Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

TEST GRANULÍ PRO ŠTĚŇATA

OBSAH

Testy kvality granulí

Pokud se obsahem granulí nechcete hlouběji zabývat a zároveň chcete pro psa to nejlepší, nezbývá než se spolehnout na nezávislé testy kvality. Sama doporučuji mezinárodně uznávané fórum Dog Food analysis, kde je jednoduše a jasně patrné hodnocení. Tradičně mezi špičky v tomto fóru patří kvalitní granule značek Taste of the Wild, Orijen, Acana aj. Český dTest testoval spíše levnější značky než momentální světovou špičku.

Zdroj: Granule pro psy

Diskuze

V diskuzi ČÍM KRMIT STARÉHO PSA SE ŠPATNÝMI ZUBY A BOLESTÍ PŘI KOUSÁNÍ GRANULÍ A NEUBLÍŽIT MU ZMĚNOU JÍDELNÍČKU ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilda.

Namočte granule do vody na 5 minut před krmením. Granule změknou a půjdou dobře polykat. Čubince zůstane chuť, na kterou je zvyklá a to je ve stáří důležité.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Moc děkuji, jdu namáčet.

Zdroj: diskuze Čím krmit starého psa se špatnými zuby a bolestí při kousání granulí a neublížit mu změnou jídelníčku ?

Kde sehnat vzorky Annamaet

Vzorky těchto špičkových granulí se nedají sehnat, lze pouze objednat na internetu menší balení, které je ve velikosti 2,7 kg.

Zdroj: Annamaet

Poradna

V naší poradně s názvem OSLABENÉ LEDVINY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina Neradilova.

Dobrý den,
je možné psovi s mírně oslabenými ledvinami, kromě speciálních granulí a konzerv, občas uvařit z čerstvých surovin. Pokud ano, jaké suroviny použít?
Děkuji, Jiřina.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Psovi s oslabenými ledvinami budou nejvíce vadit pokrmy z masa. Jenže dostat do psa bílkoviny bez masa je problém, protože třeba fazole a soju možná nesežere. Tak potom zbývá nejméně problematické maso z ryby. Použít můžete cokoliv, co nemá kosti, filé, tresku, tuňáka a smíchat mu to s kuskusem nebo kroupami.

Zdroj: diskuze Oslabené ledviny u psa

Granule šetřící peněženku

Z levnějších druhů granulí je třeba déle vybírat podle obsahu a neřídit se líbivou reklamou. Obecně u štěňat, nemocných a starších psů či psů v zátěži se nevyplatí příliš šetřit. Desetikilový pytel granulí v supermarketu za dvě stovky rozhodně neuspokojí živinový nárok psa, naopak velmi často vede ke zdravotním problémům spojeným s průjmy, problémy se srstí atd.

  • Granule Eminent jsou poměrně kvalitní za přijatelnou cenu a pejskům chutnají.
  • Granule Purina
  • Značka Brit má mimo jiné také granule pro pejsky, kteří potřebují nějaké to kilo shodit, což v dnešní době nadváhy lidí i zvířat není nic ojedinělého.

Zdroj: Granule pro psy

Diskuze

V diskuzi PUDL TOY JAK KRMIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Bártková.

Dobrý den, poraďte mi prosím kolikrát denně a jakou dávkou granulí mám krmit 4měsíčního pudla, má 1,5 kg, budou stačit jen ty granule?
Děkuji za odpověď Bártková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pudl toy jak krmit

Štěňata border kolie s nebo bez „PP“

Průkaz původu je něco jako rodný list psa. Abyste měli „papírového“ psa, musí mít doložený rodokmen minimálně 3 generace zpět. Aby mohla být následně chovatelem odchována „papírová“ štěňata (tedy štěňata považovaná za standard plemene), musí být oba rodiče uchovněni. K uchovnění psa musí být složeny speciální zkoušky. Před složením těchto zkoušek je nutná bonitace, zda má border kolie zdravý chrup, správnou barvu očí a jestli nepřevažuje bílá srst.

Zdroj: Border kolie

Co sledovat na etiketě?

Pokud jdete do obchodu a vybíráte si dobrou a poctivou šunku, sledujete její obsah masa. A stejně tak u granulí – pes sice v některých kritériích spadá mezi všežravce, ale maso je pro něj základ. Samozřejmě není vhodné, jej krmit pouze masem bez příloh zeleniny, ovoce atd., ale maso musí být v čele. Z toho plyne, že u kvalitních granulí na obalu najdete na prvním místě obsah masa (tj. sušeného masa nebo masové moučky). Masové moučky musí být přesně definovány, např. kuřecí, rybí, atd., jejich obsah se u kvalitnějších granulí pohybuje nejméně okolo 30%. Pozor - masokostní moučka není totéž co maso, ač u některých značek zaujímá čelní pozice.

Další diskutovanou komponentou jsou sacharidy. Poslední dobou nabývají na popularitě ve složení granulí brambory, které jsou poměrně dobře přijímány. Pšenice a kukuřice samozřejmě nesmí v krmivu převažovat, v menším množství ale nemusí vadit a mohou být také poměrně vhodným zdrojem energie, samozřejmě vždy je třeba posuzovat granule jako celek. Některé kvalitní řady granulí bývají dnes často zcela bez obilovin, energie je nahrazena ovocnými a zeleninovými komponenty.

V detailnějším složení se zaměřte i na obsah soli, dochucovadel a konzervantů. Kvalitnější značky mají nižší obsah soli, ale zase naopak vyšší obsah nenasycených mastných kyselin Omega 3 a 6. I tyto kyseliny pes ale lépe stráví z živočišných zdrojů (rybí moučka) než z rostlinných (např. lněná semínka), přičemž u levnějších granulí rostlinné převažují. Dále umělá barviva možná nalákají důvěřivé lidské oko, ale pro psy jsou nevhodná a zbytečná, přírodní se hodí mnohem lépe.

Zdroj: Granule pro psy

Diskuze

V diskuzi ČÍM KRMIT STARÉHO PSA SE ŠPATNÝMI ZUBY A BOLESTÍ PŘI KOUSÁNÍ GRANULÍ A NEUBLÍŽIT MU ZMĚNOU JÍDELNÍČKU ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Horová.

Prosím o radu, znáte někdo krmivo měkké a kvalitní. Nebo recept na kašovitou stravu pro psa. Je jí už přes patnáct a nechci jí ublížit, má citlivý žaludek, naše zlato....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vilda.

Namočte granule do vody na 5 minut před krmením. Granule změknou a půjdou dobře polykat. Čubince zůstane chuť, na kterou je zvyklá a to je ve stáří důležité.

Zdroj: diskuze Čím krmit starého psa se špatnými zuby a bolestí při kousání granulí a neublížit mu změnou jídelníčku ?

Příznaky vhodnosti granulí

Prvním znakem jsou pevné tmavé výkaly odpovídajícího množství. Tím se částečně ujistíme, že krmení je dobře stravitelné. Po delší době (6–8 týdnů) se projeví další viditelné účinky správného výběru, jako je lesklá srst, dobrý stav kůže bez lupů a psychická pohoda zvířete. Pes je živý a plný energie a vypadá prostě dobře.

Zdroj: Čím krmit border kolie

Poradna

V naší poradně s názvem BORDER KOLIE ŠTĚŇATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nana.

Dobrý den , chtěla bych se zeptat , mám 6 letou ( v březnu ji bude 7 ) fenku borderku a chtela bych ji nechat připustit ale newím zda už není stara na štěnata když je ještě nikdy neměla , děkuji za odpověd :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Klidně fenku nechte přiskočit, ať si sama určí, jestli to bude chtít nebo ne. Šestiletá fena ještě zvládne štěňata odnosit i odkojit. Pokud chcete mít jistotu, že jí březost neublíží, tak ji nechte vyšetřit bříško pomocí ultrazvuku u veterináře a zeptejte se ho také na vhodnou výživu v období březosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Border kolie štěňata

Granule pro štěňata

U štěňátek je zvlášť důležité nešetřit a krmit kvalitně, vždyť v tomto období dochází k růstu, vývoji kostí a svalů. Energetická potřeba je jiná než u dospělých psů, je důležitý rozdílný obsah minerálních látek, hlavně vápníku a fosforu. Krmte štěňata granulemi určenými pro velikostní kategorii pejska v dospělosti, tedy pro štěňata malých, středních či velkých plemen do určeného počtu měsíců. Některé značky granule pro štěňata podle velikostí nerozdělují, což v případě kvalitní stravy nijak nevadí.

  • Značka Royal Canin mimo jiné rozlišuje granule pro štěňata přímo podle jednotlivých plemen (těch nejpopulárnějších), v odkazu například pro mopse. Takové rozdělení ale rozhodně není nezbytné! Cena.
  • Jedna z nejkvalitnějších značek – kanadské krmivo Orijen – poskytne štěněti veškeré potřebné živiny, je zcela bez obilovin a brambor a naopak s vysokým obsahem živočišných bílkovin. Cena.
  • Granule Trainer Fitness 3 v příchuti ryba s rýži jsou vhodné pro štěňátka s citlivým trávením či alergiemi. Cena.

Zdroj: Granule pro psy

Další kritéria

Na trhu je vícero řad granulí – ty nejlepší se řadí mezi super prémiová, střední třída jako prémiová. Je vhodné nešetřit a zůstat minimálně ve skupině řad prémiových. Peníze uspořené na stravě pak často vydáte u veterináře v důsledku kožních problémů, průjmů, kloubních potíží atd. Při výběru se orientujte podle věku psa, jeho tělesné kondice, aktivitě, případně zdravotním potížím. S výběrem konkrétní značky Vám jistě poradí i Váš veterinární lékař.

Zdroj: Granule pro psy

Diskuze

V diskuzi JAK SE CHOVAT K BORDER KOLII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondřej Veselý.

Dobrý den, mám Borderáka skoro dva roky starého a s výcvikem bych Vám mohl poradit. Noviny dejte navždy stranou a už se k šustění nevracejte, pejsek totiž nepochopí čeho tím u něho chcete docílit. Nejlepší pochvalou je správná intonace a voňavoučký pamlsek. Pokud pes splní povel, který po něm chcete tak ho hlasitě slovně odměňte a dejte mu pamlsek. Když naopak neposlechne nijak ho nechvalte a chtějte po něm povel ještě několikrát.(můžete přidat škaredý pohled nebo lehce změnit intonaci aby věděl, že udělal něco co není správné.

Povel sedni: Zkuste při učení tohohle povelu pejskovi netlačit na zadek, ale jenom zvednout ruku s pamlskem do takové pozice aby se pejsek posadil a to stejné s povelem lehni netlačit na lopatky ani nepodrážet nohy ale položit ruku na lopatky a dát pamlsek na zem kousek od pejska...Donutí ho to si lehnout.....Trénujte maximálně hodinu denně, nejlépe 3 krát denně po 20-ti minutách. Pokud pejsek bude unavený a už nebude chtít cvičit, nepřestávejte hned. Udělejte ještě 10 povelů a pak trénink ukončete. Jinak si pejsek bude určovat konec treninku a to přece nechceme....

A pokud si bude hrát s vaší malou dcerkou, vždy je při hře sledujte. Mohlo by se stát, že by ho nechtěně píchla do oka nebo na něho spadla a on by po ní mohl vyjet a nebo se jí bát a odmítal by s ní hru :D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Fidrychová.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaké krmení ( zn. granulí, maso), bych mohla dávat pejskovi, nechci něco nezanedbat, pes bude mít tři měsíce, děkuji

Zdroj: diskuze Jak se chovat k border kolii

Změna granulí u psů

V případě, že nejsme spokojeni s tím, jak náš pes po určité značce granulí prospívá (má zažívací problémy, špatnou kvalitu srsti a podobně), je namístě značku změnit. Přechod na novou značku provádíme postupně po dobu přibližně 10 dnů.

První den dáme jen trochu nového krmiva (cca 20 % nového a 80 % původního), další dny poměr nového krmiva postupně zvyšujeme.

Pokud jsme ale již našli tu „svou“ značku, která psovi vyhovuje, pak není vhodné ji měnit. Naopak je dobré u ověřené značky, která má kvalitní složení, zůstat. Každé krmivo je totiž nejefektivněji zpracováváno po určité době návyku, proto střídání granulí způsobem, že každý týden dáme psovi novou značku, aby mu lépe chutnalo, není vhodné.

Může se stát, že pes po nějaké době začne granule odmítat, pak mu je můžeme ochutit například lososovým olejem nebo lžící konzervy, která granule krásně provoní. Někteří psi zase odmítají jíst suché granule, ale zvlhčené je přijímají bez problémů. Granule zvlhčené teplým (ne vařícím) vývarem také lépe respektují fyziologii psa, protože usnadňují polykání. Na tomto místě je ale vhodné upozornit, že krmivo obsahující probiotika by již nemělo procházet další tepelnou úpravou (přelití horkou vodou a podobně), aby se příznivé mikroorganismy nezničily.

Zdroj: Čím krmit border kolie

Diskuze

V diskuzi ONEMOCNĚNÍ JATER U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Kovářová.

Prosím o radu s přípravou stravy pro 13letého maltézáčka s onemocněním jater a srdce.Co je možné podávat kromě konzerv a granulí? Byl zvyklí na vařenou rýži s masem a teď odmítá jaterní konzervy i granule.Léčba - Zentonil Advanced l200, Furon40mg, Urosan250mg, Cardisure 2,5mg a Essentiale forte 600mg. Děkuji D.K.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Onemocnění jater u psa

Štěňata cane corso

Štěňata cane corso se dají koupit v chovatelských stanicích, a to s průkazem původu nebo bez. Cena štěněte s průkazem původu se pohybuje kolem 12 000 korun a více. Cena bez průkazu původu se pohybuje kolem 7 000 korun.

Zdroj: Cane Corso

Diskuze

V diskuzi JAK SPRÁVNĚ KRMIT FRANCOUZSKÉHO BULDOČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vratislav.

Zdravím mám 5mesicniho francouzskeho buldacka. Od štěněte měl granule Advence pupis doslova je hltal pak nám Veterinář doporučil Roial granule první den je jedl a pak už ne chtěl jsem mu dolních zamíchat vivar. Ale Veterinář řekl že ne mam ho nechat na suchich granuli jeho váha je 8kg. Tak nevím jestli se mám vrátit zpět na Advence

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak správně krmit francouzského buldočka

Granule pro psy s jehněčím masem

Zřejmě dlouhodobě nejprodávanější příchuť je právě jehněčí. Majitelé mají často pocit, že pokud jsou granule jehněčí, jsou automaticky kvalitní. Což samozřejmě neplatí – stejně jako u jiných příchutí jsou kvalitní značky a méně kvalitní značky granulí s jehněčí příchutí. Jehněčí maso je vhodné pro zdravé, ale také alergické psy či pro psy s potravinovou intolerancí.

Zdroj: Granule pro psy

Granule Carnilove

Novinkou na trhu jsou granule Carnilove, která je zároveň nejvyšší řadou značky Brit. Jedná se o české bezobilné krmivo vhodné pro psy všech plemen. Velmi vysoký obsah masových mouček různých druhů mas (jehněčí, divočák, kachna, bažant, losos, krocan, atd.) s plody borůvek, brusinek slibuje vyváženou kombinaci živin a lehce stravitelných proteinů. Dávka za den se liší podle hmotnosti pejska (např. 5kg pes má denní dávku 70g, 50kg téměř 400g) a je uvedena na zadní straně granulí. Cena.

Zdroj: Granule pro psy

Prevence

Po vyčištění zubního kamene je vhodné dásně dle stavu přeléčit vhodnými léky a zuby ošetřovat pravidelně 2x týdně čištěním zubním kartáčkem speciálně navrženým pro zvířata a enzymatickou zubní pastou, která oddaluje další usazování zubního kamene. Jako další preventivní opatření je možné zvolit ke krmení takový typ granulí, které jsou speciálně vyvinuté pro prevenci vzniku zubního kamene. Existuje i množství pamlsků, které obsahují enzymy zpomalující usazování zubního kamene, a hraček, které jsou k tomuto účelu doporučovány.

Zdroj: Trhání zubů u psa

Přechod na krmivo pro dospělé psy

Štěňata velkých plemen dosahují dospělosti v 18–24 měsících života. V této době je vhodné přejít na krmivo pro dospělé psy. V době přechodu je vhodné míchat krmivo pro štěňata a krmivo pro dospělé psy zhruba po dobu jednoho týdne a postupně přejít z jednoho na druhé. Ze zkušeností chovatelů lze některá kompletní krmiva doporučit, ale rovněž je možné některá krmiva označit za absolutně nevhodná pro velká a gigantická plemena psů. Doporučení vždy vychází z terénních zkušeností, které jako jediné potvrdí kvalitu krmiva.

Zdroj: Cane corso - výcvik

Granule pro francouzské buldočky

Čím krmit (vhodné granule)? Pro krmení štěňat francouzských buldočků platí stejná pravidla jako pro ostatní plemena. Minimálně první měsíc po odchodu od původního chovatele je vhodné krmit štěně buldočka krmivem stejným jako to, kterým bylo krmeno dosud, aby nebyl přechodem na novou značku krmení dále stupňován stres, kterému je každé štěně v této situaci vystaveno. Většině psů vyhovují dobré značky suché granulované směsi, které obsahují vyvážené živiny pro každou životní etapu psa. Francouzský buldoček není výjimkou, i když může mít poněkud citlivější zažívání. Doporučit lze vhodné produkty značky PRO PAC, které jsou nabízeny ve škále od granulí pro štěňata, juniory, dospělé jedince i seniory, přes výživné granule pro gravidní a kojící feny až po granule bez tuku pro redukční dietu. Francouzští buldočci špatně reagují zejména na chemické konzervační prostředky a někteří také na bílkoviny obsažené v hovězím mase. Není to pravidlem, ale tyto látky mohou způsobovat citlivějším jedincům kožní problémy, alergie a průjem. Lze proto podávat granule z jehněčího nebo krůtího masa, které obsahují namísto klasických konzervačních prostředků vitamín E, působící jako přírodní konzervant. Francouzský buldoček by neměl mít ve stravě vyšší obsah bílkovin, protože ty mohou u některých psů vyvolávat hyperaktivitu.

Dávkování

Dávkování je individuální dle aktivity psa.

Zdroj: Jak správně krmit francouzského buldočka


Autoři obsahu

MVDr. Michaela Hrachová Čupová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP