Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

BETTY NEMOCE NAFOUKLÉ OKO

OBSAH

Co dělat, když má pes nafouklé ucho

Ušní hematom vzniká jako následek krvácení mezi kůží a chrupavkou ušního boltce. Je charakterizován fluktuujícím obsahem ušního boltce. Přesná příčina není známá, ale často se objevuje v případech zánětu zevního zvukovodu (mechanická příčina – škrábání ucha či klepání ušima). V mnoha případech je nutné chirurgické ošetření. Pokud othematom není ošetřen, dojde ke svraštění boltce a někdy též k osifikaci chrupavky a následnému trvalému dráždění. Účelem chirurgického zákroku je odstranit krevní sraženinu a přitlačit kůži ke chrupavce. Ušní boltec je otevřen na vnitřní konkávní straně, jsou odstraněny krevní sraženiny a vrstvy boltce jsou přitlačeny k sobě prošitím podloženými stehy, umístěnými paralelně k ráně, aby nedošlo k přerušení cév vyživujících boltec.

Zdroj: Nateklý ušní boltec a zánět ušní chrupavky u psa

Diskuze

V diskuzi BETA BOJOVNICE NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Gregorová.

dobrý den chtěla jsem se zeptat co mám dělat moje betta pestrá je sameček a už 3 den je letargický a furt leží v jednom rohu a je v tom rohu skroucený a hlavu strká nahoru navíc ztrácí modrou barvu z šupinek a místo ní má šedobílou co mám dělat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Drahuše.

Mám samečka Betty od ledna včera se mu na jednom oku udělala bílá vypouklá skvrna jako krupička jinak je čilí občas se skovává ale to je normální prosím o radu

Zdroj: diskuze Beta bojovnice nemoci

Krvavý průjem

Pokud má váš pes průjem s obsahem krve, většího množství hlenu, má nafouklé břicho, bledé dásně a ostatní sliznice, ihned kontaktujte veterináře.

Průjem s krví je velkým strašákem. Pokud ve stolici objevíte krev, měli byste navštívit veterináře. Ten následně odhalí příčinu jejího výskytu.

Jestliže se ve stolici objeví krev (krvavá stolice), je to následek krvácení v horní či dolní části trávicího traktu. Podle barvy krve ve stolici můžeme zjistit, zda krvácení nastává v žaludku, nebo v horní části tenkého střeva, respektive v dolní části jak tenkého, tak tlustého střeva. Krev ve stolici je tmavá, když praskne vřed v žaludku, dvanácterníku, čehož důsledkem je černá stolice. Naopak světlejší barva prozrazuje, že krvácení nastalo ve druhé polovině trávicího traktu.

Pokud se u psa objeví průjem s krví, je třeba okamžitě vyhledat veterinárního lékaře, který štěně vyšetří a nasadí vhodnou léčbu.

Zdroj: Jak léčit průjem u štěněte

Diskuze

V diskuzi JAK KRMIT BETTU BOJOVNICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simon Pučálek.

Při krmení Betty vždy krmivo za pár vteřin vyplivne, zkoušeli jsme všechny druhy.
Potřeboval bych poradit čím to může být.
DěkujiPučálek simon.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den. Používám jak granule ( BETTA GRANUIES) tak vločky (TROPICA BASIC)

Zdroj: diskuze Jak krmit bettu bojovnici

Infekční vodnatelnost

Předpokládá se, že skutečným původcem této choroby je virová nákaza, kterou následně doprovází, podporují a komplikují některé bakterie. Může se ale také jednat o nespecifickou infekční vodnatelnost způsobenou několika druhy bakterií bez primární virové infekce. Mezi charakteristické příznaky patří nápadně nafouklé břicho, zježené šupiny a vystouplé oči (exophthalmus). Typické jsou také vodnaté puchýřky mezi šupinami.

Nemoc propuká u ryb oslabených nesprávnou výživou, špatnými podmínkami v akváriu, stresovaných podchlazením, transportem. Infekce může být trvale přítomna v nádrži bez zjevných příznaků na rybách, projeví se teprve při jakémkoliv oslabení ryb.

Léčba je velmi problematická a možná pouze u ryb s počátečním stadiem nemoci pomocí některých antibakteriálních léčiv (antibiotika, sulfonamidy). Napadené ryby je nutné ihned izolovat a nádrž vydezinfikovat. U této nemoci bohužel platí, že je vhodnější napadené ryby šetrně utratit vzhledem k nákladné a problematické léčbě.

Při častém a nevhodném použití antibiotik hrozí možnost navození rezistence, to znamená, že se bakterie stanou vůči antibiotikům odolnými a léčba je pak neúčinná. Antibiotika mají také u ryb vedlejší účinky a potlačují následně jejich přirozenou odolnost vůči dalším infekcím.

Zdroj: Infekce v oku u bety bojovnice

Diskuze

V diskuzi BETA BOJOVNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anonim.

Dobrý den. Chováme s bratrem betta rybičky, dva smace (samozřejmě každý má své vlastní akvárium). Můj se zdá být v pořádku, ale samec mého bratra vypadá opravdu nemocně... Počítali jsme s mámou asi všechny možné články na nemoci, ale stále nevíme odhadnout. Byli jsme se asi před 3 dny ptát v odborné akvaristice a ukazovali jsme i fotku. Dali nám nějaké léky, že je máme dát do vody. To máme dělat tak 8 dní a pak by měl být ok. Jenže problém je takový, že tehdy vypadal ještě docela v pořádku, byli jen dva problémi. 1) nechtěl jíst 2) zdržoval se na dně. Jenže teď je to ještě horší. Má divné zbarvení. Přijde mi jako by se zbarvoval do běla a taky mi přijde, že se objevuje i plíseň. Ta plíseň sice jen trochu, ale i tak tam nejspíš je. Bojím se co mu je. V akváriu je sám a podáváme mu granulové krmivo. Taktéž jsem četla, že je dobré mít topítko, jelikož je to pro něj přirozenější. Předem děkuji za radu. Je na tom vážně špatně. Ps: prosila bych nějaký odborný dotaz, který neobsahuje pouze jednu - dvě věty. Děkuji. Přidala jsem i fotku, jak vypadal asi před třemi dny. Teď je to už bohužel horší, ale jelikož je noc, tak ho nemohu vyfotit. Snad si umíte představit, jak vypadá...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Agáta lindenthalova.

Máme s rodinou jednoho samce bojovnice a 2 Betty jedná Betta žere samci ploutev a teď plave samec u dna potrbuju poradit

Zdroj: diskuze Beta bojovnice nemoci

Nemoci Betty

I bojovnice pestrá trpívá na nemoci. Jsou jimi zejména plíseň a bakteriální rozpad ploutví. Náprava je obvykle jednoduchá, a podchytí-li se včas, lze rybku i zachránit.

Plíseň u bojovnice pestré poznáte snadno. Na rybce se vytvářejí bílé až žluté chomáčky plísně. Plíseň je způsobena obvykle nízkou teplotou a špatnou kvalitou vody (vysoký obsah dusíkatých látek, zkažená voda a nízká teplota). Vodu pravidelně měňte po 36 až 48 hodinách za čerstvou odstátou vodu. Zvyšte teplotu asi na 26 až 27 °C. Po několika dnech by měla plíseň zmizet. V žádném případě plíseň z rybky neseškrabujte. Do vody můžete přidat dezinfekční přípravky, jako je malachitová zeleň, nebo přípravek přímo proti plísni. Plíseň se u tohoto druhu léčí dobře.

Krupička se vyznačuje malými bílými tečkami různě na povrchu těla. Je to infekční onemocnění a léčíme ho přípravky k tomu určenými. Bojovnice pestré málo trpívají tímto onemocněním, ale může se to stát. Je dobré při léčbě zvýšit tepotu vody a vodu měnit podle návodu na léku. Toto onemocnění je lepší léčit přímo léky k tomu určenými. Je třeba nakažené rybky separovat od ostatních. Léčba trvá od 7 do 14 dnů. Veškeré předměty používané v akváriu bychom měli dezinfikovat (proprat síťky, kameny převařit, rostlinky opláchnout v lehkém roztoku malachitové zeleně, akvárium vydrhnout octem a solí a nechat vyschnout). Bojovnice pestrá je náchylná na toto onemocnění, pokud je zesláblá.

Rozpad ploutví může být u bojovnice pestré způsoben několika faktory, a to buď:

  • následkem potyčky – nemusíme se bát, ploutve dorostou za 2 až 4 týdny;
  • následkem bakteriálního onemocnění, léčíme nejlépe Baktopurem;
  • následkem odumírání tkání – ploutve se rozpadají, jsou vidět kůstky. V místech, kde se setkává ploutvička s tělem, je krvavá skvrna. Opět léčíme Baktopurem. Bojovnici izolujte od ostatních rybek a zvyšte teplotu vody. Dodržujte pokyny na obalu léku.

Zdroj: Beta bojovnice

Diskuze

V diskuzi BETA BOJOVNICE NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mila.

Dobry den moje beta take skoro neji uz ctrnact dni pod tlamickou se zbarvila do bela az sediva nevim co to muze být jinak je ciperny...poradte co to muze byt dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eliška.

Dobrý den,
mám samce Betty a už přes týden nic nesnědl, pořád polehává po dně a pod tlamou se zbarvit do bílošeda, dříve byl hodně čiperný, ale poslední dobou jako by byl nemocný, ale nemůžu přijít na to,co mu je. Vodu se snažím měnit často. Poradíte mi někdo prosím?

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Beta bojovnice nemoci

Jak zařídit akvárium pro Bettu

Na začátku bychom měli zvážit, jestli chceme rybičku jednu nebo více, a podle toho vybírat objem akvária. Pro jednoho samce je pak vhodné akvárium ve velikosti minimálně 20 litrů, a proto jsou zcela nevhodná různá betária, která se prodávají v akvaristických potřebách a tento objem ani zdaleka nemají. Do vhodného akvária je většinou důležité pořídit nějaký filtr. Doporučují se závěsné filtry, které nezabírají místo uvnitř akvária. Dále je pak důležité topítko, jelikož málokdo z nás má doma více než 26 °C, takže zvolíme vhodnou velikost pro naše akvárium anebo přímo zakoupíme akvarijní set, který obvykle disponuje vším potřebným zařízením. Pro udržení stabilního pH a různých dalších parametrů je vhodné pořídit si substrát, který splňuje všechny požadavky. Doporučuje se například japonský substrát Platinum Soil nebo jiné podobné produkty. Poté je vhodné pořídit si přípravky, které zlepšují podmínky pro bojovnice, jako například roztok Betta AquaSafe od fy Tetra a specifické krmivo pro bojovnice.

Na dno akvária dejte písek, raději tmavé barvy, lépe tak vynikne vybarvení rybky. Osázejte akvárium rostlinami a vytvořte několik úkrytů. Je dobré dát na hladinu několik plovoucích rostlinek.

Často se stává, že v obchodě vidíte bojovnici aktivní – má roztažené ploutve a plave – a pak jste zklamaní, když u vás doma v malém betáriu většinu času odpočívá, a myslíte si, že s ní něco je. Není třeba se hned obávat nemoci. Bývá to způsobeno tím, že v obchodech jsou Betty umísťovány do akvárií, která mají místo jedné stěny zrcadlo, agresivní samci se pak v zrcadle vidí a mají tendenci ve výhružném gestu roztahovat ploutve a útočit sami na sebe. Dělá se to tak proto, aby zákazníci rybku dobře viděli a mohli si ji prohlédnout v celé její kráse.

Zdroj: Beta bojovnice - výměna vody

Diskuze

V diskuzi BETA BOJOVNICE LEŽÍ NA DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Lelek.

Už několikátý den leží betty u dna akvária schovávají se a jen vyplavou se nadýchnout. Máme obavy jestli nejsou nemocný. Rádi by jsme věděli co se jim děje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Dobrý den, mám cca půl roku samce betty. Vždy byl aktivní ryba, hned když mě ráno slyšel , tak vyplaval na hladinu a čekal na krmení. Poslední týden odmítá žrát, pouze leží v divné poloze (na boku) na dně akvária a nepohne se dokud do něj vyloženě neštouchnete. Na jídlo vůbec nereaguje. Je v akváriu sám, akvárko pravidelně čistím, hledala jsem si nemoci, které by mohl mít, ale nemá na sobě žádné skvrny, nic. Už jsem vážně neštastná a nevím ,co mám dělat. Přemýšlela jsem, že koupím paví očko, protože je betty prý honí , popř. sní. Ale myslím si, že by na to vůbec nereagoval a rybu nechal v akvárku spokojeně plavat.Můžete mi poradit, co mám udělat?

Zdroj: diskuze Beta bojovnice leží na dně

JMÉNA NA PÍSMENO „B“ V KOČIČÍM KALENDÁŘI


BABALU (Svátek 10. října)
BABETA (Svátek 4. prosince)
BALLO (Svátek 10. října)
BALTAZAR (Svátek 6. června)
BÁRA (Svátek 26. března)
BARBIE (Svátek 21. ledna)
BARBUCHA (Svátek 19. května)
BARIO (Svátek 12. ledna)
BARNABÁŠ (Svátek 26. února)
BECKIE (Svátek 10. května)
BÉĎA (Svátek 26. srpna)
BELINDA (Svátek 16. srpna)
BELINKA (Svátek 17. února)
BELLA (Svátek 17. února)
BENNY (Svátek 13. září)
BERT (Svátek 8. března)
BESSIE (Svátek 8. února)
BETTY (Svátek 13. dubna)
BIBI (Svátek 1. května)
BINGO (Svátek 24. června)
BOBEŠ (Svátek 29. února)
BOBINA (Svátek 13. února)
BODIE (Svátek 29. července)
BODY (Svátek 29. července)
BONDIVAL (Svátek 7. srpna)
BONNIE (Svátek 30. ledna)
BONUS (Svátek 3. července)
BOUBA (Svátek 27. srpna)
BREDA (Svátek 20. července)
BRECHT (Svátek 22. dubna)
BRENDA (Svátek 22. září)
BRIAN (Svátek 4. dubna)
BRIGITA (Svátek 12. července)
BRIKETA (Svátek 8. dubna)
BUBÁK (Svátek 11. srpna)
BUBLINA (Svátek 17. března)
BUDDY (Svátek 4. září)
BUTTERLY (Svátek 15. června)
BUXOM (Svátek 30. září)

Další jména na písmeno „B“, která nejsou zařazená v kočičím kalendáři

Baba
Babbit
Babka
Babs
Babsy
Baby
Báca
Bacardi
Bacchus
Bach
Bacon
Bad
Baddy
Baiker
Bailey
Balada
Balboa
Baldrick
Baldur
Baldwin
Baldy
Bali
Balů
Bam-Bam
Bambi
Bambino
Bamboo
Bandita
Banjo
Banner
Banny
Bar
Barbar
Barbara
Barbarella
Barcelona
Barča
Bard
Bardot
Barnie
Barnik
Baron
Bart
Bartoloměj
Barton
Barunka
Baruška
Basco
Baxter
Bazi
Bean
Beatrice
Beatris
Beau
Becky
Bedřich
Béduška
Bedýnka
Begina
Begonia
Bejbina
Beky
Belvedere
Ben
Benda
Benjamin
Benji
Benz
Bertha
Bertíček
Bertík
Beruška
Bery
Besinka
Bestie
Bethany
Betina
Bianca
Biker
Bilbo
Bilco
Bill
Billboard
Bimbo
Bink
Binkley
Bismarck
Bizard
Blackie
Blecha
Blesk
Blondie
Blue
Bluebell
Blueberry
Blues
Bob
Bobek
Bobík
Bobo
Bogie
Bohemian
Bojar
Bolero
Bonbon
Bond
Bonifác
Bonita
Bono
Bonsai
Boogee
Borek
Borgia
Boris
Bourbon
Bowie
Boxer
Boy
Brain
Bravo
Brend
Bret
Bria
Bridget
Brita
Britney
Britt
Brownie
Brumbál
Brunhilda
Bruno
Brutus
Buchta
Buck
Buckingham
Budvar
Budweiser
Bugs
Bugsy
Buick
Bulík
Bum
Bungee
Burger
Buřt
Buřtik
Buzz
Byron
Bžunda

Zdroj: Jména pro kočky

Diskuze

V diskuzi BETTA BOJOVNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, náš samec Betty vypadá poslední dobou takový oškubaný a udělala se mu vzadu velká boule. Máme ho asi rok v 17 l akvárku, je tam sám, poslední dobou pořád leží na dně. Ale když mu nasypeme jídlo tak k němu plave a jí. Nevíte co s ním je?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Venda.

Dopřejte vašemu beťákovi slanou koupel. Slaná voda ho zbaví této nemoci. V čase, kdy bude ryba v soli, vyčistěte akvárko horkou vodou a vydesinfikujte ho savem. Pak do čisté vody rybu přeneste. Slanou koupel uděláte rozmícháním 5 litrů vody a 0,5 kg soli. Ryba se začne olupovat a tím se zbaví nemoci. Ryba musí být stále v teplé vodě o teplotě, na kterou je zvyklá.

Zdroj: diskuze Betta bojovnice

Chov Betty bojovnice

Bojovnice pestrá, latinsky Betta splendens, dorůstá délky až okolo 7 cm. Původní a současné rozšíření této rybky je v Zadní Indii. Přírodní populace jsou zelené, modré a červené. Samci jsou výrazně větší než samičky a mají mohutnější ploutve. Zvláště samci vyšlechtěných akvarijních forem se vyznačují závojovými, širokými a dlouhými ploutvemi. Agresivitu projevují zejména samci vůči sobě i vůči samičce po nakladení jiker. Chceme-li, aby se samečci ukázali v celé své kráse s roztaženými ploutvemi, přiložíme ke stěně akvária zrcátko. Samec uvidí sebe jako soka, přejde do bojové pozice, a tak roztáhne všechny ploutve.

Bojovnice pestrá je labyrintní ryba, což znamená, že nemá žábry, ale nadechuje se vzduchu nad hladinou.

Na chov není tato ryba náročná, dožívá se okolo 2,5 roku. Doporučuje se chovat v akváriu jednoho samce samostatně nebo jednoho samce a dvě samice. Pokud nemáte zájem o odchov, nedoporučuje se pořizovat si samice. Minimální velikost akvária na jeden kus je okolo 15 litrů, pro pár 30 litrů.

Jedná se o všežravce, který přijímá potravu živou, mraženou, sušenou nebo vločkovou. K ostatním rybám je mírná, ale pokud mají ostatní druhy potěr, tak ho považuje za kořist. Bojovnice pestrá patří mezi jedny z nejznámějších akvarijních rybek a je chována v mnoha barevných formách. V dospělosti tak mnoho jedinců hýří nádhernými barvami a tvary ploutví.

Pro chov je vhodná menší nádrž, libovolně osázená, s teplotou vody cca 26 °C, dno může být i bez písku. Dobré je umístit do akvária plovoucí rostliny. Pro úkryt jsou vhodné kameny. Bojovnice vyžaduje stálou slabou filtraci vody, ale pokud je nádrž udržována a pravidelně (často) měněna voda, není filtrace nutná (platí jen pro jednodruhový chov!).

Doporučuje se chovat pouze jednoho samečka, protože dospělí samci jsou mezi sebou velmi nesnášenliví. Dobře se cítí v hustě zarostlé nádrži s možnostmi úkrytů. Plovoucí rostliny jsou velmi vhodné. Ideální je nižší sloupec vody, okolo 30 cm. Bojovnice potřebuje přístup k hladině, jinak se udusí. Nadechuje se nad hladinou (má labyrint) v intervalu 2–20 minut v závislosti na obsahu kyslíku ve vodě. Teplota vzduchu nad hladinou musí být udržována v podobné hodnotě, jako je teplota vody, nebo teplejší, jinak by rybám hrozilo nachlazení a úhyn.

Vyšlechtěné formy – dle tvaru ploutví: půlměsíc (Half moon), závojnaté (Veil tail), paprsčité (Crown tail) a další.

Zdroj: Beta bojovnice

Chov

Bojovnice se dobře hodí do společenských nádrží, ale pouze ke klidným a neagresivním druhům, které bojovnicím nebudou okusovat jejich dlouhé ploutve a současně nebudou pro bojovnice vizuálním rivalem, jako třeba některé skaláry. Ani malé rybky nejsou vhodnými společníky, protože by bojovnicemi mohly být považovány za potravu. Ideálním prostředím pro bojovnice je akvárium klasického formátu nad 100 l, ve kterém nechybí vysoké a volně plovoucí rostliny. Vhodná teplota pro tyto rybky je mezi 24–30 °C a pH vody by mělo být v rozmezí 6,5–7,0, přičemž je nezbytné prostředí udržovat v uvedených mantinelech. Betty jsou velmi citlivé na nepříznivé podmínky, mohou trpět alergiemi na některé vybavení akvária, případně na přemnožení bakterií a sinic.

Sameček staví na hladině pěnové hnízdo, pod kterým dochází ke tření. Jikry spadlé ke dnu sameček posbírá a opětovně vrací zpět do pěnového hnízda. Samička mu někdy pomáhá, občas také jikry potají požírá. Po tření tedy samičku odlovíme a snížíme sloupec vody na 10 cm. Sameček pečuje o jikry sám. Potěr se vylíhne za 24 hodin a asi za 2 dny, kdy spotřebuje žloutkový vak, se rozplavává, a to je pravý čas na odlovení samečka. Potěr přijímá první dny drobnou jemnou živou potravu, popřípadě usušený vaječný žloutek cezený přes tkaninu (ideální je krmit mikry). Do stáří 4 týdnů přijímá potěr kyslík žábrami přímo z vody, proto se v této době velmi jemně vzduchuje, ale přesto je potřeba měnit také vodu. Po 4 týdnech se potěru začíná vytvářet přídatné dýchací ústrojí – labyrint. V této době musíme opět krmit velmi jemnou potravou, protože se potěr v tomto období větším soustem často udusí. Potěr roste nestejnoměrně a je nutné třídit jej podle velikosti. Pokud mají rybky dobrou stravu, rostou velmi rychle.

Bojovnice je v přírodě všežravec. Pro krmení jsou ideální suchá vločková či granulovaná krmiva.

Bojovnice pestrá může žít ve větších akváriích i společně s dalšími samci, ale to pouze v případě, že je akvárium dostatečně velké a s potřebným množstvím úkrytů, protože samci napadají samce, když hájí své teritorium. Také nutí samice ke tření, což může někdy skončit i smrtí samice. Úkryty jsou proto vždy velmi důležité. Je-li více samic na jednoho samce, jeho agresivita se rozloží mezi všechny samice. Bojovnici můžete obvykle chovat i s jinými rybkami, je-li nádrž větší. Bude vůči nim projevovat sice teritoriální chování, ale pokud rybek budete mít dost, agrese se rozloží a ji časem omrzí rybky pronásledovat.

Zdroj: Ryba beta bojovnice

Diskuze

V diskuzi BETA BOJOVNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Hraaadil.

Dobrý den, rád bych se zeptal, jak dlouho vydrží Beta bez krmení? Je možné odjet třeba na víkend, vydrží to? Děkuji za zprávu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra.

Betty krmím denně rozumným množstvím granulkama tak, aby je stihly posbírat na hladině. Není problém 2-3 dny nekrmit. V obchodě mi řekli, že ryby krmí 1x za dva-tři dny. Pozor na samice, chovají se "nenažraně", mají schopnost se nacpat až k prasknutí, takže opravdu podávat krmení s rozumem

Zdroj: diskuze Beta bojovnice

Psí kalendář

Zde je zvířecí kalendář jmen pro psy:

Měsíc Leden

Den a jméno/a

  • 01 - Agga
  • 02 – Joe
  • 03 – Jack
  • 04 – Ťapka
  • 05 – Gaston
  • 06 – Bred
  • 07 – Sam
  • 08 – Elvis
  • 09 – Rex
  • 10 – En
  • 11 – Ryn
  • 12 – Fred
  • 13 – Tramp
  • 14 – Brita
  • 15 – Brok
  • 16 – Ikar
  • 17 – Bert
  • 18 – Dag
  • 19 – Ajax
  • 20 – Chris
  • 21 – Brian
  • 22 – Bojar
  • 23 – Agar
  • 24 – Brix
  • 25 – Max
  • 26 – Amor
  • 27 – Žolík
  • 28 – Kid
  • 29 – Hektor
  • 30 – Jenny
  • 31 – Marika

Měsíc Únor

Den a jméno/a

  • 01 – Car
  • 02 – César
  • 03 – Black
  • 04 – Bona
  • 05 – Žeryk
  • 06 – Bea
  • 07 – Lord
  • 08 – Nora
  • 09 – Brona
  • 10 – Betoven
  • 11 – Nero
  • 12 – Bond
  • 13 – Kazan
  • 14 – Dan
  • 15 – Dona
  • 16 – Lilly
  • 17 – Azor
  • 18 – Argo
  • 19 – Dasty
  • 20 – Fin
  • 21 – Dita
  • 22 – Elsa
  • 23 – Kikina
  • 24 – Pajda
  • 25 – Dášenka
  • 26 – Líza
  • 27 – Flek
  • 28 – Bobina

Měsíc Březen

Den a jméno/a

  • 01 – Perry
  • 02 – Missi
  • 03 – Puňťa
  • 04 – Akim
  • 05 – Sally
  • 06 – Lady
  • 07 – Teddy
  • 08 – Sára
  • 09 – Aida
  • 10 – Alík
  • 11 – Sisi
  • 12 – Babeta
  • 13 – Roxy
  • 14 – Gina
  • 15 – Rol
  • 16 – Besi
  • 17 – Raf
  • 18 – Dixi
  • 19 – Ben
  • 20 – Oskar
  • 21 – Nelly
  • 22 – Abík
  • 23 – Filip
  • 24 – Falco
  • 25 – Baryk
  • 26 – Cid
  • 27 – Dino
  • 28 – Asman
  • 29 – Angie
  • 30 – Bob
  • 31 – Kvido

Měsíc Duben

Den a jméno/a

  • 01 – Brut
  • 02 – Máša
  • 03 – Harry
  • 04 - Baron
  • 05 – Ellis
  • 06 – Agila
  • 07 – Denny
  • 08 – Ron
  • 09 – Jonatán
  • 10 – Asta
  • 11 – Luisa
  • 12 – Debbie
  • 13 – Astor
  • 14 – Deril
  • 15 – Fík
  • 16 - Betina
  • 17 – Amos
  • 18 – Alma
  • 19 – Daisy
  • 20 - Berta
  • 21 – Gary
  • 22 – Tereza
  • 23 – Arsa
  • 24 – Mates
  • 25 – Borina
  • 26 – Hasan
  • 27 – Amigo
  • 28 - Sandy
  • 29 – Jim
  • 30 – Briana

Měsíc Květen

Den a jméno/a

  • 01 – Jonáš
  • 02 – Scotty
  • 03 – Šarik
  • 04 – Penny
  • 05 – Cindy
  • 06 – Agilla
  • 07 – Benži
  • 08 – Fatima
  • 09 – Jasper
  • 10 – Zak
  • 11 – Arthur
  • 12 – Bady
  • 13 - Atos
  • 14 – Atyr
  • 15 – Ebony
  • 16 – Riky
  • 17 – Karina
  • 18 – Tara
  • 19 – Meggie
  • 20 – Cite
  • 21 – Bára
  • 22 – Arina
  • 23 – Benita
  • 24 – Bonny
  • 25 – Arif
  • 26 – Bastien
  • 27 – Alf
  • 28 – Daxi
  • 29 – Rasty
  • 30 – Pongo
  • 31 - Denis

Měsíc Červen

Den a jméno/a

  • 01 - Deli
  • 02 - Tesák
  • 03 - Ar
  • 04 - Tin
  • 05 - Billy
  • 06 - Anita
  • 07 - Albi
  • 08 - Lex
  • 09 - Cigy
  • 10 - Dyk
  • 11 - Sad
  • 12 - Gero
  • 13 - Rintintin
  • 14 - Buš
  • 15 - Huč
  • 16 - Iris
  • 17 – Perdita
  • 18 - Ara
  • 19 - Míša
  • 20 - Lyr
  • 21 - Aton
  • 22 – Bron
  • 23 - Laura
  • 24 - Lassie
  • 25 - Ferda
  • 26 - Felix
  • 27 - Akita
  • 28 - Arny
  • 29 - Lima
  • 30 – Apollo

Měsíc Červenec

Den a jméno/a

  • 01 – Beli
  • 02 – Sany
  • 03 – Sultán
  • 04 – Rommy
  • 05 – Art
  • 06 – Alan
  • 07 – Fogy
  • 08 – Barbie
  • 09 – Sax
  • 10 - Aranka
  • 11 – Rek
  • 12 – Boy
  • 13 – Paddy
  • 14 – Bon
  • 15 – Philippo
  • 16 – Zora
  • 17 – Ťulda
  • 18 - Johny
  • 19 – Jessie
  • 20 – Carmen
  • 21 – Lajka
  • 22 – Adar
  • 23 – Pad
  • 24 – Britt
  • 25 – Bad
  • 26 – Čiko
  • 27 – Dora
  • 28 – Dina
  • 29 – Elza
  • 30 – Bodie
  • 31 – Miky

Měsíc Srpen

Den a jméno/a

  • 01 – Endy
  • 02 – Tony
  • 03 – Lesan
  • 04 - Sir
  • 05 - Alex
  • 06 – Čikina
  • 07 - King
  • 08 - Vanesa
  • 09 – Akar
  • 10 – Damián
  • 11 – Angela
  • 12 - Shelia
  • 13 - Bena
  • 14 – Enny
  • 15 – Gerry
  • 16 – Faraon
  • 17 – Aron
  • 18 – Lucky
  • 19 - Lisy
  • 20 – Aran
  • 21 – Mik
  • 22 - Azar
  • 23 – Bruno
  • 24 – Eila
  • 25 – Fifi
  • 26 – Dafné
  • 27 – Egar
  • 28 – Mona
  • 29 – Betty
  • 30 – Bary
  • 31 – Bax

Měsíc Září

Den a jméno/a

  • 01 – Blesk
  • 02 – Pluto
  • 03 – Bandy
  • 04 – Ruby
  • 05 – Ted
  • 06 - Brek
  • 07 – Aston
  • 08 – Loran
  • 09 – Diky
  • 10 – Rolf
  • 11 – Wendy
  • 12 – Bella
  • 13 - Alisa
  • 14 – Lasky
  • 15 – Ella
  • 16 - Brixa
  • 17 – Štaflík
  • 18 – Špagetka
  • 19 - Aura
  • 20 – Thami
  • 21 - Leo
  • 22 – Filla
  • 23 – Elka
  • 24 – Arči
  • 25 – Daryk
  • 26 – Bazir
  • 27 - Dar
  • 28 – Dafy
  • 29 – Dena
  • 30 – Doris

Měsíc Říjen

Den a jméno/a

  • 01 – Ali
  • 02 – Kiki
  • 03 – Morgan
  • 04 – Rina
  • 05 – Kojak
  • 06 – Tina
  • 07 - Hero
  • 08 – Sabar
  • 09 - Adam
  • 10 - Luna
  • 11 – Viki
  • 12 - Fox
  • 13 – Vigo
  • 14 – Axa
  • 15 - Esar
  • 16 - Lojza
  • 17 - Monty
  • 18 – Dingo
  • 19 – Eros
  • 20 – Čibi
  • 21 - Džina
  • 22 – Badys
  • 23 - Bina
  • 24 – Pussy
  • 25 - Hex
  • 26 - Čiči
  • 27 – Korzár
  • 28 – Falco
  • 29 – Askot
  • 30 - Hrom
  • 31 – Amanda

Měsíc Listopad

Den a jméno/a

  • 01 – Dolly
  • 02 – Niki
  • 03 – Bern
  • 04 – Chasan
  • 05 – Sigi
  • 06 - Brest
  • 07 – Fido
  • 08 – Omar
  • 09 – Dant
  • 10 – Fix
  • 11 – York
  • 12 – Clea
  • 13 – Hera
  • 14 – Muf
  • 15 – Armína
  • 16 – Brixie
  • 17 – Tobi
  • 18 – Asan
  • 19 – Goro
  • 20 – Tim
  • 21 – Cherry
  • 22 – Nessie
  • 23 – Bugsy
  • 24 – Jimmy
  • 25 – Keks
  • 26 – Sorbone
  • 27 – Jolla
  • 28 – Tracy
  • 29 – Mína
  • 30 - Ray

Měsíc Prosinec

Den a jméno/a

  • 01 – Žaky
  • 02 – Norik
  • 03 – Corado
  • 04 - Lola
  • 05 - Elba
  • 06 – Charley
  • 07 - Greg
  • 08 - Olsan
  • 09 - Clif
  • 10 - Civil
  • 11 – Aret
  • 12 - Grand
  • 13 - Kelly
  • 14 - Molly
  • 15 - Enzo
  • 16 - Jerry
  • 17 - Kenny
  • 18 - Arna
  • 19 – Orfeus
  • 20 - Blank
  • 21 - Hardy
  • 22 – Goffy
  • 23 – Moris
  • 24 - Sonny
  • 25 - Fera
  • 26 – Connie
  • 27 - Karo
  • 28 - Sian
  • 29 - Ašar
  • 30 – Čaky
  • 31 - Briny

Zdroj: Kalendář pro zvířecí jména

Poradna

V naší poradně s názvem RYBA BETA BOJOVNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Žádný. Beta všechny sežere.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Blbost... Lidi píšou blbosti, které ani nevyzkoušeli.. mám u Bettáka hejno Razborek Hengelových, nějaký šneky, hodně rostlin a zarostlé akvo a naprosto v pohodě . Nemůžete věřit všemu co někde čtete. U Betty normálně ryby být můžou ale jen určité druhy malých ryb, jak bylo psáno

Zdroj: diskuze Ryba beta bojovnice

Jména psů podle abecedy

  • Jména psů na A – Aaron, Abby, Abigail, Ada, Adélka, Afrodita, Agáta, Agga, Aida, Aisha, Ajax, Ajša, Akim, Alex, Ami, Amy, Andy, Angie, Annie, Arina, Arny, Aron, Asta, Aura.
  • Jména psů na B – Bad, Baddy, Bady, Bára, Barča, Bart, Barunka, Bea, Bela, Belli, Ben, Beník, Beníček, Benji, Berta, Besina, Bessi, Bessy, Betinka, Betoven, Bethoven, Betty, Black, Bobík, Bonnie, Brigita, Brita, Brok, Bruno, Bublina, Bud, Buddy, Buffy.
  • Jména psů na C – Cassidy, Cézar, Cindy, Clea, Connie, Cookie, Cora.
  • Jména psů na D – Dafné, Daisy, Danny, Dasty, Dášenka, Debbie, Denny, Dina, Dino, Dixi, Don, Dorina, Dyk.
  • Jména psů na E – Eliot, Eliška, Ellis, Elsa, Endy, Ennie, Eny.
  • Jména psů na F – Fanny, Ferda, Filip, Flek, Fifinka, Fifi, Fík.
  • Jména psů na G – Gina, Goldie, Goofy, Gabi, Gabrielle, Gaston, Gerry, Ginger, Grace.
  • Jména psů na H – Happy, Hasan, Hachiko, Harry, Hektor, Holly, Honey, Hugo, Hvězda, Hádes.
  • Jména psů na CH – Charlie, Chico, Chloe, Cherry.
  • Jména psů na I – Indigo, Inka, Inna, Iris, Isabell, Ivy.
  • Jména psů na J – Jack, Jackie, Jenny, Jerry, Jessi, Jessica, Jessie, Jimmy, Jiskra, Joe, Jonáš, Judy, Jully.
  • Jména psů na K – Kai, Kaila, Karel, Kari, Karolína, Kate, Katy, Kayla, Keisy, Kelly, Kessi, Kessie, Kessy, Ketty, Ketynka, Kevin, Kiara, Kiki, Kikina, Kim, Kira, Konnie.
  • Jména psů na L – Lady, Laila, Lajka, Laky, Lara, Larry, Lassie, Laura, Lea, Lenny, Leo, Leon, Lilli, Lilly, Lily, Linda, Lola, Lord, Lou, Lucky, Lucy, Luisa, Lukas, Lump, Líza.
  • Jména psů na M – Maggie, Maiki, Mandy, Marika, Marley, Mary, Mates, Matýsek, Max, Maxík, Maxíček, Maya, Meggie, Melissa, Mendy, Mia, Miky, Missi, Molly, Mona, Monty, Morgan, Máša, Mína, Míša.
  • Jména psů na N – Nancy, Nela, Nelinka, Nella, Nelly, Nendy, Neposeda, Nero, Nessie, Nik, Nikita, Niko, Nikol, Niky, Nina, Nora, Nova, Nya.
  • Jména psů na O – Ocásek, Olsan, Orka, Ouško, Ozzy.
  • Jména psů na P – Pacaka, Paco, Paddy, Pajda, Papi, Patti, Pedro, Peek, Peggy, Pepina, Perla, Perry, Piškot, Pišta, Pongo, Princ, Punťa, Pussy.
  • Jména psů na Q – Quanta, Queen, Queena, Quenty, Quick, Quodo, Quint, Quirin.
  • Jména psů na R – Rambo, Rek, Rendy, Rex, Ria, Riki, Rita, Rocky, Romy, Ron, Roni, Ronnie, Rony, Roxana, Roxy, Rozárka, Ruby, Ryn, Růženka.
  • Jména psů na S – Sally, Sam, Sandra, Sandy, Sanny, Sany, Satan, Saša, Scarlet, Scooby, Scooty, Sendy, Sheila, Shelia, Sia, Simba, Sindy, Sir, Sisi, Sisinka, Snoopy, Sofie, Sophia, Spasitel, Stella, Sultán, Sunny, Sága, Sára, Sárinka.
  • Jména psů na T – Tar, Tara, Ted, Teddy, Tequila, Tequilla, Terezka, Terina, Tessie, Tessy, Tesák, Thara, Thor, Thimmy, Tina, Toby, Tony, Tramp, Trixie, Trixy, Týna.
  • Jména psů na U – Ucho, Uhlík, Ulrika, Unka.
  • Jména psů na V – Vanessa, Vendulka, Vendy, Veronica, Vicki, Viki, Viky.
  • Jména psů na W – Wali, Wax, Welli, Wandy, White, William, Wolf, Woody, Woofy.
  • Jména psů na X – Xara, Xaver, Xavier, Xena.
  • Jména psů na Y – Yasmin, Yessi, Yessy, York, Yuki.
  • Jména psů na Z – Zack, Zada, Zag, Zak, Zanny, Zara, Zeky, Zeus, Ziggy, Ziki, Zima, Zira, Zizi, Zlato, Zlatuška, Zoe, Zoey, Zora, Zorra, Zowie, Zrzek, Zrzka, Zula, Zuzana, Zuzi.

Věřím, že už máte ve jméně pro svého pejska jasno a že se jemu i vám bude líbit.

Zdroj: Psí jména

Poradna

V naší poradně s názvem RYBA BETA BOJOVNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Žádný. Beta všechny sežere.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Blbost... Lidi píšou blbosti, které ani nevyzkoušeli.. mám u Bettáka hejno Razborek Hengelových, nějaký šneky, hodně rostlin a zarostlé akvo a naprosto v pohodě . Nemůžete věřit všemu co někde čtete. U Betty normálně ryby být můžou ale jen určité druhy malých ryb, jak bylo psáno

Zdroj: diskuze Ryba beta bojovnice

Dieta na játra

Pokud váš pes trpí onemocněním jater, poohlédněte se po vhodných doplňcích stravy a zároveň mu upravte jídelníček. Jestliže krmíte granulemi, sáhněte po osvědčených jaterních dietách. V případě, že krmíte klasicky, upravte složení krmné dávky.

Játra jsou pro fungování organismu nesmírně důležitá, jejich hlavní úlohou je odstraňování jedovatých a škodlivých látek z těla. Podílejí se na metabolismu sacharidů, látkové přeměně tuků a syntetizují látky důležité pro srážení krve. Navíc se také podílejí na trávení potravy v tenkém střevě, tvoří hormony, které zajišťují hospodaření s vodou a také solemi, rovněž uchovávají vitamíny a minerály. Pokud selhávají, pak se objevují hormonální poruchy metabolismu, poruchy srážení krve, vodnatelnost břicha a v důsledku hromadění toxinů v těle selhávají ledvin a objevují se poruchy funkce mozku, jež vedou k jaternímu kómatu a smrti. Ovšem stejně jako ledviny mají i játra velkou schopnost kompenzace – pro plnění základních funkcí stačí i pouhá pětina funkční tkáně. Mají také velkou schopnost regenerace, takže i když jsou rozsáhle poškozena, mohou se po správné léčbě bez následků obnovit. Pokud váš pes trpí nějakým onemocněním jater, je velmi důležité dodržovat speciální dietu, aby se játra mohla zregenerovat a obnovit svou funkci. Jestliže nejsou poškozena trvale, po upravení jejich funkce můžete dietu vysadit, v opačném případě je nutné dodržovat šetřící dietu do konce psího života.

Mezi příznaky poškození jater patří únava, nechutenství, průjem, zvracení, svalové křeče, kožní potíže, skvrny na kůži, vypadávání srsti, nafouklé břicho, nažloutlé sliznice.

Příčinami poškození jater jsou obezita, nedostatek pohybu, otrava léky, případně pesticidy či herbicidy, infekční onemocnění, vrozené vady.

Některá plemena jsou k poškození jater náchylnější, například bedlingtonský teriér, jorkšírský teriér a kokršpaněl.

Vzhledem k tomu, že játra mají při nemoci sníženou schopnost odbourávat z těla toxické látky, které vznikají při trávení tuků a bílkovin, je potřeba v dietě omezit hlavně příjem těchto dvou látek. Tuky můžeme omezit opravdu výrazně, příjem bílkovin snižte jen částečně a zaměřte se především na kvalitní a dobře stravitelné bílkoviny, které tolik nezatěžují trávení. Z jídelníčku vyřaďte zejména tučná masa – kachní, zvěřinu, tučné vepřové, některé vnitřnosti (slezina, játra, srdce) a živočišné oleje. Psovi také nedávejte tučné mléčné výrobky a sýry, ze zeleniny květák, zelí, kapustu, papriku, ředkvičky a okurku. Rovněž mu nepředkládejte tučná semena a ořechy, jako jsou mandle, slunečnicová semínka nebo mák.

Mezi vhodné potraviny, které lze podávat při onemocnění jater, patří maso kuřecí, krůtí, jehněčí, telecí, netučné ryby, králík; rýže, brambory, ovesné vločky, kroupy, pohanka, kvalitní rostlinné oleje (například panenský olivový), mléčné výrobky (jakékoli netučné, vyhýbejte se však úplně odtučněným), mrkev, celer, brokolice, chřest, rajčata, čínské zelí, jakékoli zralé ovoce, ostropestřec mariánský, pangamin, chlorella.

Pokud krmíte průmyslově vyráběným krmivem, řiďte se pokyny o krmné dávce, které naleznete na etiketě obalu od granulí. Jestliže krmíte syrovou stravou, krmnou dávku stanovíte běžným způsobem, tedy 2–3 % ideální hmotnosti v poměru 70–80 % maso + 20–30  přílohy a 30 % kostí z masové složky. Játrům ulehčíte, pokud krmnou dávku rozdělíte na menší porce a budete je psovi podávat 5–6krát denně. S menším množstvím potravy si poradí mnohem lépe.

Nezapomínejte ani na detoxikaci, používejte bylinné směsi určené na revitalizaci jater. Vzhledem k tomu, že při poškození jater dochází k horšímu využívání a uchovávání vitamínů, doplňte je vhodným multivitaminovým prostředkem. Velmi důležité jsou hlavně vitamíny B, C a E a dále esenciální mastné kyseliny (omega 3 a 6). Ty se doplňují nejlépe pomocí brutnákového nebo pupalkového oleje. Můžete využít také příznivých účinků ovocných a zeleninových šťáv (například z červené řepy, celeru, černého rybízu, ananasu a podobně).

Pro podporu funkce jater existuje mnoho bylinných prostředků, ale nejznámější je ostropestřec mariánský (bodlák). Jeho výtažky jsou k dostání v podobě čajů, olejů, tinktur a kapslí. Vyšší účinnost (vyšší obsah silymarinu) mají především tablety a kapsle. Silymarin je vysoce účinný i při regeneraci velmi poškozených jater po otravách toxiny a podobně. Pravidelné užívání ostropestřce odbourává z jater usazené jedy a toxické látky, a tak játra čistí a zároveň regeneruje. Výhodou je i to, že ostropestřec nemá v podstatě žádné vedlejší účinky.

Zdroj: Dietní jídlo pro psa

Kalendář jmen pro kočky

Tak jak existuje kalendář pro psí mazlíčky, tak je k dispozici i zvířecí kalendář jmen pro kočky:

Měsíc Leden

Den a jméno/a

  • 01 – Archibald
  • 02 - Carola, Mesalina
  • 03 – Grácie
  • 04 - Francis, Tlapka
  • 05 - Morris, Tlapka
  • 06 – Gréta
  • 07 - Harry
  • 08 – Johny
  • 09 - Aneta
  • 10 – Dorotka
  • 11 - Alanis, Sulio
  • 12 - Maria, Bario
  • 13 – Micka
  • 14 - Cheryl, Querona
  • 15 - Viky, Ivánek
  • 16 - Leontýna
  • 17 - Connie, Conny
  • 18 – Abel
  • 19 – Terezka
  • 20 – Eddie
  • 21 - Barbie, Beautiful
  • 22 - Diana
  • 23 – Nick
  • 24 - Jonatán, Jozífek
  • 25 - Clarence, Xerry
  • 26 – Yorika
  • 27 - Halina, Alina
  • 28 – Charlie
  • 29 - Šklíba, Žežulka
  • 30 – Bonnie
  • 31 - Agáta, Sue Elen

Měsíc Únor

Den a jméno/a

  • 01 – Sněhulka
  • 02 - Frankie, Frank
  • 03 - Kubík, Fous
  • 04 - George, Žerák
  • 05 - Stella, Amaya
  • 06 - Merlin, Honzík
  • 07 - Mourek, Mouri
  • 08 – Bessie
  • 09 - Jimmy, Jim
  • 10 – Calamity
  • 11 - Vigo, Vico
  • 12 – Elvis
  • 13 - Bobina, Šimon
  • 14 - Clea, Adam
  • 15 - Tracy, Ulrich
  • 16 - Ringo, Pepa
  • 17 - Bella, Belinka
  • 18 - Sisi, Stázička
  • 19 - Mates, Matýsek
  • 20 – Denny
  • 21 – Lord
  • 22 - Vanessa, Freny
  • 23 – Amor
  • 24 - Cassida, Kesina
  • 25 - Chuckie, Zilvar
  • 26 – Barnabáš
  • 27 – Norbert
  • 28 - Gordon, Goodwin
  • 29 - Sněženka, Sněhurka

Měsíc Březen

Den a jméno/a

  • 01 – Whiskey
  • 02 – Eliáš
  • 03 - Mikeš
  • 04 – Tom
  • 05 – Alice
  • 06 - Samson, Hans
  • 07 – Inka
  • 08 - Bert, Bertík
  • 09 – Lotynka
  • 10 - Carmen, Vendulka
  • 11 – Edmont
  • 12 – Zita
  • 13 – Snoopy
  • 14 - Angela, Angelo
  • 15 - Felix, Dařbuján
  • 16 – Charlota
  • 17 – Bublina
  • 18 - Tina, Xander
  • 19 – Caruso
  • 20 – Jerry
  • 21 - Madonna, Majka
  • 22 – Carika
  • 23 – Amálka
  • 24 – Elis
  • 25 - Yoko, Orinka
  • 26 - Bára, Barča
  • 27 – Minda
  • 28 - Miriam, Křemílek
  • 29 - Romeo, Žížalka
  • 30 - Sigi, Union
  • 31 – Sandy

Měsíc Duben

Den a jméno/a

  • 01 - Nelly
  • 02 - Nikola, Eliška
  • 03 – Carlos
  • 04 - Brian
  • 05 - Hanibal
  • 06 - Fredie, Fred
  • 07 - Gaston, Gambík
  • 08 - Briketa, Pinďa
  • 09 - Tony
  • 10 - Apolonia
  • 11 - Noel
  • 12 – Kačenka
  • 13 - Betty
  • 14 - Marsyas, Lotynka
  • 15 - Sam, Elvíra
  • 16 - Modroočko, Moudíšek
  • 17 - Empire
  • 18 - Jeremiáš
  • 19 - Alex
  • 20 - Lion
  • 21 - Zrzek, Zrzoun
  • 22 - Dolly, Brecht
  • 23 - Žaneta
  • 24 - Eman, Erin
  • 25 - Denisa
  • 26 - Cherry
  • 27 - Máša, Mušu
  • 28 - Andy, Andík
  • 29 - Nancy, Quincy
  • 30 - Adélka, Bria

Měsíc Květen

Den a jméno/a

  • 01 - Bibi, Mimi
  • 02 – Guru
  • 03 - Matyáš, Evžen
  • 04 - Dominik, Kašpar
  • 05 - Jasper, Sheila
  • 06 – Arnold
  • 07 – Edison
  • 08 – Zuzana
  • 09 – Colette
  • 10 - Beckie, Beky
  • 11 - Šmudlík, Filip
  • 12 - Anděla, Heidi
  • 13 – Guliver
  • 14 - Princ, Čita
  • 15 - Líza, Aňa
  • 16 – Elsa
  • 17 - Patti, Jety
  • 18 - Zeus
  • 19 - Kikina, Barbucha
  • 20 - Oliver, Esta
  • 21 - Jennifer, Ivoš
  • 22 - Max, Mahulena
  • 23 - Rozárka
  • 24 - Gina, Giny
  • 25 – Annie
  • 26 - Nikos, Nácíčka
  • 27 - Kiara, Tonča
  • 28 - Romico, Šáša
  • 29 - Morgan, Eva
  • 30 - Robin, Putzo
  • 31 - Macík

Měsíc Červen

Den a jméno/a

  • 01 - Rick, Yankee
  • 02 - Aranka, Artuš
  • 03 – Aster
  • 04 - Kris, Kryšpín
  • 05 - Hamlet, Urika
  • 06 - Baltazar
  • 07 - Linda
  • 08 - Dino
  • 09 – Elen
  • 10 - Hugo
  • 11 - Merry
  • 12 - Akim
  • 13 - Just, Jamina
  • 14 - Sylva, Gólia
  • 15 - Butterly
  • 16 - Theodor, Theodora
  • 17 - Číča, Čenda
  • 18 - Dolores
  • 19 – Enya
  • 20 – Princezna
  • 21 - Lucka, Ali Baba
  • 22 - Florián, Noya
  • 23 - Darina
  • 24 - Bingo
  • 25 - Márinka
  • 26 - Dorothea, Erakis
  • 27 - Pusy, Sultán
  • 28 - Sindibád, Valie
  • 29 - Claudie
  • 30 - Angie

Měsíc Červenec

Den a jméno/a

  • 01 – Justýna
  • 02 - Zani, Zinia
  • 03 - Columbo, Bonus
  • 04 – Dita
  • 05 - Katanga, Gion
  • 06 - Sally, Churio
  • 07 – Melichar
  • 08 - Jessie, Avalon
  • 09 – Homer
  • 10 – Hubert
  • 11 – Elektra
  • 12 - Brigita, Brixi
  • 13 – Doris
  • 14 – Ester
  • 15 - Kasandra, Svit
  • 16 – Ferda
  • 17 - Rudy, Tify
  • 18 – Anabela
  • 19 - Michelangelo, Misha
  • 20 - Kelly, Breda
  • 21 - Dumka, Dulcinea
  • 22 – Leona
  • 23 – Peggy
  • 24 - Gustav, Dan
  • 25 - Hillary, Míša
  • 26 - Amélie, Camélie
  • 27 - Diadém, Laura
  • 28 - Krios, Herold
  • 29 - Body, Bodie
  • 30 – Quenda
  • 31 - Gwenda, Nini

Měsíc Srpen

Den a jméno/a

  • 01 – Niky
  • 02 - Jack, Jackie
  • 03 - Manda, Mandy
  • 04 - Simba, Áron
  • 05 - Žofinka
  • 06 - King
  • 07 - Bondival
  • 08 – Howard
  • 09 – Frigo
  • 10 - Chicco
  • 11 - Lucifer, Bubák
  • 12 - Ťapka, Ťapička
  • 13 - Amanda, Alžběta
  • 14 - Oxana
  • 15 - Čerťula, Čikinka
  • 16 - Belinda, Joy
  • 17 - Mario
  • 18 - Silver, Miranda
  • 19 - Didy
  • 20 - Chip
  • 21 - Miluška
  • 22 - Gábina, Gabriela
  • 23 - Ája, Šašlik
  • 24 - Marx
  • 25 - York
  • 26 - Béďa, Uriáš
  • 27 – Bouba
  • 28 - Mirabel
  • 29 - Dášenka
  • 30 - Norika, Noodlith
  • 31 - Alexander, Irwing

Měsíc Září

Den a jméno/a

  • 01 - Kryštof, Valerína
  • 02 - Morgian
  • 03 - Penelopa, Peneloppe
  • 04 - Buddy, Kazimír
  • 05 - Judy, Hanuš
  • 06 - Ronaldo, Lukáš
  • 07 - Maggie, Růžena
  • 08 - Frances, Frantík
  • 09 - Pandora
  • 10 - Atila
  • 11 - Debbie
  • 12 - Osvald, Ordaf
  • 13 - Benny
  • 14 - Jef, Gift
  • 15 - Leon
  • 16 - Zachariáš, Tummy
  • 17 - Othello, Elize
  • 18 - Smokie, Arvín
  • 19 - Corina, Čicmund
  • 20 - Mona, Mína
  • 21 - Zefír, Zorro
  • 22 – Brenda
  • 23 - Xenie
  • 24 – Chillia
  • 25 - Tiffany, Timofěj
  • 26 - Geoffrey, Žofre
  • 27 - Gibson, Mell
  • 28 - Abigail, Lumpík
  • 29 - Ulrika, Uxi
  • 30 - Willy, Buxom

Měsíc Říjen

Den a jméno/a

  • 01 – Floyd
  • 02 - Kulíšek, Kimy
  • 03 - Iros
  • 04 - Harley
  • 05 - Orion, Žako
  • 06 - Ronaldo, Lukáš
  • 07 - Ajax
  • 08 - Sue, Saip
  • 09 - Luther, Orchid
  • 10 - Baloo, Babalu
  • 11 - Mona Lisa, Puk
  • 12 - Felína, Zosya
  • 13 - Aram, Gloriosa
  • 14 - Chňapka, Žiži
  • 15 - Grand, Agraféna
  • 16 - Ráchel, Dagomíra
  • 17 - Mirákl, Pario
  • 18 - Ruby, Ramon
  • 19 - Cecilka
  • 20 - Gita, Mafie
  • 21 - Ozzy, Frantina
  • 22 - Lily, Androméda
  • 23 – Jacqueline
  • 24 - Paris
  • 25 – Messier
  • 26 – Zuleika
  • 27 - Claudius, Valerius
  • 28 - Christian, Žak
  • 29 - Pretty
  • 30 - Miky
  • 31 - Cindy

Měsíc Listopad

Den a jméno/a

  • 01 - Rita, Lady
  • 02 – Kuba
  • 03 - Aragon, Argon
  • 04 - Madeleine, Metoděj
  • 05 - Suzi, Zuzanka
  • 06 - Scarlet, Debonar
  • 07 - Orfeus, Otylka
  • 08 – Isabella
  • 09 - Pipi, Pepina
  • 10 – Luisa
  • 11 – Samuel
  • 12 – Abbé
  • 13 – Cipísek
  • 14 - Vesna, Habakuk
  • 15 - Kity, Ketty
  • 16 - Čert, Čeginka
  • 17 – Chiquita
  • 18 – Kristián
  • 19 – Sára
  • 20 - Lady, Orin
  • 21 - Fugas, Alessandro
  • 22 - Harvey, Lewis
  • 23 – Genevieve
  • 24 - Indí, Josephine
  • 25 – Pegas
  • 26 - Zapa, Wapiti
  • 27 - Romy, Harlekýn
  • 28 – Fanny
  • 29 - Messie, Nessie
  • 30 - Amadeus, Amadeo

Měsíc Prosinec

Den a jméno/a

  • 01 – Gladys
  • 02 - Maxim
  • 03 - Clark, Leandra
  • 04 - Babeta
  • 05 - Piccolo, Pikolína
  • 06 - Karina, Keira
  • 07 - Rajka, Elza
  • 08 - Santana, Šotek
  • 09 - Adonis
  • 10 – Nikita
  • 11 - Elvíra
  • 12 - Lilith, Foust
  • 13 - Diamond
  • 14 - Damián
  • 15 - Daisy
  • 16 – Olivia
  • 17 - Pamela
  • 18 – Terrence
  • 19 - Aida
  • 20 - Marty
  • 21 - Fleur
  • 22 - Milky
  • 23 - Shirley
  • 24 - Fiona
  • 25 - Nero
  • 26 – Wendy
  • 27 - Leo
  • 28 - Forest, Feliša
  • 29 - Tramp
  • 30 – Tornádo
  • 31 – Cassi

Zdroj: Kalendář pro zvířecí jména

Pejsek zvrací a má průjem

Vzhledem k tomu, že průjem a zvracení mají celou řadu příčin, od těch méně závažných až po život ohrožující, tak pokud si nebudete jakkoliv jisti, volejte vždy veterináři a konzultujte stav svého psa s ním.

Průjem

Průjem u psa charakterizovaný beztvarou měkkou stolicí může být způsoben lehkým gastrointestinálním diskomfortem, změnou značky krmiva nebo třeba stresem. Trvá 1–3 dny, než se zažívací trakt zklidní. Pokud trvá průjem déle než 3 dny, může se jednat o alergii na krmivo nebo o jiný závažnější problém.

Domácí léčba průjmu sestává z hladovky, trvající 12 až 48 hodin, s dostatečným přísunem čerstvé vody, kterou můžete obohatit některým z probiotik v prášku, jež jsou dostupné na našem trhu. Také na začátku podávání pevné stravy se doporučuje podat probiotikum v ochucené pastě přímo do tlamy.

Dalším velice účinným produktem je Humican. Humican 1000 mg je čistě přírodní, vysoce účinný veterinární přípravek pro psy a kočky. Pomáhá při poruchách trávicího traktu, při rekonvalescenci zvířat po nemocech a po operacích. Podporuje imunitní systém a napomáhá detoxikaci organismu při otravách. Hodí se do každé psí domácí lékárničky a díky svým protizánětlivým, antivirovým, antibakteriálním a antikancerogenním vlastnostem může sloužit i jako prevence. Huminové kyseliny, které jsou hlavní účinnou látkou, na sebe vážou mikrobiální a plísňové toxiny, virové částice, volné radikály a jiné pro organismus jedovaté sloučeniny (těžké kovy, amoniak, PCB, dioxiny), které psi následně vyloučí trusem. Vykazují dobrou pufrační kapacitu, čímž stabilizují pH v trávicím traktu, mají pozitivní vliv na rozvoj žádoucí střevní mikroflóry a na tvorbu zdravého střevního epitelu. Na povrchu sliznice vytváří ochranný film a brání průniku infekce a toxinů do těla. Do organismu s sebou přináší celou řadu minerálních látek (Ca, Zn, Mg, Cu, Se, Fe a ostatní v přírodě se vyskytující stopové prvky). Huminové kyseliny účinně napomáhají v profylaxi a terapii řady onemocnění, jako jsou gastroenteritidy, průjmy či metabolické poruchy.

Pitný režim je pro vašeho psa velice důležitý, neboť dehydratace je jednou z nejvážnějších hrozeb provázející průjmové stavy.

Po 12–24 hodinách dejte svému psovi vařenou rýži v poměru 3 : 1 s vařeným bílým masem, jako jsou kuřecí prsa, nebo jen s kuřecím vývarem. Zpočátku dávejte spíše menší porce vícekrát denně. Po 48 hodinách můžete přejít na běžnou stravu. Stále však sledujte zdravotní stav psa. Pokud má pes průjem déle než 3 dny, poraďte se s veterinářem.

Může se jednat o mnohem vážnější problém vyžadující rychlý zákrok veterináře. Sem patří například parvoviróza. Chronický průjem často znamená vážné onemocnění, jako je zánět slinivky břišní, nebo některé nádory, včetně lymfomu a adenokarcinomu.

Průjmy mohou vzniknout v různých částech trávicího ústrojí. Průjem u psa vznikající v tlustém střevě je charakterizován stolicí s velkou příměsí hlenu, téměř připomínající želé. Pokud je přítomna krev, tak je jasně červeného zbarvení. Příčinou těchto zánětů bývají parazité, zánětlivá onemocnění střev, nádory, dietní změny a chyby, léky a stres. Průjmy primárně vycházející z tenkého střeva provází větší objem stolice bez hlenu. Příčinou mohou být opět parazité, bakteriální dysbalance ve střevě, exokrinní pankreatická insuficience a různé nádory. Stále častěji se však jedná o potravinovou alergii.

Pozor na torzi žaludku! V tomto případě je potřeba ihned vyhledat veterináře, protože váš pes je v akutním ohrožení života. Pokud má pes průjem s obsahem krve, většího množství hlenu, má nafouklé břicho, bledé dásně a ostatní sliznice, ihned kontaktujte svého veterináře.

Jestliže pes trpí na průjmy opakovaně i přes odčervení a při správném krmení, je dobré jej objednat na podrobnější vyšetření k veterináři. Chronické průjmy mohou být známkou nemoci slinivky, může se jednat o nádorové onemocnění některé části trávicího traktu. Velmi často se průjem u psů objevuje při alergii na některou ze složek potravy (obiloviny, kuřecí moučka). Mezi další příčiny způsobující u psa průjem patří: léčba antibiotiky, cestování a stres. Obecně u nemocí trávicího traktu platí, že je lepší konzultovat stav vašeho psa při problémech trvajících déle než 24 hodin aspoň telefonicky; u štěňat, nemocných a starých psů neváhejte zavolat veterináři dříve.

Zvracení

Příčin zvracení je mnoho, nejčastěji se jedná o dietní chybu, kdy zvíře pozře zkaženou nebo nevhodnou potravu. Zvracení však může být také jedním z projevů infekčního onemocnění, vážného onemocnění slinivky, jater, ledvin, nebo dokonce neprůchodnosti střev.

Jestliže ve zvratcích zpozorujete krev, zvíře naříká, snaží se zvracet, ale nejde to, nebo se mu nafukuje břicho, vyhledejte okamžitě veterinárního lékaře. Tak se totiž projevuje torze žaludku (přetočení žaludku) či neprůchodnost střev. Oba tyto stavy jsou velmi nebezpečné a bez pomoci končí smrtí zvířete. K veterináři zajděte rovněž v případě, je-li zvíře výrazně apatické nebo má teplotu nad 40 stupňů Celsia.

Jestliže se žádný z výše uvedených příznaků neobjevil, zvířeti odeberte krmivo a nechte ho v klidu. Pokud zvrací i potom, co se napilo, vezměte mu dočasně i vodu. Když zvrací i bez potravy a vody, neodkladně navštivte veterináře, protože se bude s velkou pravděpodobností jednat o infekční onemocnění či postižní jater, ledvin nebo slinivky. A v takovém případě hrozí dehydratace!

Pokud zvíře po odebrání potravy nebo vody zvracet přestalo, nechte jeho žaludek odpočívat. Po třech hodinách mu dejte několik lžic slabého černého čaje (může být trošku oslazený medem). Jestliže se zvracení obnoví, vydejte se na veterinu. Když zvíře tekutinu nevyzvrátí, přidejte po chvíli další lžíce. Během hodiny by mělo dostat cca tolik lžic tekutiny, kolik váží kilogramů. Můžete použít i speciální roztoky, která byly vyvinuty ke kompenzaci ztráty tekutin a elektrolytů u dehydrovaných psů a koček (Rehyvet, RC rehydration support), případně minerální vodu nebo alespoň obyčejnou vlažnou vodu s hroznovým cukrem (Glukopurem), špetkou kuchyňské soli a zažívací sody.

Po 12 hodinách bez zvracení již můžete ponechat vodu bez omezení. Krmivo nepodávejte 12–24 hodin, záleží na intenzitě zvracení a celkovém stavu zvířete.

Jako první potravu předložte zvířeti rýži rozvařenou do kašovité konzistence (dávka přibližně jedné polévkové lžíce na 2 kilogramy hmotnosti). Aby bylo jídlo pro zvíře atraktivnější, můžete zvýraznit chuť přidáním trošky medu nebo soli. Rýži podávejte po troškách, aby si žaludek měl čas zvyknout. Pokud zvíře začne zase zvracet, navštivte veterináře.

Příští den do rýže přidejte trochu libového drůbežího masa nebo masového vývaru. Potravu rozdělte na 3–4 dávky během dne. Celkově nepřekračujte množství jedné polévkové lžíce na kilogram hmotnosti. Třetí den už přidejte do rýže obvyklé krmivo (granule, konzervu) v poměru 1 : 1. Opět však krmení podávejte rozložené do několika dávek. Čtvrtý den už přejděte na běžnou stravu, kterou rozdělte do 3–4 porcí. Od pátého dne můžete krmit jako obvykle.

Neděste se, když se první dny po zvracení objeví průjem, je to důsledek podráždění trávicí soustavy. Pokud by neustával, nebo se naopak zhoršoval, navštivte veterináře.

Je velmi důležité nechat psa preventivně odčervovat. Je však dobré mít na paměti, že se parazity může pes nakazit kdykoliv (výkaly jiných zvířat ve městě nebo v přírodě). Nákaza vnitřními parazity se může projevovat dlouhodobějšími trávicími obtížemi a může být spojena i se zvracením. V tomto případě je nejlepší navštívit veterináře, nechat udělat koprologii. Velmi častými parazity způsobujícími průjmy jsou škrkavky, ale také giardie.

Zdroj: Průjem u psa


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP