Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

PSÍ BRADAVICE

OBSAH

Co způsobuje bradavice u psa

Bradavice u psa jsou způsobeny papilomaviry. Papilomy v oblasti ústní se vyskytují u zvířat do 2 let stáří a předpokládá se, že se vůči papilomaviru postupně objevuje odolnost.

Zdroj: Bradavice u psa

Diskuze

V diskuzi BRADAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Němcová.

Pejsek má již 3roky bradavice které se množí nepomáhá žádný krém z lékarny.Když se zdá že je na ústupu tak se objeví vedle druhá.Mladší pejsek začíná mít stejný problém.Bylo mi řečeno že jsou to stařecké bradavice.Prosím poraďte

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bradavice

Bradavice

Bradavice tvoří výrůstky velikosti hrachu až lískového ořechu, mívají rohovitý povlak. Najdeme je u psa na hlavě, na zádech, ale také jinde. U mladého psa obyčejně bradavice zmizí samy.

Odhrneme-li psu pokožku šourku, můžeme na žaludu objevit malé bradavice na tenkých násadcích, kondylomy, jejichž přítomnost nám prozradí hnisavý výtok z pokožky. Bradavice se odstraňují podvázáním, odstřižením a místo po nich se vypálí lápisem.

Zdroj: Rakovina kůže u psů

Diskuze

V diskuzi BRADAVICE V OKU U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Vrablova.

Dobrý den pejsek má bílou tečku v dolní oblasti oka. Veterinář radí vypálit že se jedná o bradavičku. Může se i odstranit bez narkózy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

Pouzijte zdravy rozum: Vas pes na povel nehne ani brvou pri tom az mu budou rezat cast vickoveho okraje a sit jehlou? Jak to chcete vysvetlit tomu psu? Myslim, ze si odpovite sama :-;

Zdroj: diskuze Bradavice v oku u psa

Genitální bradavice u psa

Psí genitální bradavice jsou podobné pupínkům, které se objevují u lidí – vypadají jako malé kožní vyrážky nacházející se nejen v oblasti genitálií, ale i kdekoliv na těle, včetně obličeje, tlapy a nohy psa. Často se vyskytují také v ústech, a dokonce i blízko obočí (papilomatózy).

Ze začátku se bradavice množí velice rychle a jejich počet rapidně stoupá, asi po 2 měsících však dochází k ústupu a bradavice většinou úplně samy vymizí. Přibližně do 5 měsíců je většina bradavic pryč, pouze papilomy ustupují pomaleji. Starší psi jsou citliví na bradavice více, protože mají slabý imunitní systém, ale vůči papovaviru se postupně u všech psů objevuje odolnost. Pes může mít buď jednu relativně velkou bradavici, nebo více bradavic menších, a to hlavně na nohou a obličeji.

Genitální bradavice (Condylomata accuminata) jsou květákovité bradavice vegetující ve vlhkém prostředí zejména v oblasti genitálu. Tyto bradavice jsou přenosné pohlavním stykem; bohužel se mezi lidmi rozšiřují i za použití kondomu.

Genitální bradavice se vyskytují i uvnitř pohlavního ústrojí, což může přivodit značné zdravotní komplikace a znesnadnit léčbu. Toto onemocnění má tu nevýhodu, že zde vzniká relaps (znovuvzplanutí) nákazy.

U fen, které trpí na genitální bradavice děložního hrdla, dochází k předrakovinovým změnám.

Zdroj: Genitální bradavice u psa

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Richtrova.

Dobrý den ,měla bych dotaz ,muj pes měl bradavici kousek od čumáku,jenže přišel pán a myslel si že je to klíště a utrhl jí to,muže se něco stát?!Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hrozí zde infekce kůže, protože pejsek čichá všude kolem a může si ránu infikovat.
Kupte v lékárně desinfekční roztok Solutio Novikov a tím ránu potřete. Vytvoří se tak zelená ochranná vrstva, která zabrání vniku infekce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavice u psa

Jak vypadají bradavice u psa

Onemocnění se projevuje světlými výrůstky, které se rychle šíří a rostou do podoby květákovitých papilomů s malými nitkovitými výběžky. Jejich velikost se pohybuje okolo 2 cm. Nejčastěji je můžeme nalézt na sliznici dutiny ústní, okraji pysků, hrtanu a mandlích. Mimo dutinu ústní se vyskytují na víčkách a spojivce očí, kůži hlavy a spodních částí končetin.

Zpočátku je rozvoj bradavic velmi rychlý a jejich počet rapidně stoupá. Přibližně po 2 měsících dochází k ústupu a většinou úplně vymizí. Do 5 měsíců je většina bradavic pryč. Pouze papilomy v oblasti očí ustupují pomaleji. Papilomy v oblasti ústní se vyskytují u zvířat do 2 let stáří a předpokládá se, že se vůči papilomaviru postupně objevuje odolnost. V oblasti oční se nejčastěji vyskytují do 4 let věku zvířete.

Zde můžete vidět, jak vypadají bradavice u psa.

Zdroj: Bradavice u psa

Diskuze

V diskuzi LÉČBA PAPILOMATÓZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
terapie uvedená v článku je pravdivá - většina papilomů je skutečně benigních a odezní spontánně v řádů týdnů až měsíců. Odstraňují se jen ty, které hnisají, krvácejí či překážejí - a to v době, kdy už nemoc kompletně propukla, jinak hrozí recidivy.

V minulosti se skutečně autogenní vakcíny používaly - v důsledku rizika maligního zvratu a malého efektu se od nich dnes upouští a nepoužívají se.

Co se týká přenosu na člověka - psí virová papilomatóza na člověka rozhodně přenosná není, nemusíte mít obavy.

Hezký den,
MVDr. Hrachová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Dobrý den, dokázal by mi někdo poradit, zda se jedná o bradavici? Právě jsem se vrátil po 4 dnech ze zahraničí a fena mhouri oko a je jí to očividně nepříjemné..je možné, aby vyrostla za 4 dny bradavice v koutku oka? Předtím tam rozhodně nic neměla. Předem děkuji za jakoukoliv odpověď / radu.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Jak léčit papilomatóza u psa

Nakažlivost pro člověka

Tato choroba je přenášena krevsajícím (hematofágním či sangvivorním) hmyzem, přímým kontaktem infikovaných zvířat nebo kontaminovanými předměty, které mohou traumatizovat kůži. Papilomaviry napadající zvěř nejsou na člověka přenosné. Člověk tedy není ohrožen.

Zdroj: Bradavice u psa

Bradavice u psa

Bradavice se u psů tvoří na základě virového napadení povrchové vrstvy kůže některým z četných druhů virů. Viry se přenášejí dotykem (do organismu mohou proniknout i skrz malou oděrku na kůži). Psi mohou přenést viry způsobující bradavice na člověka a naopak. Psí bradavice se podobají bradavicím lidským: vypadají jako malé kožní vyrážky, které se mohou objevit kdekoliv na těle, včetně obličeje a tlap psa. U psů se často vyskytují i v ústech, a dokonce i blízko očí (papilomatózy).

Psí bradavice vypadají velmi ošklivě.

Ze začátku se bradavice množí velice rychle a jejich počet tudíž rapidně stoupá. Přibližně po 2 měsících dochází k ústupu, kdy bradavice většinou samy vymizejí. Přibližně do 5 měsíců je většina bradavic pryč, pouze papilomy v oblasti očí a úst ustupují pomaleji. Starší psi jsou citliví na bradavice více, protože mají slabý imunitní systém. Papilomy v oblasti ústní se u psů vyskytují ve většině případů jen do věku 2 let, během kterých se psi vůči papilomům stávají odolnějšími. V oční oblasti se papilomy objevují nejčastěji do 4 let věku psa, málokdy je najdete u starších psů. Pes může mít buď jednu relativně velkou bradavici, nebo více bradavic menších, a to hlavně na nohou a obličeji.

Bradavice u psů nevyžadují lokální léčbu, jestliže zvířeti nepůsobí potíže. Avšak má-li pes velký počet bradavic, měla by být zahájena antivirová léčba. U psů s jednou bradavicí se čeká, zda sama ustoupí, ale v případě, že se objeví vážnější komplikace (například v příjmu potravy, nebo dokonce bradavice hnisá), je nutné ji chirurgicky odstranit. Při léčbě bradavic mohou někdy pomoci i vitamíny A a E, rovněž můžete vyzkoušet olejíček s vitamínem E, jímž budete denně potírat postižené části psí kůže (během několika dnů by mělo být patrné zlepšení). Výjimečně se pak bradavice odstraňují zmrazením. Vždy je vhodné navštívit veterináře a stav psa a případnou léčbu s ním konzultovat.

Zdroj: Kožní problémy u psů

Léčba

Odstranění bradavic u psů nevyžaduje žádnou lokální léčbu, jestliže počet a rozsah bradavic nezpůsobuje komplikace. Avšak u psů, kteří mají velký počet bradavic na kůži, je potřeba zahájit antivirovou léčbu. Mají-li jen jednu bradavici, je lepší počkat, až sama ustoupí, ale pokud se objeví vážnější komplikace, například bradavice hnisají, doporučuje se chirurgické odstranění. Určitě uděláte nejlépe, když si zajdete k veterináři a poradíte se o vhodném postupu léčby.

Někdy pomohou i vitamíny A a E. Například můžete vyzkoušet olejíček s vitamínem E, jímž budete denně masírovat postižené části psí kůže. Během několika dnů by mělo být vidět výrazné zlepšení.

Výjimečně se u psů používá i zmrazení bradavic.

Hojně doporučované je i potírání bradavic vlaštovičníkem, šťávou z česneku, tee tree olejem či citronem. Osvědčenou metodou je také přiložení čtvrtky acylpirinu na bradavici a přelepení náplastí.

Léčba vnitřních genitálních bradavic spočívá v chirurgickém zákroku nebo aplikaci 5-fluorouracilu, a to 2–3krát denně. Zde se však musí postupovat opravdu opatrně, protože může dojít k ucpání močové trubice. Pokud tyto bradavice nereagují na uvedené léčebné metody, používá se interferon, který se aplikuje přímo do bradavic nebo v injekční formě do svaloviny.

Zdroj: Genitální bradavice u psa

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Mičan.

Máme Německého trpasličího pinče. Udělaly se mu tři bradavičky (světlé) na čenichu! Výskyt bradavic se objevil asi před deseti dny! Veterinář nám dal Interferon na potírání postiženého místa. Jak dlouho potírat? Díky za odpověď! Josef Mičan, Plzeň

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Interferon alfa-2b je imunomodulátor a antivirotikum používané k léčbě virového onemocnění u psů, papilomatózy (bradavičky). Tento lék je v léčbě zvířat experimentální a vědecké studie jsou omezené, pokud jde o jeho účinnost a další faktory.
Jeho použití u psů k léčbě virových onemocnění je tak zvaně „off label“ nebo „extra-label“. Mnoho léků je běžně předepisováno pro off-label použití ve veterinární medicíně. V těchto případech se velmi pečlivě řiďte pokyny a upozorněními svého veterinárního lékaře, protože jeho pokyny se mohou výrazně lišit od pokynů na štítku nebo obvyklého užívání. Kontaktujte proto svého veterináře a zeptejte se ho na způsob a délku léčby.
Interferon alfa se totiž podává ústy ve formě tekutiny. Může být také podán injekcí v nemocničním prostředí. Měl by být podáván bez jídla; pokud však dojde ke zvracení při dávkování nalačno, podávejte budoucí dávky s jídlem. Tekutou formu pečlivě odměřte a kapalinu silně neprotřepávejte, pokud není uvedeno jinak. Dejte tento lék přímo do úst nebo do tváře; nemíchejte do krmiva vašeho domácího mazlíčka.
U tohoto léku může trvat až několik týdnů, než jsou zřejmé plné účinky, ale postupné zlepšení je obvykle patrné po několika dnech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavice u psa

Bulka na ušním lalůčku

Bulku na ušním boltci způsobují novotvary, bradavice či polypy, kterými se sluchovod zúží nebo úplně ucpe.

Výrůstky mohou rovněž vzniknout z důvodu zanedbání péče o ucho psa, nebo jako následek nějaké infekce, či z důvodu genetických predispozic.

Odstranění výrůstků provede veterinární lékař, a to buďto konzervativní léčbou (salicylovým olejem nebo mastí), nebo chirurgickou léčbou. Při chirurgické léčbě dojde k vyříznutí nárůstků.

Zdroj: Bolavé ucho u psa

Léčba

Pokud počet a rozsah bradavic nezpůsobuje komplikace, žádná léčba se neprovádí a čeká se na spontánní ústup. Nastanou-li vážné komplikace týkající se především příjmu potravy, nebo pokud papilomy hnisají, přistupuje se k chirurgickému odstranění. Můžete také vyzkoušet olejíček s vitamínem E, který denně budete masírovat na postižené části psí kůže. Během několika dnů by mělo být vidět výrazné zlepšení. Výjimečně se u psů používá i zmrazení bradavic. Papilomy se v ojedinělých případech mohou zvrtnout v karcinom, ale to se stává opravdu jen zřídkakdy. Nikdy se nesnažte bradavici sami odstranit.

Zdroj: Bradavice u psa

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽE TO BÝT NÁDOR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Hladíková.

Dobrý den, mám dvouletou fenečku norwich teriéra. Koupila jsem ji, když jí bylo 11 měsíců. Zjistila jsem , že je vážně nemocná a několik prvních měsíců jsme doslova bojovali o její život. Zjistilo se, že má jaterní zkrat, abnormálně velké srdce, je alergička, astmatička. Bere léky na podporu jaterní funkce a veterinarní dietu. Bohužel její tělíčko má problém fungovat i s vet. dietou, ale alespoň nemívá záchvaty.
Objevil se jí na přední tlapce maličký hrbolek, ten ale rychle rostl. Podle pana veterináře to může být bradavice a nebo nádorek. Bohužel kvůli jejímu špatnému zdravotnímu stavu pan doktor nechce odebrat vzorek na cytologické vyšetření - že by jí musel dát narkózu a tu by nemusela přežít. Mám si najít jiného pana doktora, který je lépe vybavený, pokud by nastala nějaká komplikace.
Dočetla jsem se, že je možnost cytologického vyšetření i odběrem jehlou, bez narkózy, je to bezpečné?
Můžu poprosit o posouzení přiložené fotografie - nechce mi ji váš program přijmout :-( co by to mohlo být? Hledala jsem na internetě a nejvíc mi to připomíná cystický útvar.
S fenečkou půjdu samozřejmě k jinému veterináři, ale zajímal by mě váš názor.
koupila jsem jí i sanicell, můžu ho podávat při jejích zdravotních problémech bez porady veterináře?
Předem děkuji za odpověď.
Hladíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z vašeho dotazu je zřejmé, že velmi soucítíte se svou fenečkou, a že se snažíte sehnat pomoc, kde se dá. Bohužel ale přes internet se u takto nemocného zvířete dá radit jen s velkým rizikem neúspěchu. Proto zůstaňte u svého původního plánu - vyhledat veterinární kliniku, kde budou shopni a ochotni vám pomoci. Tim můžete svému zvířeti pomoci nejlépe.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může to být nádor?


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP