Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

MASNÁ PLEMENA KRÁLÍKŮ

OBSAH

Druhy

Plemena králíka domácího se dají dělit podle různých znaků.

Jedním z nich je například jejich užitkovost, kdy se plemena dělí na:

  • Masná – chovaná hlavně pro maso (například novozélandský bílý, kalifornský, velký světlý stříbřitý)
  • Vlnařská – chovaná hlavně pro jejich vlnu (například angorský)
  • Kožešinová – chovaná pro jejich kožešinu (kastorex, saténový)
  • Kombinovaná – chovaná jak pro maso tak pro kožešinu (vídeňský)
  • Sportovní – chovaná jako domácí mazlíček (všechny druhy zakrslých králíků domácích)

Ještě častější je jejich dělení podle hmotnosti a délky srsti na:

  • Velká
  • Střední
  • Malá
  • Zakrslá s normální srstí
  • Dlouhosrstá
  • Krátkosrstá
  • Se zvláštní strukturou srsti

Zdroj: Plemena králíků

Diskuze

V diskuzi |PLEMENA KRÁLIKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draha.

Dobrý den.CHtěla bych se zeptat,kde můžu sehnat v okolí Karviné králika,plemeno -Hototský bílý.Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze |plemena králiků

Užitkové křížení králíků

Chov králíků pro masnou produkci se hodí střední plemena (chov králíků na maso). Mají živou hmotnost 3,0-5,5 kg. V této skupině jsou plemena vhodná pro výkrm, takzvaná masná plemena králíků. Využívají se i k chovu brojlerových hybridů. Tito králíci se vyznačují výborný osvalením pánevních končetin a hřbetu. Další důležitou vlastností masných plemen je výborná plodnost, tedy optimální počet a váha narozených mláďat a ranost plemene (ranost umožňuje králíka brzy zařadit do rozmnožovacího procesu). Další oceňovanou vlastností je schopnost výborně zužitkovat krmivo a dosahovat maximálních přírůstků. Ve věku 3 měsíců má mít králík hmotnost 2,2-2,5 kg, ve 4 měsících 3,2 kg. Samice těchto plemen musí pravidelně zabřezávat a rodit v dostatečném množství zdravé potomstvo. Za velmi dobrou plodnost se považuje 8-10 mláďat. U samců je plodnost dána schopností produkovat dostatečné množství kvalitního spermatu a jejich ochota ke skoku.

Zdroj: Křížení králíků

Diskuze

V diskuzi NEMOCI UŠÍ U KRÁLÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

dobry den,chtela jsem se zeptat jestli se nekdo setkal s padanim usi u kraliku.mame asi 20 kraliku takovejch tech na hrani pro deti (ne na jidlo)dlouhosrstych i kratkosrstych a v posledni dobe u 2poslednich vrhu se nekterym z nich(je jim kolem jednoho az dva mesice)se kacej usi.nejdrive jedno pak druhy,nebo hned ze zacatku obe....nevime cim by to mohlo byt,nemaji zadny strupy ani svedeni,jedi granule a nehubnou ani nemaji prujem.jejich matky a tatka nemaji spadle usi.muze mi nekdo poradit,jestli je to v poradku nebo co by to mohlo popripade byt?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci uší u králíků

Brojlerový králík - plemena

Masná plemena, která jsou vhodná pro chov na maso a na tvorbu masných hybridů brojlerů, jsou: činčila velká (ČV), králík velký světlý stříbřitý (Vss), novozélandský bílý (Nb), novozélandský červený (Nč), kalifornský (Kal), burgundský (Bu), siamský velký (Siv), český albín (Ča), kuní velký (Kuv) - toto plemeno je značně variabilní v užitkovosti, vídeňský bílý (Vb), vídeňský modrý (Vm) - samice mohou špatně zabřezávat, vídeňský šedý (Vš), vídeňský černý (Vč), vídeňský modrošedý (Vmš), zaječí (Za) - zajímavostí tohoto plemene je to, že se umístilo v testech jateční výtěžnosti jako první. Využívaným typem jsou brojleroví králíci HYLA - generace F1.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá brojlerový králík HYLA.

Zdroj: Křížení králíků

Diskuze

V diskuzi JAKÝ VLIV MÁ KUKUŘICE NA VÝKRM KRÁLÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ČMEJLA Miloš.

Může se králík krmit kukuřicí nebo ne. Jaký to má vliv na jeho zdraví?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

Kukuřice je pro králíka dobrým zdrojem sacharidů, podobně jako obilí. Králík si poradí jak s celým klasem, tak i s vyloupanými semínky nebo s kukuřičným šrotem. Králík může kukuřici konzumovat v kterékoli její vegetační fázi. Kukuřice by měla být ale jen jednou z několika dalších složek stravy králíka. V králičím jídelníčku společně s kukuřicí by měla být zastoupena kořenová zelenina nebo krmná řepa, seno nebo čerstvá tráva a tvrdý chléb.

Zdroj: diskuze Jaký vliv má kukuřice na výkrm králíků

Křížení králíků na maso

Při křížení je důležité, aby samec byl menším plemenem než samice, jinak by to mohlo zkomplikovat porod. Na internetu lze najít řadu rad, která plemena se dají křížit. Poradit může chovatelům i veterinář, případně zkušenější chovatel.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných na maso

Diskuze

V diskuzi BORDEL KOLIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olda.

Nejlepší je Purina ProPlan pro štěňata s dávkováním jak je uvedeno na obale. Border kolie je velmi aktivní zvíře a potřebuje o něco více kalorií než běžná plemena. Takže během dne doplňujte energetický příjem pamlsky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Já mám tří měsíční borderku a papá tvaroch strochou mlíčka někdy přidám i žloutek,také má ráda kolinka-těstoviny s masíčkem rajskou polévku.Granulky,za odměnu piškotky.váží do 10kg jí i rýži s masíčkem.Je s ní velká legrace je veselá přetahujem se o hadřík staré papuče může kousat mé nekouše.Přejí hodně radosti se štěňátkem p.Eva

Zdroj: diskuze Bordel kolie

Jaká plemena vybrat

Spousta lidí se v dnešní době věnuje chovu králíka domácího, jeho chov ale není zas tak jednoduchý, jak se může zpočátku zdát. Správný chovatel se musí rozhodnout, proč vlastně hodlá králíky chovat (jestli pro maso, zábavu nebo výstavy), od toho se pak odvíjí jejich chov. Řada plemen králíků má totiž dobré maso, ale jejich plemenitba je velmi náročná.

Zdroj: Plemena králíků

Poradna

V naší poradně s názvem PSÍ ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Dobrý den, prosím o informaci, jaké je dávkování léku Zirtec pro psa cca 33 kg,
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zyrtec je humánní léčivo ze skupiny antialergika. Jeho použití je možné i ve veterinární praxi. Dávkování pro malé psy je 1 mg na kg váhy psa. Pro větší plemena nad 20 kg se použije jednotná dávka 20 mg. Dávka se opakuje každých 12 až 24 hodin podle potřeby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Psí alergie

Velká plemena

Označení velká plemena souvisí s váhou těchto králíků, protože někteří z nich váží i přes 10 kilogramů. Tito králíci se někdy chovají na maso a někdy kvůli jejich kožešině, protože kvalita jejich kožek je velmi dobrá. Naopak kvalita masa není tak dobrá jako u středních plemen, protože velká plemena mají vyšší vlákninu. Tato plemena jsou na chov náročnější, a proto nejsou doporučovány pro chovatele, kteří s chovem teprve začínají. Pro velká plemena jsou také velmi důležité jejich kotce, které by měly být minimálně metr dlouhé, skoro metr široké a přes půl metru vysoké, aby to byl pro tyto plemena králíka domácího dostatečný prostor.

Králíci se dají koupit přímo od chovatelů, případně existují různé inzeráty. Cena králíků závisí na plemenu, pohybuje se v rámci několik stovek korun. Záleží také na tom, jestli se jedná o čistokrevné plemeno.

Zdroj: Ukázkové druhy velkých plemen králíků

Diskuze

V diskuzi NEMOCI ZAKRSLÝCH KRÁLÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nana.

Dobrý večer mám zakrslého králíka a straci mi srst co to může znamenat je to sameček předchozí majitel mu dával konopí co mám dělat pořád tě mi prosím děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci zakrslých králíků

Středně velká plemena králíků na maso

Samici se obvykle rodí zhruba 5 mláďat (samozřejmě jich může být méně). Taková mláďata už na třech měsících váží zhruba kolem 3 kilogramů. Až 65 % z celkové hmotnosti králíka se dokáže zpracovat, zároveň maso těchto plemen patří mezi oblíbené, protože je celkem kvalitní. Pokud se ale rozhodnete tato plemena nechovat jen pro maso, ale i pro další chov, tak k rozmnožování je vhodné využívat králíky starší zhruba 8 měsíců. Pro tyto králíky je také potřeba mít v kotci/kleci dost prostoru. Celkově ale tato skupina nepatří mezi náročná na chov.

Králíci se dají koupit přímo od chovatelů, případně existují různé inzeráty. Cena králíků závisí na plemenu, pohybuje se v rámci několik stovek korun. Záleží také na tom, jestli se jedná o čistokrevné plemeno.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných na maso

Diskuze

V diskuzi KOŽNÍ NEMOCI U KRÁLÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

můj zakrslý králíček má na zádech dvě dírky jako kousnutí a z jedné dírky jsem mu vytlačila bílý hnis prosím poradtě co to je? a jak léčit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr Svoboda.

Dotaz:
Pokud má králík ušní svrab (prašivinu), je možné bez obav jeho maso konzumovat?

Zdroj: diskuze Kožní nemoci u králíků

Užitkové druhy

Co se týká zpracování masa, tak z celkové hmotnosti králíka se využívá tak polovina. I kvalita kožešiny není extrémně dobrá, spíše patří mezi průměrné. Zároveň jsou všechna plemena v této skupině řazena k těm méně náročným, a proto vhodným pro začátečníky.

Králíci se dají koupit přímo od chovatelů, případně existují různé inzeráty. Cena králíků závisí na plemenu, pohybuje se v rámci několik stovek korun. Záleží také na tom, jestli se jedná o čistokrevné plemeno.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných na maso i kožešinu

Diskuze

V diskuzi ZAKALENÉ OKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniel Šafář.

Dobrý den,

Moje koťátko plemena ragdoll,7měsíců má dnes ráno zakalené jedno oko a je zakalené jako by bylo slepé.Je to domácí kočka takže by neměla mít onemocnění z venvkovních vlivů.Chtěl bych se zeptat na možnou léčbu ,protože návšťěvu veterináře můžu uskutečnit až přístí týden.

Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Yveta.

Nevi nekdo co to znači u člověka,kdyz ma zakalene oči a vidi tak nejak divně ,jakoby dookola rozmazane,nebo trubicovite ?Lekaři nevědi a posilaji na ruzna vyšetřeni a stejne nic .Je to psychicky fakt naročne.Už to trva pul roku.Dekuji za odpoved .Yveta

Zdroj: diskuze Zakalené oko

Velikost ustájení

Rozměry kotce v králíkárně, nebo klece jsou dané velikostí plemene králíka, který je v nich chován. Minimální rozměry pro velká králičí plemena jsou 80 cm na výšku, délka kotce asi metr a půl a hloubka asi 70 cm. Pro střední plemena mohou být kotce menší. Výška jim stačí kolem 60 cm, délka asi metr a hloubka je zhruba stejná jako u velkých plemen. U malých plemen stačí ještě menší prostor, výška se pohybuje kolem 50 cm, délka kolem 70 cm a hloubka je také stejná. Chovatel si také musí uvědomit, že mu nestačí mít přesný počet kotců podle počtu králíků, je potřeba mít kotců více pro březí samice.

Zdroj: Chov králíka domácího

Poradna

V naší poradně s názvem UŠI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza Nejedlíková.

mám v péči čerstvě králíka a zdá se mi, že si často tře uši, mohlo by se jednat o svrab? díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

I králík může mít svrab. Žádným domácím prostředkem svrab nevyléčíte, jen s medikamenty na předpis, takže budete muset k veterináři. Tady je několik fotografií, na kterých je vidět svrab v uších u králíků v pokročilém stadiu: www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Uši

MALÝ MODRÝ GASKOŇSKÝ HONIČ

Postava: středně velký až velký pes

Výška (v kohoutku): pes = 52 - 58 cm, fena = 50 – 56 cm

Zbarvení: stříkané černě a bíle, odstín břidlicově modrý

Lov: všestranná práce, hlavně lov králíků

Schopnosti:

  • výborný čich
  • všestranné lovecké nadání
  • dobře drží stopu i ve špatném počasí

Povaha: přátelský, milý

Vztah:

  • k lidem: dobře vychází s lidmi, svému pánovi je zcela oddán
  • ke zvířatům: dobře vychází s ostatními psy, problém by neměl být ani s jinými zvířaty

Foto

Zdroj: Lovecká plemena – honiči

Diskuze

V diskuzi ZAKRSLÝ KRÁLÍK - CHOV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kozlová.

Dobrý den, chtěla bych vnučce koupit k Vánocům knihu o chovu zakrslých králíků. Můžete mi poradit nějaký titul? V knihkupectví jsem neuspěla, zřejmě to není moc požadované. Děkuji Kozlová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

Dobry den,chtěla bych se prosím zeptat.Máme ročního zakrslýho králíčka,v kleci má záchůdek,na který byl zvyklý chodit.Je to asi 5 dní co začal spíš čůrat a bobkovat v kleci na podložce mimo záchod.Nezměnili jsme ani peletky do záchůdku ani podestýlku.Mejsme si jistí jestli je to puberta a pak se to vrátí zase do normálu a nebo je to nějaký joný problém.Děkuji za odpověď a kdyžtak radu co s tím.A přeji pěkný den Romana

Zdroj: diskuze Zakrslý králík - chov

Kalifornský králík

Kalifornský králík se těší jako masné plemeno velké oblibě. Má však i velmi zajímavé zbarvení, byl vyšlechtěn v černé, modré a havranovité barvě. Kresbu u těchto králíků tvoří zbarvení končetin, uší, nosu a pírka. Barva očí je růžová s karmínovou panenkou. Kalifornští králíci mají velmi dobrou masnou výtěžnost, jsou otužilí, odolní a nenároční na chovné podmínky. Pro chovatele, který je hodlá využívat pouze pro masné účely, to jsou ideální zvířata. Co spotřebují, dobře zhodnotí, zmasilost je u nich výborná. Je to oblíbené střední plemeno a králíci v dospělosti dosahují hmotnosti 4-5 kg. Nejedná se o velká plemena, ale když jsou dobře krmeni, už v pěti měsících váží 3,20-3,40 kg. Maso je vysoké kvality, bez blan a tuku. Jateční váha králíka se pohybuje kolem 4-5 kg. Křížení králíků na maso je u této odrůdy vhodné s burgundským králíkem.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá kalifornský králík.

Zdroj: Křížení králíků

BASSET HOUND

Postava: krátkonohá

Výška (v kohoutku): pes = 38 cm, fena = 33 cm

Zbarvení: hnědo-černo-bílé, citrónovo-bílé, nebo jiné barvy typické pro loveckého psa

Lov: lov ve smečce – lov zajíců, králíků, bažantů

Schopnosti:

  • schopnost prodrat se i hustým porostem
  • velká vytrvalost
  • hlasitý štěkot

Povaha: živý, přátelský, dobromyslný, snášenlivý

Vztah:

  • k lidem: miluje svého pána a je na něm zcela závislý, stejně tak zbožňuje i ostatní členy rodiny. Dobře vychází i s dětmi
  • ke zvířatům: nemá žádný problém s ostatními psy, vychází i s kočkami

Foto

Zdroj: Lovecká plemena – honiči

Zakrslý beran (oficiální značení ZB)

Toto plemeno pochází z Nizozemí.

Vzhled

Jako všechna zakrslá plemena, i zakrslý beran má velmi nízkou váhu. Pohybuje se kolem 1,5 kilogramu. Jeho vzhled je stejný jako u ostatních beranů, má tedy dlouhé, sklopené uši, které u hlavy tvoří podkovu. Barva srsti může být různá. Délka uší se pohybuje kolem 25 cm.

Chov

Chov zakrslých beránků není nijak náročný, jsou chováni hlavně pro zábavu.

Prodej

Králíci se dají koupit přímo od chovatelů, případně existují různé inzeráty. Cena králíků závisí na plemenu, pohybuje se v rámci několik stovek korun. Záleží také na tom, jestli se jedná o čistokrevné plemeno.

Obrázky

Odkaz na fotografie zakrslého berana na googlu: zakrslý beran foto.

Zdroj: Ukázkové druhy zakrslých plemen králíků

Novozélandský červený králík

Novozélandský králík červený je u chovatelů oblíbený, má klidnou povahu, váží 3-4,5 kg, má protáhlé tělo, krátké a silné končetiny a velmi hebkou srst s velkým množstvím podsady v tmavě červené barvě, která nesmí mít žádné stínování. Samci mají oproti samicím širokou hlavu se silnými lícemi. Plemeno je možné chovat bez problémů, a navíc z něj lze mít i všestranný užitek. Je zařazeno mezi střední plemena, ale není uznáno jako masné plemeno, na rozdíl třeba od novozélandského králíka bílého. Jateční váha králíka je cca 3-4,5 kg.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá novozélandský králík červený.

Zdroj: Křížení králíků

Český albín (oficiální označení: ČA)

Český albín patří mezi česká plemena vyšlechtěná v první polovině 20. století.

Vzhled

Ideální váha je kolem 5 kilogramů, a jak již název napovídá, barva srsti je bílá. Barva očí je růžová, drápky jsou bílé. Uši jsou asi 12 cm dlouhé.

Chov

Naopak plemeno českého albína není na chov příliš náročné. Důležité je udržovat v jeho kleci čistotu, aby se uchovala čistá srst. Užívá se hodně ke křížení. I toto plemeno patří mezi velmi plodná.

Obrázky

Odkaz na fotografie českého albína na googlu: Český albín foto.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných na maso

Novozélandský červený (oficiální označení: Nč)

Toto plemeno pochází ze Spojených států amerických a vyšlechtěno bylo asi na začátku 20. století.

Vzhled

Pro toto plemeno novozélandského červeného králíka je, jak napovídá jeho název, typická jeho sytě červená barva srsti. Srst může mít samozřejmě řadu odstínů. Srst by neměla mít žádné stínování. Uši jsou dlouhé asi 12 cm. Ideální váha se u něj pohybuje kolem 5 kilogramů.

Chov

Jeho velkou výhodou je, že se dá chovat snad ve všech podmínkách a často se využívá ke křížení, protože je také velmi plodný. Na chov je náročný stejně jako ostatní králičí plemena.

Obrázky

Odkaz na fotografie novozélandského červeného králíka na googlu: novozélandský červený králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných pro jejich krásu


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP