Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

TABLETY NA ODČERVENÍ PSA

OBSAH

Kdy začít odčervení koťat

Koťata se odčervují podobně jako štěňata, což znamená brzy po narození společně s matkou. První odčervení se provede ve věku 14 dní odčervovací pastou, další odčervení vždy po 14 dnech a od 3 měsíců věku koťat se odčervuje každé 3 měsíce.

Harmonogram odčervení kotěte:

  • 1. odčervení: 14 dnů po porodu
  • 2. odčervení: 4 týdny po porodu
  • 3. odčervení: 6 týdnů po porodu
  • 4. odčervení: 3 měsíce po porodu

Zdroj: Odčervování koček

Poradna

V naší poradně s názvem ODČERVENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Šebesta.

dobrý den,
chci se jen zeptat,zda tablety pro odčervení CANIVERM dávat psovi před jídlem nebo po jídle ,případně během jídla.
Děkuji za odpověď
Milan Šebesta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přípravky je vhodné podat současně s pamlskem nebo krmivem, protože jídlo zlepšuje dostupnost léku v organismu. Před aplikací by měla být zjištěna přesná hmotnost psa nebo kočky. Štěňata a koťata by měla být odčervována pastou nebo tabletami Caniverm mite tak, aby nebylo třeba tablety dělit a mládě dostalo odpovídající dávku v celku. V případě nízké dávky léku nemusí být účinek dostatečný, štěně nebo kotě se tak parazitů nezbaví a ti naopak získají vůči přípravku tohoto složení odolnost. Při použití pasty je třeba nastavit správnou dávku na jedno štěně nebo kotě a před každou další aplikací nastavení aplikátoru zkontrolovat. Po aplikaci je třeba zkontrolovat, zda štěně nebo kotě pastu nebo tabletu spolklo. Oba přípravky, pastu i tablety, lze vmíchat do krmiva, ne však do mléka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze ODČERVENÍ

Doporučení

Pečlivě zkontrolujte, že váš pes tabletu, prášek či sirup skutečně spolkl. Někteří psi se tváří, že lék spolkli, ale ve chvíli, kdy je nepozorujete, lék vyplivnou.

V zájmu správné hygieny si po podání tablety psovi nebo po přidání tablety do potravy pro psa umyjte ruce.

K zajištění správné dávky je třeba co nejpřesněji určit živou hmotnost psa.

Zdroj: Odčervení psa

Poradna

V naší poradně s názvem ODČERVENÍ PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli bychom měli s pejskem zajet na veterinu když omylem pozřel dvě tabletky za pět dní. Je to krysařík a má dva roky. Myslím, že má větry a bolesti břicha.
Je nutné ho neprodleně dopravit na pohotovost nebo si s tím pejsek poradí sám?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dvě tablety léků na odčervení během pěti dnů nepředstavuje výrazné riziko. Bezpečné množství je až pětinásobek normální dávky v jednom okamžiku. Váš pejsek na to měl pět dní. Ovšem pro vaši jistotu a za zjevných zažívacích potíží, by bylo vhodné nechat psa zkontrolovat veterinářem. Pejsek může mít skryté problémy s ledvinami nebo játry, které by mohly být tímto předávkováním aktivovány.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odčervení psa

Dávkovací schéma

Hmotnost psa, kočky Iniciační dávka (prvních 14 dní užívání) den Udržovací dávka denně

1–5 kg 1/2–1 tableta 1/4 až 1/2 tablety

5–10 kg 1–2 tablety 1/2 až 1 tableta

10–15 kg 2–3 tablety 1 až 1,5 tablety

15–25 kg 3–4 tablety 1,5 až 2 tablety

25–45 kg 4–5 tablet 2 až 2,5 tablety

45 a více kg 5–6 tablet 2,5 až 3 tablety

Zdroj: Alavis 5 pro psy a kočky

Diskuze

V diskuzi RIMADYL TABLETY PRO PSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel HEDVIGA.

Dobrý deň, ll ročný briard užíva Rimadyl 1/2 tablety ráno 4.deň, spolu s Amoksiklavom. Zaujíma ma, či môže byť akoby omámený a nechutí mu žrať, len pije.Ďakujem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rimadyl tablety pro psy

Cena za odčervení koťat

Odčervovací tablety: kolem 30 Kč za 1 tabletu

Odčervovací pasta: 100–200 Kč

Spreje proti blechám: 100–500 Kč (záleží na objemu)

Ceny jsou orientační a mohou se u jednotlivých veterinářů lišit.

Zdroj: Odčervování koťat

Diskuze

V diskuzi IVERMEKTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Paulovičová.

kde lze zakoupit tablety dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ivermektin

Reakce na odčervení

Přípravky na odčervení jsou u psů velmi dobře tolerovány. Jen v ojedinělých případech mohou vyvolat příležitostné zvracení nebo průjem. Nákaza vnitřními parazity se může projevovat dlouhodobějšími trávicími obtížemi a může být spojena i se zvracením a průjmem. V tomto případě je nejlepší navštívit veterináře a nechat udělat koprologii. Velmi častými parazity způsobující průjmy jsou škrkavky, ale také giardie.

Cena za odčervení psa.

Zdroj: Odčervení psa

Odčervení psů přírodní cestou

Na českém trhu najdeme dnes i alternativy slibující odčervení psa bez chemikálií. Fungují na principu zelené lékárny. Dávkou bylinných výtažků ochromí červy a výběrem naordinované zeleniny nastartují peristaltiku střev. Paralyzovaní škůdci tak putují z těla ven ve chvíli přirozeně vyvolaného vyprázdnění. Přírodní odčervovadla však nepodléhají kontrole účinnosti, a tak ani tak oblíbené odčervení psa česnekem nemusí být účinné.

Zdroj: Odčervení psa

Diskuze

V diskuzi RIMADYL TABLETY PRO PSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.

Když se vyskytnout nežádoucí reakce -nechutenstvi a vysadíme lék, vrátí se pes a jeho chuť do stavu před užíváním? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rimadyl tablety pro psy

Odčervovací tablety pro psy

Pro psy se používají k dehelmintizaci různé prostředky:

  • pasty (Banminth pasta, Vitaminthe) – jsou určené zejména pro štěňata a kočky, použití je jednorázové, proto vzniká nutnost pravidelného opakování aplikace;
  • tablety (Drontal, Cestal, Caniverm, Dehinel, Zipyran, Optivermin) – asi nejvíce využívané prostředky proti parazitům, mají široké spektrum použití, dávkování určí veterinář dle váhy psa;
  • spot-on (Stronghold, Advocate,) – proti vnějším i vnitřním parazitům, aplikují se přímo na kůži zvířete mezi lopatky, působí po delší časový úsek, ale postihnou jen některé parazity.

Zdroj: Odčervení psa

Diskuze

V diskuzi BRAVECTO PRO KOČKU CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Suchardová.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda je bravecto v tabletách také pro kočku, nebo mu můžu dát to pro psa.
Pipetkám již nevěřím. Máme kocoura,který je doma i venku/v noci/. Před týdnem dostál již třetí druh pipetky a klíšťata nosí pořád. Obojek nevezme,není to pokojový kocour a po hodině ho shodil. Jsem ochotna dát za pipetky peníze,i když to není levná láce, ale žádná nepomáhá. Děkuji za odpověď
Suchardová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Stehlíková.

Dobrý den.zakoupila jsem Bravecto v tabletě pro psa a chtěla bych ho koupit i pro kočku. Existuje tableta i pro kočku nebo lze použít psí tablety, třeba rozkrojené. Souhlasím s názorem, že pipetY jsou nanic. Blechy si prostě zvykly.
Také bych ráda znala cenu a zda tablety musím kupovat u veterináře. Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Bravecto pro kočku cena

Odčervovací tablety pro kočky

Tablety mají široké spektrum působení proti mnoha vnitřním parazitům. Dá se říci, že u dospělých zvířat se používají nejčastěji. Opět jako u pasty působí pouze jednorázově, a tak se odčervování musí v pravidelných intervalech opakovat. Mezi jeho hlavní přednosti také patří nízká cena.

Odčervení kočky tabletkou není nic jednoduchého a vyžaduje spoustu trpělivosti. Nejprve kočce zkuste podat lék po dobrém s něčím, co jí chutná. Pokud vaši lest prohlédne, vhoďte jí prášek přímo do krku. To je ideální dělat ve dvou lidech, kdy jeden otevře kočce tlamu a druhý prášek zatlačí do krku. Pozor ale, kočka může začít slintat. Je tedy potřeba vhodit prášek dostatečně hluboko a také držet tlamu zavřenou. Počítejte s tím, že se vaše kočka bude bránit, jak jen to půjde, a pravděpodobně vás i poškrábe. Nakonec můžete odčervení svěřit svému veterináři, který k podání prášku použije speciální nástroj.

Co se intervalu odčervování týče, záleží na konkrétním jedinci a jeho způsobu života. Doporučuje se 1/4letní nebo 1/2roční interval. Základním pravidlem je odčervovat všechna zvířata v domácnosti zároveň. Pokud máte v domácnosti psy a kočky, tak tablety na odčervení psů pro kočky nepoužívejte. Vždy volte vhodnou variantu podle druhu zvířete.

Zdroj: Odčervování koček

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÁ KLOUBNÍ VÝŽIVA PRO ŠTĚNĚ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Geloren pro psy obsahuje kyselinu hyaluronovou, glukosamin, chondoitin a kolagen. Všechny tyto látky zvíře normálně přijímá stravou založenou na mase. Když budete takto mladému psovi podávat geloren pro psy, tak mu tím spestříte pamlskový plán, ale v tomto věku mu nijak zvlášť nepomůžete. Tedy v případě, že používáte kvalitní krmivo. Někdy chovatel koupí velmi levně v akci krmení pro psy, ale to většinou obsahuje především bobtnající směsi, které pejska nasytí, ale nevyživí. Známkou jsou pak objemné výkaly a nemocný pejsek. Geloren pro psy má smysl jako výrazné preventivní opatření od tří let.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

My jsme jako prevenci ve štěněčím věku užívali arthronis fáze 2. Tablety mají sýrovou příchuť a moc chutnaly.

Zdroj: diskuze Jaká kloubní výživa pro štěně?

Jak často odčervovat

Odčervení psů je pro chovatele nepsanou povinností, doporučuje se provádět u dospělého zvířete pravidelně v intervalu 3–6 měsíců, v případě štěněte je to pak pouze v nutných situacích nebo preventivně. Pokud dojde k začervení štěněte ve vrhu, může za to zpravidla infikované mléko fenky, proto je nutné provést odčervení neboli dehelmintizaci u celého vrhu.

Zdroj: Odčervení psa

Diskuze

V diskuzi CO NA SVĚDĚNÍ KŮŽE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Foukalová.

Dobrý den, prosím, jsou nějaké tablety proti svědivosti kůže u psa, neustálé drbání, pes je v čistotě, nemá blechy, ani klíště, je v bytě s výběhem do trávy na dvůr, ale četla jsem, že nejsou dobré, kde jsou s kortikoidy, v některém článku je napsané, že existují tablety, jednoduché podávání, a zklidní psa, ale nepíšou tam jaké, název, můžete mi poradit, jestli se dá takhle něco objednat, nebo přímo koupit, nebo na to musí být recept,
Pes: Jack rasl teriér,váží 10 kg.
Děkuji za odpověď, Irena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co na svědění kůže u psa

Doporučené produkty

Pasty:

  • Caniverm pasta
  • Banmint Pasta
Spot-on:
  • Profender spot-on kočka (je na kůži, ale účinkuje i na vnitřní parazity)
Tablety:
  • Milbemax 16/40mg pro kočky 2tbl
  • Caniverm tablety
  • Cestal cat
  • Drontal pro kočky 2tb

Zdroj: Odčervování koček

Diskuze

V diskuzi PSÍ ALERGIE PŘÍZNAKY ČERVENÉ UŠÍ ,ŠKRABANÍ PO UŠÍCH A BŘÍCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sehnalová Jana.

Jezdíme na veterínu už měsíc, dostali jsme tablety FAMOSAN aPREDNISON a mast FRUCIDIN, vše bez uspěchu ,pes se pořád škrabe .Fenka bišonek je po kastraci, má už 11roků a my si nevíme rady.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sehnalová Jana.

Prosím o radu ,jestli má někdo podobné problemy s pejskem. Ktomu všemu se jí začaly dělat vyrústky na prstě nohy a pod okem .

Zdroj: diskuze Psí alergie příznaky červené uší ,škrabaní po uších a bříchu

Čím odčervit kotě

Kotě by mělo být poprvé odčerveno, když je mu cca 14 dnů. Poté se odčervuje každých 14 dnů až do věku 3. měsíců. Od 3. do 6. měsíce věku se interval prodlužuje na jedno odčervení za měsíc. Další odčervení by mělo být nastaveno podle životního stylu kočky. Záleží vždy na tom, zda kočka žije pouze v bytě, nebo je venkovní, zda jsou přítomné malé děti, jestli chytá myši nebo je krmena syrovým masem. Interval odčervení u dospělých koček je každého čtvrt až půl roku. Kočky se odčervují nejméně 10–14 dnů před očkováním. Dávkování záleží na druhu odčervovacích přípravků a váze kočky.

Zdroj: Odčervování koťat

Použití u psů

U psů se nejčastěji NO-SPA podává při průjmech, zažívacích potížích nebo při problémech s močovým měchýřem.

Zdroj: Tablety NoSpa pro psa

Odčervování štěňat

U štěňat se provede odčervení nejčastěji kolem věku 14 dní za pomocí šetrné odčervovací pasty. Dále se odčervuje ve 14denních intervalech až do věku 3 měsíců (tedy 4., 6., 8., 10. a 12. týden věku štěňat). Opakované odčervování je velmi důležité, aby se postupně zachytily všechny dozrávající škrkavky z transplacentárního a galaktogenního přenosu. Od 3. měsíce věku štěňat se odčervuje každé 3 měsíce, tedy 3., 6., 9. a 12. měsíc věku štěňat.

Zdroj: Odčervení psa

Dávkování

  • Malí psi (do 10 kg) užívají 1 tabletu 3 krát denně po dobu tří dnů;
  • Střední psi (10–20 kg) užívají 2 tablety 3 krát denně po dobu tří dnů;
  • Velcí psi (více než 20 kg) užívají 3 tablety 3 krát denně po dobu tří dnů;
  • Kočky užívají 1 tabletu 3 krát denně po dobu tří dnů.

Tablety lze podle potřeby rozdrtit a rozpustit ve vodě.

Při dlouhodobém používání může tento přípravek vázat i užitečné substance, např. souběžně podávané léky, vitamíny a železo. Proto se nedoporučuje podávat Attapectin dříve než tři hodiny po ostatní medikaci. Po třech hodinách je možné bezpečně přípravek zvířeti podat.

Zdroj: Attapectin

Jak vyhubit blechy

Co se používá na psy, se na kočky nepoužívá. Přípravky obsahující permetrin nebo látku amitraz jsou pro kočku z hlediska rozdílného metabolismu smrtelně jedovaté. U koček se používají preparáty a účinné látky jiného typu, například Fipronil a Imidacloprid. S odblešováním je dobré provést i odčervení z důvodu rizika nakažení tasemnicí.

Pokud se u kočky objeví alergie na obojek proti blechám, je potřeba používat jiný ochranný prostředek, například spot-on od veterináře, kdy se účinná látka vtírá přímo do kůže. Není na škodu vyzkoušet také nové možnosti, jako jsou žvýkací tablety s látkou jménem spinosadum. Poměrně slabou prevencí je šampon proti blechám, který se prakticky smyje a na kůži kočky nevydrží.

Zdroj: Babská rada jak na kočičí blechy

Dávkování a způsob použití

Přípravek Metacam je k dispozici ve formě perorální suspenze, injekčního roztoku a žvýkacích tablet. Léková forma a dávka závisí na druhu zvířete, jeho živé hmotnosti a léčené nemoci. Injekce se v závislosti na druhu zvířete a léčené nemoci mohou podávat do žíly, svalů nebo pod kůži.

Léčba se první den zahajuje jednorázovou dávkou 0,2 mg meloxikamu/1 kg živé hmotnosti, což lze aplikovat perorálně, nebo alternativně podáním přípravku Metacam 5 mg/1 ml injekčního roztoku. Léčba pokračuje perorálním podáváním udržovací dávky 0,1 mg meloxikamu/1 kg živé hmotnosti jednou denně (ve 24hodinových intervalech). Každá žvýkací tableta obsahuje buď 1 mg, nebo 2,5 mg meloxikamu, což odpovídá denní udržovací dávce pro psa o 10 kg živé hmotnosti, respektive 25 kg živé hmotnosti. Každá žvýkací tableta může být rozpůlená pro přesné podávání podle individuální živé hmotnosti zvířete. Žvýkací tablety lze podávat s krmivem nebo bez něj, jsou ochuceny a jsou většinou psy dobře přijímány.

Dávkování by měl určit veterinární lékař, ale i ten se musí řídit následujícími údaji. Pes o hmotnosti do 7 kg by měl požít ½ tablety 1 mg; pes o hmotnosti od 7 do 10 kg by měl požít 1 tabletu 1 mg; pes o hmotnosti od 10 do 15 kg by měl požít 1 ½ tablety 1 mg; pes o hmotnosti od 15 do 20 kg by měl požít 2 tablety 1 mg; pes o hmotnosti od 20 do 25 kg by měl požít 1 tabletu 2,5 mg; pes o hmotnosti od 25 do 35 kg by měl požít 1 ½ tablety 2,5 mg; pes o hmotnosti od 35 do 50 kg by měl požít 2 tablety 2,5 mg.

Zdroj: Kdy použít Metacam pro psy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP