Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

VÁHA ZAKRSLÝCH KRÁLÍČKŮ

OBSAH

Čich a sluch

Pro králíčky je velmi důležitý čich a sluch. K hmatu mu slouží hlavně chloupky na nose a nad očima. Nejhůře ze smyslů je na tom u králíčků zrak.

Zdroj: Fyziologie zakrslých králíčků

Diskuze

V diskuzi NEMOCI ZAKRSLÝCH KRÁLÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nana.

Dobrý večer mám zakrslého králíka a straci mi srst co to může znamenat je to sameček předchozí majitel mu dával konopí co mám dělat pořád tě mi prosím děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci zakrslých králíků

Zuby králíka

Králík má celkem 28 zubů (16 v horní čelisti). Zajímavé je, že řezáky mohou vyrůst za rok o 13 cm!, proto si je králík musí neustále brousit.

Zdroj: Fyziologie zakrslých králíčků

Diskuze

V diskuzi ZAKRSLÝ KRÁLÍK - CHOV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kozlová.

Dobrý den, chtěla bych vnučce koupit k Vánocům knihu o chovu zakrslých králíků. Můžete mi poradit nějaký titul? V knihkupectví jsem neuspěla, zřejmě to není moc požadované. Děkuji Kozlová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

Dobry den,chtěla bych se prosím zeptat.Máme ročního zakrslýho králíčka,v kleci má záchůdek,na který byl zvyklý chodit.Je to asi 5 dní co začal spíš čůrat a bobkovat v kleci na podložce mimo záchod.Nezměnili jsme ani peletky do záchůdku ani podestýlku.Mejsme si jistí jestli je to puberta a pak se to vrátí zase do normálu a nebo je to nějaký joný problém.Děkuji za odpověď a kdyžtak radu co s tím.A přeji pěkný den Romana

Zdroj: diskuze Zakrslý králík - chov

Drápky

Kromě zoubků rostou králíkům také velmi rychle i drápky, takže se musí obrušovat. Pokud si na zastřihování drápků netroufáte, řada veterinářů s tím nemá problém. Ne pro každého králíčka je navíc taková procedura zrovna příjemná.

Zdroj: Fyziologie zakrslých králíčků

Diskuze

V diskuzi NEMOCI ZAKRSLÝCH KRALIKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den máme zakrslého králička letos 4.rokem lvíček slečna.Zatím sní nebyl žádny zdravotní problém na očkováni chodíme.Včera si manželka u ni všimla když ležela v kleci mirně třepala hlavičkou trvalo asi 10minut když jsem během toho hladil nebránila se pak z ničeho nic přestalo a chovala se normálně.Chceme se ujistit zda nejde o nic vážneho pokud by se to často opakovalo vezmem ji na veterinu.Děkuju za odpověď Honza P. z Ostravy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dobrý den,
náš králíček Oskar měl také takové záškuby (jako epileptický záchvat), ale pak jsme si všimli, že má nějak ochrnutou přední pacičku. Může králíčka nějak částečně ranit mrtvice?
Jinak je v pořádku, dobře jí, jen když si lehne na bok, tak se nemůže postavit na nohy, protože se na tu pacičku nemůže vzepřít.

Máte někdo, prosím, podobnou zkušenost? Chystám se s ním k veterináři.
Děkuji L.K.

Zdroj: diskuze Nemoci zakrslých kraliků

Teplota

Teplota králíčka je o něco vyšší než u člověka v průměru je to kolem 38,5 stupně celsia. Zajímavé je, že králík nemá potní žlázy a pokud je v klidu, tak jeho dechová frekvence je asi 50 dechů za minutu a pulz je 120/150 minutu.

Zdroj: Fyziologie zakrslých králíčků

Poradna

V naší poradně s názvem SEDALIN GEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Černá.

Dobrý den,
Sedalin gel mám na Silvestra pro svého psa kavkazský past. pes-fena, váha 60 kg.
Kdy jí mám gel před půlnocí podat a kolik. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dávkování Sedalinu pro uspání psa je 2,5 miligramu na kilogram živé váhy. Pokud má váš pes 60 kilogramů, tak budete potřebovat dávku 150 miligramů, což jsou 4 dávky. Čas podání je hodinu před tím, než má pes usnout. Účinek pak bude trvat 4 hodiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sedalin gel

Zakrslý králíček teddy

Velikost a vzhled zakrslého králíčka teddyho

Zakrslý králíček teddy patří pro svou roztomilost a menší rozměry asi k jedněm z nejoblíbenějších zakrslých králíčků. Hmotnost tohoto králíčka se pohybuje někde v rozmezí 1 kg a 1,5 kilogramu. Čistokrevný králíček teddy by neměl být o moc silnější. Ideální je váha někde uprostřed. Pro tohoto králíčka je také typické krátké a široké tělíčko s nevýrazným krkem. Stejně jako u zakrslého berana je i hlava zakrslého králíčka teddyho celkem široká. Rozdíl oproti zakrslému beránkovi je nejen v jeho váze, ale i v jeho uších. Teddy má uši vzpřímené, pevné a na koncích jsou zaoblené. Uši jsou dlouhé asi kolem 6 centimetrů, ale můžou být i delší (neměly by zase přesáhnout 8 centimetrů). Jeho srst není všude po těle stejně dlouhá, na nohách je kratší než jinde po těle. Na těle srst měří něco mezi 5 cm až 8 cm, i hlavička tohoto králíčka je velmi osrstěná, samozřejmě kromě čumáku, uší a okolí tlamy. Kromě jeho uší a velikosti je další znakem tohoto zakrslého králíčka teddyho i jeho čelenka, což je srst na hlavě. Barva králíčkovi srsti může být stejně jako u zakrslého králíčka beránka různá.

Chov zakrslého králíčka teddyho

Chov tohoto králíka je v podstatě stejný jako u zakrslého králíka berana, a proto informace uvedené u něj, platí i u tohoto králíčka.

Věk zakrslého králíka teddyho

Informace o věku u zakrslého králíka teddyho jsou v podstatě stejné jako u zakrslého králíka berana, a proto platí i u tohoto králíčka.

Foto zakrslého králíka teddyho

Prodej a cena zakrslého králíka teddyho

Informace o prodeji a ceně zakrslého králíka teddyho jsou stejné jako u zakrslého králíka berana.

Zdroj: Oblíbená plemena zakrslých králíčků

Rozmnožování

Co se týká rozmnožování, je důležitá pohlavní zralost, která nastává zhruba v období 4-6 měsíce věku, ale to neznamená, že je toto období ideální pro páření. Hlavně pro samičku je lepší s tím ještě nějakou dobu počkat. Co se týká říje samice, tak ta nastává při a po páření se samcem. Březost u ní trvá asi měsíc. Obvykle také platí, čím delší je doba do porodu (třeba o dva dny), tak je větší pravděpodobnost, že mláďat bude méně. Samec dospívá pohlavně už ve třech měsících.

Zdroj: Fyziologie zakrslých králíčků

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel SRegi.

Dobrý den,ráda bych se dozvěděla o Gelorenu více...netloustne se po něm???
děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata.

Dobrý den,brala jsem jednu kostku Gelorenu denně,po měsíci užívání skoro 3kila nahoru..klouby bolí jen o trochu méně.Po vysazení jde váha pomalu dolů.

Zdroj: diskuze Geloren dávkování pro člověka

Váha štěněte border kolie

Jak je napsáno výše, s výcvikem se má začít ihned po přivezení domů. Váha kolie ve třech měsících by měla být okolo 10 kg.

Zdroj: Výcvik štěňat border kolie

Diskuze

V diskuzi JAK SPRÁVNĚ KRMIT FRANCOUZSKÉHO BULDOČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vratislav.

Zdravím mám 5mesicniho francouzskeho buldacka. Od štěněte měl granule Advence pupis doslova je hltal pak nám Veterinář doporučil Roial granule první den je jedl a pak už ne chtěl jsem mu dolních zamíchat vivar. Ale Veterinář řekl že ne mam ho nechat na suchich granuli jeho váha je 8kg. Tak nevím jestli se mám vrátit zpět na Advence

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak správně krmit francouzského buldočka

Oči a zrak

Králík má oči posazené celkem vysoko, díky tomu, že jsou oči umístěné po stranách hlavy, tak králík může vidět v rozsahu i 360 stupňů a i vysoko nad hlavu. Problém je, že co je přímo před obličejem, to nevidí. Zároveň také narozdíl od lidí mají omezené vnímání barev. Některé barvy jistě vidí, ale nejspíš ne tak jako my. I přesto umí ale barvit rozlišovat (alespoň ty, které opravdu vidí). Na rozdíl od člověka králík vidí lépe za horších světelných podmínek. I přesto ale jeho obraz není dokonalý jako náš, je více zrnitý.

Samozřejmě jiné smysly především tedy sluch a čich kompenzují jeho problémy se zrakem.

Zdroj: Fyziologie zakrslých králíčků

Diskuze

V diskuzi FENĚ PO ZÁNĚTU DĚLOHY VYTÉKÁ Z POCHVY KREV. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Hämerle.

Dobrý den,fena BIŠONKA je po léčbě zánětu dělohy,lékařka jí dala ,antibiotika,injekce a po dni jí začala vytékat z pochvy slizký hlen a krev,cvíli to přejde a poté se ten výtok rozjede nanovo,chtěl jsem jí dát vykastrovat ,ale lékařka řekla že je na to moc stará a těžké,je jí asi 11 let,a váha 12 kg.co mám dělat,jsem z
Chýnova ,a DR se jmenuji MAREŠOVÁ. jméno mé je Jan Hämerle-Chýnov.
děkuji za odpověd s pozdravem Jan Hämerle.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Feně po zánětu dělohy vytéká z pochvy krev.

Zakrslý králík hermelín

Velikost a vzhled zakrslého králíka lvíčka

Existují dva typy zakrslého králíčka hermelína. Typy se liší jen v barvě očí. Původní varianta tohoto králíčka byla s červenými očima, později byl vyšlechtěný zakrslý králík hermelín i s modrými očima.

Pro tohoto králíčka je typická také velmi malá hmotnost, která dosahuje zhruba 1 kilogramu až 1,25 kilogramu. Této váhy králíček dosáhne už zhruba na půl roce. Jeho uši jsou vzpřímené a dlouhé asi 5 cm. Jeho tělo působí zavalitě a má nevýrazný krk a velmi kraťoučký ocásek. Jeho končetiny jsou středně dlouhé a hlava je docela velká. Srst je vždy čistě bílá. U čistokrevného zakrslého králíčka hermelína, by neměl být náznak žádné jiné barvy. Králíček hermelín patří mezi uznané druhy zakrslých králíků, a proto pokud je čistokrevný, tak se s ním můžete účastnit různých soutěží.

Chov zakrslého králíka hermelína

Chov tohoto králíka je v podstatě stejný jako u zakrslého králíka berana, a proto informace uvedené u něj, platí i u tohoto králíčka.

Věk zakrslého králíka hermelína

Informace o věku u zakrslého králíka hermelína jsou v podstatě stejné jako u zakrslého králíka berana, a proto platí i u tohoto králíčka.

Foto zakrslého králíka hermelína

Prodej a cena zakrslého králíka hermelína

Informace o prodeji a ceně zakrslého králíka hermelína jsou stejné jako u zakrslého králíka berana.

Zdroj: Oblíbená plemena zakrslých králíčků

Dokdy čivava roste

Čivavy většinou dědí váhu po svých rodičích. V dospělosti váží kolem 2 kg. Štěňata váží půl kilogramu. Na váze čivava přibývá až cca do 7.-9. měsíce. Poté se váha začne zpomalovat, ale nenápadně se bude zvyšovat. Definitivní váha je až kolem 1,5 roku, tedy v plné dospělosti.

Zdroj: Výcvik čivavy

Zakrslý králík lvíček

Velikost a vzhled zakrslého králíka lvíčka

Zakrslý králík lvíček patří mezi zakrslé hřivnaté králíky, což není uznané zakrslé plemeno. Takový králíček se tedy nemůže účastnit žádných výstav. Zakrslý králík lvíček by měl váži asi 1,3 kilogramu až 1,5 kilogramu. Uši má lvíček vzpřímené a dlouhé asi 6 cm. Jeho srst je normálně dlouhá (několik centimetrů), delší je jen kolem hlavy. V srsti kolem krku a osrstěním zadních končetin se také odlišují od ostatních králíčků. Barva srsti může být opět různá. Tento králíček patří k těm nejdrobnějším a zároveň i asi k těm nejživějším králíčkům.

Chov zakrslého králíka lvíčka

Chov tohoto králíka je v podstatě stejný jako u zakrslého králíka berana, a proto informace uvedené u něj, platí i u tohoto králíčka. Malým doplněním může být starost o jeho srst.

S těmito králíčky je více práce právě kvůli jejich husté a dlouhé srsti. Je jí třeba věnovat větší pozornost. Pokud je králíček osrstěný jen na krku nebo mezi ušima, stačí ho vyčesávat jednou týdně. Pokud je ale osrstění větší, je nutné ho vyčesávat častěji, protože by mohlo dojít k plísňovým onemocněním.

Věk zakrslého králíka lvíčka

Informace o věku u zakrslého králíka lvíčka jsou v podstatě stejné jako u zakrslého králíka berana, a proto platí i u tohoto králíčka.

Foto zakrslého králíka lvíčka

Prodej a cena zakrslého králíka lvíčka

Informace o prodeji a ceně zakrslého králíka lvíčka jsou stejné jako u zakrslého králíka berana.

Zdroj: Oblíbená plemena zakrslých králíčků

Čivava stará 4 měsíce

V 16. týdnu by štěně čivavy mělo mít váhu v rozmezí od 567 g do 1 683 g, opět záleží na porodní váze štěněte.

Čivava dosáhne své konečné velikosti brzy, cca kolem 6 měsíců, váha se ještě změní, pejsek se osvalí a „dodělá“. Platí to u většiny trpasličích plemen, která dospívají mnohem dřív než plemena velká.

Platí zde vzorec:

  • váha 3 měsíce x 2 = váha dospělého

Čivavy většinou dědí váhu po svých rodičích. V dospělosti v průměru váží kolem 2 kg. Štěňata váží půl kilogramu.

Zdroj: Krmení čivavy

Srst

Králičí srst, která je tolika lidem příjemná pro svoji hebkost a jemnost, se skládá ze tří druhů chlupů. Prvním typem jsou krycí chlupy (pesíky), které jsou tvrdé a chrání srst před okolními vlivy, obvykle jsou dlouhé 3 - 5 cm. Druhým typem jsou měkké chlupy, které se ve spodní části vlní (osníky). Posledním typem jsou nejjemnější chloupky (vlníky), které jsou husté a také zvlněné, měří asi 1 - 3cm. Srst je pro králíky typická a řada chovatelů králíků domácích je chová právě pro jejich srst a maso. Co se týká srsti, tak mláďata do jednoho roku života línají asi třikrát. Dospělí králíci už jen dvakrát, zhruba někdy na jaře a na podzim. Takové línání není otázkou dne, trvá obvykle zhruba měsíc a může ho ovlivnit řada faktorů, jako třeba výživa, zdraví králíčka, ale i počasí. V době línání by měli být králíčci pravidelně kartáčováni, nebo jinak vyčesáváni (třeba rukou).

Zdroj: Fyziologie zakrslých králíčků

Rexi malý (oficiální označení Rex)

Vzhled

Vzhled tohoto plemene je stejný jako u rexi středního, jen jeho velikost a váha je menší. Váha se pohybuje kolem 3 kilogramů.

Obrázky

Odkaz na fotografie králíka rexi malého na googlu: Rexi malý foto.

Zdroj: Ukázkové druhy krátkosrstých králíků

Zakrslá plemena

  • Zakrslý hermelín
  • Zakrslý rex
  • Zakrslý barevný
  • Zakrslý beran
  • Zakrslý saténový
  • Zakrslý liščí
  • Zakrslý strakáč
  • Holandský zakrslý králík

Do zakrslých plemen se řadí kříženci:

  • Černobíle strakatý
  • Křžený s dlouhosrstým králíčkem
  • Hnědobíle strakatý beránek
  • Šedobíle strakatý
  • Kříženec s liščím
  • Lvíček
  • Divoce zbarvený
  • Bílopesíkatý durynský křížený s beránkem
  • Nedokonalá holandská kresba
  • Strakatost s durynskými kamzičími znaky

Zdroj: Zakrslý králík - plemena

Zakrslý beran (oficiální značení ZB)

Toto plemeno pochází z Nizozemí.

Vzhled

Jako všechna zakrslá plemena, i zakrslý beran má velmi nízkou váhu. Pohybuje se kolem 1,5 kilogramu. Jeho vzhled je stejný jako u ostatních beranů, má tedy dlouhé, sklopené uši, které u hlavy tvoří podkovu. Barva srsti může být různá. Délka uší se pohybuje kolem 25 cm.

Chov

Chov zakrslých beránků není nijak náročný, jsou chováni hlavně pro zábavu.

Prodej

Králíci se dají koupit přímo od chovatelů, případně existují různé inzeráty. Cena králíků závisí na plemenu, pohybuje se v rámci několik stovek korun. Záleží také na tom, jestli se jedná o čistokrevné plemeno.

Obrázky

Odkaz na fotografie zakrslého berana na googlu: zakrslý beran foto.

Zdroj: Ukázkové druhy zakrslých plemen králíků


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP