Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

JAK KRMIT ČIVAVU

OBSAH

Jak krmit

Strava (jídlo) pro čivavu by měla být kvalitní. Štěně musí mít stále k dispozici čerstvou vodu.

Četnost krmení:

  • do 3 měsíců 4x denně;
  • do 5 měsíců 3x denně;
  • do 12 měsíců 2x denně;
  • od 1 roku 1x denně.

Zdroj: Výcvik čivavy

Diskuze

V diskuzi POTRAVA PRO ČIVAVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svetlana Balazsová.

Dobrý den,


chci se zeptat čím mám krmit čivavu. Momentálně dostava ráno 3 pištoty, granule Brit Care Dog Show asi 100 g, na oběd asi 1/4 konzervy GIMDOG PURE DELIGHT kuřeci s jehněčím nebo hovězím k tomu vařenou rýží a večer opět granule. V průběhu dne nějakou dobrůtku. Třeba tyčinku HU BAMBO. Nevím jestli dělám dobře. Jsou mu 4 roky a váhu má 3.80 kg. Mám z ní potíže. V noci mněl velkou stolici řidší a vyzvracel jídlo potom, žaludeční šťavu. Dost často asi jednou do měsíce jsem z ním na veterině kvůli průjmu nebo křečím na bříšku. Dostane antibiotika na 2 dni a potom je dobrý. Chci Vás požádat o radu jak správně a čím krmit pejska. Má neustály hlad a myslím že mu dávám moc jídla.


Děkuji předem za radu.

S pozdravem
Balazsová

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Linda.

Dobrý večer, já nejsem odborník, ale jak čtu množství vašeho krmení, tak jsem dost vedle. Mám foxteriéra, 9 kg, 7 let , který dostává denně :1 denta tyčinku na zuby ráno, 110 gramů kvalitních granulí na den rozděleno do dvou dávek, denně kousek papriky a jablka, občas trochu tvarohu, občas trochu vařené kořenové zeleniny. Je zdravý, veselý a pořád by žral, ale má smůlu. Zdravím.

Zdroj: diskuze Potrava pro čivavu

Jak často koupat čivavu

Příliš časté koupání čivavy není vhodné, neboť při něm může dojít k odmašťování, nadměrnému vysoušení a podráždění pokožky. Srst čivavy má navíc schopnost samočistění, i když se pes pohybuje v zabláceném a mokrém prostředí, mnoho nečistot na jeho srsti po uschnutí neulpívá. Proto pejska koupejte jen párkrát do roka (maximálně 4x). Spíše než podrobit čivavu zbytečně koupání se doporučuje použít opatrně k lepšímu očištění srsti navlhčený hadřík.

Zdroj: Suchá koupel pro psy

Diskuze

V diskuzi PUDL TOY JAK KRMIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Bártková.

Dobrý den, poraďte mi prosím kolikrát denně a jakou dávkou granulí mám krmit 4měsíčního pudla, má 1,5 kg, budou stačit jen ty granule?
Děkuji za odpověď Bártková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pudl toy jak krmit

Arašídy

Arašídy jsou jednou z věcí, kterou byste neměli krmit, protože mají vysoký obsah kalorií a změny v potravinách ve velkém množství mohou narušit rovnováhu střevní flóry. Nicméně ani jeden arašíd nebo dva omylem je nezabije, jen se snažte, aby to nebyla běžná věc a budou naprosto v pořádku.

Zdroj: Zakrslý králík - strava

Diskuze

V diskuzi ČÍM KRMIT STARÉHO PSA SE ŠPATNÝMI ZUBY A BOLESTÍ PŘI KOUSÁNÍ GRANULÍ A NEUBLÍŽIT MU ZMĚNOU JÍDELNÍČKU ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilda.

Namočte granule do vody na 5 minut před krmením. Granule změknou a půjdou dobře polykat. Čubince zůstane chuť, na kterou je zvyklá a to je ve stáří důležité.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Moc děkuji, jdu namáčet.

Zdroj: diskuze Čím krmit starého psa se špatnými zuby a bolestí při kousání granulí a neublížit mu změnou jídelníčku ?

Jak krmit psa s rakovinou

Veterinární lékař může dát následující doporučení:

  • Zajistit zvířeti dostatek čerstvé pitné vody, aby se předešlo jeho dehydrataci.
  • Krmit zvíře speciálním, vysoce stravitelným krmivem pro domácí zvířata (lze zakoupit u veterinárního lékaře). To zamezí dráždění žaludku.
  • Následně pozvolna převést zvíře na běžné krmení s tím, že se postupně bude snižovat procentuální zastoupení diety v prospěch „normálního“ krmení, a to během tří až pěti dnů (nebo na základě pokynů veterinárního lékaře).
  • Pokud po převedení na běžné krmivo začne zvíře opět zvracet, je třeba bezodkladně kontaktovat veterinárního lékaře.

Terapeutický přístup je většinou kombinací léčivých přípravků a výživy. Nutriční přístup k onemocnění je jiný. Je proto důležité vše konzultovat s veterinárním lékařem a společně pracovat na kvalitě života psa.

Zdroj: Rakovina žaludku u psa

Diskuze

V diskuzi ČÍM KRMIT STERILNÍ BORDER KOLIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana holanová.

Dobrý den,prosím mám dotaz.Čím mám krmit sterilní border kolii?Před kastrací a po kastraci jsem jí dávala "Brit premium nature adult M".Asi 3 měsíce(spravila se).Tak jsem jí začala dávat"Brit Nature light".Docela se dost zhubla.Mám ji na zimu pořídit jiné krmivo než light?Celoročně je venku v boudě.Děkuji za odpovědi.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čím krmit sterilní border kolie

Jsou vhodné psí granule pro kočky?

Nejsou! Naši kočičí přátelé jsou striktní masožravci, a tak jejich živinové nároky jsou jiné – více bílkovin, méně sacharidů než bývá obsaženo v psích granulích. Rozhodně tedy není vhodné dlouhodobě krmit kočku psím krmivem a naopak. Samozřejmě pokud si náhodně ochutnají z misky toho druhého, nic se nestane.

Zdroj: Granule pro psy

Diskuze

V diskuzi JAKÝ VLIV MÁ KUKUŘICE NA VÝKRM KRÁLÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ČMEJLA Miloš.

Může se králík krmit kukuřicí nebo ne. Jaký to má vliv na jeho zdraví?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

Kukuřice je pro králíka dobrým zdrojem sacharidů, podobně jako obilí. Králík si poradí jak s celým klasem, tak i s vyloupanými semínky nebo s kukuřičným šrotem. Králík může kukuřici konzumovat v kterékoli její vegetační fázi. Kukuřice by měla být ale jen jednou z několika dalších složek stravy králíka. V králičím jídelníčku společně s kukuřicí by měla být zastoupena kořenová zelenina nebo krmná řepa, seno nebo čerstvá tráva a tvrdý chléb.

Zdroj: diskuze Jaký vliv má kukuřice na výkrm králíků

Příznaky vhodnosti granulí

Prvním znakem jsou pevné tmavé výkaly odpovídajícího množství. Tím se částečně ujistíme, že krmení je dobře stravitelné. Po delší době (6–8 týdnů) se projeví další viditelné účinky správného výběru, jako je lesklá srst, dobrý stav kůže bez lupů a psychická pohoda zvířete. Pes je živý a plný energie a vypadá prostě dobře.

Zdroj: Čím krmit border kolie

Diskuze

V diskuzi JAK KRMIT BETTU BOJOVNICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simon Pučálek.

Při krmení Betty vždy krmivo za pár vteřin vyplivne, zkoušeli jsme všechny druhy.
Potřeboval bych poradit čím to může být.
DěkujiPučálek simon.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den. Používám jak granule ( BETTA GRANUIES) tak vločky (TROPICA BASIC)

Zdroj: diskuze Jak krmit bettu bojovnici

Granule pro francouzské buldočky

Čím krmit (vhodné granule)? Pro krmení štěňat francouzských buldočků platí stejná pravidla jako pro ostatní plemena. Minimálně první měsíc po odchodu od původního chovatele je vhodné krmit štěně buldočka krmivem stejným jako to, kterým bylo krmeno dosud, aby nebyl přechodem na novou značku krmení dále stupňován stres, kterému je každé štěně v této situaci vystaveno. Většině psů vyhovují dobré značky suché granulované směsi, které obsahují vyvážené živiny pro každou životní etapu psa. Francouzský buldoček není výjimkou, i když může mít poněkud citlivější zažívání. Doporučit lze vhodné produkty značky PRO PAC, které jsou nabízeny ve škále od granulí pro štěňata, juniory, dospělé jedince i seniory, přes výživné granule pro gravidní a kojící feny až po granule bez tuku pro redukční dietu. Francouzští buldočci špatně reagují zejména na chemické konzervační prostředky a někteří také na bílkoviny obsažené v hovězím mase. Není to pravidlem, ale tyto látky mohou způsobovat citlivějším jedincům kožní problémy, alergie a průjem. Lze proto podávat granule z jehněčího nebo krůtího masa, které obsahují namísto klasických konzervačních prostředků vitamín E, působící jako přírodní konzervant. Francouzský buldoček by neměl mít ve stravě vyšší obsah bílkovin, protože ty mohou u některých psů vyvolávat hyperaktivitu.

Dávkování

Dávkování je individuální dle aktivity psa.

Zdroj: Jak správně krmit francouzského buldočka

Chemie

K dostání je samostatně prodejná chemie na úpravu vody pro bojovnice a krmivo jak vločkové, tak i v granulované podobě. Více se však doporučuje granulované, jelikož u vločkového krmiva se hůře odhadne dávka a nespotřebované krmivo v akváriu zbytečně kazí vodu. Krmit lze i mraženým krmivem, například takzvanými patentkami, což jsou larvy pakomárů. Ty se ovšem prodávají ve formě malých mražených kostiček a jedna rybička určitě nespotřebuje za den kostičku celou, takže je třeba kousek odštípnout, nebo kostku rozmrazit celou a zbytek zkrmit případně jiným rybám, pokud máte i klasické akvárium.

Péče o tuto rybku je skutečně nenáročná. Stačí jí přibližně jednou týdně vyměnit vodu a proprat písek. Nová voda by měla být 24 hodin odstátá. Krmit je dobré každý den, ale pouze tak, aby krmivo nepadalo na dno.

Chcete-li, aby samec měl krásné, pevné a silné ploutve, je vhodné mu občas k akváriu dát zrcadlo tak, aby se v něm viděl. Samec si myslí, že je to jeho sok, a proto se na něj čepýří a tím si zpevňuje ploutve. Je to krásná podívaná, ale nikdy mu tam to zrcadlo nenechávejte příliš dlouho, mohl by se úplně vysílit.

Zdroj: Beta bojovnice - výměna vody

Zdravotní problémy

Francouzský buldoček mívá v létě problémy s dýcháním, proto mu vyhovují spíše krátké procházky stínem. Také slzí, sípe a často i chrápe. Francouzské buldočky občas může potrápit alergie a částečně dědičná dysplazie kyčlí a plísňové onemocnění kůže. Kvůli typickému výrazu ve tváři a krátkému čumáku se občas vyskytuje brachycephalický syndrom, který způsobuje problémy se zablokováním dýchacích cest. U plemene se občas objevuje malformace obratlů nebo se rodí štěňata s rozštěpem patra. Nemoci spojené s obezitou se u tohoto plemene vyskytují hojně, převážně pak choroby kloubů a páteře.

Zdroj: Jak správně krmit francouzského buldočka

Diskuze

V diskuzi MOZKOVÁ MRTVICE DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava Nováková.

Dobrý den,prosím čím krmit psa po mrtvici?
Nebo nechat na stejném?
Poslední dobou moc nežere a hubne.
Děkuji Nováková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mozková mrtvice dieta

Holistická krmiva

Mezi kvalitní krmiva se řadí například krmiva s takzvanou holistickou recepturou, obsahují totiž mnoho surovin, které jsou přírodní a zahrnují prospěšné nutriční látky. Holistické krmení je způsob výživy přírodní cestou, bez chemických dochucovadel, konzervantů, soli, sóji a jiných produktů nevhodných pro organismus psa, jako je pšenice a kukuřice (viz výše).

Různorodost čerstvých surovin je klíčem ke zdravému krmivu, proto se vyrábí z několika druhů čerstvých proteinů. Tento způsob krmení se doporučuje i pejskům s atopií a potravní alergií. V kombinaci s omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami působí velmi blahodárně.

Zdroj: Čím krmit border kolie

Jídelníček pro čivavu

Dokud je ve vývinu, měla by se čivava krmit asi 2x denně. V dospělosti někdo krmí jednou večer, někdo část dávky ráno a zbytek večer. Záleží, jak vám to bude vyhovovat a jak bude pejsek prospívat. Kdyby tloustl, bylo by potřeba dávky upravit, stejně tak v případě, že by byl moc hubený. Největší problém čivav spočívá v tom, že jsou extrémně vybíravé. Jakmile dostanou ochutnat něco „lepšího“, těžko si potom zvykají zpět na suché granule. Ale člověk se nesmí nechat obměkčit, na co si pejska naučíte, takové to budete mít.

Odpovídající krmivo vybíráme vždy podle velikosti a stáří psa. Denní dávka musí přitom obsahovat všechny důležité živiny a vitamíny v potřebném množství. Chovatel čivavy má velkou výhodu oproti chovatelům větších plemen, co se týče finanční náročnosti na pořízení dostatečného množství krmiva. Při vynaložení poměrně nízkých nákladů lze čivavě zajistit tu nejkvalitnější dostupnou stravu. Někteří chovatelé připravují stravu pro psa doma, při tomto postupu je ovšem velmi obtížné docílit každodenně optimální nutriční složení potravy. Přesto se k této alternativě uchyluje pozvolna stále více chovatelů, jejichž záměrem je poskytnout svému psovi co nejpřirozenější stravu. Celkově nejvyhledávanější možností je v současné době konzervované či superprémiové granulované krmivo, u kterého můžeme přesně odměřit adekvátní krmnou dávku. Některé typy granulí jsou speciálně tvarované tak, aby se psovi dobře zpracovávaly v miniaturních čelistích, příjemným bonusem je obsah složek napomáhajících prevenci proti zubnímu kameni. Některé čivavy mají sklony k mlsnosti, zároveň hrozí při nevhodné výživě tomuto plemeni nebezpečná obezita. K obojímu je potřeba při výběru stravy přihlédnout.

Zdroj: Krmení čivavy

Jak se starat o francouzského buldočka

Francouzský buldoček je družný, veselý, hravý, sportovní, bystrý. Obzvlášť milý je ve styku se svými majiteli a s dětmi. Je to ale velký jedlík, který má sklony k obezitě. Proto je péče zaměřena rovněž na úpravu a množství stravy. Snažte se zajistit tomuto psímu plemenu, které je vhodné i do městských bytů, hodně pohybu. U francouzského buldočka je nutné přihlédnout k množství jeho fyzické aktivity a dispozicím k tloustnutí – řešením může být krmivo řady light. Pro psy pokročilého věku se prodává krmivo pro seniory, které obsahuje upravený poměr živin s ohledem na zpomalený metabolismus starého psa. Pes se dožívá obvykle vysokého věku (nad 13 let).

Zdroj: Jak správně krmit francouzského buldočka

Nejlepší výživa

Ve specializovaných prodejnách se prodávají mražené kompletní masové směsi obsahující všechny živiny nutné pro správný vývoj psa. Při krmení rozhodně není vhodné podávat suché granule a mražené masové směsi současně. Příprava vlastního krmení je sice teoreticky možná, ale nelze zajistit vyváženost všech složek v optimální míře. Větší chyby ve výživě jsou pak patrné i na srsti. Dobře živený francouzský buldoček musí mít srst hustou, jemnou a lesklou. Štěňata francouzských buldočků mají velmi malý žaludek a jejich strava musí být proto rozdělena na pět až šest dávek. S postupujícím věkem se počet dávek snižuje až na jednu možnou, ale u buldočků je vhodné ponechat dvě dávky denně, jelikož prázdný žaludek u nich navozuje pocit nevolnosti, který kompenzují požíráním trávy.

Zdroj: Jak správně krmit francouzského buldočka

Potrava

V přírodě krajta loví různé plazy a savce. Velikost kořisti závisí na velikosti hada. V dospělosti je schopna zabít a pozřít i velké savce (například antilopy nebo opice), jelikož má roztažitelnou spodní čelist. Kořist polyká stejně jako ostatní hadi, tedy od hlavy. Krajta písmenková dokáže polknout zvíře, jež má i několikrát větší obvod než ona sama. Zaznamenány byly i útoky na člověka. Je to jedna z mála krajt, které po neúspěšném útoku (například po špatném uchopení) pronásledují kořist i několik desítek metrů. Vydrží velmi dlouho bez potravy.

V zajetí se krajta písmenková krmí kuřaty, myšmi, potkany, králíky, slepicemi a podobně. Co se týče množství, vždy se zohledňuje její velikost.

Poněvadž se tento druh vyznačuje silným sebeobranným pudem, je třeba krajty při krmení důsledně oddělovat a krmit zvlášť.

Zdroj: Krajta písmenková

Granule pro štěňata

U štěňátek je zvlášť důležité nešetřit a krmit kvalitně, vždyť v tomto období dochází k růstu, vývoji kostí a svalů. Energetická potřeba je jiná než u dospělých psů, je důležitý rozdílný obsah minerálních látek, hlavně vápníku a fosforu. Krmte štěňata granulemi určenými pro velikostní kategorii pejska v dospělosti, tedy pro štěňata malých, středních či velkých plemen do určeného počtu měsíců. Některé značky granule pro štěňata podle velikostí nerozdělují, což v případě kvalitní stravy nijak nevadí.

  • Značka Royal Canin mimo jiné rozlišuje granule pro štěňata přímo podle jednotlivých plemen (těch nejpopulárnějších), v odkazu například pro mopse. Takové rozdělení ale rozhodně není nezbytné! Cena.
  • Jedna z nejkvalitnějších značek – kanadské krmivo Orijen – poskytne štěněti veškeré potřebné živiny, je zcela bez obilovin a brambor a naopak s vysokým obsahem živočišných bílkovin. Cena.
  • Granule Trainer Fitness 3 v příchuti ryba s rýži jsou vhodné pro štěňátka s citlivým trávením či alergiemi. Cena.

Zdroj: Granule pro psy

Dávkování

Suchými krmivy nejvyšších kvalit je možné krmit už od nejútlejšího věku kočky i koťata před odstavením. Koťata jsou ochotná a schopná přijímat granulky už od tří týdnů stáří, nejčastěji začnou ochutnáváním z máminy misky. V případě nutnosti intenzivnějšího dokrmování je možné krmivo namáčet v horké vodě nebo mléce. (Kdykoliv krmivo namáčíte, dbejte úzkostlivě na čistotu a čerstvost, už po několika hodinách se v kaši mohou namnožit škodlivé mikroorganismy!) Koťata starší šesti týdnů krmte suchým krmením z misky, neomezeně, bez dalších doplňků. Rostoucí mladé kočky krmte minimálně dvakrát denně. Dospělé kočky je možno krmit i jednou denně. Dospělá kočka potřebuje podle své velikosti, aktivity, temperamentu, stáří, teploty prostředí i žádané kondice 150–200 g krmení na den. Pokud má stálý přístup k potravě (miska se suchým krmivem je stále plná), vytvoří si kočka už v nejútlejším věku svůj vlastní pravidelný režim krmení, není třeba jí krmivo dávkovat, nepřežírá se a dobře prospívá. Požadovanou kondici je pak možno jednoduše regulovat používáním energeticky bohatšího krmiva nebo krmiva s nižším obsahem tuku.

Čím tučnější jsou granule, tím rychleji kočku zasytí a tím méně je jich k zasycení potřeba. Aktivním zvířatům lze tučnější granule doporučit, máte-li však doma žravého a nepříliš aktivního mazlíčka, vybírejte spíše granule s nižší kalorickou hodnotou. Lenošivým nebo bytovým kočkám s velkým apetitem by tučné granule z dlouhodobého hlediska mohly způsobit problémy s hmotností. Granule, které se blíží obsahem tuku 9 procentům, již lze považovat spíše za nízkotučné. Suché krmivo s nízkým obsahem tuku však může vyvolávat pochybnosti o tom, co vlastně obsahuje, a zdali výrobce nepoužil na úkor tuku či masa obiloviny.

Při krmení nesmí kočce chybět čistá čerstvá voda.

Zdroj: Granule pro kočky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

MVDr. Michaela Hrachová Čupová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP