Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

MOČOVINA V KRVI U PSA

OBSAH

Hodnoty močoviny u psa

Močovina, urea, je výsledným produktem při zpracování bílkovin v těle a její přebytečné množství je vylučováno močí. Její normální hodnota v krvi se pohybuje zhruba mezi 3,3–8,5 mmol/l.

Zdroj: Zvýšená močovina v krvi u psů

Diskuze

V diskuzi ZVÝŠENÁ MOČOVINA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Hodnota močoviny u psa 7.7 je úplně normální- nejde o zvýšené hodnoty. O zvýšené hodnoty jde až pokud je močovina 10 a více.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivka.

Ano, může, zánět v tlamě způsobí, že bakterie se dále roznášejí krevním oběhem, takže ledviny pak jsou více zatížené. A také polykáním se bakterie dostávají do trávicího traktu, takže se mohou vyskytnout trávicí obtíže.
Alespo%n takto mně to vysvětlil náš veterinární lékař.
Proto je důležité dbát na hygienu dutiny ústní.

Zdroj: diskuze Zvýšená močovina u psa

Urea u psa

V první řadě je třeba odebrat a vyšetřit moč a krev pacienta. V moči se stanovuje její hustota pomocí refraktometru. Hustota v tomto případě bývá snížená. Dále se část moči vyšetří pomocí diagnostického papírku – testovací proužky, s jejichž pomocí se zjistí pH, přítomnost bílkovin, glukózy nebo krve. Při zvýšeném množství bílkovin je ještě dobré moč zaslat do laboratoře, aby došlo k přesnému stanovení hladiny vylučovaných bílkovin. Zbylá část moči se odstředí a prohlédne pod mikroskopem na přítomnost a typ sedimentu. V krvi se provádí její biochemické vyšetření, případně lze provést i hematologické vyšetření.

Z biochemických parametrů v krvi se stanovuje SDMA, což je raný parametr poškození ledvin, který bývá zvýšen nejdříve, tedy v době, kdy ještě nejsou zvýšeny ostatní ledvinné parametry.

V krvi se dále stanovují hodnoty kreatininu, dusíku, močoviny a fosforu, což jsou látky, které by byly při normální funkci ledvin vylučovány z organismu, ale při poškození ledvin tomu tak není a látky se hromadí v krvi. Při hematologickém vyšetření krve se může v těžších případech nalézt snížené množství červených krvinek.

Z další diagnostiky je možné provést sonografické vyšetření. Ledviny postižených zvířat bývají zmenšené, mají nepravidelný tvar a je u nich hůře rozlišitelný přestup dřeně v kůru. V ledvinách také může docházet k ukládání vápníku, což je při sonografickém vyšetření též patrné.

Zdroj: Zvýšená močovina v krvi u psů

Diskuze

V diskuzi ZVÝŠENÁ MOČOVINA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Hodrová.

Dobrý večer, mám dotaz, zda je možné , že by zubní kámen u mého psa / stáří 3 roky / způsobil zvýšení močoviny z 6,2 na 7,7 . Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Hodnota močoviny u psa 7.7 je úplně normální- nejde o zvýšené hodnoty. O zvýšené hodnoty jde až pokud je močovina 10 a více.

Zdroj: diskuze Zvýšená močovina u psa

Azotémie a Urémie u psů

Azotemie je definována jako nadměrná hladina sloučenin dusíkatých látek, jako je močovina, kreatinin a další tělesné odpadní sloučeniny v krvi. Může být způsobena vyšší než normální produkcí látek obsahujících dusík (při dietě s vysokým obsahem bílkovin nebo gastrointestinálním krvácením), nesprávnou filtrací v ledvinách (onemocnění ledvin) nebo reabsorpcí moči zpět do krevního řečiště.

Urémie mezitím také vede k hromadění odpadních produktů v krvi, ale je způsobena nesprávným vylučováním odpadních produktů močí v důsledku abnormální funkce ledvin.

Příznaky

  • Slabost;
  • Únava;
  • Zvracení;
  • Průjem;
  • Deprese;
  • Dehydratace;
  • Zácpa;
  • Hubnutí (kachexie);
  • Ztráta chuti k jídlu (anorexie);
  • Zápach z úst (halitóza);
  • Ubývání svalů;
  • Podchlazení;
  • Špatná srst;
  • Nepřirozený nedostatek barvy v kůži;
  • Nepatrná červená nebo fialová skvrna na povrchu kůže jako výsledek drobného krvácení z krevních cév v kůži (petechie);
  • Únik krve z prasklých cév do okolní tkáně za vzniku fialové nebo černomodré skvrny na kůži (ekchymózy).

Zdroj: Hodnoty urea a kreatinin u psa

Dieta při selhání ledvin u psa

Na trhu existují speciální veterinární ledvinové diety pro pejsky, takzvané renální diety. Ledvinová dieta pro psa je například Vetlife renal (renální dieta). Jedná se o dietu pro psy a tyto granule jsou dostupné pouze u veterinárních lékařů.

Ledvinové diety obsahují snížené množství bílkovin, jejichž konečným produktem v organismu psa je močovina, která – jak již bylo zmíněno výše – se v případě poškození ledvin v těle hromadí a může vést k projevům některých klinických příznaků. Bílkoviny nacházející se v těchto dietách by měly být vysoce kvalitní a stravitelné.

V dietních granulích je rovněž snížený obsah fosforu, který se při zhoršené funkci ledvin také hromadí v krvi. Je prokázáno, že pokud se hladiny fosforu v krvi udržují v normě, zvyšuje se doba přežívání pacienta. Mimo tato základní kritéria dieta kontroluje také množství jiných látek, jejichž hladiny mohou být v organismu pacientů s chronickým onemocněním ledvin příliš vysoké, nebo naopak příliš nízké. Jedná se zejména o soli, draslík, hořčík a vitamin B.

Aby byl výsledný efekt co nejlepší, je třeba pejska krmit striktně touto dietou a nepřidávat žádné jiné krmivo nebo pamlsky. Pro vybíravější pejsky, kterým granule moc nechutnají, existují ledvinové diety i v podobě konzerv. Jedná se například o Purina Pro Plan NF nebo již zmíněné Vetlife renal konzervy.

Důležité je také dodržovat pitný režim. Pes by měl mít neomezený přístup k čisté pitné vodě. Pokud pes vodu odmítá, je dobré zkusit zkrmovat konzervy nebo namočené granule, případně můžete zkusit ochutit pitnou vodu masovým nesoleným vývarem. Pokud i přesto pes vodu nepřijímá v dostatečném množství, může snadno při souběžně zvýšené produkci moči dojít k jeho dehydrataci. Poté je nutná hospitalizace a infuzní terapie.

Jestliže jsou v krvi i přes podávání ledvinové diety zjištěny zvýšené hladiny fosforu, je třeba pacientům podávat látky, které vyvazují fosfor ve střevě a zabrání tak jeho vstřebání do organismu zvířete. Jedním z těchto preparátů je například ochucený prášek Ipakitine, který je určený pro přidávání do krmiva.

Zdroj: Zvýšená močovina v krvi u psů

Poradna

V naší poradně s názvem VYPADÁVÁNÍ SRSTI U PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Krátkosrstí jezevčíci ve středním věku často trpí onemocněním štítné žlázy zvané hypotyreóza. Většinou se pozná z vyšetření krve, proto si vzpomeňte, jestli bylo toto onemocnění vyloučeno při zmiňovaných odběrech krve. Dále to může být i alergie, třeba na některou ze složek její pestré stravy. V tom případě zkuste experimentovat se stravou a zařaďte na několik měsíců jen dietní granule bez dalších zpestření a pamlsků. Rovněž koupání a šamponování pejska může způsobit vysušení pokožky a vznik lysin. V takovém případě použijte po koupání hydratační krém a nebo zkuste kondicionér. Šamponování by nemělo být častěji než jednou za 10 dní.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Dřevojánková.

Děkuji Vám za tak rychlou odpověď,ve vyšetření krvi ji nic nenašli.Budeme zkoušet Vaše
rady a dám vědět jak jsme dopadli.Třeba pomůžeme tak ostatním majitelům pejsků při
rozhodování.
Ještě jednou děkuji,Dřevojánková.

Zdroj: diskuze Vypadávání srsti u psů

Akutní selhání ledvin u psa

Příznaky selhání ledvin závisí na tom, zda má pes akutní, nebo chronickou formu onemocnění. Protože jsou některé z těchto příznaků podobné, lékařská anamnéza a věk vašeho psa mohou pomoci rozpoznat, jakým selháním ledvin trpí právě váš pes. Je také důležité vědět, kdy symptomy začaly a jak těžké jsou. Při akutní formě selhání ledvin se příznaky projeví náhle, ale chronické selhání ledvin se objevuje pomalu a postupně, takže se hůře odhaluje.

Příznaky:

  • zvracení;
  • průjem;
  • ztráta chuti k jídlu;
  • extrémní žízeň;
  • zápach z úst;
  • horečka;
  • nepravidelný srdeční tep;
  • náhlé zvýšení nebo snížení močení;
  • nadměrná ospalost.

Sliznice bývají bledé z důvodu chudokrevnosti následkem nedostatečné tvorby červených krvinek v kostní dřeni. Dochází k vzestupu krevního tlaku kvůli špatnému odvodu některých iontů a nedokonalých regulačních mechanismů. Nedostatečná tvorba aktivního vitaminu D pak vede k řídnutí kostí a zvýšené hladině fosforu.

Zdroj: Zvýšená močovina v krvi u psů

Diskuze

V diskuzi AMERICKÝ PITBULTERIÉR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

dobry den chci se zeptat muj pes 10 let mel pred4 mesici operaci boule na boku nezhoubnou ale znova se mu udelala vedle toho muzete mi poradit doktor mi ho chce uspat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzana House.

Me 8lete věnce se udělala boule na noze , ze které musím vytlačovat hnis s krvi. Paní doktorka nám dala masticku zatím stále bez účinku
Kdyby někdo me poradil .moc všem dekuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Americký pitbulteriér

Léčba

Léčba selhání ledvin (léčba ledvin u psa) závisí na tom, co selhání způsobilo. Bohužel je běžné, že v době, kdy jsou příznaky selhání ledvin zaznamenány, jsou ledviny již příliš poškozené. Neexistují žádná opatření k úplnému vyléčení poškozené ledviny, ale existuje několik způsobů, jak zabránit dalším škodám. A pokud je léčení podchyceno dostatečně brzy, pes může žít ještě několik let. Provádí se podpůrná terapie, která má za úkol snížit zatížení ledvin. Dodržováním této podpůrné terapie je možné pejskovi zajistit plnohodnotný život ještě po dobu dalších let.

Toxicita a otrava musí být okamžitě léčeny výplachem žaludku a tekutinou. To zahrnuje pobyt v nemocnici po dobu nejméně 24 hodin k obnovení rovnováhy elektrolytů a chemikálií v oběhovém systému vašeho psa.

Infekce musí být léčena antibiotiky a fluidní terapií. Diuretická léčba je také potřebná k propláchnutí toxinů z těla psa, kterých se ledviny nedokázaly zbavit.

Transplantace ledvin je volbou pro ty psy, kteří jsou relativně zdraví a mladí, ale úspěšnost je nízká, protože se jedná o nový postup, navíc velmi drahý.

Zdroj: Zvýšená močovina v krvi u psů

Poradna

V naší poradně s názvem DIAGNOSTIKA PSA PODLE STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Peti.

Dobrý den, děkuji za podrobný článek o stolici psa. Bohužel máme několik příznaků dohromady u půlročního francouzského buldočka a to již 3 měsíce v kuse. Stolice řídká, většinou světlá, s čerstvou krví, často hlen. Opakovana koprologie ani krevní testy nic neukázaly. Na co to může ukazovat? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste nasadit léčbu pomocí probiotik a diety. Kupte pejskovi psí probiotika a dávkujte mu je ze začátku v dvojnásobné dávce, kterou po týdnu snižte na doporučenou dávku.
Strava: Vařené kuřecí maso smíchejte s bílou rýží a lžičkou konzervované dýně. Tato směs je dobrá domácí dieta, kterou lze bezpečně krmit několik dní.
Pokud by se to po dvou týdnech nezlepšilo, tak bude třeba dále pokračovat v pátrání za pomoci veterinárního lékaře. K dispozici je několik dalších vyšetřovacích metod:
- Analýza moči
- Rentgen břicha
- Endoskopie
- Biopsie střevního traktu

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Diagnostika psa podle stolice

Vysoký kreatinin u psa

Je běžné, že u psů, kteří přicházejí na konzultaci, veterináři nacházejí vysoký kreatinin. I když instinktivně v těchto případech budou myslet na onemocnění ledvin, před stanovením diagnózy vždy musí vzít v úvahu, zda je přítomen některý z nerenálních faktorů ovlivňujících hodnotu kreatininu.

Jakmile je toto provedeno, je důležité posoudit výsledky dalších parametrů, které mohou být u psů s onemocněním ledvin zvýšeny: Symetrický dimetylarginin (SDMA), hustota moči, proteinurie, fosfatémie.

Pokud se výsledky rozcházejí, je nejvhodnější analýzu zopakovat, jakmile je pes stabilizovaný. U psů s akutním poškozením ledvin a v závislosti na závažnosti je možné, že se hodnoty vrátí k normálu za několik hodin nebo dní. Nebo se může stát opak a ve stejném časovém období je zesílen výskyt těchto abnormálně vysokých hladin sloučenin obsahujících dusík, jako je močovina a kreatinin.

Pokud máme podezření, že pes má chronické onemocnění ledvin doprovázené zvýšenou hladinou močoviny, nitrátů a kreatininu v krvi, a pokud nebylo mírné a nebylo možné jej upravit hydratací, bude zvýšení koncentrace kreatininu přetrvávat, jakmile bude pes hydratován.

Zdroj: Hodnoty urea a kreatinin u psa

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT MLÉČNÉ ŽLÁZY U FENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Albrechtová.

Mám bišonku fenku 12let,má velmi nemocné srdce a ted se jí objevilzánět mlécné žlázy ze struků ji teče mléko s krví.Nejdříve měla 14 dní antibiotika a nyní bere hormony,zvěrolékař ji nedoporučuje vyjmout pod narkózou mlécné uzliny že by nemuselo srdíčko vydržet.Dělám ji masáže a odstříkávám hnědou a krvavou tekutinu ze struků.Též ji dávám chladné obklady.Myslíte že ji to přejde nebo mi napište jaká je prognóza.Děkuji za radu.Nechci aby se trápila.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět mléčné žlázy u feny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP