Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

HNĚDÁ ŘASA

OBSAH

Hnědá řasa v akváriu

Tato řasa tvoří hnědé fleky na listech, kořenech, substrátu i na skle.

Nejčastěji se vyskytuje v čerstvě založených nádržích, kde se vyskytuje amoniak. Bakterie ve filtru a v substrátu se ještě dostatečně nerozmnožily a nezvládají množství amoniaku rozkládat.

Odstraňuje se setřením. Většinou vymizí po zaběhnutí akvária a hlavně filtru. S hnědou řasou vám také pomohou rybky Otocinclus.

Jako prevence poslouží pravidelná výměna části vody za novou, odsání detritu ze dna (1x za týden 1/3 vody, u větších nádrží 1x za dva týdny); dále nepřekrmovat, či jinak nedodávat do vody nadbytečné živiny; snížit průtok vody filtrem (asi 1x objem nádrže za hodinu); omezit proudění vody v akváriu; omezit výskyt organických nečistot – zlepšit mechanickou filtraci; omezit víření nečistot ze dna, pravidelně čistit filtr či části zachytávající organické (respektive mechanické) nečistoty; zajistit dostatečně velké množství prosperujících rostlin v nádrži a v neposlední řadě odpovídající intenzitu osvětlení.

Zdroj: Řasy v akvaristice

Diskuze

V diskuzi ČERNÁ ŠTĚTIČKOVÁ ŘASA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Musíme dávat CO2, i když v akvariu nejsou rostliny?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Černá štětičková řasa

Černá vousatá řasa

Ve srovnání s černou štětičkovou ruduchou vytváří tato řasa větší porosty – až 2 cm dlouhá, velmi jemná vlákna, připomínající podvodní plnovous. Řasa je na dotek slizká a její vlákna se snadno přetrhnou. Pokrývá okraje listů a postupně je obrůstá. Podle intenzity osvětlení lze pozorovat změnu její barvy (získává šedý, namodralý až tmavě červený odstín).

Opět se velice špatně mechanicky odstraňuje, ačkoliv jde ve srovnání s černou štětičkovou řasou snadno přetrhnout (nikoliv odtrhnout od podkladu). Na omak je nepříjemně slizká.

Růst této řasy údajně podporuje množství organických nečistot na dně, ve filtru či ve vodě.

Zdroj: Černá štětičková řasa

Poradna

V naší poradně s názvem PRŮJEM U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel BEN.

Dobrý den, v neděli dopoledne mi přivezla dcera na týdenní hlídání svého psa bolonaka 8 letého, dostal jako pamlsek tyčinku pro psa. Již večer zvracel a měl průjem. Krmím granulemi i kapsičkami Pedigriee, kterými krmí běžně.včera tj v pondělí jsem mu uvařila kuřecí maso s rýži, ale i tak se průjem nezastavil a trvá dá. Ben je na mne zvyklý, dcera ho ke mně bere často na návštěvu, ale jen na pár hodin. Dnes ještě nežral,v noci mi podělal koberec. jak má dále postupovat, barva stolice je hnědá ,včerá dožluta. Děkuji Roušarová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na tyto průjmy dobře zabírají psí probiotika. Za 300 Kč je možné koupit Aptus Aptobalance Dog pastu 15ml.
Jde o veterinární probiotický přípravek pro psy ve formě chutné pasty, ideální zejména pro menší psy, vhodný při akutním průjmu jakékoli etiologie (obsahuje attapulgit, kaolin, mořskou řasu, pektin, E. Faecium) – zastavuje průjem, osazuje střevo prospěšnou mikroflórou, vyživuje enterocyty, okyseluje střevní obsah. Přípravek seženete v lékárně nebo v internetovém obchodě. Přikládám fotografii, abyste viděla jak to vypadá.

Zdraví Cempírek!

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Průjem u psa

Prevence

Pamatujme si, že vše způsobuje málo CO2 a jeho kolísání. Pokud se řasa objeví, přidejte více CO2 a odstraňte rychle napadená místa, než se vymknou kontrole. Kolísání způsobuje nejčastěji aplikace COpomocí kvasnic, které nejsou schopny zajistit stabilní produkci CO2 po celou dobu osvitu.

Zdroj: Černá štětičková řasa

Kuní (oficiální označení: Ku)

U tohoto plemene se nedá určit přesná země původu, protože tento králík byl vyšlechtěn ve více zemích (Anglie, Německo, Spojené státy americké, Francie).

Vzhled

Jeho tělo je zavalité. Na hřbetě mu srst tvoří tmavší pruh, stejně tak se tmavší srst objevuje u uší, nosu, na končetinách a skráních. Naopak srst na boku může být světlejší. Barva srsti bývá hnědá, modrá, bílopesíkatá hnědá, bílopesíkatá modrá. Délka uší je 10 cm. Jeho ideální váha se pohybuje kolem 3 kilogramů.

Chov

Také je toto plemeno vhodné pro začátečníky. Nároky na chov jsou stejné jako u jiných malých plemen.

Obrázky

Odkaz na fotografie kuního králíka na googlu: kuní králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy malých plemen králíků

Kuní velký (oficiální označení: Kuv)

Toto plemeno se řadí k českým plemenům vyšlechtěným asi na začátku 20. století. Toto plemeno není úplně populární, a proto je počet chovatelů kuního velkého králíka nízký.

Vzhled

Barva srsti tohoto plemene je hnědá a modrá. Barva krycího chlupu je u obou barev pastelová. Pro toto plemeno je typický tmavý pruh na hřbetě, tmavé zbarvení srsti kolem uší, nosu, očí, pírka a na končetinách. Barva oči u hnědého kuního králíka je hnědá, u modrého je šedomodrá. Délka uší je 11 cm. Pro toto plemeno je typická váha kolem 5 kilogramů.

Chov

Toto plemeno není na výstavách běžné, protože málokterý jedinec má zcela přesný barevný ráz. Toto plemeno není nijak náročné na chov.

Obrázky

Odkaz na fotografie kuního velkého králíka na googlu: kuní velký králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných na maso

Co znamená, když kočce teče z oka

Kočky mohou slzet při podráždění očí, infekci nebo v důsledku alergické reakce. Může se jednat také o nadprodukci slz nebo o ucpaný slzný kanálek. V tomto případě se jedná většinou o vrozený defekt, který je častý u čistokrevných dlouhosrstých koček. Kočka pak mívá do hněda zabarvenou srst kolem očí.

Čirý výtok způsobuje cizí předmět, trauma, chřipka, podráždění očí, infekce v důsledku alergie, možnost nadprodukce slz, ucpaný slzný kanálek.

Vykapávat Ophtalem nebo Ophtalmo-Septonexem, neotírat, pokud se nelepší, navštivte veterinárního lékaře.

Zdroj: Zánět oka u kočky

Český červený (oficiální označení: Čč)

Jak již název tohoto plemene napovídá, patří k českým národním plemenům.

Vzhled

Pro tohoto králíka je typické zavalité tělo se srstí v pomerančově oranžové barvě. Barva očí je hnědá. Podsada srsti je o něco světlejší. Délka uší je kolem 10 cm. Jeho ideální váha je kolem 2,75 kilogramu.

Chov

Český červený králík patří mezi nenáročné králíky, kteří rychle rostou. Výhodou je, že není náročný na stravu ani na ubytování.

Obrázky

Odkaz na fotografie českého červeného králíka na googlu: český červený králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy malých plemen králíků

Zemplínský (oficiální označení: Ze)

Toto plemeno zemplínského králíka patří ke slovenským plemenům.

Vzhled

Barva srsti tohoto králíka bývá hnědá s modrým nádechem. Oči má šedomodré. Na břiše bývá srst světlejší. Uši jsou dlouhé asi 12 cm. Jeho ideální váha se pohybuje kolem 5 kilogramů.

Chov

Tento králík bývá velmi plodný a zároveň i odolný, a proto je vhodný pro chov. Navíc jeho chov není náročnější než u jiných plemen.

Obrázky

Odkaz na fotografie zemplínského králíka na googlu: zemplínský králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných pro jejich krásu

Černá štětičková řasa

Nejčastěji roste na okrajích pomalu rostoucích rostlin, akvarijní technice, kořenech a v místech, kde je velké proudění vody. Podobá se černým chomáčkům o velikosti cca 5 mm.

Příčinou vzniku je mimo výše uvedené i nedostatečné množství CO2 u vysoce osvětlených nádrží. Hodnota COběhem dne kolísá nebo je v celém akváriu nedostatečný proud okolo rostlin. V nízce osvětlených nádržích je příčinou také kolísání CO2 během dne.

Nejdříve co největší možné množství štětičkové řasy odstraníme ručně. V akváriích s dostatkem světla zvýšíme množství COa zároveň zlepšíme proudění vody v akváriu. Pro zlepšení cirkulace vody je možné použít přídavná čerpadla. V akváriích s menším osvětlením pomohou parmičky siamské, které jsou známé jako konzumenti této řasy. Použitím přípravku Tekutý uhlík (Flourish Excel) řasu jednoduše odstraníte. Pokud ovšem neodstraníte příčinu, tak se objeví znovu.

Zdroj: Černá štětičková řasa

Český černopesíkatý (Ččp)

Jak již název napovídá, i toto plemeno patří k českým národním plemenům.

Vzhled

Srst tohoto králíka je bílá s černými konečky. Právě černé konečky způsobují, že srst králíka není čistě bílá, ale může místy působit šedě. Barva očí je hnědá. Délka uší je kolem 9 cm. Jeho ideální váha je kolem 2,75 kilogramu.

Chov

Český černopesíkatý králík patří k plemenům nenáročným na chov. Chová se hlavně pro maso a kožešinu. Nároky na chov jsou stejné jako u jiných malých plemen.

Obrázky

Odkaz na fotografie českého černopesíkatého králíka na googlu: český černopesíkatý králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy malých plemen králíků

Siamský velký (oficiální označení: Siv)

Jedná se o české plemeno uznané na konci 20. století.

Vzhled

Pro toto plemeno jsou typické dvě barvy, a to žlutá a modrá. Siamský králík se pozná podle tmavšího zbarvení kolem uší, končetin, pruhu na hřbetu a díky skvrnám na skráních. Barva očí je hnědá u žluté varianty, u modré jsou oči modrošedé. Uši jsou dlouhé asi 12 cm. Ideální váha je také kolem 5 kilogramů.

Chov

Jeho chov je celkem náročný, ale i tak se mezi chovateli toto plemeno rychle rozšiřuje. Chovatelé oceňují hlavně zbarvení srsti.

Obrázky

Odkaz na fotografie siamského velkého králíka na googlu: siamský velký králík.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných na maso

Činčila velká (oficiální označení: ČV)

Činčila velká má dvě místa původu, a to Anglii a Německo. Vyšlechtěna byla ve 20. století. Dnes se chová hlavně pro maso a typickou kožešinu.

Vzhled

Zbarvení srsti tohoto králíka je šedé (stejně jako u klasických činčil) s modrým nádech a s černými konci pestíků. Barva očí je hnědá. Uši jsou dlouhé asi 14 cm. Ideální váha je kolem 5 kilogramů.

Chov

Toto plemeno se řadí k těm nenáročným a vhodným na chov pro svou plodnost (často je také využíván v laboratořích k různým výzkumům). Využívá se také ke šlechtění jiných plemen.

Obrázky

Odkaz na fotografie králíka činčilu velkou na googlu: činčila velká foto.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných na maso i kožešinu

Ruducha

Černá štětičková řasa a černá vousatá řasa jsou jedny z nejhůře odstranitelných řas. Na rozdíl od řas zelených mají odlišné nároky na podmínky k růstu, takže pokud se úspěšně zbavíte řas zelených, ještě nemáte zdaleka vyhráno nad ruduchami. Tyto řasy mají rády organické zbytky, ať již plovoucí ve vodě nebo na neočištěných kamenech, či dřevěných kořenech. Většinou pomůže minimalizovat pohyb organických nečistot ve vodě zlepšením mechanické filtrace (nikoliv zvýšením proudění vody) a snížením cirkulace vody v akváriu. V praxi se dá říci, že se tyto dva požadavky částečně vylučují, ale chce to najít nějaký kompromis.

Může pomoci i změna původního vyústění filtru, které způsobovalo cirkulaci vody v akváriu, za ostřikovací rampu vyrobenou ze zbytku novodurové trubky a přidat do filtru filtrační vatu na zachycení jemnějších částí nečistot z vody. Málokdy se stává, že se ruducha vyskytne v nádrži s velikým biologickým filtrem s malým průtokem. Oproti tomu s ní často bojují lidé s vnitřními nebo vnějšími filtry s velikým průtokem vody. Průtok filtrem by tedy neměl být veliký – pro rostlinná akvária by to měl být nanejvýš 1krát objem akvária za hodinu a méně.

Dále růst ruduchy podporuje železo, pokud tedy bojujete s ruduchou a zároveň hodně přihnojujete hnojivy s obsahem železa nebo pouze železem, může to být jeden z faktorů podporující růst této řasy.

Zdroj: Černá štětičková řasa

Krev ve stolici psa

Pokud objevíte ve stolici psa krev, navštivte veterinárního lékaře, který psa vyšetří a stanoví diagnózu. Ne vždy je přítomnost krve ve stolici viditelná. V tom případě se mluví o okultní krvi (tajemná, skrytá) ve stolici. Jestliže zjistíme jakékoliv změny, je rozhodně důležité navštívit co nejdříve veterinárního lékaře a nechat psa vyšetřit.

Barva krve ve stolici je buď světlá, nebo tmavá. Běžná barva stolice psa je čokoládově hnědá. Občas ho samozřejmě krmíte lidským jídlem, které příznačně obarví i psí exkrementy.

Pokud pozorujete krev ve stolici u dospělého psa, který má v pořádku všechna očkování a je pravidelně odčervován, tak se s největší pravděpodobností nebude jednat o nic vážného. Psa je potřeba jen sledovat, jestli se při příštím vyprazdňování střev krev náhodou neobjeví znovu. Pokud by se objevila opakovaně nebo nemáte v pořádku všechna očkování, tak navštivte veterinárního lékaře.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici u psa

Živočichové spásající ruduchy

Velkým pomocníkem je „řasožravá“ ryba parmička černopruhá (Crossocheilus siamensis). V mládí se živí převážně zelenými řasami (ale jako jedna z opravdu mála živočichů konzumuje i černou řasu), v dospělosti se z ní stává všežravec (byť stále konzumující i řasu).

Dalším pomocníkem je sladkovodní kreveta japonská (Caridina japonica). I když je všežravá, konzumuje i řasy (včetně těch černých).

Zdroj: Černá štětičková řasa

Rhönský (oficiální označení: Rh)

Tento králík pochází z Anglie.

Vzhled

Mezi malá plemena patří také rhönský králík, pro něhož je typická jeho srst, která bývá skvrnitá (často v podobě pruhů). Srst má nejčastěji bílé a šedé zbarvení. Skvrny se objevují na hlavě, uších, končetinách i na ocasu. Barva očí je hnědá. Délka uší je kolem 10 cm. Ideální váha tohoto králíka je kolem 2,75 kilogramu.

Chov

Toto plemeno chová jen několik chovatelů, protože se v chovu příliš často objevují mláďata s nevhodným zbarvením. Kožešina tohoto plemene je ve zpracovatelském průmyslu velmi ceněná. Toto plemeno není také nijak extrémně náročná na stravu a ubytování. Vhodné je jen udržovat čistotu v kleci, aby se králíkovi neponičila kožešina nečistotami.

Obrázky

Odkaz na fotografie rhönského králíka na googlu: rhönský králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy malých plemen králíků


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP