Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

USPÁNÍ PEJSKA

OBSAH

Kdy nechat psa utratit

V souvislosti s mnoha stařeckými nemocemi psů nastává otázka, kdy psa nechat utratit. Na začátku je třeba zdůraznit, že uspání pejska je rychlé a bezbolestné. Majitel se nemusí bát, že by jeho miláček v posledních chvílích trpěl.

Řada majitelů starších psů si klade otázku, jestli je lepší nechat psa dožít tak, jak je, nebo jej nechat uspat. Veterináři v takových případech radí, aby byl pejsek uspán, pokud trpí nějakou nevyléčitelnou a hlavně bolestivou nemocí. Je to pro něj důstojnější a lepší, než ještě několik měsíců trpět nesnesitelnými bolestmi. Platí tedy, že pokud zdravotní stav psa není dobrý a není naděje na jeho zlepšení, měl by majitel utracení psa zvážit.

Euthanasie obvykle probíhá u veterináře v ordinaci, ale na přání majitele k ní může dojít i doma. Psu je do těla vstříknuta velká dávka anestetik, které psa velmi rychle uspí, a pak je mu vpíchnuta další dávka, která postupně pak zastaví jeho životní funkce.

Zdroj: Nemoci starých psů

Diskuze

V diskuzi USPÁNÍ STARÉHO PEJSKA.....? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filanová Kamila.

Dobrý den,
mám trpasličí hladkosrstou jezevčici nar. 23.4.2001.
Po prvním hárání byla provedena kastrace, na podzim roku 2010 podstoupila operaci výhřezu krční ploténky, na podzim 2014 bylo provedeno sono a byly zjištěny aktivované obě nadledvinky, změny na játrech, obraz patolog. cév na játrech, kameny v MM a žlučníku. Bylo doporučeno dovyšetření na cushinga, což se ale již neprovedlo.
V současné době sice stále chodí, ale velmi malé úseky jen přímo u domu, sem tam se jí podlamují zadní nožky, chuť k jídlu má a stolice je v pořádku, na venek působí čile. Bohužel se, i přes časté venčení, hodně počůrává a je to cca měsíc co je již na druhých antibiotikách z důvodu léčby infekce močového měchýře - objevila se v moči krev tekutá i kousky, ale dle sona a krevních testů to prý na nádor nevypadá.
Domnívám se, že má vnitřně asi bolesti, neboť začala na mne vrčet kdykoliv se k ní přiblížím, před tím toto nikdy nedělala.
Vzhledem ke stáří pejska (necelých 17 let) a výše uvedených zdravotních podkladů bych Vás chtěla poprosit o názor ohledně případného uspání.... ?

Děkuji za Vaší odpověď.
S pozdravem
Filanová Kamila

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Břetislav.

Jesliže potíže pejska přetrvávají i nyní, vyčkejte prosím další tři roky a dotaz poté znovu zopakujte.

Zdroj: diskuze Uspání starého pejska.....?

Kdy utratit starého psa

Rozhodnout se, kdy je už pro vašeho starého psa život jen utrpením, je velmi složité. Psí představa o životě je zábava, energie, pozornost a zdravé tělo bez bolesti. Pokud toto není možné vzhledem ke zdravotnímu stavu psa a neexistuje žádná šance na zlepšení tohoto stavu, pak by utracení psa mělo být zváženo. Utracení psa je bezbolestné. Jedná se o aplikaci velké dávky uspávacího prostředku (anestetika) injekcí do žíly zvířete. Tato látka působí velmi rychle a uspí psa obvykle dříve, než je stříkačka prázdná. Tou dobou už je pes plně v bezvědomí a je jen otázkou času, kdy se jeho životní funkce zastaví. Někteří psi se špatnou cirkulací mohou reagovat trochu jinak a mohou nastat svalové záškuby. Pes o tomto stavu neví, protože je již plně v bezvědomí.

Postup

V dnešní době máte možnost rozhodnout se, kde k eutanázii dojde: zda u zvěrolékaře v ordinaci, nebo u vás doma. Pro většinu psů je věčné uspání lépe snesitelné doma. Nejsou stresováni nemocničním prostředím, pro majitele však často bývá uspání jejich mazlíčka hůře snesitelné doma. V místě, kde k eutanázii dojde, vidí majitelé akt i o mnoho měsíců později, a tak se pro ně jejich domov může stát stresujícím (neplatí naštěstí ve všech případech). Pokud se rozhodnete pro uspání v ordinaci, doporučuje se domluvit se s veterinářem na době, kdy nebude v čekárně rušno. Pejska i vás by to mohlo zbytečně rozrušit a znepokojovat. Je lepší, pokud vás do ordinace i zpět někdo doprovodí, někdo, kdo vám může poskytnout podporu. Pokud zůstanete se psem i v jeho poslední chvíli a zůstanete poměrně klidní (i když je to neskutečně těžké a vyžaduje to opravdu velkou dávku ovládání), zůstane poměrně klidný i on, a tak jeho odchod ze světa bude „lehčí“.

Buďte si jistí, že váš pejsek při eutanázii netrpí. Proces je poměrně rychlý a bezbolestný. Veterinář píchne pejskovi injekci s dávkou anestetika, které téměř okamžitě vyvolá ospalost a následný spánek, kdy je psovi podána další látka, aby mohl bezbolestně odejít.

Po smrti pejska si můžete vybrat, kde a jak má být váš psí miláček pochován. S veterinářem se můžete rovnou domluvit, zda má psa odvézt a pohřbít, zpopelnit anebo si jej můžete vzít domů, a pokud máte povoleno, tak pejska pohřbít na zahradě, třeba pod oblíbeným stromem, kam budete chodit uctívat jeho památku.

Cena

Eutanázie pes, kočka: 500 Kč + spotřebovaný materiál, dle velikosti zvířete; například eutanázie kočky celkem 800–900 Kč.

Asanace (hromadný svoz uhynulých zvířat): 30 Kč/kg.

Ceny jsou pouze orientační.

Zdroj: Uspání psa

Diskuze

V diskuzi USPÁNÍ PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Chtěla bych se zeptat zda je normální uspání psa způsobem,že při vědomí bez jakéhokoli podání oblbující látky veterinářka vrazí injekci do srdce vašeho miláčka.Toto jsem zažila u doktorky Primusové.Byl to ten nejhorší zážitek,který mám dodnes před očima.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabriela Bucharová.

Není!!! Mám stejný zážitek s kočičkou před 15ti lety, a dodnes si vyčítám, že jsem ji tam odvezla, a připravila ji takový konec. Mně se to stalo na veterině v Pardubicích pod nemocnicí. Je to už dlouho, kočička byla hodně nemocná, ale pořád to vidím, a je mi z toho zle, jak necitlivě se doktor choval.

Zdroj: diskuze Uspání psa

Přechodné uspání psa

Stejně jako člověk může se i pejsek dostat snadno do stresu. Ten je u zvířat způsobován situacemi, které jsou pro ně nové, jako například změna prostředí. Některé pejsky zase stresují náhlé a hlasité zvuky, jako jsou bouřky nebo ohňostroje. Ale jak svému zvířecímu miláčkovi od těchto pocitů úzkosti pomoci? Řešením jsou léky na zklidnění pro psa. Nejčastěji se jedná o antidepresiva ve formě tabletek, která mají zpravidla velice rychlý nástup účinku, a tak je psí stres během chvíle pryč. Dlouhodobějším řešením na stres u psa je zklidňující obojek, ze kterého se postupně uvolňují feromony a vůně heřmánku a levandule, a tak bude váš domácí mazlíček po celou dobu nošení klidný.

Pro pejsky jsou například doslova za trest silvestrovské oslavy. K podávání uklidňujících léků pro zvířátka by se však lidé měli uchýlit až v případě, že se jejich mazlíček opravdu hodně bojí. V opačném případě by se jich měli vyvarovat. Ideální je, pokud víme, že se bojí, nebrat je ven, ale nechat je v místnosti, ideálně temné, aby neviděli a slyšeli co nejméně. Vhodné je třeba pustit rádio nebo televizi, aby zvuk přehlušil výbuchy. Pokud se bojí opravdu moc, pak je vhodné podat některé léky.

Existují takové, které jsou na bázi aminokyselin, hormonů. Podávají se třeba týden dopředu před silvestrem nebo kdykoliv v průběhu života, pokud se psi něčeho bojí. Obsažené uklidňující látky vylučují takzvané hormony štěstí. Nepůsobí tak, že by pes usnul, jen ho uklidní. Je také možnost podat pejskovi některý z registrovaných gelů na bázi sedativ, a to třeba před půlnocí, přičemž zvíře poté tak napůl usne, na každého pejska to však může působit jinak.

Zdroj: Uspání psa

Prevence

Prevencí proti ušnímu i kožnímu svrabu je jednak vyvarovat se kontaktu s dalšími zvířaty, jednak pravidelně prohlížet a čistit uši. Jestliže máte doma dlouhosrstého pejska, pravidelně jej kartáčujte, odstraňujte chuchvalce chlupů a jeho kůži prohlížejte. Lysinám a dalším kožním problémům vždy věnujte pozornost.

Zdroj: Svrab u psa

Diskuze

V diskuzi KOLIK STOJI USPANI PSA S PISTOLI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Potřebujeme ostříhat psa a on nechce nikam jít tak co máme dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimíra.

měla jsem stejný případ s nasím yorkšírem,dokonce jedna paní v salonu ho ostříhala jen na půl,protože se bála,že jí kousne.po třech různých pokusech jsem našla výbornou paní.jestli máte zájem prosím ozvěte se na meil.Vladimíra

Zdroj: diskuze Kolik stoji uspani psa s pistoli

Čivava a její povaha

Pokud někdo sídlí v bytě a chtěl by si pořídit pejska, tak čivava může být dokonalou volbou, protože si obvykle dokáže vytvořit k rodině velmi silné pouto. Zároveň je vnímána jako bystrý, inteligentní, roztomilý, hravý a přítulný pejsek, který ale v sobě nezapře lovecké sklony. Pro povahu čivavy je velmi důležité, aby absolvovala výcvik, který by z ní udělal poslušného pejska. Jinak může být velmi neposlušná a někdy i agresivní. Čivava i přes svou velikost může ošklivě ublížit, pokud se totiž cítí ohrožená a v nebezpečí útoku ze strany lidí, ale i jiných zvířat, může útočníka pokousat. Čivava se příliš nehodí do domácnosti s malými dětmi - jelikož ty s ní často zacházejí jako s hračkou. Čivava je jinak velmi hravý, odvážný a temperamentní pes.

Zdroj: Čivava

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANENI ZLUCNIKU U PEJSKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka kvitova.

Dobry den chci se zeptat kolik stoji operace ostraneni zlucniku u pejska,dekuji Kvitova.L.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Cenu za odstranění žlučníku u psa očekávejte ve výši 30 až 50 tisíc korun. Cena se bude lišit, u každého veterináře bude jiná. Dále ji budou ovlivňovat případné komplikace při operaci. Pokud jde o starého psa, tak ho netrapte a nechte ho dožít. Zanedlouho se budete moci radovat s novým miláčkem.

Zdroj: diskuze Odstraneni zlucniku u pejska

Jak se onemocnění diagnostikuje?

Veterinární lékař nejprve vyšetří celkový zdravotní stav pejska a následně dutinu ústní – vzhledem či pohmatem zhodnotí struktury v tlamě i mimo ni. U psů s onemocněním dásní lze pozorovat otok dásně, zarudnutí a zubní kořeny bývají odhaleny. Na zubech bývá zubní plak a kámen. U starších psů se záněty dásní zpravidla zhoršují.

Zdroj: Nemocné dásně u psa

Poradna

V naší poradně s názvem ONEMOCNĚNÍ JATER U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladka latinakova.

dobry vecer potrebovala bych poradit jake dostupne homeopatika by mi nekdo doporucil pro mou labradorku desetiletou ma nador na jatrexch,davam ostropestrec a alavis.alavis chci vymenit za homeopatika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Deset let je u labradorů normální věk dožití. Smiřte se s jejím zdravotním stavem a až bude nejhůř, tak jí kupte injekci na uspání. Tím ji i sobě pomůžete mnohem více, než z ní dělat pokusnou laboratoř.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Onemocnění jater u psa

Upozornění

Nikdy nedávejte psovi léky určené pro lidi, například Paralen, Ibalgin a podobně! Takovéto léky jsou pro psy velmi nebezpečné.

Mírně zvýšená teplota (39–40 °C) není problém a není třeba ji hned tlumit. Je to důsledek reakce imunitního systému, která pomáhá v boji s viry.

Psincový kašel je vysoce infekční, nevoďte tedy pejska mezi ostatní psy, nakazíte je.

Zdroj: Pes kašle

Diskuze

V diskuzi USPÁNÍ PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Chtěla bych se zeptat zda je normální uspání psa způsobem,že při vědomí bez jakéhokoli podání oblbující látky veterinářka vrazí injekci do srdce vašeho miláčka.Toto jsem zažila u doktorky Primusové.Byl to ten nejhorší zážitek,který mám dodnes před očima.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katastrofa.

Už to má za sebou, ale příště se zeptat na přesný postup veterináře, co bude následovat a okamžitě odejít, pakliže to nesplňuje určitě standardy. Možná že splňuje, ale jsou i jiné možnosti. Hlavně, ať je pejsek spokojený, nebo odejde s co nejmenším traumatem na konci a dle platných zákonů.

Zdroj: diskuze Uspání psa

Jak často koupat čivavu

Příliš časté koupání čivavy není vhodné, neboť při něm může dojít k odmašťování, nadměrnému vysoušení a podráždění pokožky. Srst čivavy má navíc schopnost samočistění, i když se pes pohybuje v zabláceném a mokrém prostředí, mnoho nečistot na jeho srsti po uschnutí neulpívá. Proto pejska koupejte jen párkrát do roka (maximálně 4x). Spíše než podrobit čivavu zbytečně koupání se doporučuje použít opatrně k lepšímu očištění srsti navlhčený hadřík.

Zdroj: Suchá koupel pro psy

Poradna

V naší poradně s názvem SEDALIN GEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Černá.

Dobrý den,
Sedalin gel mám na Silvestra pro svého psa kavkazský past. pes-fena, váha 60 kg.
Kdy jí mám gel před půlnocí podat a kolik. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dávkování Sedalinu pro uspání psa je 2,5 miligramu na kilogram živé váhy. Pokud má váš pes 60 kilogramů, tak budete potřebovat dávku 150 miligramů, což jsou 4 dávky. Čas podání je hodinu před tím, než má pes usnout. Účinek pak bude trvat 4 hodiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sedalin gel

Jak často koupat štěně

Malé štěně lze koupat již ve velmi raném věku (2–3 měsíce). Koupání takto malého pejska má však několik zásad. Štěně nesmí prochladnout, to znamená, že po koupání je nutné pejska řádně vysušit ručníkem, popřípadě vyfoukat fénem a umístit do vytopené místnosti bez průvanu. Není dobré, pokud je venku chladno, jít v krátké době po vykoupání venčit. Dále není dobré koupat po vakcinaci, a to nejméně 10 dní.

Co se týká samotného koupání, pejskovi důkladně namočte srst teplou vodou a naneste potřebné množství šampónu, srst řádně promyjte a poté důkladně vypláchněte proudem vody. Tento postup je vhodné opakovat ještě jednou. Nakonec použijte vhodný kondicionér. Při koupání dávejte pozor, aby se šampón a voda nedostaly do očí a uší. Do oušek je možné dát vatové tampónky. Obzvláště velký pozor dejte, pokud pejska koupete v antiparazitárním šampónu, nebo v šampónech zvýrazňujících barvu. Četnost koupání záleží na několika faktorech. Za prvé na plemeni pejska – si, u nichž se požaduje tvrdá srst, je lépe koupat méně často. Za druhé záleží na používané kosmetice – pokud budete koupat v kvalitním šampónu, může být koupání častější. Za třetí, pokud je srst pejska ošetřena olejovými přípravky, je nutné častější koupaní – mastná srst působí jako magnet na prach. V tomto případě se doporučuje koupat každý týden. Obecně lze říct, že pokud použijete pro pejska vhodnou a kvalitní kosmetiku, můžete koupat, jak často uznáte za vhodné.

Štěňata koupejte v šampónu pro štěňata nebo v jemném proteinovém šampónu. Pro plemena s dlouhou srstí se doporučuje používat olejové či proteinové šampóny a kondicionéry. Pro plemena s tvrdou srstí jsou speciální šampóny, které srst nezměkčují, a je vhodná kombinace s příslušným kondicionérem. Lze zde používat i takzvaný suchý šampón.

Zdroj: Suchá koupel pro psy

Diskuze

V diskuzi PSÍ NEMOCI-ZÁCPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den.Potřebovala bych poradit,jestli nechat operovat pejska se zácpou?Děkuji za odpovědi.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Psí nemoci-zácpa

Granule Carnilove

Novinkou na trhu jsou granule Carnilove, která je zároveň nejvyšší řadou značky Brit. Jedná se o české bezobilné krmivo vhodné pro psy všech plemen. Velmi vysoký obsah masových mouček různých druhů mas (jehněčí, divočák, kachna, bažant, losos, krocan, atd.) s plody borůvek, brusinek slibuje vyváženou kombinaci živin a lehce stravitelných proteinů. Dávka za den se liší podle hmotnosti pejska (např. 5kg pes má denní dávku 70g, 50kg téměř 400g) a je uvedena na zadní straně granulí. Cena.

Zdroj: Granule pro psy

Diskuze

V diskuzi MŮJ PES MÁ BOULI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den mému pejskovi se udělala boule u žeber u končetiny.Boule je červená a tvvrdší.Co stím mám dělat ??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monca.

Dobrý den Chtěla jsem se vás zeptat My máme pejska je mu tak 11 let a našli jsme mu bouli u zadku velkou co to může být

Zdroj: diskuze Můj pes má bouli

Čivava dlouhosrstá

Čivava dlouhosrstá je stavbou těla velmi podobná čivavě krátkosrsté. Jak už ale její název napovídá, liší se délkou srsti. Srst této čivavy je také jemná a hedvábná, může být rovná i mírně vlnitá, obvykle s nepříliš hustou podsadou. Na uších, zadní straně končetin a ocase často tvoří třásně.

Díky delší srsti vyžaduje tato čivava více péče. Pokud si někdo na péči netroufá, může svěřit péči o pejska odborníkovi v salonech pro psy. Také je dobré srst psa pravidelně vyčesávat.

Zdroj: Čivava

Prodej a cena

Pořizovací cena štěněte čivavy je závislá na tom, odkud štěňátko pořizujeme. Pokud se jedná o pejska bez průkazu původu, tak se cena pohybuje níže - zhruba kolem 5 000 korun. Podmínky takových chovů bývají často otřesné. Vězte, že peníze ušetřené prvotním nákupem následně mnohonásobně přeplatíte ve veterinárních ordinacích. Štěně s rodokmenem sice bude mít hodnotu několikanásobně vyšší, nicméně za jakousi základní záruku zdraví to stojí. Nejde totiž jen o počty medailí rodičů, jak si někdy mylně veřejnost o rodokmenu myslí, ale především o to mít zdravého psího společníka se kterým prožijete mnoho let.

Zdroj: Čivava

Možnosti

Homeopatika

Jsou to nejšetrnější přípravky, které se mohou podávat volně, takže je koupíte v lékárně bez receptu. Pro volné použití jsou určeny polykompozitní přípravky. Například sirup SEDALIA se má podávat v dávce alespoň několik dní předem, a to 2 lžičky 2x denně.

Odpařovač psích feromonů

Tento přípravek má za úkol navodit u psů dobrou náladu. Je to něco jako uklidňující aromaterapie pro psy. Odpařovač se zasune do zásuvky 2 týdny před silvestrem a od té doby se z něj začnou odpařovat feromony s uklidňujícím a stimulačním účinkem, což by mělo psa uklidnit. Přípravek je k dostání u veterinárních lékařů. Funguje na stejném principu jako feromonový obojek.

Sedativa

Pokud víte, že je váš pes opravdu až příliš hysterický a mohl by ublížit sobě nebo někomu z okolí a nejedná se o štěně, tak se domluvte s veterinářem na možném řešení problému pomocí sedativ. Na trhu jsou přípravky, které pomohou psovi od stresu a strachu, ale musíte vzít v potaz, zda je to „to správné“.

Zklidňující přípravky pro psy mají za úkol potlačit stres. Velmi často se podávají před cestou autem, před návštěvou veterináře či při hlasitých oslavách. Doporučuje se přírodní přípravek Alavis Relax, Serene-Um nebo feromonový obojek Settle down.

Relaxis je veterinární přípravek s 60 mg l-theaninu v jedné tabletě. Přípravek je určen pro rychlé zklidnění psa. Relaxis je přípravek s obsahem esenciální aminokyseliny l-theanin, která je obsažena v zeleném čaji. L-theanin je bio látka, která vyvolává relaxační reakci.

Relaxis podávejte v tomto dávkování:

  • malé plemeno (do 25 kg) 1–2 tablety 1–3x denně
  • střední plemeno (25–50 kg) 2–4 tablety 1–3x denně
  • velké plemeno (nad 50 kg) 4–6 tablet 1–3x denně

Dávky je možné opakovat vždy po 6 hodinách. Přípravek lze podávat dlouhodobě, je zcela nenávykový. Přípravek je možné podat i při uspání psa na silvestra.

Balení a forma:

  • 60 CANIS tablet v balení

Mějte na paměti, že pes není člověk. Co zabírá vám, nemusí být účinné pro vašeho psa. Než cokoli z léků podáte pejskovi, poraďte se s veterinářem.

Zdroj: Uspání psa

Prevence a onemocnění

Kvalitní chovatel štěňata pečlivě odčervoval od 14. dnů věku každé dva týdny. Jsou tak zachyceny i dozrávající škrkavky, které se u psů přenášejí jednak mlékem, jednak placenou. Tyto záznamy s nálepkami použitého léčiva bývají uvedeny v očkovacím průkazu. Interval 2 týdny dodržujte i dále do tří měsíců věku pejska. Později odčervujte co tři měsíce do roku věku. Vhodné je po pořízení štěněte navštívit veterinárního lékaře, který nejenže Vám odčervovací (i vakcinační) program vysvětlí, ale mnohdy i trus vyšetří.

Jedno nebo dvě očkování stihl malý kamarád také již u chovatelů. Veškeré záznamy použitých vakcín a termínů naleznete rovněž v očkovacím průkazu. Je důležité dodržet plánovaný termín přeočkování. Vzteklina je zákonem povinná do šesti měsíců věku pejska, ostatní základní očkování zákonem povinná nejsou, v rámci zachování zdraví jsou ale velmi důležitá (jedná se o očkování proti psince, parvoviróze, infekčnímu zánětu jater, parainfluenze a leptospiróze). Doplňkovou vakcinací může být také např. borelióza.

Častým onemocněním zlaťáků v dospělosti jsou kloubní a kosterní potíže v důsledku větší velikosti. Dysplazií kloubů lze předejít výběrem štěněte s PP zdravých rodičů a prarodičů, příliš psa ve štěněcím věku nezatěžovat, dbát na kvalitní stravu a normální hmotnost. Plemeno častěji trpí na různé alergie, kožní potíže, oční onemocnění atd.

Zdroj: Zlatý retrívr

Domácí péče jako nejlepší prevence

Základem zdraví je správná péče majitelů o dutinu ústní svých psů. Nejefektivnější je to nejjednodušší – jemný zubní kartáček s pastou. Na trhu je řada účinných enzymatických psích past. V případě, že nechcete investovat, postačí malé množství klasické známé dětské jahodové zubní pasty. Na celou proceduru je ale potřeba pejska navykat. Jednodušší to bude u štěněte, nicméně postupně a trpělivě lze na tuto činnost zvyknout i staršího psa.

Další možností jsou enzymatické gely, kterými se psovi potřou zuby a dásně či přípravky, které se sypou na krmení či přidávají do vody a pomáhají rozrušovat zubní plak. Boj se zubním plakem podpoří rovněž speciální granule či oblíbené žvýkací tyčinky.

Zdroj: Nemocné dásně u psa

(Ne)existující čivava mini

Pokud se podíváme na standard čivavy, tak zjistíme, že žádné rozdělení do kategorií jako je čivava mini ve skutečnosti neexistuje. Tento trend nového pojmenování se začal objevovat až v souvislosti s množiteli, kteří se snaží štěňata prodat za každou cenu a zjistili, že slovo "mini" je pro kupující velice lákavé.

Tato čivava se od předcházejících typů liší svou velikostí. Ač se to zdá nemožné, je totiž ještě menší variantou už takhle malé čivavy. Váha této čivavy se pohybuje od 0,5 – 1, 5 kg, výška je kolem 15 cm v kohoutku. Srst této čivavy je delší. U tohoto pejska je opravdu potřeba dbát zvýšené opatrnosti při kontaktu s jinými psy a dětmi, které by ji mohli i neúmyslně ublížit.

Čivava krátkosrstá mini

Čivava krátkosrstá mini je kombinací čivavy krátkosrsté a mini čivavy. Taková čivava je malá a její srst je opravdu krátká. Váží tedy do 1, 5 kg a její srst není příliš náročná na péči.

U těchto záměrně malých pejsků je potřeba apelovat na zdravý rozum budoucích majitelů. Ze zdravotního hlediska není žádný extrém vítaný a tedy i extrémně malá velikost pejska s sebou nese řadu zdravotních problémů. Rozhodně se vyplatí nekupovat psa za nízkou cenu množitelů, ale vybrat si zdravé, vitální štěně s normální hmotností od chovatele s průkazem původu a možností vidět, v čem pejsek dosud vyrůstal. Primární je přeci zdraví!

Zdroj: Čivava


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

MVDr. Michaela Hrachová Čupová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP