Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

BETTY ÚHYN

OBSAH

Chov Betty bojovnice

Bojovnice pestrá, latinsky Betta splendens, dorůstá délky až okolo 7 cm. Původní a současné rozšíření této rybky je v Zadní Indii. Přírodní populace jsou zelené, modré a červené. Samci jsou výrazně větší než samičky a mají mohutnější ploutve. Zvláště samci vyšlechtěných akvarijních forem se vyznačují závojovými, širokými a dlouhými ploutvemi. Agresivitu projevují zejména samci vůči sobě i vůči samičce po nakladení jiker. Chceme-li, aby se samečci ukázali v celé své kráse s roztaženými ploutvemi, přiložíme ke stěně akvária zrcátko. Samec uvidí sebe jako soka, přejde do bojové pozice, a tak roztáhne všechny ploutve.

Bojovnice pestrá je labyrintní ryba, což znamená, že nemá žábry, ale nadechuje se vzduchu nad hladinou.

Na chov není tato ryba náročná, dožívá se okolo 2,5 roku. Doporučuje se chovat v akváriu jednoho samce samostatně nebo jednoho samce a dvě samice. Pokud nemáte zájem o odchov, nedoporučuje se pořizovat si samice. Minimální velikost akvária na jeden kus je okolo 15 litrů, pro pár 30 litrů.

Jedná se o všežravce, který přijímá potravu živou, mraženou, sušenou nebo vločkovou. K ostatním rybám je mírná, ale pokud mají ostatní druhy potěr, tak ho považuje za kořist. Bojovnice pestrá patří mezi jedny z nejznámějších akvarijních rybek a je chována v mnoha barevných formách. V dospělosti tak mnoho jedinců hýří nádhernými barvami a tvary ploutví.

Pro chov je vhodná menší nádrž, libovolně osázená, s teplotou vody cca 26 °C, dno může být i bez písku. Dobré je umístit do akvária plovoucí rostliny. Pro úkryt jsou vhodné kameny. Bojovnice vyžaduje stálou slabou filtraci vody, ale pokud je nádrž udržována a pravidelně (často) měněna voda, není filtrace nutná (platí jen pro jednodruhový chov!).

Doporučuje se chovat pouze jednoho samečka, protože dospělí samci jsou mezi sebou velmi nesnášenliví. Dobře se cítí v hustě zarostlé nádrži s možnostmi úkrytů. Plovoucí rostliny jsou velmi vhodné. Ideální je nižší sloupec vody, okolo 30 cm. Bojovnice potřebuje přístup k hladině, jinak se udusí. Nadechuje se nad hladinou (má labyrint) v intervalu 2–20 minut v závislosti na obsahu kyslíku ve vodě. Teplota vzduchu nad hladinou musí být udržována v podobné hodnotě, jako je teplota vody, nebo teplejší, jinak by rybám hrozilo nachlazení a úhyn.

Vyšlechtěné formy – dle tvaru ploutví: půlměsíc (Half moon), závojnaté (Veil tail), paprsčité (Crown tail) a další.

Zdroj: Beta bojovnice

Diskuze

V diskuzi JAK KRMIT BETTU BOJOVNICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simon Pučálek.

Při krmení Betty vždy krmivo za pár vteřin vyplivne, zkoušeli jsme všechny druhy.
Potřeboval bych poradit čím to může být.
DěkujiPučálek simon.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den. Používám jak granule ( BETTA GRANUIES) tak vločky (TROPICA BASIC)

Zdroj: diskuze Jak krmit bettu bojovnici

AKUTNÍ ROZŠÍŘENÍ ŽALUDKU

Pro tuto nemoc je typické, že může postihnout jakéhokoliv králíka v jakékoliv fázi života.

Projevy

U králíka nejprve dojde k zácpě, králík ale obvykle zpočátku působí v pořádku, pak se u něj začne objevovat nechuť, netečnost, slinění a skřípání zubů. Králík se náhle přestává hýbat, jeho výkaly jsou občasné a potažené slizem. Zácpa obvykle vyvolá také plynatost a zánět střeva.

Příčiny

Příčinou tohoto onemocnění je obvykle to, že králíkovi chovatel podal velké množství suché stravy, ale bez dostatečného množství vody. Pokud králík nemá zároveň dostatek pohybu (což v klasických králíkárnách nemá), tak je dost pravděpodobný úhyn tohoto zvířete.

Léčba

Léčba je možná, pokud se s ní začne včas. Pokud si chovatel ale králíkových zdravotních problémů včas nevšimne, obvykle zvíře uhyne. Možností jak králíka léčit je podávání projímadel a zavedení diety s dostatkem vody. Vhodné je také králíkovi dopřát možnost pohybu.

Prevence

Prevence je v tomto případě podstatě jediná, je nutné, aby si chovatel vždy uvědomil, jestli má králík dostatek vody a jestli jeho suchá strava neobsahuje příliš hrubé vlákniny.

Nakažlivost

Ne

Zdroj: Králík domácí a jeho nemoci

Diskuze

V diskuzi BETA BOJOVNICE NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Gregorová.

dobrý den chtěla jsem se zeptat co mám dělat moje betta pestrá je sameček a už 3 den je letargický a furt leží v jednom rohu a je v tom rohu skroucený a hlavu strká nahoru navíc ztrácí modrou barvu z šupinek a místo ní má šedobílou co mám dělat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Drahuše.

Mám samečka Betty od ledna včera se mu na jednom oku udělala bílá vypouklá skvrna jako krupička jinak je čilí občas se skovává ale to je normální prosím o radu

Zdroj: diskuze Beta bojovnice nemoci

Cena za odčervení kočky

Výdaje na veterinární péči se mohou u jednotlivých veterinárních lékařů lišit. Ceny jsou smluvní, čili nejsou nijak regulovány a jsou zcela na majiteli veterinární praxe. V ceně se pak odrazí to, jak si veterinář cení své práce, respektive času vynaloženého na veterinární úkony, náklady na zařízení a vedení ordinace, ale také náklady na vysokoškolské studium a následné „udržování“ své odbornosti. Je nutné brát též v potaz způsob a postupy při ošetření, použití kvalitnější techniky, doplňkové testy při ošetření a podobně.

Kočku byste měli odčervovat od raného věku. Na odčervení můžete použít pastu v ceně od 100 do 200 korun, během prvního půlroku je nutné odčervit tak třikrát až čtyřikrát. Každoročně je pak nutné pravidelné odčervení, které se provádí dvakrát až třikrát ročně, a to jednorázově tabletou, kterou si koupíte u veterináře v ceně od 30 do 50 korun a dáte ji kočce sníst doma.

V případě koček můžete uzavřít pojištění u Slavia pojišťovna a.s. za cenu 1 000 až 2 000 korun s plněním na nemoc a úraz v řádech deseti tisíců při spoluúčasti 1 000 korun, připojištění je možné dokonce i na úhyn zvířete. Ale pozor, pojišťovna bude požadovat, aby bylo zvíře očipované a se zvířecím pasem. Cena očipování a vystavení Europasu se pohybuje cca okolo 800 korun.

Zdroj: Odčervování koček

Diskuze

V diskuzi BETA BOJOVNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anonim.

Dobrý den. Chováme s bratrem betta rybičky, dva smace (samozřejmě každý má své vlastní akvárium). Můj se zdá být v pořádku, ale samec mého bratra vypadá opravdu nemocně... Počítali jsme s mámou asi všechny možné články na nemoci, ale stále nevíme odhadnout. Byli jsme se asi před 3 dny ptát v odborné akvaristice a ukazovali jsme i fotku. Dali nám nějaké léky, že je máme dát do vody. To máme dělat tak 8 dní a pak by měl být ok. Jenže problém je takový, že tehdy vypadal ještě docela v pořádku, byli jen dva problémi. 1) nechtěl jíst 2) zdržoval se na dně. Jenže teď je to ještě horší. Má divné zbarvení. Přijde mi jako by se zbarvoval do běla a taky mi přijde, že se objevuje i plíseň. Ta plíseň sice jen trochu, ale i tak tam nejspíš je. Bojím se co mu je. V akváriu je sám a podáváme mu granulové krmivo. Taktéž jsem četla, že je dobré mít topítko, jelikož je to pro něj přirozenější. Předem děkuji za radu. Je na tom vážně špatně. Ps: prosila bych nějaký odborný dotaz, který neobsahuje pouze jednu - dvě věty. Děkuji. Přidala jsem i fotku, jak vypadal asi před třemi dny. Teď je to už bohužel horší, ale jelikož je noc, tak ho nemohu vyfotit. Snad si umíte představit, jak vypadá...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Agáta lindenthalova.

Máme s rodinou jednoho samce bojovnice a 2 Betty jedná Betta žere samci ploutev a teď plave samec u dna potrbuju poradit

Zdroj: diskuze Beta bojovnice nemoci

PASTEURELÓZA

Jedná se o bakteriální onemocnění, které je u králíků velmi časté. Obvykle napadá dýchací ústrojí.

Projevy

Projevy mohou zpočátku vypadat jako rýma, ale obvykle je začne doprovázet horečka, výtoky z nosu začnou být hnisavé a zároveň má králík výrazné dýchací problémy. Typická je také vysoká teplota králíka.

Nákaza

Toto onemocnění způsobuje mikrob Pasteurella multocida. Což je nepohyblivá bakterie, která může způsobit onemocnění i u jiných zvířat, než jen u králíků. Králík se může nakazit od jiného zvířete (obvykle jiného králíka nebo hlodavce). Často se také nakazí od králíka, který nemá žádné příznaky této nemoci. Nákaza je také možná i nepřímo krmivem, vodou a různými pomůckami (misky atd.).

Léčba

Toto onemocnění se také léčí antibiotiky, která musí předepsat lékař. Pokud léčba nezačne včas, tak toto onemocnění způsobí úhyn králíka. U peraktuní formy je stoprocentní úmrtnost, u akutní a chronické formy je možná léčba, která musí být ale velmi rychlá. Vhodné je také léčbu podpořit různými minerály a vitamíny.

Prevence

Prevencí proti tomuto onemocnění je očkování, které se provádí jednou zhruba za půl roku. Důležité je také zamezit styku nemocného králíka s dalšími králíky v chovu. V neposlední řadě je důležitou prevencí také dezinfekce a dodržování hygieny. Nové přírůstky do chovu je také vhodné nejprve umístit do karantény (kdyby byli náhodou noví králíci nakažení, tak aby tím neinfikovali celý chov).

Nakažlivost

Ano

Zdroj: Králík domácí a jeho nemoci

Diskuze

V diskuzi BETA BOJOVNICE NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mila.

Dobry den moje beta take skoro neji uz ctrnact dni pod tlamickou se zbarvila do bela az sediva nevim co to muze být jinak je ciperny...poradte co to muze byt dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eliška.

Dobrý den,
mám samce Betty a už přes týden nic nesnědl, pořád polehává po dně a pod tlamou se zbarvit do bílošeda, dříve byl hodně čiperný, ale poslední dobou jako by byl nemocný, ale nemůžu přijít na to,co mu je. Vodu se snažím měnit často. Poradíte mi někdo prosím?

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Beta bojovnice nemoci

Farmakodynamické vlastnosti

Ivermektin patří do skupiny makrocyklických laktonů, endektocidů. Sloučeniny této skupiny se selektivně váží s vysokou afinitou na glutamátové vstupy chloridových kanálů, které se nachází v nervových a svalových buňkách bezobratlých. Tato vazba vede k vzestupu permeability buněčné membrány pro chloridové ionty s hyperpolarizací nervových nebo svalových buněk, jejímž výsledkem je paralýza a úhyn parazita. Látky této skupiny mohou také vzájemně ovlivňovat ostatní chloridové kanály řízené ligandem, jako jsou řízeny neurotransmiterem kyselinou gama-aminomáselnou (GABA).

Šíře bezpečnosti pro látky této skupiny je charakterizována tím, že savci nemají chloridové kanály řízené glutamátem a makrocyclické laktony mají nízkou afinitu k ostatním savčím chloridovým kanálům řízeným ligandem. Makrocyklické laktony těžko pronikají hematoencefalickou bariéru.

Prazikvantel je syntetický derivát pyrazinoisochinolinu účinný proti několika druhům motolic a plochých červů. Studie provedené in vitro a in vivo prokázaly, že motolice a tasemnice rychle. během několika minut, přijmou prazikvantel, který vyvolá nervové stahy svalstva parazitů a rychlou vakuolizaci jejich tegumentu. Samotný efekt je ten, že se parazit oddělí od svého hostitele. Prazikvantel ovlivňuje permeabilitu membrány motolic a tasemnic, ovlivňuje propustnost toku dvojmocných iontů, především homeostázi kalciových iontů, což pravděpodobně přispívá k rychlým stahům svalstva a vakuolizaci. Šíře bezpečnosti prazikvantelu je podmíněná jeho rychlou látkovou přeměnou a vyloučením , stejně jako selektivním účinkem na parazity, kteří jsou na něj citliví.

Zdroj: EQUIVERM - Ivermectin pro koně

Diskuze

V diskuzi BETA BOJOVNICE LEŽÍ NA DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Lelek.

Už několikátý den leží betty u dna akvária schovávají se a jen vyplavou se nadýchnout. Máme obavy jestli nejsou nemocný. Rádi by jsme věděli co se jim děje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Dobrý den, mám cca půl roku samce betty. Vždy byl aktivní ryba, hned když mě ráno slyšel , tak vyplaval na hladinu a čekal na krmení. Poslední týden odmítá žrát, pouze leží v divné poloze (na boku) na dně akvária a nepohne se dokud do něj vyloženě neštouchnete. Na jídlo vůbec nereaguje. Je v akváriu sám, akvárko pravidelně čistím, hledala jsem si nemoci, které by mohl mít, ale nemá na sobě žádné skvrny, nic. Už jsem vážně neštastná a nevím ,co mám dělat. Přemýšlela jsem, že koupím paví očko, protože je betty prý honí , popř. sní. Ale myslím si, že by na to vůbec nereagoval a rybu nechal v akvárku spokojeně plavat.Můžete mi poradit, co mám udělat?

Zdroj: diskuze Beta bojovnice leží na dně

Nemoci Betty

I bojovnice pestrá trpívá na nemoci. Jsou jimi zejména plíseň a bakteriální rozpad ploutví. Náprava je obvykle jednoduchá, a podchytí-li se včas, lze rybku i zachránit.

Plíseň u bojovnice pestré poznáte snadno. Na rybce se vytvářejí bílé až žluté chomáčky plísně. Plíseň je způsobena obvykle nízkou teplotou a špatnou kvalitou vody (vysoký obsah dusíkatých látek, zkažená voda a nízká teplota). Vodu pravidelně měňte po 36 až 48 hodinách za čerstvou odstátou vodu. Zvyšte teplotu asi na 26 až 27 °C. Po několika dnech by měla plíseň zmizet. V žádném případě plíseň z rybky neseškrabujte. Do vody můžete přidat dezinfekční přípravky, jako je malachitová zeleň, nebo přípravek přímo proti plísni. Plíseň se u tohoto druhu léčí dobře.

Krupička se vyznačuje malými bílými tečkami různě na povrchu těla. Je to infekční onemocnění a léčíme ho přípravky k tomu určenými. Bojovnice pestré málo trpívají tímto onemocněním, ale může se to stát. Je dobré při léčbě zvýšit tepotu vody a vodu měnit podle návodu na léku. Toto onemocnění je lepší léčit přímo léky k tomu určenými. Je třeba nakažené rybky separovat od ostatních. Léčba trvá od 7 do 14 dnů. Veškeré předměty používané v akváriu bychom měli dezinfikovat (proprat síťky, kameny převařit, rostlinky opláchnout v lehkém roztoku malachitové zeleně, akvárium vydrhnout octem a solí a nechat vyschnout). Bojovnice pestrá je náchylná na toto onemocnění, pokud je zesláblá.

Rozpad ploutví může být u bojovnice pestré způsoben několika faktory, a to buď:

  • následkem potyčky – nemusíme se bát, ploutve dorostou za 2 až 4 týdny;
  • následkem bakteriálního onemocnění, léčíme nejlépe Baktopurem;
  • následkem odumírání tkání – ploutve se rozpadají, jsou vidět kůstky. V místech, kde se setkává ploutvička s tělem, je krvavá skvrna. Opět léčíme Baktopurem. Bojovnici izolujte od ostatních rybek a zvyšte teplotu vody. Dodržujte pokyny na obalu léku.

Zdroj: Beta bojovnice

Diskuze

V diskuzi BETTA BOJOVNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, náš samec Betty vypadá poslední dobou takový oškubaný a udělala se mu vzadu velká boule. Máme ho asi rok v 17 l akvárku, je tam sám, poslední dobou pořád leží na dně. Ale když mu nasypeme jídlo tak k němu plave a jí. Nevíte co s ním je?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Venda.

Dopřejte vašemu beťákovi slanou koupel. Slaná voda ho zbaví této nemoci. V čase, kdy bude ryba v soli, vyčistěte akvárko horkou vodou a vydesinfikujte ho savem. Pak do čisté vody rybu přeneste. Slanou koupel uděláte rozmícháním 5 litrů vody a 0,5 kg soli. Ryba se začne olupovat a tím se zbaví nemoci. Ryba musí být stále v teplé vodě o teplotě, na kterou je zvyklá.

Zdroj: diskuze Betta bojovnice

Jak zařídit akvárium pro Bettu

Na začátku bychom měli zvážit, jestli chceme rybičku jednu nebo více, a podle toho vybírat objem akvária. Pro jednoho samce je pak vhodné akvárium ve velikosti minimálně 20 litrů, a proto jsou zcela nevhodná různá betária, která se prodávají v akvaristických potřebách a tento objem ani zdaleka nemají. Do vhodného akvária je většinou důležité pořídit nějaký filtr. Doporučují se závěsné filtry, které nezabírají místo uvnitř akvária. Dále je pak důležité topítko, jelikož málokdo z nás má doma více než 26 °C, takže zvolíme vhodnou velikost pro naše akvárium anebo přímo zakoupíme akvarijní set, který obvykle disponuje vším potřebným zařízením. Pro udržení stabilního pH a různých dalších parametrů je vhodné pořídit si substrát, který splňuje všechny požadavky. Doporučuje se například japonský substrát Platinum Soil nebo jiné podobné produkty. Poté je vhodné pořídit si přípravky, které zlepšují podmínky pro bojovnice, jako například roztok Betta AquaSafe od fy Tetra a specifické krmivo pro bojovnice.

Na dno akvária dejte písek, raději tmavé barvy, lépe tak vynikne vybarvení rybky. Osázejte akvárium rostlinami a vytvořte několik úkrytů. Je dobré dát na hladinu několik plovoucích rostlinek.

Často se stává, že v obchodě vidíte bojovnici aktivní – má roztažené ploutve a plave – a pak jste zklamaní, když u vás doma v malém betáriu většinu času odpočívá, a myslíte si, že s ní něco je. Není třeba se hned obávat nemoci. Bývá to způsobeno tím, že v obchodech jsou Betty umísťovány do akvárií, která mají místo jedné stěny zrcadlo, agresivní samci se pak v zrcadle vidí a mají tendenci ve výhružném gestu roztahovat ploutve a útočit sami na sebe. Dělá se to tak proto, aby zákazníci rybku dobře viděli a mohli si ji prohlédnout v celé její kráse.

Zdroj: Beta bojovnice - výměna vody

MYXOMATÓZA

Myxomatóza je dalším virovým onemocněním, které může způsobit králíkův úhyn. Počet úmrtí u neočkovaných králíků se blíží ke sto procentům.

Projevy

U králíka nemocného myxomatózou se objeví zduření v podkoží hlavy, na uších, v puse, kolem nosu, ale i u pohlavních orgánů. Zduření se může ale rozšířit na celé tělo (v pozdějších stádiích). Dalšími příznaky jsou výtok z očí, nateklá víčka a zánět spojivek. Pro toto onemocnění je také typická vysoká teplota. Příznaky trvají několik dní (průběh není tak rychlý).

Nákaza

Králík domácí se může tímto onemocněním nakazit opět bodnutím hmyzu, které je tedy pro něj nebezpečné. V chovu se králík také může nakazit přímým kontaktem s nakaženým králíkem, ale i nepřímo prostřednictvím vody a krmiva. Vir k němu může přenést ale i chovatel. Virus se ve vzduchu udrží i několik dní, i měsíců (pokud je prostředí dostatečně vlhké).

Léčba

Léčba této nemoci je na rozdíl od králičího moru možná, ale průběh může být různý. Řada veterinářů ale tuto nemoc u králíků z chovu neléčí (protože i po vyléčení jsou nositeli viru). Záleží totiž na řadě faktorů, jako je věk králíka, jeho vitalita, stádium nemoci atd.

Prevence

I proti myxomatóze existuje očkování, které se provádí stejně jako u králičího moru zhruba jednou za půl roku (někdy veterinář očkuje proti oběma onemocněním jedinou dávkou). Také je vhodné zabránit kontaktu králíka s bodavým hmyzem (ochranné síťky) a pravidelně dezinfikovat jejich králíkárny. Chovatel, který králíky krmí čerstvou trávou, by měl mít jistotu, že se nikde nepohybuje divoký králík, který touto nemocí trpí (prostřednictvím sdílené potravy by se mohli králíci v jeho chovu nakazit).

Nakažlivost

Ano

Zdroj: Králík domácí a jeho nemoci

Diskuze

V diskuzi BETA BOJOVNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Hraaadil.

Dobrý den, rád bych se zeptal, jak dlouho vydrží Beta bez krmení? Je možné odjet třeba na víkend, vydrží to? Děkuji za zprávu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra.

Betty krmím denně rozumným množstvím granulkama tak, aby je stihly posbírat na hladině. Není problém 2-3 dny nekrmit. V obchodě mi řekli, že ryby krmí 1x za dva-tři dny. Pozor na samice, chovají se "nenažraně", mají schopnost se nacpat až k prasknutí, takže opravdu podávat krmení s rozumem

Zdroj: diskuze Beta bojovnice

KOKCIDIÓZA

Kokcidióza patří pravděpodobně k nejznámější králičím nemocím. Existují dva druhy kokcidiózy. Jedna z nich zasáhne střeva a druhá játra. Nemoc vyvolá přemnožení prvoků rodu Eimeria právě buď ve střevech, nebo v játrech.

Projevy

Mezi základní projevy tohoto onemocnění patří nechutenství, s tím spojený průjem (řídký a zapáchající), hubnutí, i nadýmání, apatie králíka, netečnost, ale i plynatost a také skřípání zuby a vypoulené oči.

Nákaza

Králík domácí se tímto onemocněním může nakazit prostřednictvím krmiva, nebo trusu, v němž nemocný králík vyloučil nezralé formy kokcidií.

Léčba

U tohoto onemocnění je třeba si uvědomit, že hlavně u mláďat může kokcidióza způsobit rychlý úhyn. Pokud se kokcidióza objeví u starších králíků, nemusí znamenat jejich smrt, u králíka se může kokcidióza stát chronickým onemocnění a králík bude nosičem této nemoci (není tedy vhodné, aby sdílel kotec s ostatními králíky). Pro léčbu tohoto onemocnění se využívají léky jako Sulfacox, Trisulmix, ESB3, Klozanit. Králík se z této nemoci nevyléčí úplně, navždy bude bacilonosičem a nemoc se také projeví i na jeho zdravotním stav.

Prevence

Abychom zabránili tomuto onemocnění, můžeme králíkům přidávat do vody Aciodomid K (tento přípravek okyseluje prostředí ve střevech), pomoci může také nekrmit králíka „zeleným“ krmením (pak by ale musel být chován na granulích, což není vždy finančně výhodné). Některé zdroje navíc doporučují granule s kokcidiostatiky, jejich užití je ale složitější. Tyto granule obsahují antibiotika, a pokud se chovatel rozhodne je využívat, neměl by králíky krmit již ničím jiným, protože by se mohlo stát, že si organismus králíka na tyto antibiotika zvykne a ony pak už nebudou fungovat. Výhodou těchto granulí je, že jsou levné a pokud chovatel chová králíka jen pro jeho maso, tak se tyto granule dají využívat.

Nakažlivost

Ano

Zdroj: Králík domácí a jeho nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem RYBA BETA BOJOVNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Žádný. Beta všechny sežere.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Blbost... Lidi píšou blbosti, které ani nevyzkoušeli.. mám u Bettáka hejno Razborek Hengelových, nějaký šneky, hodně rostlin a zarostlé akvo a naprosto v pohodě . Nemůžete věřit všemu co někde čtete. U Betty normálně ryby být můžou ale jen určité druhy malých ryb, jak bylo psáno

Zdroj: diskuze Ryba beta bojovnice

JMÉNA NA PÍSMENO „B“ V KOČIČÍM KALENDÁŘI


BABALU (Svátek 10. října)
BABETA (Svátek 4. prosince)
BALLO (Svátek 10. října)
BALTAZAR (Svátek 6. června)
BÁRA (Svátek 26. března)
BARBIE (Svátek 21. ledna)
BARBUCHA (Svátek 19. května)
BARIO (Svátek 12. ledna)
BARNABÁŠ (Svátek 26. února)
BECKIE (Svátek 10. května)
BÉĎA (Svátek 26. srpna)
BELINDA (Svátek 16. srpna)
BELINKA (Svátek 17. února)
BELLA (Svátek 17. února)
BENNY (Svátek 13. září)
BERT (Svátek 8. března)
BESSIE (Svátek 8. února)
BETTY (Svátek 13. dubna)
BIBI (Svátek 1. května)
BINGO (Svátek 24. června)
BOBEŠ (Svátek 29. února)
BOBINA (Svátek 13. února)
BODIE (Svátek 29. července)
BODY (Svátek 29. července)
BONDIVAL (Svátek 7. srpna)
BONNIE (Svátek 30. ledna)
BONUS (Svátek 3. července)
BOUBA (Svátek 27. srpna)
BREDA (Svátek 20. července)
BRECHT (Svátek 22. dubna)
BRENDA (Svátek 22. září)
BRIAN (Svátek 4. dubna)
BRIGITA (Svátek 12. července)
BRIKETA (Svátek 8. dubna)
BUBÁK (Svátek 11. srpna)
BUBLINA (Svátek 17. března)
BUDDY (Svátek 4. září)
BUTTERLY (Svátek 15. června)
BUXOM (Svátek 30. září)

Další jména na písmeno „B“, která nejsou zařazená v kočičím kalendáři

Baba
Babbit
Babka
Babs
Babsy
Baby
Báca
Bacardi
Bacchus
Bach
Bacon
Bad
Baddy
Baiker
Bailey
Balada
Balboa
Baldrick
Baldur
Baldwin
Baldy
Bali
Balů
Bam-Bam
Bambi
Bambino
Bamboo
Bandita
Banjo
Banner
Banny
Bar
Barbar
Barbara
Barbarella
Barcelona
Barča
Bard
Bardot
Barnie
Barnik
Baron
Bart
Bartoloměj
Barton
Barunka
Baruška
Basco
Baxter
Bazi
Bean
Beatrice
Beatris
Beau
Becky
Bedřich
Béduška
Bedýnka
Begina
Begonia
Bejbina
Beky
Belvedere
Ben
Benda
Benjamin
Benji
Benz
Bertha
Bertíček
Bertík
Beruška
Bery
Besinka
Bestie
Bethany
Betina
Bianca
Biker
Bilbo
Bilco
Bill
Billboard
Bimbo
Bink
Binkley
Bismarck
Bizard
Blackie
Blecha
Blesk
Blondie
Blue
Bluebell
Blueberry
Blues
Bob
Bobek
Bobík
Bobo
Bogie
Bohemian
Bojar
Bolero
Bonbon
Bond
Bonifác
Bonita
Bono
Bonsai
Boogee
Borek
Borgia
Boris
Bourbon
Bowie
Boxer
Boy
Brain
Bravo
Brend
Bret
Bria
Bridget
Brita
Britney
Britt
Brownie
Brumbál
Brunhilda
Bruno
Brutus
Buchta
Buck
Buckingham
Budvar
Budweiser
Bugs
Bugsy
Buick
Bulík
Bum
Bungee
Burger
Buřt
Buřtik
Buzz
Byron
Bžunda

Zdroj: Jména pro kočky

Poradna

V naší poradně s názvem RYBA BETA BOJOVNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Žádný. Beta všechny sežere.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Blbost... Lidi píšou blbosti, které ani nevyzkoušeli.. mám u Bettáka hejno Razborek Hengelových, nějaký šneky, hodně rostlin a zarostlé akvo a naprosto v pohodě . Nemůžete věřit všemu co někde čtete. U Betty normálně ryby být můžou ale jen určité druhy malých ryb, jak bylo psáno

Zdroj: diskuze Ryba beta bojovnice

Chov

Bojovnice se dobře hodí do společenských nádrží, ale pouze ke klidným a neagresivním druhům, které bojovnicím nebudou okusovat jejich dlouhé ploutve a současně nebudou pro bojovnice vizuálním rivalem, jako třeba některé skaláry. Ani malé rybky nejsou vhodnými společníky, protože by bojovnicemi mohly být považovány za potravu. Ideálním prostředím pro bojovnice je akvárium klasického formátu nad 100 l, ve kterém nechybí vysoké a volně plovoucí rostliny. Vhodná teplota pro tyto rybky je mezi 24–30 °C a pH vody by mělo být v rozmezí 6,5–7,0, přičemž je nezbytné prostředí udržovat v uvedených mantinelech. Betty jsou velmi citlivé na nepříznivé podmínky, mohou trpět alergiemi na některé vybavení akvária, případně na přemnožení bakterií a sinic.

Sameček staví na hladině pěnové hnízdo, pod kterým dochází ke tření. Jikry spadlé ke dnu sameček posbírá a opětovně vrací zpět do pěnového hnízda. Samička mu někdy pomáhá, občas také jikry potají požírá. Po tření tedy samičku odlovíme a snížíme sloupec vody na 10 cm. Sameček pečuje o jikry sám. Potěr se vylíhne za 24 hodin a asi za 2 dny, kdy spotřebuje žloutkový vak, se rozplavává, a to je pravý čas na odlovení samečka. Potěr přijímá první dny drobnou jemnou živou potravu, popřípadě usušený vaječný žloutek cezený přes tkaninu (ideální je krmit mikry). Do stáří 4 týdnů přijímá potěr kyslík žábrami přímo z vody, proto se v této době velmi jemně vzduchuje, ale přesto je potřeba měnit také vodu. Po 4 týdnech se potěru začíná vytvářet přídatné dýchací ústrojí – labyrint. V této době musíme opět krmit velmi jemnou potravou, protože se potěr v tomto období větším soustem často udusí. Potěr roste nestejnoměrně a je nutné třídit jej podle velikosti. Pokud mají rybky dobrou stravu, rostou velmi rychle.

Bojovnice je v přírodě všežravec. Pro krmení jsou ideální suchá vločková či granulovaná krmiva.

Bojovnice pestrá může žít ve větších akváriích i společně s dalšími samci, ale to pouze v případě, že je akvárium dostatečně velké a s potřebným množstvím úkrytů, protože samci napadají samce, když hájí své teritorium. Také nutí samice ke tření, což může někdy skončit i smrtí samice. Úkryty jsou proto vždy velmi důležité. Je-li více samic na jednoho samce, jeho agresivita se rozloží mezi všechny samice. Bojovnici můžete obvykle chovat i s jinými rybkami, je-li nádrž větší. Bude vůči nim projevovat sice teritoriální chování, ale pokud rybek budete mít dost, agrese se rozloží a ji časem omrzí rybky pronásledovat.

Zdroj: Ryba beta bojovnice

Neoféma modrohlavá

Neoféma modrohlavá (Neophema splendida) je krásně pestře zbarvený papoušek, který je u českých chovatelů poměrně rozšířený. Podobné zbarvení má málokterý papoušek. Hlava a konce křídel jsou světle modré, hruď krásně červená, břicho žluté a záda zelená. Oko je tmavě hnědé, zobák tmavě šedý, běhák šedorůžový. V přírodě můžeme volně tohoto ptáka nalézt na jihu Austrálie, kde žije v suchých oblastech. Objevíme jej od západního Nového Jižního Walesu až po jihovýchod Západní Austrálie. Obývá akáciové křoviny, skupiny keřů a stromů rostoucích podél kamenitých horských hřebenů, otevřenou krajinu porostlou tuhou a ostrou trávou nebo lebedou rostoucí ve zvláštních trsech. Vyhýbá se pobřežním oblastem a místům, kde jsou bažinaté kraje.

Velikost tohoto druhu je asi 19 cm včetně ocasu a hmotnost do 40 g. Neofémy se dožívají průměrně 12 let. Samec má červenou hruď a na rozdíl od samičky výraznější barvy. Pokud ptáci ještě nejsou přepeření a chceme rozeznat pohlaví, tak se podíváme ptákům pod křídlo. Samičky zde mívají bílý pásek. Samečkové pásek nemají.

Lze chovat v celoroční voliéře, ale v zimě musí mít neofémy možnost skrýt se do zázemí chráněného před větrem. Jde o vynikající letce, takže je zapotřebí prostorné chovné zařízení o délce alespoň dva metry. Papoušek by měl mít šanci se alespoň jednou denně prolétnout mimo klec.

Pro tento druh je ideální voliéra o rozměrech 2 x 2 x 1 m (d x v x š). Pokud chcete nechat tyto papoušky zahnízdit, je třeba, aby byli minimálně rok staří. Ideální rozměry pro budku jsou 25 x 25 cm a na výšku 35 cm. Vletový otvor postačí 7centimertový. Samička snáší v průměru 5 vajec. Inkubace trvá 20 dní. Mláďata vylétají z budky asi ve stáří jednoho měsíce. Když mláďata vylétnou z budky, podobají se matce. Velmi dobře se rozmnožují, obvykle zahnízdí i dvakrát, výjimečně třikrát za sezónu. Třetí hnízdění by se jim ale nemělo umožňovat, ptáci by se jím zbytečně vyčerpávali a hrozil by jim až úhyn.

V dnešní době je již vyšlechtěno mnoho barevných mutací. Mutace jsou různé, některé jsou třeba jen tmavší, jiné zase světlejší, ale některé jsou od přírodní formy úplně odlišné, například mutace modré, běloprsé, straky, modré skořice a mnoho dalších.

Mladí ptáci s přírodním zbarvením se prodávají za cenu okolo 450 korun. Barevné mutace mohou být několikanásobně dražší.

Zdroj: Neoféma modrohlavá

Psí kalendář

Zde je zvířecí kalendář jmen pro psy:

Měsíc Leden

Den a jméno/a

  • 01 - Agga
  • 02 – Joe
  • 03 – Jack
  • 04 – Ťapka
  • 05 – Gaston
  • 06 – Bred
  • 07 – Sam
  • 08 – Elvis
  • 09 – Rex
  • 10 – En
  • 11 – Ryn
  • 12 – Fred
  • 13 – Tramp
  • 14 – Brita
  • 15 – Brok
  • 16 – Ikar
  • 17 – Bert
  • 18 – Dag
  • 19 – Ajax
  • 20 – Chris
  • 21 – Brian
  • 22 – Bojar
  • 23 – Agar
  • 24 – Brix
  • 25 – Max
  • 26 – Amor
  • 27 – Žolík
  • 28 – Kid
  • 29 – Hektor
  • 30 – Jenny
  • 31 – Marika

Měsíc Únor

Den a jméno/a

  • 01 – Car
  • 02 – César
  • 03 – Black
  • 04 – Bona
  • 05 – Žeryk
  • 06 – Bea
  • 07 – Lord
  • 08 – Nora
  • 09 – Brona
  • 10 – Betoven
  • 11 – Nero
  • 12 – Bond
  • 13 – Kazan
  • 14 – Dan
  • 15 – Dona
  • 16 – Lilly
  • 17 – Azor
  • 18 – Argo
  • 19 – Dasty
  • 20 – Fin
  • 21 – Dita
  • 22 – Elsa
  • 23 – Kikina
  • 24 – Pajda
  • 25 – Dášenka
  • 26 – Líza
  • 27 – Flek
  • 28 – Bobina

Měsíc Březen

Den a jméno/a

  • 01 – Perry
  • 02 – Missi
  • 03 – Puňťa
  • 04 – Akim
  • 05 – Sally
  • 06 – Lady
  • 07 – Teddy
  • 08 – Sára
  • 09 – Aida
  • 10 – Alík
  • 11 – Sisi
  • 12 – Babeta
  • 13 – Roxy
  • 14 – Gina
  • 15 – Rol
  • 16 – Besi
  • 17 – Raf
  • 18 – Dixi
  • 19 – Ben
  • 20 – Oskar
  • 21 – Nelly
  • 22 – Abík
  • 23 – Filip
  • 24 – Falco
  • 25 – Baryk
  • 26 – Cid
  • 27 – Dino
  • 28 – Asman
  • 29 – Angie
  • 30 – Bob
  • 31 – Kvido

Měsíc Duben

Den a jméno/a

  • 01 – Brut
  • 02 – Máša
  • 03 – Harry
  • 04 - Baron
  • 05 – Ellis
  • 06 – Agila
  • 07 – Denny
  • 08 – Ron
  • 09 – Jonatán
  • 10 – Asta
  • 11 – Luisa
  • 12 – Debbie
  • 13 – Astor
  • 14 – Deril
  • 15 – Fík
  • 16 - Betina
  • 17 – Amos
  • 18 – Alma
  • 19 – Daisy
  • 20 - Berta
  • 21 – Gary
  • 22 – Tereza
  • 23 – Arsa
  • 24 – Mates
  • 25 – Borina
  • 26 – Hasan
  • 27 – Amigo
  • 28 - Sandy
  • 29 – Jim
  • 30 – Briana

Měsíc Květen

Den a jméno/a

  • 01 – Jonáš
  • 02 – Scotty
  • 03 – Šarik
  • 04 – Penny
  • 05 – Cindy
  • 06 – Agilla
  • 07 – Benži
  • 08 – Fatima
  • 09 – Jasper
  • 10 – Zak
  • 11 – Arthur
  • 12 – Bady
  • 13 - Atos
  • 14 – Atyr
  • 15 – Ebony
  • 16 – Riky
  • 17 – Karina
  • 18 – Tara
  • 19 – Meggie
  • 20 – Cite
  • 21 – Bára
  • 22 – Arina
  • 23 – Benita
  • 24 – Bonny
  • 25 – Arif
  • 26 – Bastien
  • 27 – Alf
  • 28 – Daxi
  • 29 – Rasty
  • 30 – Pongo
  • 31 - Denis

Měsíc Červen

Den a jméno/a

  • 01 - Deli
  • 02 - Tesák
  • 03 - Ar
  • 04 - Tin
  • 05 - Billy
  • 06 - Anita
  • 07 - Albi
  • 08 - Lex
  • 09 - Cigy
  • 10 - Dyk
  • 11 - Sad
  • 12 - Gero
  • 13 - Rintintin
  • 14 - Buš
  • 15 - Huč
  • 16 - Iris
  • 17 – Perdita
  • 18 - Ara
  • 19 - Míša
  • 20 - Lyr
  • 21 - Aton
  • 22 – Bron
  • 23 - Laura
  • 24 - Lassie
  • 25 - Ferda
  • 26 - Felix
  • 27 - Akita
  • 28 - Arny
  • 29 - Lima
  • 30 – Apollo

Měsíc Červenec

Den a jméno/a

  • 01 – Beli
  • 02 – Sany
  • 03 – Sultán
  • 04 – Rommy
  • 05 – Art
  • 06 – Alan
  • 07 – Fogy
  • 08 – Barbie
  • 09 – Sax
  • 10 - Aranka
  • 11 – Rek
  • 12 – Boy
  • 13 – Paddy
  • 14 – Bon
  • 15 – Philippo
  • 16 – Zora
  • 17 – Ťulda
  • 18 - Johny
  • 19 – Jessie
  • 20 – Carmen
  • 21 – Lajka
  • 22 – Adar
  • 23 – Pad
  • 24 – Britt
  • 25 – Bad
  • 26 – Čiko
  • 27 – Dora
  • 28 – Dina
  • 29 – Elza
  • 30 – Bodie
  • 31 – Miky

Měsíc Srpen

Den a jméno/a

  • 01 – Endy
  • 02 – Tony
  • 03 – Lesan
  • 04 - Sir
  • 05 - Alex
  • 06 – Čikina
  • 07 - King
  • 08 - Vanesa
  • 09 – Akar
  • 10 – Damián
  • 11 – Angela
  • 12 - Shelia
  • 13 - Bena
  • 14 – Enny
  • 15 – Gerry
  • 16 – Faraon
  • 17 – Aron
  • 18 – Lucky
  • 19 - Lisy
  • 20 – Aran
  • 21 – Mik
  • 22 - Azar
  • 23 – Bruno
  • 24 – Eila
  • 25 – Fifi
  • 26 – Dafné
  • 27 – Egar
  • 28 – Mona
  • 29 – Betty
  • 30 – Bary
  • 31 – Bax

Měsíc Září

Den a jméno/a

  • 01 – Blesk
  • 02 – Pluto
  • 03 – Bandy
  • 04 – Ruby
  • 05 – Ted
  • 06 - Brek
  • 07 – Aston
  • 08 – Loran
  • 09 – Diky
  • 10 – Rolf
  • 11 – Wendy
  • 12 – Bella
  • 13 - Alisa
  • 14 – Lasky
  • 15 – Ella
  • 16 - Brixa
  • 17 – Štaflík
  • 18 – Špagetka
  • 19 - Aura
  • 20 – Thami
  • 21 - Leo
  • 22 – Filla
  • 23 – Elka
  • 24 – Arči
  • 25 – Daryk
  • 26 – Bazir
  • 27 - Dar
  • 28 – Dafy
  • 29 – Dena
  • 30 – Doris

Měsíc Říjen

Den a jméno/a

  • 01 – Ali
  • 02 – Kiki
  • 03 – Morgan
  • 04 – Rina
  • 05 – Kojak
  • 06 – Tina
  • 07 - Hero
  • 08 – Sabar
  • 09 - Adam
  • 10 - Luna
  • 11 – Viki
  • 12 - Fox
  • 13 – Vigo
  • 14 – Axa
  • 15 - Esar
  • 16 - Lojza
  • 17 - Monty
  • 18 – Dingo
  • 19 – Eros
  • 20 – Čibi
  • 21 - Džina
  • 22 – Badys
  • 23 - Bina
  • 24 – Pussy
  • 25 - Hex
  • 26 - Čiči
  • 27 – Korzár
  • 28 – Falco
  • 29 – Askot
  • 30 - Hrom
  • 31 – Amanda

Měsíc Listopad

Den a jméno/a

  • 01 – Dolly
  • 02 – Niki
  • 03 – Bern
  • 04 – Chasan
  • 05 – Sigi
  • 06 - Brest
  • 07 – Fido
  • 08 – Omar
  • 09 – Dant
  • 10 – Fix
  • 11 – York
  • 12 – Clea
  • 13 – Hera
  • 14 – Muf
  • 15 – Armína
  • 16 – Brixie
  • 17 – Tobi
  • 18 – Asan
  • 19 – Goro
  • 20 – Tim
  • 21 – Cherry
  • 22 – Nessie
  • 23 – Bugsy
  • 24 – Jimmy
  • 25 – Keks
  • 26 – Sorbone
  • 27 – Jolla
  • 28 – Tracy
  • 29 – Mína
  • 30 - Ray

Měsíc Prosinec

Den a jméno/a

  • 01 – Žaky
  • 02 – Norik
  • 03 – Corado
  • 04 - Lola
  • 05 - Elba
  • 06 – Charley
  • 07 - Greg
  • 08 - Olsan
  • 09 - Clif
  • 10 - Civil
  • 11 – Aret
  • 12 - Grand
  • 13 - Kelly
  • 14 - Molly
  • 15 - Enzo
  • 16 - Jerry
  • 17 - Kenny
  • 18 - Arna
  • 19 – Orfeus
  • 20 - Blank
  • 21 - Hardy
  • 22 – Goffy
  • 23 – Moris
  • 24 - Sonny
  • 25 - Fera
  • 26 – Connie
  • 27 - Karo
  • 28 - Sian
  • 29 - Ašar
  • 30 – Čaky
  • 31 - Briny

Zdroj: Kalendář pro zvířecí jména

Jména psů podle abecedy

  • Jména psů na A – Aaron, Abby, Abigail, Ada, Adélka, Afrodita, Agáta, Agga, Aida, Aisha, Ajax, Ajša, Akim, Alex, Ami, Amy, Andy, Angie, Annie, Arina, Arny, Aron, Asta, Aura.
  • Jména psů na B – Bad, Baddy, Bady, Bára, Barča, Bart, Barunka, Bea, Bela, Belli, Ben, Beník, Beníček, Benji, Berta, Besina, Bessi, Bessy, Betinka, Betoven, Bethoven, Betty, Black, Bobík, Bonnie, Brigita, Brita, Brok, Bruno, Bublina, Bud, Buddy, Buffy.
  • Jména psů na C – Cassidy, Cézar, Cindy, Clea, Connie, Cookie, Cora.
  • Jména psů na D – Dafné, Daisy, Danny, Dasty, Dášenka, Debbie, Denny, Dina, Dino, Dixi, Don, Dorina, Dyk.
  • Jména psů na E – Eliot, Eliška, Ellis, Elsa, Endy, Ennie, Eny.
  • Jména psů na F – Fanny, Ferda, Filip, Flek, Fifinka, Fifi, Fík.
  • Jména psů na G – Gina, Goldie, Goofy, Gabi, Gabrielle, Gaston, Gerry, Ginger, Grace.
  • Jména psů na H – Happy, Hasan, Hachiko, Harry, Hektor, Holly, Honey, Hugo, Hvězda, Hádes.
  • Jména psů na CH – Charlie, Chico, Chloe, Cherry.
  • Jména psů na I – Indigo, Inka, Inna, Iris, Isabell, Ivy.
  • Jména psů na J – Jack, Jackie, Jenny, Jerry, Jessi, Jessica, Jessie, Jimmy, Jiskra, Joe, Jonáš, Judy, Jully.
  • Jména psů na K – Kai, Kaila, Karel, Kari, Karolína, Kate, Katy, Kayla, Keisy, Kelly, Kessi, Kessie, Kessy, Ketty, Ketynka, Kevin, Kiara, Kiki, Kikina, Kim, Kira, Konnie.
  • Jména psů na L – Lady, Laila, Lajka, Laky, Lara, Larry, Lassie, Laura, Lea, Lenny, Leo, Leon, Lilli, Lilly, Lily, Linda, Lola, Lord, Lou, Lucky, Lucy, Luisa, Lukas, Lump, Líza.
  • Jména psů na M – Maggie, Maiki, Mandy, Marika, Marley, Mary, Mates, Matýsek, Max, Maxík, Maxíček, Maya, Meggie, Melissa, Mendy, Mia, Miky, Missi, Molly, Mona, Monty, Morgan, Máša, Mína, Míša.
  • Jména psů na N – Nancy, Nela, Nelinka, Nella, Nelly, Nendy, Neposeda, Nero, Nessie, Nik, Nikita, Niko, Nikol, Niky, Nina, Nora, Nova, Nya.
  • Jména psů na O – Ocásek, Olsan, Orka, Ouško, Ozzy.
  • Jména psů na P – Pacaka, Paco, Paddy, Pajda, Papi, Patti, Pedro, Peek, Peggy, Pepina, Perla, Perry, Piškot, Pišta, Pongo, Princ, Punťa, Pussy.
  • Jména psů na Q – Quanta, Queen, Queena, Quenty, Quick, Quodo, Quint, Quirin.
  • Jména psů na R – Rambo, Rek, Rendy, Rex, Ria, Riki, Rita, Rocky, Romy, Ron, Roni, Ronnie, Rony, Roxana, Roxy, Rozárka, Ruby, Ryn, Růženka.
  • Jména psů na S – Sally, Sam, Sandra, Sandy, Sanny, Sany, Satan, Saša, Scarlet, Scooby, Scooty, Sendy, Sheila, Shelia, Sia, Simba, Sindy, Sir, Sisi, Sisinka, Snoopy, Sofie, Sophia, Spasitel, Stella, Sultán, Sunny, Sága, Sára, Sárinka.
  • Jména psů na T – Tar, Tara, Ted, Teddy, Tequila, Tequilla, Terezka, Terina, Tessie, Tessy, Tesák, Thara, Thor, Thimmy, Tina, Toby, Tony, Tramp, Trixie, Trixy, Týna.
  • Jména psů na U – Ucho, Uhlík, Ulrika, Unka.
  • Jména psů na V – Vanessa, Vendulka, Vendy, Veronica, Vicki, Viki, Viky.
  • Jména psů na W – Wali, Wax, Welli, Wandy, White, William, Wolf, Woody, Woofy.
  • Jména psů na X – Xara, Xaver, Xavier, Xena.
  • Jména psů na Y – Yasmin, Yessi, Yessy, York, Yuki.
  • Jména psů na Z – Zack, Zada, Zag, Zak, Zanny, Zara, Zeky, Zeus, Ziggy, Ziki, Zima, Zira, Zizi, Zlato, Zlatuška, Zoe, Zoey, Zora, Zorra, Zowie, Zrzek, Zrzka, Zula, Zuzana, Zuzi.

Věřím, že už máte ve jméně pro svého pejska jasno a že se jemu i vám bude líbit.

Zdroj: Psí jména

Klíště u psa

Klíšťata jsou přenašeči závažných infekčních onemocnění a způsobují kožní obtíže. Je prokázána možnost přenosu až 150 různých infekcí z klíšťat na teplokrevné tvory.

Sezona klíšťat trvá od dubna do října. Klíště vyhledává teplokrevné živočichy, na nichž parazituje sáním jejich krve. Klíště je především v travním porostu a nízkých křovinách. Klíšťata jsou přenašeči a zároveň také hostitelé bakterií. Nákazu přenášejí šťávami, které vyloučí při zakousnutí do rány, aby v místě vpichu omezili srážlivost krve (podobně je tomu i u komárů). Sliny klíšťat obsahují také látky, které potlačují imunitu napadeného organismu. Na přenosu nákazy se muže podílet také střevní obsah klíštěte.

Onemocnění přenášená klíšťaty jsou způsobena bakteriemi, prvoky, viry a v jednom případě i toxinem. Nejčastějším a nejdůležitějším onemocněním přenášeným klíšťaty je v našich podmínkách lymská borelioza. Pomocí klíšťat rodu Ixodes je přenášena jak na člověka, tak i na psy. Původcem onemocnění je bakterie Borelia burgdorferi, kterou je infikováno 10–20 % klíšťat v Evropě.

Borelie ovlivňují imunitní systém tak, že nejprve vznikají v různých orgánech chronické záněty, poté dochází k jejich trvalému poškození. Příznaky této nemoci jsou: nespecifické zhoršení celkového zdravotního stavu, vysoké horečky, záněty kloubů (otoky, kulhání, odmítání pohybu), zvětšení mízních uzlin, zhoršení funkce ledvin nebo neurologické příznaky v pozdních stadiích nemoci (neurologické deficity nebo selhání ledvin).

Klíště před vyndáním nenatírejte krémem, olejem ani lihem, ztrácí pak svou pevnost a snadněji se přetrhne. Zbytek klíštěte se pak velmi špatně odstraňuje. Klíště uchopte speciální pinzetou tak, abyste je příliš nezmáčkli. Pokud se vám podaří klíště přetrhnou a hlavička zůstane zakousnuta v kůži psa, tak zajděte k veterináři, který zbytek klíštěte odstraní.

Klíště je také možné odstranit pouze vytočením pomocí vatové štětičky, což ale způsobuje, že klíště je mačkáno a tím vypouští nasátý obsah zpět do ranky.

Hyne-li klíště, vypouští do svého hostitele velké množství infikovaných slin, a tak dochází k dalšímu vstřebávání infekce kůží. K nákaze hostitele může tedy dojít jak při sání, kdy klíště vypouští sliny do rány, tak při odstraňování klíštěte, je-li zmáčknuto a do ranky je vtlačen jeho obsah. Proto je nutné při vyndávání klíštěte nepoškodit jeho napité tělo. Kývavým nebo točivým pohybem (je jedno v jakém směru) klíště vytáhnete.

Vždy je třeba zkontrolovat, zda je klíště celé. Místo, odkud bylo klíště odstraněno, je třeba potřít dezinfekcí (líh, Jodisol, Betadine). Klíště nelikvidujeme tím, že ho rozmáčkneme, ale spálíme ho nebo utopíme.

Nejlepší prevencí onemocnění přenášených klíšťaty je zabránit jejich přisátí nebo způsobit jejich rychlý úhyn. V současné době jsou na trhu antiparazitní přípravky pro psy. Je nutné vždy dodržovat doporučení výrobce, nezaměňovat výrobky určené pro jednotlivé druhy zvířat, dodržovat vhodný věk pro jejich použití a sledovat dobu jejich účinnosti.

Dnes jsou pro zvířata dostupné vakcíny proti lymské borelióze od několika výrobců. Očkování proti borelióze nemá preventivní účinek na přisátí klíštěte na očkovaného jedince, zabraňuje však vzniku nemoci.

Po odstranění klíštěte se v tomto místě vytvoří boulička, což je běžná lokální reakce, která nesouvisí s možným přenosem infekčních chorob. Podstatné je, aby se v místě po klíštěti nerozvinul zánět. Pokud boulička zduří, bude červená, bolestivá nebo si ji bude pes lízat, navštivte veterináře.

Psí srst napadená klíšťaty vypadá takto: klíště u psa foto.

Zdroj: Parazité v psí srsti

Nemoci

Zákon v České republice neudává žádnou očkovací povinnost. Ovšem doporučuje se dvakrát ročně očkovat proti července prasat. Odčervení by mělo být provedeno alespoň jednou ročně.

Onemocnění prasat je celá řada. Velkou roli hraje hygiena chovu, zootechnické podmínky, stres a výživa.

Červenka – původcem je bakterie Erysipelotrix rhusiopathiae. Vyskytuje se i u zdravých prasat, která onemocní při oslabení. Zdrojem nemoci jsou nakažená zvířata, hlodavci i předměty. Výskyt je nejčastější v létě. Typickým příznakem jsou tmavočervené kopřivkové skvrny. U chronické formy dochází ke změnám na srdci, kloubech a kůži. Při bílé formě ke zčervenání kůže nedojde. Léčí se antibiotiky nebo sérem, prevencí je očkování a dezinfekce.

Edémová choroba prasat – jde o nakažlivé onemocnění selat po odstavu. Projevuje se otoky hlavy, krku, víček, otoky stěn vnitřních orgánů, pohybovými poruchami, průjmem, obrnou svalů. Původem jsou hemolytické kmeny bakterie Escherichia coli. K propuknutí přispívají změny a stresy. Úhyn nastává do několika dní. Léčba probíhá pomocí hladovky, hyperimunního séra, antibiotik a sulfonamidů.

Mor prasat – u nás se příliš nevyskytuje. Jde o velmi infekční onemocnění virového původu, které se projevuje krvácením v trávicím a dýchacím aparátu. Šíří se přímo nakaženými prasaty, nebo nepřímo předměty a prostředím. K příznakům patří horečka, kašel, průjem s krví, krváceniny na kůži, zánět spojivek, výtok z nosu. Dochází k úhynu nebo přechodu do chronické formy.

Chřipka prasat – onemocnění způsobené viry a mykoplazmou, postihuje mladší kategorie prasat a vyvolávacím faktorem je i stres. Mezi příznaky patří vysoká teplota, výtok z očí a nosu, kašel, namáhavé a zrychlené dýchání. Selata, která přežijí, bývají oslabená a přenašeči. Chřipka může způsobit i narození mrtvých selat a poruchy plodnosti. Léčba probíhá antibiotiky.

Sípavka – chronické bakteriální onemocnění, které způsobuje deformaci kostí rypáku. Postihuje zejména mladší zvířata, u starších se příznaky neprojeví, ale vylučují zárodky. Projevuje se krvácením z nosu a výtokem z nosu, ztíženým dýcháním. Později postihuje i horní čelist a obličejové kosti. Léčba se neprovádí. Řešením je vyřazování postižených zvířat.

Dyzentérie prasat – bakteriální onemocnění projevující se silným průjmem a nekrózami ve střevě. Terapie probíhá antibiotiky a je nutná dezinfekce.

Enzootická pneumonie – onemocnění dýchacího aparátu způsobené mykoplazmou s přispěním špatných podmínek chovu. Typický je chronický kašel a nižší přírůstky. Terapie probíhá antibiotiky a zlepšením podmínek chovu.

Vnitřní parazité – stejně jako u ostatních druhů zvířat i u prasat se vyskytují vnitřní parazité. Může jít o škrkavky, plicní červy, tasemnice a další. Důležité je pravidelné odčervování.

Trichinelóza – svalovec stočený (Trichinella spiralis) je oblý červ, který se skrz střevo dostává krví a lymfou do orgánů a svalů. Ve svalech se larvy zapouzdří i na několik let. Výskyt je sporadický. Masem se může svalovcem nakazit i člověk, takže je nutné vyšetřovat vzorky svaloviny na tohoto parazita.

Svrab – vyskytuje se v chovech s nízkou úrovní hygieny. Vyvrtává v kůži prasete chodbičky, do kterých kladou samice vajíčka. Způsobuje svědění, na kůži jsou místa se strupy, přírůstky se snižují.

Syndrom MMA – onemocnění prasnic po porodu. Dochází k zánětu mléčné žlázy, dělohy a ke snížení produkce mléka. Příčinou bývá bakteriální infekce, přispívají i nesprávné podmínky ustájení a špatná výživa. Tímto onemocněním trpí také selata, která následně hynou. Terapií jsou především antibiotika a oxytocin ke zvýšení produkce mléka.

Anémie selat – anémie selat je způsobena nedostatkem železa, se kterým se selata rodí, a na které je mléko prasnic chudé. Prevencí je podání železa injekčně do svalů od 3. dne po narození a také přídavek vitamínů a minerálů do krmiva u starších selat.

Zdroj: Prase duroc


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP