Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

NEMOCNÉ OKO U KOČKY

OBSAH

Jak použít sisal na škrabadlo

Pořizovací cena sisalového lana je vyšší, ale o to bude pevnější. Vydrží útoky drápků vaší kočky. Sisal se používá spletený do provazu a zavěšuje se na pevnou konstrukci vyšších škrabadel pro kočky.

Zdroj: Sisal jako škrabadlo pro kočky

Diskuze

V diskuzi DIETNÍ JÍDLO PRO PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Raimund Leiner.

Již jsem odeslal dotaz a nemám co bych k tomu dodal.
Zopakuji Vám co potřebuji pro mého pejska, pokud mi nejste schopni odpovědět s konkrétní nabídkou, tak už mi žádný mail neposílejte. O jiné zboží (jakékoliv)
nemám zájem. Ani o diskuzi.
Potřebuji koupit:
Od fy Hill's: Prescription Diet - Digestive Care i/d v konzervách (s krocanem).

R.Leiner

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rošková M..

a ještě tady www.zoohit.cz/shop/p…

máme 2 nemocné pejsky, vím jaké to je hledat, když někde zrovna není ...

Zdroj: diskuze Konzervy od fy Hills - ID Prescription Diet, Digestive Care

Brusinky pro kočky

Brusinky jsou výtečné pro dobrou funkci močových cest, jsou takzvaně močopudné. Na trhu jsou pro kočky k dostání jako součást krmení nebo v podobě nápoje, či samostatně.

Bezproblémově je kočky přijímají jakou součást potravy nebo jako nápoj.

Zdroj: Krev v moči u kočky

Poradna

V naší poradně s názvem BRAVECTO PRO KOČKY A PRO PSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Prosíková J..

Dobrý den, prosím o sdělení, zda je možné aplikovat psovi spot-on Bravecto, který je výrobcem určen pro kočky? Navíc psovi vážícím o 2 kg více než je dávkování Bravecto pro střední kočky... Je možné se řídit pouze obsahem látky fluralaner ve spot-onu? Děkuji velice za odpověď, zdraví Prosíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro psy i kočky je v Bravectu stejná účinná látka a zkřížená aplikace je možná. Kočičí Bravecto bude fungovat i pro psy a naopak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bravecto pro kočky a pro psy

Fotografie škrabadla ze sisalu

Zde můžete vidět, jak vypadají škrabadla pro kočky ze sisalu.

Zdroj: Sisal jako škrabadlo pro kočky

Doporučené produkty

Pasty:

  • Caniverm pasta
  • Banmint Pasta
Spot-on:
  • Profender spot-on kočka (je na kůži, ale účinkuje i na vnitřní parazity)
Tablety:
  • Milbemax 16/40mg pro kočky 2tbl
  • Caniverm tablety
  • Cestal cat
  • Drontal pro kočky 2tb

Zdroj: Odčervování koček

Diskuze

V diskuzi UŠI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Baron.

Dobry den.
Jedna se o Alavis 5 pro psy a kočky na klouby a uši.
Dostupné v obchodech Dr.Max :-)
Snad vám to pomůže.
My jsme naprosto spokojeni..
Baron

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den . Prosím který Alavis konkrétně ? Alavis 5 pro psy a kočky ,nebo Alavis 5 míní pro psy a kočky ? Děkuji

Zdroj: diskuze Jak postavit francouzskému buldočkovi uši

Dentaren

Dentaren je přípravek ve formě gelu, který velmi dobře účinkuje při léčbě různých poranění v dutině ústní. Díky látkám urychlujícím hojení je zvláště užitečný po předchozím chirurgickém zákroku (po odstranění zubního kamene, extrakci zubu,nádorů atd.), po poranění ostrými předměty, u úrazů, kousných ran, popálení aj. Gel na postižených místech vytvoří vrstvu ochranného filmu a urychlí hojení díky obsahu kyseliny hyaluronové, které zároveň pomůže zastavit krvácení a sníží intenzitu jizev. Jako antiseptikum působí v přípravku oktenidin účinkující velmi rychle.

Gel se aplikuje na postižená místa 2-3x denně a po podání je vhodné alespoň na 30 minut zamezit zvířeti k přístup k jídlu a vodě (přípravek tak může déle působit).

Zdroj informací: Nemoci psa a kočky, I. Díl, Autor: Miroslav Svoboda, David F. Senior, Jaroslav Doubek, Jiří Klimeš

Zdroj: Nemocné dásně u psa

Poradna

V naší poradně s názvem KOUPÁNÍ KOČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, máme doma kocoura Maxe a chtěla jsem kocoura vykoupat,vzala jsem ho do sprchy a trochu na něj stříkala vodu, ale on nechtěl, jančil a poškrábal mě, nevím jak ho mám umýt. Mohl by mi někdo poradit, jak doma koupete kočku. Děkuji. Pavlína Macháčková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kočky nemají vodu rády. Některé se nechají postupně přesvědčit, aby ve vodě vydržely, ale pro některé je třeba umístit do takového speciálního postroje ve tvaru tašky, ve kterém se kočka nemůže bránit a lze ji osprchovat. K dispozici je i několik videonávodů, kde je vidět jak přimět kočku ke koupání. Zde jsou: www.youtube.com/sear…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolik co dnes stojí u veterináře

Sisal lano

Sisalové lano se vyrábí od průměru 6 mm až do průměru 12 mm. Sisalové lano je stáčené a převážně se tento sisal používá pro výrobu škrabadel pro kočky nebo jako sisalové lano dekorační. Sisalové lano patří mezi lana přírodní.

Zdroj: Sisal jako škrabadlo pro kočky

Diskuze

V diskuzi DEMODEX U PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hedvika Owczarzyova.

Dobry den.Chtela bych se zeptat zdaje mozne dostat roztoc demodex od psa na cloveka .Syn ma psa maleho teriera a ma priznaky demodexu na tvari nosu a ted uz i ve vlasech uz si s tim nevime rady .Byl u kozni lekarky ta mu neco dala nezlepsilo se to a rekla ze se budi v noci kdyz si ho predstavi s takovou vyrazkou .pak ho poslala do Ostravy na kozni tam si to ofotili a to je cele.Nevime si s tim rady nevite co by pomohlo ke zlepseni .Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Prosíková J..

Dobrý den, prosím o informaci na dotaz: mám jezevčíka o váze cca 8 kg. Chtěla jsem od veterináře antiparazitikum (klíšťata, blechy) ve formě spot-onu. Bravecto pro psy neměl a přesvědčil mne, že pejskovi mohu dát Bravecto pro kočky (údajně jde jen o ilustrační obrázek na krabičce). Prodal mi tedy 1 pipetu s obsahem 1 x 0,89 ml (250 mg fluralaneru) pro kočky o hmotnosti 2,8 - 6,25 kg. Nejsem si ale jista, zda v tomto dávkování bude mít vůbec aplikace účinek, případně jak dlouho bude trvat a kdy dát další přípravek. Z příbalového letáku není zřejmé, zda je možno pipety pro psy zaměňovat s pipetami pro kočky. A pipeta byla navíc dost drahá... Děkuji za zprávu, hodně zdraví přeje Prosíková

Zdroj: diskuze Demodex u psů

Kapsičky pro kočky (s brusinkami)

Nuevo kočka Senior Jehněčí s brusinkami 400 g

Kočičí kapsa Nuevo Jehněčí s brusinkami je kompletní superprémiové krmivo s jehněčím masem a brusinkami pro starší kočky všech plemen. K přípravě tohoto jídla se používá pouze čerstvé maso a vybrané přísady. Nuevo superprémiové krmivo obsahuje všechny přírodní minerály a vitaminy, které kočka potřebuje pro zdravý a dlouhý život. Složení: maso a živočišné vedlejší produkty 68 % (30 % jehněčí), ovoce (brusinky 2 %), vývar 29 %, 1 % minerálů.

Zdroj: Brusinky pro kočky

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dominik Valeš.

Dobrý den
Náš kocour Cca 4-5 let, začalomu od spodu hnědnout pravé oko jinak je mel vzdi krasně zelené, taky mám pocit ze se potí nebot má navlhlou srst i kdyz nelezi na slunicku a horko tu neni. začínám o něj mít trochu strach bohuzel navstevu zverolekare si nyní nemuzu moc dovolit.. chtel sem se zeptat jestli to muze byt opravdu nejaka vazna nemoc a jestli je nutna navsteva lekare popripade jak kocourovi nejak pomoci? dekuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud se oči u kočky najednou zdají být neobvykle hnědé, může vaše kočka trpět závažnějším zdravotním problémem. Změny barvy tohoto typu často naznačují nárůst červených krvinek v oční bulvě. To může být způsobeno traumatem očí, neobvyklou oční infekcí nebo dokonce kočičí leukemií nebo AIDS.
Je moc dobře, že věnujte pozornost barvě očí u své kočky. Vaše schopnost identifikovat širokou škálu problémů týkajících se zdraví koček, může být částečně nebo zcela závislá na vaší schopnosti rozpoznat změny barvy očí. Pokud oči vaší kočky neočekávaně mění barvu, shromážděte co nejvíce informací o zdraví vaší kočky a naplánujte schůzku s veterinářem. Vaše rychlá akce pomůže zajistit, aby byl váš veterinární lékař schopen identifikovat a léčit všechny základní zdravotní stavy, které jsou zodpovědné za změnu barvy očí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc?

Výhody Bravecta

Největší výhodou Bravecta pro kočky oproti jiným preparátům je délka jeho účinku. Žádný jiný lék neochrání kočky až na 3 měsíce, jako je tomu u Bravecta.

Účinek Bravecta není snižován koupáním ani šamponováním, jako je tomu u obojků a jiných pipet.

Bravecto funguje stejně dobře u krátkosrstých i dlouhosrstých plemen. Nežádoucí reakce po podání Bravecta jsou velmi málo časté.

Bravecto funguje 12 týdnů, proto vychází levněji než preparáty fungující pouze jeden měsíc.

Bravecto pro kočky je čirý roztok, který po aplikaci rychle zasychá a nezanechává na srsti mastný vzhled.

Bravecto je možné podat i březím a kojícím samicím.

Zdroj: Bravecto pro kočky

Diskuze

V diskuzi CO NESMÍ PES KTERÝ MÁ NEMOCNÉ JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaké granule jsou ideální na podporu jater do dnešní doby jsem krmila psa granulemi značky Orijen, které psovi velmi chutnají nikde jsem se nedočetla jestli vadí psům větší podíl masa, který granule mají. Mám psa 7 let malý knírač a má lehce zvýšené jaterní testy co by jste mi doporučili děkuji Moravcová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Henrieta.

Dobry den,jdu poprosit o radu. Mam stareho pejska,ma
onemocneni jater i srdicka. Na jatra by mela pravidelne jest a nemit hlad,ale pak pribira a to je zase zatez na srdce. Ona je navic hrozne zrava a kdyz ji dam urcenou vahu granuli,je stale hladova. Vedel by mi nekdo poradit?

Zdroj: diskuze Co nesmí pes který má nemocné játra

Jak se onemocnění diagnostikuje?

Veterinární lékař nejprve vyšetří celkový zdravotní stav pejska a následně dutinu ústní – vzhledem či pohmatem zhodnotí struktury v tlamě i mimo ni. U psů s onemocněním dásní lze pozorovat otok dásně, zarudnutí a zubní kořeny bývají odhaleny. Na zubech bývá zubní plak a kámen. U starších psů se záněty dásní zpravidla zhoršují.

Zdroj: Nemocné dásně u psa

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT MLÉČNÉ ŽLÁZY U FENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Albrechtová.

Mám bišonku fenku 12let,má velmi nemocné srdce a ted se jí objevilzánět mlécné žlázy ze struků ji teče mléko s krví.Nejdříve měla 14 dní antibiotika a nyní bere hormony,zvěrolékař ji nedoporučuje vyjmout pod narkózou mlécné uzliny že by nemuselo srdíčko vydržet.Dělám ji masáže a odstříkávám hnědou a krvavou tekutinu ze struků.Též ji dávám chladné obklady.Myslíte že ji to přejde nebo mi napište jaká je prognóza.Děkuji za radu.Nechci aby se trápila.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět mléčné žlázy u feny

Kožní absces

Abscesy se u koček vyskytují dosti často. Vznikají poraněním (kousnutím, škrábnutím, úderem, proležením při delší přepravě, případně spadne-li něco těžšího na kočku). Abscesy se také mohou objevit následkem nakažlivé choroby v lymfatických uzlinách na hlavičce nebo na bříšku, mohou vzniknout i v místě, kde byla kočka vakcinovaná. Kočka je totiž samopoškozovatelka, pokud může, rozškrábe si nemocné místo, kde je uvnitř zánět, místo vylíže tak, že zde pak nemá srst. Záněty se obvykle vyhojí samy, někdy však dojde ke zvýšené tvorbě hnisu, který tělo kočky odvádí v omezené míře nebo vůbec. Na postiženém místě pak vznikne hnisem naplněná boule. Kočka může dostat horečku. Pokud se absces neléčí, někdy praskne a hnis vyteče, jindy zatvrdne a často se tvoří i nový na stejném místě. Malý absces lze vyléčit antibiotiky. Přistupuje se i k otevření a vyčištění pod narkózou. Někdy se i drénuje, aby se předešlo novým potížím.

Velmi účinné jsou výplachy silným roztokem hypermanganu a vytlačování hnisu z rány, která je drénovaná. Toto je potřeba dělat nejméně 14 dnů, a pokud si na to majitel kočky netroufá, tak chodit k veterináři. Zákrok je sice drastický, je potřeba obsluha dvou osob, ale touto metodou a pomocí antibiotik se dá vyléčit úspěšně.

V případě vzniku abscesu je nutné chirurgické ošetření. Vyčkávání, že se absces zhojí nebo samovolně otevře, může být pro kočku smrtelně nebezpečné.

Zdroj: Boule v srsti koček

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT SPOJIVEK U KOČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dave.

Dobrý den, je něco pravdy na tom, že by mast ophthalmo framykoin mohla být příčinou ucpání slzného kanálku? Náš kocour má zánět spojivek na jednom oku. Jsou mu 3 roky. Nikdy nebyl nemocný. Oči měl do teď zdravé. Dávala jsem mu ophthalmo framykoin a oko se mu dobře hojilo. Pro jistotu jsme šli po cca 2 dnech k lékaři (na kontrolu po víkendu). Ten potvrdil zánět spojivek a změnil mast na kapky Floxal a zánět spojivek se od té doby nelepší. Je nějaký důvod, proč nedávat mast ophtalmo framykoin? Podle lékaře, kterého jsme navštívili, může mast způsobit ucpání slzného kanálku.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ophthalmo framykoin se běžně používá i ve veterinární praxi pro kočky. Působí proti infekcí předních částí oka způsobených například bakteriálními záněty spojivky, rohovky, okraje víčka a slzného váčku, ječného zrna, vředy rohovky. Má podobné účinky jako Floxal. Pokud se stav po Floxalu nelepší, musíte o tom informovat veterináře, aby změnil léčbu. Nejspíše bude nutné udělat stěr z oka a nechat v laboratoři vyšetřit přesnou příčinu a k tomu i vhodnou léčbu.

Zdroj: diskuze Zánět spojivek u kočky

Teplota u koček

Pokud má vaše kočka teplotu nižší než 36,5 °C nebo vyšší než 39,7 °C, okamžitě kontaktujte vašeho veterináře nebo místní veterinární pohotovost. Vysoká teplota může být známkou přehřátí nebo počínajícího infekčního onemocnění. Velmi nízká teplota může být stejně závažná – může být známkou šoku.

Normální teplota kočky je 37,5 °C až 39,5 °C.

Zdroj: Infračervený teploměr pro kočky

Léčba

Parodontitida se léčí konzervativně či chirurgicky. Cílem je zastavit postupující onemocnění, předejít dalšímu postižení tkání v okolí nemocně dásně a také zabránit postižení dosud zdravých míst. Základem je zbavit se zubního plaku – mechanicky či chemicky.

Konzervativně se zubní kámen ošetřuje ultrazvukem v celkové anestézii. Zjišťuje se rozsah onemocnění parodontu sondáží kapes a RTG vyšetřením. Následně se hrubě odstraní plak a zubní kámen, čímž se podnítí proces hojení. Závěrem se vyleští povrch zubů s použitím lokálních či celkových antimikrobiálních látek dle konkrétního stavu psa. Samotné použití antibiotik bez očištění parodontu je v zásadě bezcenné, neboť antibiotika velmi málo pronikají vrstvou zubního plaku.

Chirurgické zákroky se využívají častěji v případech, kdy byla předchozí konzervativní léčba neúspěšná. Využívá subgingivální kyretáže (odstranění nemocného epitelu kapsy dásně) a gingivektomie (odstranění nadbytečné tkáně dásně).

Zdroj: Nemocné dásně u psa

Jak často kočka močí

Zpravidla kočka močí dvakrát až třikrát denně, což je však ovlivněno příjmem tekutin. Někdy kočky pijí více a jindy zase méně. Pokud u koček pozorujete zvláštní chování během močení, měli byste vyhledat veterinárního lékaře.

Zdroj: Krev v moči u kočky

Kdy je nutné u kočky vyvolat porod

Porod u kočky je nutné vyvolat při zjištěných zdravotních obtížích kočky nebo koťat. Vždy toto konzultujte s veterinárním lékařem, který porod může vyvolat.

Ještě je nutné zmínit se o císařském řezu. Je to v podstatě chirurgické otevření dělohy a vyjmutí mláďat přes dutinu břišní. Císařský řez se používá v těch případech, není-li kočka sama schopna porodit živé potomky. Přistoupí-li se k řezu až po delší době po odchodu plodové vody, zůstává sice jen malá naděje na zachránění koťat, život kočky se však zpravidla zachovat podaří. Řez se vede buď z břišní strany, nebo z boku. Obvykle se užívá první eventuality, protože pak zůstává operační jizva lépe skryta a neruší vzhled. Rána se zahojí během 10 dnů. Císařský řez se dnes praktikuje při porodních komplikacích všech živočichů. Byl-li proveden včas a odborně, zachránil tím už mnohý život.

Zdroj: Jak vyvolat porod u kočky

Záněty dásní u psů

Parodont (závěsný aparát zubu) je tkáň, která bezprostředně obklopuje zub a ukotvuje jej na daném místě v čelisti. Funguje jako bariéra proti bakteriím a jiným škodlivým vlivům. Onemocnění parodontu je způsobováno zubním plakem a vyskytuje se ve dvou formách, jako gingivitida (ještě vratný zánět dásní) a parodontitida (zánět a nevratné postižení dásní, parodontálního vazu, tmeloviny a alveolární kosti).

Zdroj: Nemocné dásně u psa

Jak vyvolat porod

Porod u kočky vám odborně vyvolá veterinární lékař. Využití „babských“ rad je velmi rizikové vůči kočce i koťatům.

Veterinární lékař podá kočce medikament, který porod vyvolá. K tomuto se přistupuje pouze tehdy, pokud je k tomu zdravotní komplikace.

Zdroj: Jak vyvolat porod u kočky


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

MVDr. Michaela Hrachová Čupová


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP