Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

ZRYCHLENY DECH U ŠTĚNĚTE

OBSAH

Obojek proti štěkání pro štěňata

Pro štěňata lze využít ultrazvukové nebo impulsové obojky proti štěkání. Vždy by se měla brát v úvahu velikost štěněte a podle toho volit typ obojku a nastavit adekvátní parametry. S výchovou štěněte za využití obojku je dobré začít po šesti měsících věku štěněte. Zde by měl být psovod velmi obezřetný, aby psovi nějakým způsobem neublížil.

Zdroj: Obojek proti štěkání

Poradna

V naší poradně s názvem PŠIKÁNÍ U ŠTĚNĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Vávrová.

Hezký den,
prosím o radu.Máme doma 9 týdenní štěně trpasličího špice bez PP.Ještě jsme s ním nezačli chodit ani ven,protože byl minulý týden na ATB(počínající zánět průdušek)Včera nám začal hodně a často pšikat(bez hlenů),a dnes začal být abnormálně spavý(spal i celou noc).Jen se nažere granulí a spí dále.Může se stát z předtím velmi aktivního šteněte najednou takový spáč?A je třeba s pšikáním jít na veterinu?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

To vypadá, jako kdyby váš pejsek onemocněl. Přesná příčina jeho únavy se dá zajistit z laboratorního vyšetření krve. Zkuste se zastavit u veterináře, ať máte jistotu, v čem tkví tahle změna v chování.

Zdroj: diskuze Pšikání u štěněte

Chov od štěněte

Výchova mopse musí být důsledná, ale velice mírná. Mops ví, co chce, a stojí si za tím, dokud nedosáhne svého. Násilím ho nutit k něčemu, co sám nechce a nechápe, zanechává následky na jeho povaze, proto je třeba k němu přistupovat ohleduplně. Toto plemeno velmi citlivě reaguje na tón hlasu, takže nějaké přísnější trestání psa je naprosto zbytečné.

Správnou výživou štěněte je možné u tohoto plemene předejít budoucí možné obezitě. Krmivo pro štěňata by mělo být vyvážené a mělo by obsahovat i vitamíny a minerální látky, potřebné ke správnému vývoji štěněte.

Zdroj: Mops

Diskuze

V diskuzi VÝCVIK ŠTĚNĚTE LABRADORA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolína Polcerová.

Dobrý den,
moc děkuji za článek, protože labradora teď budeme mít.
Vaše rady se nám rozhodně budou hodit.

Děkuji Karolína Polcerová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pes.

australský ovčák je nej

Australský ovčák

Zdroj: diskuze Výcvik štěněte labradora

Průjem u štěněte po odčervení

Přípravky na odčervení jsou u štěňat velmi dobře tolerovány. Jen v ojedinělých případech mohou vyvolat příležitostný průjem. Nákaza vnitřními parazity se může projevovat dlouhodobějšími trávicími obtížemi a může být spojena i s průjmem. V tomto případě je nejlepší navštívit veterináře a nechat udělat koprologii. Velmi častými parazity způsobující průjmy jsou škrkavky, ale také giardie.

Léčba by v těchto případech neměla být nutná, protože tento stav obvykle sám ve velmi krátké době odezní. Jako prevence je vhodné příště zvolit jiné preparáty k odčervení, což je dobré konzultovat s veterinárním lékařem.

Zdroj: Jak léčit průjem u štěněte

Diskuze

V diskuzi VÝCVIK ŠTĚNĚTE LABRADORA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Franta.

Jak naučit štěně labradora mít rád vodu a koupání třeba venku vrece

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výcvik štěněte labradora

Léčba

Vzhledem k tomu, že kolibacilóza je akutní stav, většina postižených štěňat musí být hospitalizována kvůli akutnímu ošetření. Nezbytná je dobrá ošetřovatelská péče s vyváženými tekutinami podávanými injekcí k obnovení tělních tekutin. K léčbě průjmu se ústy podává roztok glukózy. Antibiotika mohou být předepsána zpočátku na základě pozorovaných příznaků a mohou být v případě potřeby změněna podle výsledků bakteriální kultivace a testování citlivosti E. coli.

Bohužel kvůli nevyvinutému imunitnímu systému novorozeného štěněte není léčba často úspěšná a novorozenec může rychle zemřít. Pro záchranu života štěněte je proto nezbytná rychlá léčba a podpůrná péče.

Zdroj: E coli u psa

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT PRŮJEM U ŠTĚNĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Ještě jsem se chtěla zeptat jestli můžu odčervit štěně když má průjem děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak léčit průjem u štěněte

Co dělat, když pes špatně dýchá

Pokud je zrychlené dýchání provázeno zvracením, průjmem či nafouknutým břichem, na nic nečekejte a vyhledejte pomoc veterinárního lékaře. Když se pes rychle zadýchává nebo nemůže popadnout dech i po menší fyzické aktivitě, může to signalizovat onemocnění srdce nebo plic. Brachycefalická plemena, což jsou plemena s krátkými nebo zploštělými čenichy, mají větší problémy s dýcháním než psi s dlouhým čenichem. Vzhledem ke stavbě své lebky jsou vystaveni většímu riziku respiračních problémů, je pro ně těžší se ochladit, proto na to myslete, jestli máte doma buldoka, boxera, buldočka nebo třeba mopse. Tato plemena během parných dnů maximálně šetřete.

Zdroj: Zrychlené dýchání u psa

Diskuze

V diskuzi JORKŠÍRSKÝ TERIÉR - STŘIHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Pecholtová.

Dobrý den můžu kdy je vhodne první stříhání štěněte? Jako na úplný sestřih děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libuše Kyhosova.

Dobrý den mám dotaz. Mám 4měsíční štěně. Koupila jsem mu yoggies kachna aktive a najednou má štěně řídkou stolici. Může být příčina v novém krmivu? Děkuji Kyhosová.

Zdroj: diskuze Jorkšírský teriér - střihy

Váha štěněte border kolie

Jak je napsáno výše, s výcvikem se má začít ihned po přivezení domů. Váha kolie ve třech měsících by měla být okolo 10 kg.

Zdroj: Výcvik štěňat border kolie

Diskuze

V diskuzi NEMOCI STARÝCH PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Müller.

Můj Francouzský buldoček se léčí na sníženou funkci štítné žlázy a na epilepsii.Léčba má vedlejší účinky.Pes nemá dobrou stabilitu,hodně jí a pije i močí.S tím jsem počítal.Ale když usíná,co 20 vteřin zvedne hlavu,jakoby ho v krku něco tlačilo.Léčbu štítné žlázy má teprve týden,tak se domnívám,že léčba nějak zřejmě ovlivňuje štítnou žlázu v krku.Jakoby ho tam tlačila.Dech má občas i sípavý a chrápe víc než kdysi.Díky.Chystám se opět k veterináři.Máte nějaký názor na to zvedání hlavy při usínání ?Může to být od slabě fungující štítné žlázy ?Díky za názory.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci starých psů

Hračky

Štěňátku dávejte hračky určené pro psy a koupené ve specializovaných prodejnách pro psy. Nedávejte psovi hračky, ze kterých může něco odkousnout (například knoflíky) a sežrat.

Zdroj: Výcvik štěněte labradora

Diskuze

V diskuzi VÝCVIK ŠTĚNĚTE LABRADORA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katuskys.

Tohle se bude hodit možná budem mít štěňátko labradora a teď vím spousta nových věcí

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výcvik štěněte labradora

Cibule

Cibule je také to, co nesmí čivava nikdy sníst. Cibule stejně jako její česnekový protějšek obsahuje látku zvanou thiosulfát, pro jejíž trávení chybí psům potřebný enzym. Cibule také obsahuje organosírové sloučeniny, které se metabolizují na oxidační sloučeniny, které napadají červené krvinky ve stavu známém jako Heinzova tělesná anémie. Cibule je hojně využívána v české kuchyni, ale jídlo, ve kterém je přítomna je to, co nesmějí jíst čivavy.

Mezi příznaky otravy cibulí patří zvracení, průjem, nadměrné slinění, bledé dásně, tmavě zbarvená moč, letargie, slabost, zrychlený srdeční tep, nadměrné a/nebo mimovolní močení. V závažných případech může dojít k záchvatu, kolapsu a smrti. Příznaky jsou obvykle viditelné během 24 až 72 hodin po expozici.

Cibule je pro čivavy smrtelná v dávce 66 až 132 gramů na kilogram tělesné hmotnosti. Pokud vaše čivava váží například 2 kila, může být požití 132 až 264 gramů cibule smrtelné. Pokud vaše čivava váží tři kila, pak 198 až 396 gramů může být smrtelných.

Zdroj: Co nesmí čivava

Diskuze

V diskuzi VÝCVIK ŠTĚNĚTE LABRADORA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Svobodová.

Dobrý den.Je vhodné mít psa /labradora) doma kde je podlahové topení? DěKuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výcvik štěněte labradora

Escherichia coli u psů

Infekce E. coli je nejčastěji pozorována u štěňat v prvních týdnech života. První den po porodu feny produkují vodnaté mléko bohaté na protilátky. Toto mléko, nazývané kolostrum, hraje klíčovou roli v ochraně nevyvinutého imunitního systému novorozeného štěněte proti různým infekcím, protože pokrývá střevní trakt a chrání štěně před většinou infekcí. Při absenci těchto protilátek jsou štěňata zranitelnější vůči řadě infekcí, včetně infekce E. coli.

Přenos bakterie má několik možností. Pokud je březí fena infikována E. coli, mohou bakterie napadnout krevní zásobení štěněte, když je ještě v děloze, během porodu, nebo se štěně může infekcí nakazit krmením ze zanícených mléčných žláz své matky.

Kolibacilóza často vede ke stavu zvanému septikémie nebo otrava krve, což znamená, že v krvi je nebezpečně vysoká přítomnost bakterií. Ačkoli jde primárně o onemocnění mladých psů, může postihnout i starší psy. Infekce E. coli v kombinaci s jinými infekčními agens také zvyšuje závažnost parvovirové infekce u psů.

Zdroj: E coli u psa

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT PRŮJEM U ŠTĚNĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den máme 7 tydení štěně a má průjem. Jeden den má rýží s mrkví a kuřecím masem a četla jsem že můžou černé uhlí ale nevím jestli to můžou štěňata.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak léčit průjem u štěněte

Plavání

Plavání je bez omezení, jen pozor na čistotu vody. V létě může pes oschnout sám, když je chladněji, je lepší jej důkladně vysušit ručníkem. Labrador má převislé uši, které se snadno zapaří, po koupání je tedy dobré je vysušit. Pokud se pejsek vyválí v nějaké špíně, umyjte jej důkladně psím šamponem, zabráníte tím rozvoji bakteriálních a kvasinkových infekcí.

Zdroj: Výcvik štěněte labradora

Cena

Pokud se rozhodnete pro biewer teriéra, neukvapte se s výběrem. Při nákupu je třeba pozorně si psa prohlédnout, abyste získali toho pravého. U štěněte se to však docela špatně určuje. Hlavně si všímejte, jestli jeho rysy a stavba těla nápadně nepřipomínají plemeno shi-tzu. Dejte si velký pozor. Někteří chovatelé kříží v honbě za vzhledem biewerů jorkšírské teriéry buď s maltézskými pinči, nebo se shi-tzu. Štěňata vzniklá ze spojení s pinči jsou ovšem větší než biewer, nestojí jim ouška a kvalita srsti je celkově velmi podprůměrná.

Dnes se hodnotí až na 1 500 eur. V USA vzbudil vlnu velkého nadšení i zájmu o chov. Jedním z prvních registrů, který uznal biewer teriéry jako samostatné plemeno s názvem Biewer Yorkies, byl právě americký ACR. Od roku 2007 je v ACR zapsáno plemeno tříbarevných Yorkies, tzv. particoor. FCI je zatím bohužel neuznala. Zvýšený zájem o psíky vyvolal logicky větší poptávku, ale i vyšší cenu. V Americe se běžná cena pohybuje kolem 2 000 dolarů.

Při koupi štěněte je dobré se obrátit na chovatelské stanice, které mají kladné reference.

Zdroj: Biewer teriér

Spánek

Štěňátko bude hodně spát, nedovolte, aby ho někdo budil! Spánek je velmi důležitý pro vývoj vašeho štěňátka. Na spaní by mělo mít svůj stálý koutek v bytě, kde bude mít vlastní pelíšek. Pelíšek neumisťujte nad úroveň podlahy, štěně by to mohlo brát jako nadřazenou polohu a způsobíte si problémy do budoucna.

Zdroj: Výcvik štěněte labradora

Chmel

Chmel – květy rostliny Humulus lupulus – je primární ochucovadlo a stabilizátor používaný při vaření piva. Čivava nesmí jíst chmel syrový, suchý, použitý ani granulovaný. Chmel by se měl skladovat mimo dosah čivavy. Čivavy, které pozřou chmel, mohou pociťovat širokou škálu nepříznivých příznaků, z nichž nejvíce se týká maligní hypertermie, což je stav, kdy tělesná teplota rychle stoupá na nebezpečnou úroveň.

Není známo, která sloučenina nebo sloučeniny činí chmel pro psy toxickým. Někteří odborníci se domnívají, že jde o přírodní pryskyřice obsažené ve chmelu, zatímco jiní se domnívají, že jde o fenolické sloučeniny nebo dusíkaté složky.

Šance, že pes zemře po požití chmelu je 50/50. Na fórech je mnoho zpráv o psech, kteří se po požití chmele plně zotavili. Ať už tak, či onak, chmel je to co nesmějí jíst čivavy.

Příznaky otravy chmelem zahrnují zrychlené dýchání, zrychlený tep, lapání po dechu, zvracení, úzkost, hyperaktivitu, bolesti břicha a hypertermii. V těžkých případech se mohou objevit záchvaty, kóma a smrt. Příznaky jsou obvykle viditelné během 30 minut až 8 hodin po expozici.

Smrtelná dávka chmele se liší v závislosti na typu chmele, který čivava pozře. Sušený chmel je obvykle toxičtější. Smrtelnou dávku také ovlivňuje hmotnosti čivavy a toho, jak na chmel reaguje. Požití i malého množství však může být pro čivavy smrtelné.

Zdroj: Co nesmí čivava

Příznaky

Kolibacilóza je onemocnění náhlé (akutní) povahy a může u postiženého štěněte způsobit následující příznaky:

  • Deprese;
  • Dehydratace;
  • Nechuť k jídlu;
  • Zvracení;
  • Rychlý srdeční tep;
  • Slabost;
  • Letargie;
  • Vodnatý průjem;
  • Studená pokožka (kvůli nízké tělesné teplotě);
  • Namodrale zbarvené sliznice (tj. dásně, nosní dírky, rty, uši, řitní otvor) v důsledku nedostatku kyslíku v červených krvinkách.

Zdroj: E coli u psa


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP