Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

STŘEVNÍ KATAR U PSA

OBSAH

Tmavá krev ve stolici psa

Tmavá krev ve stolici psa se značným zápachem může značit střevní nebo žaludeční katar. Ten je způsoben požitím závadné a nedostatečně rozkousané potraviny. U tohoto onemocnění je typická krev ve stolici, zápach stolice, průjem a zvracení. A tyto příznaky jsou nejčastější po požití potravy. Je potřeba okamžitě navštívit veterinárního lékaře, který psa vyšetří, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Tmavá krev ve stolici psa může být ale i projevem rakovinotvorného onemocnění. Toto onemocnění je nejčastěji spojeno i s průjmem. Je potřeba okamžitě navštívit veterinárního lékaře, který psa vyšetří, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Tmavá krev ve stolici psa může být rovněž důsledkem prasklého vředu v žaludku a dvanácterníku. Zde je také potřeba vyhledat veterinárního lékaře, který stanoví diagnózu na základě provedených vyšetření a zahájí léčbu.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici u psa

Diskuze

V diskuzi VLEKLÉ STŘEVNÍ POTÍŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den mám čínského naháčka a má časté prujmy s hnisem( vypadá to jako s rosolem), Chodíme stále dokola k veterinářce tak mu vždy dá antibiotika, tak ho to na chvilku přejde a pak to má opět znova. Těd mu dala probiotika, já jsem mu koupila detoxikačný gel Entero ZOO a bere to asi 3 neděle a prujem dostal znovu. Už nevím co s ním mám dělat , jsem zoufalá, je to náš miláček máme ho jako naše dítě je v čistotě, nevím čím by to bylo, byla bych moc vděčná kdyby my někdo mohl poradit. děkuji za jakoukoliv zprávu. Hezký den Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Čupová.

Dobrý den,
vzhledem k opakovaným problémům bych doporučovala pejska vyšetřit důkladně – parazitologické vyšetření směsného vzorku trusu příp. mikrobiologické vyšetření trusu, dále hematologické a biochemické vyšetření krve, kde se kromě jiného zhodnotí také stav slinivky, jater a dalších vnitřních orgánů doplněné o sonografické či rentgenologické vyšetření, atd. Neuvádíte věk pejska, způsob krmení a další podrobnosti, v úvahu připadá mimo jiné např. i alergie na krmivo. Možnosti veterinární diagnostiky jsou v dnešní době velmi rozsáhlé, věřím, že brzy bude pejsek v pořádku. Probiotiky a Enterozoo gelem rozhodně neublížíte.
Hezký den, MVDr. Čupová

Zdroj: diskuze Vleklé střevní potíže

Ucpaný nos u psa

Pes může mít i úplně ucpaný nos, což je obvykle způsobeno chronickým zánětem a nedostatečným odtokem hlenu. Zpočátku vodnatý sekret po čase zhoustne a ulpívá na sliznici čenichu psa. Tyto zaschlé plošky se nesmějí strhávat, aby se nepoškodila jemná kůže na nose. Také dýchání psa je slyšitelně namáhavé. Psa držíme v teple, zkoušíme inhalovat heřmánek nad párou, aplikovat několik kapek heřmánkové tinktury do pelechu, nebo psa alespoň na noc přemístit do místnosti, kde je možnost nechat dlouhodobě odpařovat silný heřmánkový odvar. Tím, že se zvýší vlhkost vzduchu, zvlhčí se a prokrví i sliznice, psovi se lépe dýchá a urychlí se hojení a obranyschopnost organismu. Zvláštní péči vyžadují psi s krátkými hlavami, protože mívají sklony k chronickému průběhu kataru nosní sliznice. Katar pomine po několika dnech sám. Pro ucpaný nos je možné použít zvlhčovač vzduchu, pokud ani ten nezabere, je potřeba obrátit se na veterinárního lékaře, který po vyšetření zahájí léčbu.

Zdroj: Rýma u psa

Diskuze

V diskuzi ŘÍDKÁ STOLICE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucasice.

Střevní problémy u psa jsou způsobeny hlavně nekvalitní stravou psa. Krmení nekvalitními granulemi a konzervami.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Řídká stolice u psa

Rizika

Neřešená nebo pozdě řešená střevní obstrukce může vést ke smrti pacienta. Rozšířené střevní kličky, které jsou vyplněny stolicí a plynem, bývají velmi křehké a mohou snadno proděravět. Jejich obsah se pak vylije do dutiny břišní a způsobí peritonitidu, tedy zánět pobřišnice. Jde o velmi vážný stav, který se dá léčit jen obtížně a až v polovině případů může vést k úmrtí.

S hromaděním tekutiny ve střevech se její nedostatek v jiných částech organismu začne projevovat selháváním krevního oběhu. To vede k následnému selhání mnoha orgánů (jater, ledvin), bez jejichž činnosti pes není schopen přežít. Na zhoršení stavu mají také podíl bakterie množící se ve střevech a produkující toxiny. Ty totiž snadno pronikají přes střevní stěnu oslabenou jednak roztažením a jednak poruchou krevního zásobení. Vyvolávají tak celkovou těžkou reakci organismu, která končí ve většině případů smrtí.

Zdroj: Zauzlení střev u psa

Poradna

V naší poradně s názvem ŘÍDKÁ STOLICE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Kraus.

Dobrý den potřebujeme poradit. Máme německého ovčáka stáří 4.11.2014 má průjem, který se občas změní v trochu tužší. Již se nedokážeme s tím poradit. Dáváme stravu jen granule. Děkuji za radu.
S pozdravem Petr Kraus

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste psí probiotika. Probiotika upraví střevní flóru a zajistí správné fungování střev. Stolice pak zhutní a pes bude mít zase správný přísun živin ze střev. Psí probiotika se prodávají ve formě pasty a její dávkování je závislé na hmotnosti psa. Dají se koupit v lékárně a nebo u veterináře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Řídká stolice u psa

TIPY

Probiotika: Purina fortiflora je probiotický doplněk pro psy všech věkových kategorií. Živé probiotické kultury Enterococcus faecium SF68 zlepšují přirozenou funkci střev a posilují imunitní systém. Mimo jiné podporují také mikrobiální rovnováhu ve střevech. Pomáhá při průjmech, plynatosti, nechutenství a slabé imunitě.

Entero ZOO gel: Entero ZOO je inovativní střevní adsorbent (enterosorbent), který působí v trávicím traktu zvířete, kde na sebe váže toxiny, škodlivé látky, patogeny a alergeny a odvádí je z těla ven.

Dia Dog tablety: Dia Dog žvýkací tablety jsou určené pro zmírnění akutních průjmů u psů a koček. Obsahují přírodní látky, které regulují zažívání, uklidňují podrážděnou sliznici a vážou na sebe bakterie, toxiny a další škodliviny. Zároveň podporují růst přirozené střevní flóry.

Zdroj: Řídká stolice u psa

Recenze

Aptus Attapectin (milně uváděn jako Atapectin) je minerální přípravek pro psy a kočky postižené dočasnými trávicími potížemi (akutní průjem).

Indikace:

  • antidiarhoikum (protiprůjmový přípravek);
  • akutní gastroenterokolitida - průjmová onemocnění;
  • průjem při léčbě antibiotiky a chemoterapeutiky;
  • chronické průjmy - zánětlivá střevní onemocnění.

Účinné látky:

Účinnými látkami přípravku Attapectin jsou attapulgit a pektin, které chrání stěny trávicího systému, vážou na sebe bakteriální toxiny a produkty střevní fermentace a transportují je skrze trávicí trakt.

Složení:

  • Attapulgit 49,6 %;
  • Vehikulum 41,6 %;
  • Pektin (E 440) 8,8 %.

Návod k použití:

Attapectin se používá při dočasných trávicích potížích u psů a koček. Zvířeti musí být současně dáno k dispozici dostatečné množství tekutin (minimálně 0,5-1 dcl/kg/den), vody nebo lépe elektrolytového nápoje (např. Nutrisal®). Potřeba tekutin se zvyšuje, jestliže zvíře zvrací nebo trpí těžkým průjmem.

Zdroj: Attapectin

Poradna

V naší poradně s názvem PRŮJEM U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel BEN.

Dobrý den, v neděli dopoledne mi přivezla dcera na týdenní hlídání svého psa bolonaka 8 letého, dostal jako pamlsek tyčinku pro psa. Již večer zvracel a měl průjem. Krmím granulemi i kapsičkami Pedigriee, kterými krmí běžně.včera tj v pondělí jsem mu uvařila kuřecí maso s rýži, ale i tak se průjem nezastavil a trvá dá. Ben je na mne zvyklý, dcera ho ke mně bere často na návštěvu, ale jen na pár hodin. Dnes ještě nežral,v noci mi podělal koberec. jak má dále postupovat, barva stolice je hnědá ,včerá dožluta. Děkuji Roušarová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na tyto průjmy dobře zabírají psí probiotika. Za 300 Kč je možné koupit Aptus Aptobalance Dog pastu 15ml.
Jde o veterinární probiotický přípravek pro psy ve formě chutné pasty, ideální zejména pro menší psy, vhodný při akutním průjmu jakékoli etiologie (obsahuje attapulgit, kaolin, mořskou řasu, pektin, E. Faecium) – zastavuje průjem, osazuje střevo prospěšnou mikroflórou, vyživuje enterocyty, okyseluje střevní obsah. Přípravek seženete v lékárně nebo v internetovém obchodě. Přikládám fotografii, abyste viděla jak to vypadá.

Zdraví Cempírek!

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Průjem u psa

Indikace s upřesněním pro cílový druh zvířat

Léčba parazitóz způsobených uvedenými druhy helmintů. Léčba střečkovitosti.

Níže uvedení paraziti koní jsou vnímaví na antiparazitární účinky perorální pasty EQUIVERM:

Tasemnice (dospělci):

  • Anoplocephala perfoliata.

Velcí strongylidi:

  • Strongylus vulgaris (dospělci a arteriální larvální stadia);
  • Strongylus edentatus (dospělci a tkáňová larvální stadia);
  • Strongylus equinus (dospělci).

Triodontophorus spp. (dospělci):

  • Triodontophorus brevicauda;
  • Triodontophorus serratus;
  • Craterostomum acuticaudatum (dospělci).

Dospělci a vývojová stadia (intraluminální čtvrté larvální stadium) malých strongylidů nebo cyathostom včetně kmenů rezistentních na benzimidazol:


Coronocyclus spp.:

  • Coronocyclus coronatus;
  • Coronocyclus labiatus;
  • Coronocyclus labratus.

Cyathostomum spp.:

  • Cyathostomum catinatum;
  • Cyathostomum pateratum.

Cylicocyclus spp.:

  • Cylicocyclus ashworthi;
  • Cylicocyclus elongatus;
  • Cylicocyclus insigne;
  • Cylicocyclus leptostomum;
  • Cylicocyclus nassatus.

Cylicodontophorus spp.:

  • Cylicodontophorus bicornatus.

Cylicostephanus spp.:

  • Cylicostephanus calicatus;
  • Cylicostephanus goldi;
  • Cylicostephanus longibursatus;
  • Cylicostephanus minutus;

Parapoteriostomum spp.:

  • Parapoteriostomum mettami.

Petrovinema spp.:

  • Petrovinema poculatum;
  • Poteriostomum spp.

Vlasovci (dospělci):

  • Trichostrongylus axei.

Roupy (dospělci a čtvrté vývojové stadium):

  • Oxyuris equi.

Dospělci a třetí a čtvrtá larvální stadia škrkavek:

  • Parascaris equorum.

Mikrofilarie:

  • Onchocerca spp.

Střevní strongyloidi (dospělci):

  • Strongyloides westeri.

Žaludeční nematody (dospělci):

  • Habronema muscae.

Střevní a žaludeční stadia larev střečků:

  • Gasterophilus spp.

Plicnivky (dospělci a čtvrté vývojové stadium):

  • Dictyocaulus arnfieldi.

Zdroj: EQUIVERM - Ivermectin pro koně

Spolknutí ostrého předmětu

Ostré předměty mohou při kousání poranit jazyk a dutinu ústní. To se naštěstí stává výjimečně. Při rozmělňování potravy jsou totiž záhy zjištěny a se stravou vyplivnuty. Eventuální poranění ústní dutiny nebývá vážné.

Spolknutí ostrých předmětů jako střepů, hřebíků nebo špendlíků v žaludku ani ve střevech nezpůsobí žádné potíže. Stěna střevní uhne před hrotem špendlíku podobně. Špendlík se ve střevě vždy otočí hlavičkou napřed a putuje spolu se stravou zažívacím traktem a vyjde se stolicí. Stěna žaludku nebo střevní nebývá hrotem ani ostřím střepu poraněna! Plochý střep nebo ostří žiletky by mohly teoreticky poranit až konečník při stolici.

Při polykání však mohou ostré předměty poranit krk nebo jícen. Celkem časté je poranění kuřecí kostí, které bývá spojeno s hltavým způsobem jídla. Kost v dutině ústní zbrklý jedlík podcení a spolkne spolu se soustem. Takové poranění jícnu může být závažné.

Při spolknutí ostrého předmětu je dobré navštívit veterinárního lékaře.

Zjistíte-li, že pes sežral ostrý předmět, je možné mu podat kysané zelí, které tyto předměty obalí a ty snadněji projdou zažívacím traktem. Vhodné je u této metody se psem absolvovat delší procházky, které stimulují trávicí pochod střev.

Zdroj: Spolknutí cizího tělesa u psa


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP