechy

Zatímco většina ořechů je pro čivavy netoxická, makadamové ořechy jsou výjimkou. Obsahují neznámou sloučeninu, která je pro psy toxická. Dobrou zprávou je, že většina případů otravy makadamovými ořechy je mírná a psi se obvykle zotaví do 48 hodin. Ale i tak patří makadamové ořechy mezi to, co čivava nesmí. V závislosti na množství zkonzumovaných ořechů však může být vyžadována veterinární péče. Psi jsou jediným druhem, u kterého byly hlášeny nepříznivé příznaky makadamových ořechů.

Příznaky otravy makadamovými ořechy zahrnují slabost, letargii, zvracení, hyperglykémii, třes, zvýšenou srdeční frekvenci a ataxii. V těžkých případech může dojít ke kolapsu a smrti. Příznaky jsou obvykle viditelné během 2-12 hodin po expozici.

Makadamové ořechy nesmějí čivavy jíst, protože pro ně mohou být i smrtelné, sice jen zřídka, ale byly hlášeny při dávkách 10,6 až 137,3 gramů ořechů na kilogram tělesné hmotnosti. Pokud vaše čivava váží například dva kilogramy, požití 21 až 275 gramů makadamových ořechů může způsobit projevení symptomů. Pokud vaše čivava váží tři kila, pak 32 až 412 gramů může způsobit, že se příznaky projeví.

Zdroj: Co nesmí čivava

Nežádoucí účinky

Dlouhodobé podávání může vyvolávat poškození nervového aparátu. Endiaron by se neměl podávat březím nebo laktačním fenám. Během léčby se vzácně mohou vyskytnout zažívací obtíže (nevolnost, zvracení), kožní vyrážky, pokud k tomu dojde, vyhledejte veterinárního lékaře.

Zdroj: Pes a endiaron

Zmenšená játra

Zmenšená játra u psa mohou signalizovat vrozenou vadu. Vrozené poruchy se projevují v raném věku psa.

Příznaky:

  • nechuť k jídlu
  • deprese
  • zvracení a průjem
  • hubnutí

Zdroj: Příčiny onemocnění jater u psa

Některá ovocná semena, pecky a jádra

Semena, jádra a pecky některých druhů ovoce obsahují kyanid, který je pro psy vysoce toxický. Čivava nesmí sníst jádra jablek, semeno z pecky třešní, semeno z pecky broskví, semeno z pecky švestek, pecky z nektarinky a semeno z pecky meruněk. Dužina samotného ovoce je obvykle bezpečná. Jsou to semena a pecky, které musí majitelé držet dál od svých čivav.

Existuje mnoho forem kyanidu, které nesmějí jíst čivavy, včetně kyanovodíku (HCN), kyanogenchloridu (CNCl), kyanidu sodného (NaCN) a nebo kyanidu draselného (KCN). Všechny fungují tak, že brání buňkám v těle používat kyslík. A bez kyslíku jinak zdravé buňky umírají.

Příznaky otravy kyanidem zahrnují slabost, letargii, zvracení, průjem, třes, hyperventilaci, zarudnutí kůže, slintání a lapání po dechu. Při těžké zástavě srdce může nastat kóma a smrt. Příznaky se mohou objevit během několika minut nebo hodin po expozici.

Smrtelná dávka kyanidu se liší v závislosti na váze čivavy, typu a množství požitých plodů nebo semen, zda byla semena rozdrcená nebo celá a dalších faktorech. Pokud vaše čivava zkonzumovala jakékoli množství semen nebo pecek uvedených výše, kontaktujte svého veterináře.

Zdroj: Co nesmí čivava

Kdy je vhodné použít černé uhlí

Živočišné černé uhlí je možné podávat psům při zažívacích potížích spojených s průjmovými stavy. Při podání tohoto preparátu by neměl pes vykazovat žádné jiné symptomy. Měl by být veselý a chovat se úplně běžně. Pokud u psa zpozorujete značnou únavu, bolesti, zvracení, zvýšenou teplotu, apatii nebo krev ve stolici, vyhledejte raději veterinárního lékaře.

Živočišné černé uhlí podáváme psům v dávce 1–2 tablety na 5 kg hmotnosti, u štěňat množství dávky konzultujeme s veterinárním lékařem. Vyšší dávky můžou způsobit zácpu nebo zvracení a následně střevní neprůchodnost.

Černé uhlí má u psů poměrně rychlý nástup účinku, nevýhodou však je obarvení stolice, takže není následně možné poznat, zda pes nemá ve stolici krev.

Zdroj: Černé uhlí pro psy


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP