Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

PSÍ JMÉNA PRO FENKU ALJAŠSKÝ MALAMUT

OBSAH

Prodej a cena

Koupě aljašského malamuta je možná v chovatelských stanicích, kde je k dostání ve věku štěněte s průkazem původu okolo 8 000 korun nebo bez průkazu původu, kdy se jeho cena pohybuje kolem 3 500 korun. Někteří chovatelé prodávají i starší psy, kteří jsou již vycvičeni, zde je cena o dost vyšší.

Zdroj: Aljašský malamut

Diskuze

V diskuzi BOULE POD KŮŽÍ NA BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Mikulec.

boulička na břiše psa- může to být také lipom- tzn. nezhoubný tukový nádorek, pokud je bulka pohyblivá pod kůží. Mám vlastní zkušenost, mám již 3.labradora a všichni to měli. Pokud se odoperuje, většinou narůstá pomalu znovu. Ale mám vyzkoušenou vynikající mast přímo na lipomy. Je to krušinová mast- můžete vyrobit snadno doma. Natírali jsme psovi velký lipom na zádech a po měsíci už úplně zmizel. Už je to rok a zatím nikde. chtělo by to ale trochu vyholit srst, aby se mastička dostala přímo na kůži a mazat 3x denně. Bylinky na mast koupíte buď v .bylinkářství nebo na internetu. Skládají se z: krušina, měsíček,třezalka a k tomu potřebujete dobré domácí sádlo. Návod k vaření vám zdarma pošlu na mail.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sujova Růžena.

Máme psa fenku křížence boxera má pohyblivou bouličku na bříšku jako pinponkový míček co to může být? Děkuji Sujova

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise

Kniha o aljašském malamutovi

Na trhu je k dostání i kniha o aljašském malamutovi, představující toto jedinečné a působivé severní plemeno, které pochází z největšího amerického státu. Čtenář ocení kapitoly o historii malamuta, jeho vlastnostech a péči o něj a dozví se, jaké jsou jeho životní nároky. Původně toto plemeno tahalo saně zledovatělou tundrou. Dnes však je mohutný aljašský pes obdivuhodným společníkem a hlídačem, pokud se dostane do rukou správnému chovateli, který je schopen se o něj dobře starat a vycvičit ho. Kniha je opatřena mnoha fotografiemi. Cena knihy se pohybuje kolem 100 korun.

Zdroj: Aljašský malamut

Diskuze

V diskuzi INJEKCE PROTI POČETÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Pro Vaši fenku bude nejlepší, když si ověříte, že je skutečně březí pomocí ultrazvuku. Vyšetření udělejte co nejdříve a podle jeho výsledku pak případně nechte fence aplikovat injekce Alizinu. Alizin je v současnosti nejšetrnějším lékem k ukončení březosti u fen. Azilin se aplikuje na dvakrát s odstupem mezi dávkami 24 hodin a dávkuje se 10 mg na kilogram hmotnosti feny. Fenka spontánně vypudí obsah dělohy bez vážných vedlejších účinků. Čím dříve se Alizin aplikuje, tím lépe pro fenku. S vyšetřením ultrazvukem a aplikováním injekcí Alizinu Vám pomůže kterýkoliv veterinář.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela Šandorová.

Děkuji za odpověď,jen bych se ještě chtěla zeptat co to znamená,co nejdříve ultrazvuk?Za jak dlouho bude vidět,jestli je březí,pokud došlo k pokrytí dnes.Děkuji za odpověď,Šandorová,Olomouc

Zdroj: diskuze Injekce proti početí

Výchova

Výchova malamuta musí být včasná a důsledná. Pes musí pochopit, kdo je pánem. Tento pes není vhodný pro služební výcvik, ale základní výcvik poslušnosti by měl zvládnout. Začít s výcvikem by se mělo okolo 12 měsíců, po dokončení fyzického vývoje psa.

Aljašský malamut potřebuje velmi mnoho pohybu, nejlépe v přirozeném prostředí. Majitel tohoto psa musí být sportovně založený a fyzicky zdatný. Je výborným společníkem při jízdě na kole nebo při joggingu. Vhodné sporty pro toto plemen je mushing, canicross, skijöring, bikejöring, weight pooling a rád plave. Pro roli hlídače se toto plemeno příliš nehodí. Není přirozeně ostrý, vůči lidem je absolutně neagresivní a málo štěká.

Výcvik malamuta je výzvou pro vaše schopnosti. U tohoto plemene je důležité s výchovou začít již v raném věku. Vždy by měl být pán v převaze, při výcviku musíte být důsledný. V opačném případě přestane poslouchat. Pes musí mít pocit, že je stále pod vaší kontrolou.

Zdroj: Aljašský malamut

Diskuze

V diskuzi JOKŠÍR FENKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel HEDVIKA REZKOVÁ.

DOBRÝ DEN MÁM FENKU JOKŠÍRA 14 MĚSÍCŮA VETERINÁŘ NÁM ŘEKL ŽE JÍ VYPADÁVÁ ČEŠKA DAL NÁM LÉKY COLAFIT OBDEN 1 TABLETU JAKÉ MÁM KRMIT GRANULE TED JÍ DÁVÁM PRO PLAN A EUKANUBA GRANULKY A PEDIGREE KAPSIČKY A JEŠTĚ SUCHÉ MASO NĚKDY UVAŘÍM MASÍČKO ALE RÝŽI A TĚSTOVINKY MI MOC NECHCE SPÍŠ NÉ TAK POTŘEBUJI PORADIT ZDA JE TO SPRÁVNÉ MOC DĚKUJI ZA RADU S POZDRAVEM REZKOVÁ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aiwen.

Dobry den mame fenku 7 let jeste nemela stenata muze je jeste mit ??nebo uz je pozde ??a jaky je dalsi postup?? Dekuji

Zdroj: diskuze JOKŠÍR FENKA

Aljašský malamut versus husky

Aljašský malamut je jedním z nejstarších severských saňových psů. Je to silný a mohutně stavěný pes s hlubokým hrudníkem a silným, dobře osvaleným tělem. Malamut pevně stojí na tlapách a jeho postoj budí dojem velké aktivity, držení těla je hrdé, hlava vztyčená a oči hledí s ostražitým zájmem a zvědavě. Hlava je široká. Uši jsou trojúhelníkové a při vzbuzené pozornosti vzpřímené. Tlama je mohutná, od kořene k čenichu se jen lehce zužuje. Tlama není zvednutá ani dlouhá, ani příliš zkrácená. Srst je hustá s tvrdou krycí srstí dostatečné délky, jež dobře překrývá hustou podsadu. Malamuti jsou různých barev. Znaky na obličejové části hlavy jsou rozlišovacím znakem jedinců. Skládají se z kápě na hlavě, obličejová část hlavy je celá bílá, nebo se znaky s pruhem anebo maskou. Ocas je dobře osrstěn, nesen nad hřbetem a připomíná chochol. Malamut musí mít silnou kostru s pevnými končetinami, dobrým pohybem, hlubokým hrudníkem a silnými plecemi. Musí mít všechny fyzické vlastnosti nutné pro velký výkon. Pohyb musí být plynulý, vyvážený, neúnavný a naprosto účelný. Není určen jako závodní saňový pes pro soutěže v rychlostních závodech. Malamut je ideálně stavěn k tomu, aby podával silný a vytrvalý výkon a veškeré znaky psů tohoto plemene včetně povahových vlastností musejí odpovídat tomuto účelu. Jakékoliv odchylky odporující uvedenému účelu se považují za vážnou vadu. Psi dosahují kohoutkové výšky zhruba 63,5 cm a hmotnosti přibližně 40 kg. Průměrná kohoutková výška fen se pohybuje kolem 58,5 cm při hmotnosti asi 35 kg.

Husky je velmi elegantní pes. Má velmi souměrnou a kompaktní stavbu těla. Má silný hřbet s hřbetní linií vodorovnou od kohoutku k zádi. Je středně dlouhý, což je pro tažného psa, který má páteř vystavenou velkým tlakům a namáháním, velmi důležité. Pevná bedra, která přímo vybízí k saňovým popruhům, jsou užší než samotný hrudní koš s mírným zvýšením střední linie. Silný hrudník není příliš široký. Hrudník končí za lokty, přesně v úrovni předních nohou. Žebra jsou dobře klenutá a na bocích plochá, aby mu umožňovala plynulý pohyb. Kostru má husky velmi pevnou a silnou. Proto mu příroda nadělila i velmi silné a rychlé svalstvo. Jeho ocas je po způsobu ostatních špiců stočen směrem na hřbet. Jen když je v klidu, má ocas svěšený dolů. Středně velká hlava má průměrně dlouhou partii čenichu a nevýrazně vyznačený stop. Uši jsou trojúhelníkového tvaru a osrstěné, aby odolaly i vysokým mrazům. Má je vysoko postavené. Nikdy ne svěšené. Oči mohou mít barvu hnědou až světle modrou. Toto plemeno může mít každé oko jiné a tato zvláštnost je u něj celkem běžná. Srst je hustá, bohatá a středně dlouhá. Husky má měkkou podsadu, která zabezpečuje teplo, a hrubší delší krycí chlupy. Barva srsti je velmi různá, a to od černé až po sněhově bílou. Typická je černo-bílá a šedivo-bílá variace. Srst má i zespoda na packách, to aby se neklouzal a dopadal měkce. Velmi jasné linie jeho obličejové masky působí vznešeně. Velikost feny je v kohoutku 50,5–56 cm a u psů je 53,5–60 cm. Váha u feny je v rozmezí 15,5–23 kg a u psů je 20,5–28 kg. Dožívá se až 13 let.

Zdroj: Aljašský malamut

Diskuze

V diskuzi BOULE NA BOKU A STEHNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat mám fenku 11 let starou je to kříženec udělala se ji asi 1cm bulka tmavší barvy už jí to roste delší dobu téměř vůbec se nezvěčňuje a je velice tvrdá to samé má na stejně nevíte co to může být pooř jak se toho zbavit? Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
přesnou povahu daného útvaru opravdu nelze z fotografie zjistit. Obecně připadá v úvahu klasická diferenciální diagnostika - absces, cysta, novotvary benigní i maligní, atd.
Jediným řešením je chirurgické odstranění s následným histologickým vyšetřením odstraněného útvaru, které Vám pak přesně řekne, co je útvar zač a co od něj lze čekat do budoucna.
Pejskovi by bylo vhodné posílit imunitu např. kvalitním lososovým olejem, problém útvaru se tím ale nevyřeší, to opravdu chirurgicky.
Hodně zdraví.
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Boule na boku a stehně

JMÉNA NA PÍSMENO „Č“ V KOČIČÍM KALENDÁŘI

ČERT (Svátek 16. listopadu)
ČERŤULA (Svátek 15. srpna)
ČÍČA (Svátek 17. června)
ČIČÍN (Svátek 27. května)

Další jména na písmeno „Č“, která nejsou zařazená v kočičím kalendáři

Čajínek
Čak
Čaky
Čakýnek
Čambar
Čamburinda
Čamrda
Čárlí
Ček
Čenda
Černoušek
Čertík
Čibi
Čibo
Číčina
Čikčiko
Čiki
Čikina
Čikinka
Čikita
Čikitka
Čiko
Čikulína
Čiky
Číla
Číman
Čimčin
Činda
Čip
Čiro
Čita
Čižmoň
Čmelda
Čmoudík
Čolíto
Čukotka
Čulda
Čumáček
Čunik
Čupačik
Čupačup

Zdroj: Jména pro kočky

Poradna

V naší poradně s názvem BORDER KOLIE ŠTĚŇATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nana.

Dobrý den , chtěla bych se zeptat , mám 6 letou ( v březnu ji bude 7 ) fenku borderku a chtela bych ji nechat připustit ale newím zda už není stara na štěnata když je ještě nikdy neměla , děkuji za odpověd :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Klidně fenku nechte přiskočit, ať si sama určí, jestli to bude chtít nebo ne. Šestiletá fena ještě zvládne štěňata odnosit i odkojit. Pokud chcete mít jistotu, že jí březost neublíží, tak ji nechte vyšetřit bříško pomocí ultrazvuku u veterináře a zeptejte se ho také na vhodnou výživu v období březosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Border kolie štěňata

JMÉNA NA PÍSMENO „X“ V KOČIČÍM KALENDÁŘI

XANDER (Svátek 18. března)
XENIE (Svátek 23. září)
XERRY (Svátek 25. ledna)

Další jména na písmeno „X“, která nejsou zařazená v kočičím kalendáři

Xanadu
Xantipa
Xavannah
Xaver
Xavier
Xclamation
Xena
Xendy
Xeros
Xerox
Xerro
Xerron
Xerxes
Xilin
Xilit
Xitt
Xiv
Xixi
Xoraya
Xsali
Xsanda
Xsara
Xsaver
Xylofonek


Zdroj: Jména pro kočky

Diskuze

V diskuzi VÝRUSTEK NA KONEČNÍKU U ŠTĚNĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,mám 7 týdení fenku LR, a u konečníku se ji vyboulila žlázka - či udělala boulička, je zklidněná,suchá, nehnisá, není nijak zanícená..
Ale netuším jestli se to samo ztratí či co to může být? Prosím o názor.
Děkuji.
Zdravím
Veronika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela Hrachová.

Dobrý den,
v oblasti konečníku se vyskytují anální žlázky, které v případě přeplnění zduří a vytvoří se útvar ve tvaru bouličky - což mi dle Vašeho popisu příjde jako nejpravděpodobnější. K potvrzení by samozřejmě bylo vhodné pejska vyšetřit naživo. Tendence k přeplnění žlázek jsou způsobeny jednak plemennou predispozicí, potížemi s defekací (průjem či zácpa), atd.
Pokud nedojde k evakuaci, žlázka často praskne a následně vytvoří píštěl, což je pro pejska velmi bolestivé a následně se léčí proplachy a lokálními či celkovými antibiotiky.
Radou je tedy co nejdříve navštívit veterinárního lékaře, který obsah evakuuje.
Hezký víkend,
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Výrustek na konečníku u štěněte

JMÉNA NA PÍSMENO „Š“ V KOČIČÍM KALENDÁŘI

ŠÁŠA (Svátek 28. května)
ŠAŠLIK (Svátek 23. srpna)
ŠIMON (Svátek 13. února)
ŠKLÍBA (Svátek 29. ledna)
ŠMUDLÍK (Svátek 11. května)

Další jména na písmeno „Š“, která nejsou zařazená v kočičím kalendáři

Šampion
Šantal
Šany
Šárka
Šarlota
Šarpy
Šaryk
Šazzi
Šéf
Šejla
Šelma
Šendiška
Šeri
Šerlok
Šeryn
Šiang
Šíla
Šimonek
Širan
Šíša
Šlofík
Šmejďa
Šmoulinka
Šmudla
Šopp
Šotek
Šotyna
Šoufek
Šourek
Špunt
Šrek
Štístko
Šukina
Šulíšek
Šumpík
Šuplík
Šušeň
Šved
Švédík

Zdroj: Jména pro kočky

Diskuze

V diskuzi BOULE NA BOKU A STEHNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat mám fenku 11 let starou je to kříženec udělala se ji asi 1cm bulka tmavší barvy už jí to roste delší dobu téměř vůbec se nezvěčňuje a je velice tvrdá to samé má na stejně nevíte co to může být pooř jak se toho zbavit? Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kveta.

Dobry vecer mam dotaz mam fenku jokksira neni krizena kdyz jsem ji zacala koupat nahmatala jsem bouly na hrudi nevym co to muze byt prosim o radu dekuji

Zdroj: diskuze Boule na boku a stehně

Neobvyklá jména pro psy

Klasikou mezi populárními psími jméne je nyní Max, Ben, Rony, Rex, Andie, Jessie. Dalo by se říci, že tato jména přebrala štafetu Azora, Alíka a Ťapky. Ale čtyřnozí chlupáči nesou i nespočetné množství jiných jmen, často velmi originálních. Jetelinka, Šediváček, Rozinka, Ušák, Noemi, Žofinka, to je jenom zlomek z nekonečna jmen a přezdívek (která někdy v reálu nahrazují příliš vznešená jména čistokrevných psů ze znamenitých rodů). Mohou být inspirována vzhledem či povahou štěněte, čímkoli, co máte rádi. Můžete vytvořit zcela nové, libozvučné slovo-jméno.

Fenky také dostávají jména podle květin, jak je Fialka, Azalka, Sedmikráska, Růženka. Oblíbené jsou také jména od pamlsků, jako Piškotka, Laskonka. Mezi originálními psími jmény je stále oblíbenější Pluto, Bedřich, Yogi, Lucius, Yuno, Pirát či Jonáš. V kalendáři níže naleznete neobvyklá jména pro psy.

Zdroj: Kalendář pro zvířecí jména

Diskuze

V diskuzi ČIVAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Bílá.

Mám roční fenku čivavy. Není papírová ale je zdravá a krásná jen má

3,60 kg a je dlouhá asi 30cm. Chovatelka mi ujistila že je to čivava po obou rodičích ale mě se zdá velká. Máte prosím někdo podobný problém? Na veterině mi dr řekla že je trochu přerostlá ale krásná,, tak prosím o názor více majitelů.

Díky Bílá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Aj ja mam civavy, ktore maju cez 3kg.
Starsia si dlho drzala hmotnost 2,7kg, no uz je starsia a ma cca. 3,5kg. Je vsak ciperna, cula, rada beha a nevyzera vobec prerastene.
Druha, jej dcera, bude mat len 2roky a ma uz teraz 3,2kg. No je to velmi temperanentne, chvilami az sialene psica. Na pohlad je chuducka. Je vsak dlha, preto sa ta hmotnost na nej niekde straca..

No je mi jedno, ze oficialne maju mat civavy do 3kg. Milujem ich obidve, od mala su naucene bez voditka, pocuvaju na slovo, su velmi priatelske, nie su ustekane, jedna z nich je rodena aporterka a stale by sa len hrala.. a to vsetko bez bitiek a drezur...

A to je to najdolezitejsie, ze psov by mali mat ludia, co psom skutocne rozumeju a potom vsetko funguje ako ma..

Zdroj: diskuze Čivava

JMÉNA NA PÍSMENO „Ž“ V KOČIČÍM KALENDÁŘI

ŽAK (Svátek 28. října)
ŽÁKO (Svátek 5. října)
ŽANETA (Svátek 23. dubna)
ŽERÁK (Svátek 4. února)
ŽEŽULKA (Svátek 29. ledna)
ŽÍŽALKA (Svátek 29. března)
ŽIŽI (Svátek 14. října)
ŽOFINKA (Svátek 5. srpna)
ŽOFRE (Svátek 26. září)

Další jména na písmeno „Ž“, která nejsou zařazená v kočičím kalendáři

Žabák
Žabisko
Žabža
Žakelin
Žakyna
Žakžak
Žán
Žanča
Žandy
Žanetka
Žany
Žarynka
Žážulka
Žerik
Žeryk
Žilien
Žiži
Žižla
Žmolek
Žofík
Žofka
Žoldík
Žoli
Žolík
Žolina
Žoly
Žonda
Žoret
Žoržetka
Žuby
Žudyna
Žulia
Žulinka
Žunilo
Žužu

Autor: Mgr. Jitka Musilová

Zdroj: Jména pro kočky

Diskuze

V diskuzi ANTIKONCEPCE U FEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám doma fenku Maltenzacka a když harala 6mesicich tak sme ji neuhlidala a měly jsme štěňátka pak sem ji nechala píchnout antikoncepční injekci pan doktor mi o žádných edlejsich účincích neřekl a už je to 2roky a fenka pořád nehara myslíte že se může ještě sama rozharat?predem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
jakýkoli hormonální zásah do organizmu může vždy zanechat následky.
Nicméně Vaše fenka může hárat i skrytě - nejjednodušší by byl odběr krve ke stanovení hormonálních parametrů a důkladné ultrasonografické vyšetření pohlavního aparátu. Obojí by odhalilo případné abnormality a nabídlo řešení situace.
Na podporu plodnosti lze využít i homeopatika či Bachovy květné esence, další případné hormonální preparáty by připadaly v úvahu až po důkladném zvážení a klinickém vyšetření (viz. výše).
Hezký den.
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Antikoncepce u fen

JMÉNA NA PÍSMENO „U“ V KOČIČÍM KALENDÁŘI

ULRICH (Svátek 15. února)
ULRIKA (Svátek 29. září)
URIÁŠ (Svátek 26. srpna)
URIKA (Svátek 5. června)
UNION (Svátek 30. března)

Další jména na písmeno „U“, která nejsou zařazená v kočičím kalendáři

Ufo
Ugolyn
Ujo
Ulanova
Uličník
Ulin
Ulla
Ulm
Ulysses
Uma
Umek
Umpa Lampa
Unagi
Uncle Sam
Unesco
Ungo
Unica
Unita
Unka
Uny
Uraliana
Uran
Uranus
Urchin
Uriel
Urimon
Urissa
Ursa
Ursanela
Ursi
Ursus
Uršula
Uršulka
Ushki
Utopia
Utta

Zdroj: Jména pro kočky

JMÉNA NA PÍSMENO „Q“ V KOČIČÍM KALENDÁŘI

QUENDA (Svátek 30. července)
QUERONA (Svátek 14. ledna)
QUINCY (Svátek 29. dubna)

Další jména na písmeno „Q“, která nejsou zařazená v kočičím kalendáři

Qerlik
Qettah
Qida
Quail
Qualt
Quantas
Quanty
Quark
Quart
Quasi
Quasimodo
Queen
Queeny
Quelle
Quendi
Quentin
Querida
Quest
Quiche
Quiches
Quick
Quicksilver
Quicky
Quida
Quido
Quimby
Quirine
Quirk
Quixote
Quiz
Qvído
Qvik
Qwerty

Zdroj: Jména pro kočky

JMÉNA NA PÍSMENO „Y“ V KOČIČÍM KALENDÁŘI

YANKEE (Svátek 1. června)
YOKO (Svátek 25. března)
YORIKA (Svátek 26. ledna)
YORK (Svátek 25. srpna)

Další jména na písmeno „Y“, která nejsou zařazená v kočičím kalendáři

Yahoo
Yale
Yam
Yamaha
Yamasee
Yang
Yashi
Yaya
Yenta
Yeti
Ying
Yitzak
Yoda
Yoffrey
Yogi
Yorda
Yorgy
Yoshi
Youtany
Youtoo
Yowler
Yoyobon
Yrrie
Yuki
Yukiko
Yukon
Yule
Yum Yum
Yuma
Yummy
Yuppy
Yuri
Yvetta
Yvette
Yvon


Zdroj: Jména pro kočky

Povaha a popis

Malamut je společenský, přátelský, dobrosrdečný a laskavý pes. Je velmi hravý a v dospělosti důstojný. Dokáže být také poměrně tvrdohlavý. Je to krásný pes, který je věrný svému majiteli. Snáší se dobře s dětmi. Vyznačuje se svou odolností a spolehlivostí. Je to pes jednoho pána. Od mládí je dobré ho navykat na kontakt s jinými psy, je totiž dominantní a může vyvolávat rvačky. Pro svou přátelskou povahu je malamut ideálním společníkem dětí. K jejich divočejším hrám bývá trpělivý a tolerantní.

Toto plemeno pochází ze severozápadní Aljašky. Bylo chováno původními obyvateli Mahlemuty. Malamut byl jimi používán k lovu a tahání nákladů. Na konci 19. století, s příchodem osadníků a nástupem zlaté horečky, nastal pro toto plemeno počátek zániku. Zlatokopové si našli zálibu v závodech psích spřežení a místní psi byli příliš pomalí. Z tohoto důvodu zájem o malamuty upadal. Naštěstí ve 30. letech 20. století začali příznivci této rasy s čistokrevným chovem. V současnosti je plemeno malamut velmi oblíbeno v USA a Kanadě jako rodinný společník, saňový pes a partner pro sportování.

Malamut je pes společenský, má rád svobodu, vzduch a celoroční ubytování venku. Kotec nemusí být zateplený. Nesnáší suchý vzduch. Může se pohybovat i v domě, ale jen v chladnějších prostorech.

Tento pes potřebuje opravdu hodně pohybu. Jeho majitel by měl být sportovně založený. Malamut je skvělý společník při jízdě na kole, joggingu, ale také plavání je mu vlastní. Nejpřirozenější je pro něho práce v zápřahu. Malamut vyniká vytrvalostí, nikoliv rychlostí. Nejlépe mu vyhovují závody na dlouhé tratě.

Výška psa v kohoutku je 63 cm, u fen je to 58 cm. Váha psů se pohybuje od 39 do 40 kg, u fen od 30 do 34 kg. Srst má malamut středně dlouhou a hustou a ta ho ochraňuje v jakémkoliv počasí. Tento pes má silnou kostru s mohutnou skladbou svalstva. Jeho tělo je prodloužené, má silný krk, hlubokou hruď a rovná záda. Končetiny jsou silné a pevné. Hlava široká, velká, čumák protažený a objemný. Oči malamuta jsou tmavé, mandlového tvaru. Uši má stojaté, trojúhelníkové. Čenich je většinou černý. Ocas je položený vysoko a v klidovém stavu se otáčí se na záda. Barva srsti je našedlá až do barvy černé, někdy může být zlatavá až hnědá. Břicho a spodní část končetin jsou bílé. Pro souvislé zabarvení je povolena pouze bílá barva. Průměrný věk malamuta činí 13 let.

Srst malamuta je třeba pravidelně pročesávat. Mimo dobu línání stačí 1x týdně kartáčovat. Při ušpinění stačí srst vykartáčovat. Jestliže budete svého psa koupat, tak pomocí kvalitního šamponu pro psy. Srst se nestříhá ani netrimuje, pouze se odstraňují přerostlé chlupy mezi polštářky na tlapkách. Dále je nutné udržovat drápky ve správné délce, kontrolovat tlapky, čistotu uší a zdraví zubů. Zvýšenou péči věnujte i očím, tmavé skvrny po slzách, se odstraňují speciálními přípravky. Také je nutné sledovat změny v hybnosti psa, malamuti jsou náchylní na dysplazii kyčelních kloubů.

Historie plemen tažných psů je úzce spjata především se severskými národy, které byly již od počátku na své psy v mnohém odkázány. Sloužili jim převážně jako nosiči, pomocníci při lovu a také jako tažná zvířata před sáněmi. Saně tažené psím spřežením byly po dlouhou dobu nejdůležitějším dopravním prostředkem pro různé severské, ale i indiánské národy. Náročné přírodní podmínky a na první pohled krutý, přesto však racionální přístup původních obyvatel k chovu psů formovaly plemena v jednotlivých oblastech. Náročné klimatické podmínky měly také zásadní vliv na vývoj exteriéru psů. Vysoké nohy umožňovaly lepší pohyb v hlubokém sněhu, malé, masité, dobře prokrvené a osrstěné uši zabraňovaly jejich omrznutí, dobře osrstěný, na záď překlopený ocas chránil bedra a ledviny před nízkými teplotami. Tito severští psi jsou považováni za předchůdce dnešních severských psích plemen.

Aljašský malamut je jedním z nejznámějších saňových psů. Je to nejbližší příbuzný sibiřského husky. Jsou si tak podobní, že neodborník je od sebe jen velmi těžko rozliší. Již více než 200 let obě plemena chová jeden ze severských národů – Čukčové. Původní vlastí plemene byla severozápadní Aljaška, pobřeží zálivu Cocebu v Beringově moři. Aljašský malamut je domácí pes kmene Mahlemutů. Byl chován k lovu, pasení, hlídání, k tahání a nošení nákladů. Největšího rozmachu tohoto plemene došlo v dobách zlaté horečky, kdy tito hledači potřebovali velké množství tažných psů. Od těchto dob zájem o toto plemeno jen a jen vzrůstá. Od roku 1926 se chovem a šlechtěním zabývali profesionální kynologové. Hlavní důraz byl kladen především na zachování vynikajících pracovních vlastností plemene. Až dodnes se aljašský malamut využívá jako tažný pes, který je schopen utáhnout těžké saně ve psích spřeženích, a to i na velmi dlouhé vzdálenosti. Zvláště je ceněn vůdčí pes těchto spřežení. Je velice chytrý a dokáže propočítat síly ostatních tažných psů a dělat odpočinkové přestávky přesně ve chvíli jejich potřeby.

Malamut vyžaduje dostatek prostoru a pohybu. Je vhodný k celoročnímu pobytu venku, potřebuje však častý kontakt se svou lidskou smečkou. Má hustou, odolnou srst, kterou je nutné pravidelně česat, a to zvláště v době línání. Potřebuje klidnou a velmi důslednou výchovu.

Zdroj: Aljašský malamut

Význam psího jména

Pes je pro spoustu z nás plnohodnotným členem rodiny. Ať už ho berete jako společníka, parťáka, nebo jen hlídače, každý si zaslouží, aby se nějak jmenoval. Vybrat to správné jméno pro psa je pro někoho maličkostí, jiný si s tím láme hlavu zbytečně dlouho. Je na vás, čím se budete chtít inspirovat, zda to bude podle seriálového či pohádkového hrdiny, jako například Rex či Dášenka, nebo svého nového mazlíčka pojmenujete podle jeho vzhledu, například Puňťa nebo Štaflík, můžete se také rozhodnout pro úplně netradiční jméno, jako je například Kayo Kazak, ale také můžete vybírat podle oblíbených a často používaných jmen, která najdete v seznamu níže.

Zdroj: Psí jména

JMÉNA NA PÍSMENO „I“ V KOČIČÍM KALENDÁŘI

INDÍ (Svátek 24. listopadu)
INKA (Svátek 7. března)
IROS (Svátek 3. října)
IRWING (Svátek 31. srpna)
ISABELLA (Svátek 8. listopadu)
IVÁNEK (Svátek 15. ledna)
IVOŠ (Svátek 21. května)

Další jména na písmeno „I“, která nejsou zařazená v kočičím kalendáři

Ibarr
Icarius
Icarus
Ice-T
Iceman
Icey
Icon
Ida
Iddy
Iggy
Igloo
Ignatius
Ignatz
Igor
Ike
Ilona
Ilsa
Ilya
Ilytria
Imbri
Ina
Inca
Indara
India
Indian
Indiana
Indicus
Indie
Indigo
Indira
Indy
Inferno
Infinity
Ingham
Ingo
Ingold
Iniki
Inkberry
Inkspot
Inky
Intelectus
Intrepid
Ior
Iota
Iponek
Ira
Iran
Irasan
Irenka
Irie
Irin
Iris
Iriša
Irma
Isa
Isaac
Isadora
Isha
Ishmael
Ishta
Ishtar
Isina
Isis
Isotta
Issa
Ita
Itala
Itsy
Ittie
Iukiko
Ivan
Ivar
Ivory
Ivy
Izaak
Izabela
Izzy

Zdroj: Jména pro kočky

JMÉNA NA PÍSMENO „V“ V KOČIČÍM KALENDÁŘI

VALERÍNA (Svátek 1. září)
VALERIUS (Svátek 27. října)
VALIE (Svátek 28. června)
VANESA (Svátek 22. února)
VESNA (Svátek 14. listopadu)
VICO (Svátek 11. února)
VIGO (Svátek 11. února)
VIKY (Svátek 15. ledna)
VENDULKA (Svátek 10. března)

Další jména na písmeno „V“, která nejsou zařazená v kočičím kalendáři

Vader
Valda
Valdik
Valentine
Valentino
Valentýna
Valiana
Valina
Valky
Valmont
Van Gogh
Van-Damme
Vanda
Vanetta
Vanilla
Vaniš
Vaquero
Varuna
Vasek
Vasil
Vašek
Veera
Vegas
Veggie
Velcron
Velma
Velvet
Venda
Vendulka
Venezia
Veni
Venus
Verboten
Verísek
Verna
Verona
Veronica
Verra
Verunka
Verushka
Vestibul
Vesuvius
Vidalia
Vik
Viki
Viktora
Viktorka
Viliam
Vilíček
Vilík
Vilo
Vincent
Viola
Violet
Viper
Virgil
Visa
Viva
Vivaldi
Vivien
Vixen
Vlad
Vladěna
Vladimir
Vlček
Vločka
Vočko
Vogue
Voltaire
Voodoo
Voříšek
Vorpal
Voyager
Vrk
Vroni

Zdroj: Jména pro kočky


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP