Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

ROZDÍL MEZI TEDDY BERANKEM A S TEDDY GENEM

OBSAH

Prodej

Dle dostupných informací zakrslý králík s teddy genem odchází z chovu v 7–8 týdnech věku, většinou jsou již přeléčeni proti kokcidióze a zvyklí na běžný chod domácnosti – na děti, pejska, kočky. Králíčci do nového domova s sebou dostanou výpis předků, granulky, na které jsou zvyklí, rady do začátku. Tyto informace poskytují zejména chovné stanice (chovná stanice). Králíčka si je zde možno zarezervovat. Na rezervaci se ve většině případů vybírá záloha 50 % ceny. Nabídky naleznete na internetu. Cena je různá od 250 Kč do 1 000 Kč.

Zdroj: Zakrslý králíček Teddy

Diskuze

V diskuzi TEDDY KRÁLÍK PŘENÁŠENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vali.

jak králíci snáší převoz autem ????
Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Linda.

Králíček je na tom velice dobře, tedy podle mé zkušenosti.

Zdroj: diskuze Teddy králík přenášení

Délka života

Zakrslí králíci se dožívají 6 až 8 let. Ale jsou i výjimky s 13letým životem.

Zdroj: Zakrslý králíček Teddy

Teddy králíček podle Wikipedie

Podle Wikipedie jsou obecně králíci malí savci z čeledi zajícovitých, patřící do řádu zajícovců (nazývaného dříve zajíci nebo také dvojitozubci). Rodovým názvem „králík“ (anglicky rabbit) jsou označováni zástupci celkem sedmi rodů, v našich poměrech se tento název obvykle vztahuje ke králíku divokému nebo jeho domestikované formě (králík domácí). Králíci můžou být chováni na maso a pro kožešinu, nenáročnost chovu umožňuje, aby byl králík chován jako domácí mazlíček. Wikipedie uvádí, že „teddy“, v oficiálním českém názvu „zakrslý teddy“, je malé plemeno králíka pocházející z Nizozemska a Německa. Vzniklo křížením angorských, liščích a barevných zakrslých králíků.

Zdroj: Zakrslý králíček Teddy

Diskuze

V diskuzi ZAKRSLÝ KRÁLÍK - DÉLKA ŽIVOTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Rošková.

My jsem měli zakrslého králíčka "teddy", Leontýnku :-). Měla kolem klece v pokoji svůj ohraničený výběh, do klece chodila jen spát. Byla velmi učenlivá, čistotná, hodná. V březnu 2020 "oslavila" 10.narozeniny a v květnu nám navždy odešla :-(. Když budete mít na králíčka čas, můžu jen doporučit. A nemarodila, chodila jen na očkování.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radka.

Dobrý den, dnes nás také opustil náš Teddy králíček po deseti letech.
Hodný a učenlivý králíček a kamarád našeho pejska.

Zdroj: diskuze Zakrslý králík - délka života

Velikost

Teddy je mladé, neustálené a prozatím oficiálně neuznané plemeno, které bylo do ČR dovezeno koncem roku 2005 z Německa. Německý vzorník doporučuje u dospělých zvířátek hmotnost 800 až 1 700 g a délku uší 5 až 6,3 cm. Srst by měla být delší, jemná, jedno- a vícebarevná, přípustné jsou všechny barvy (čím je zvířátko barevnější, tím je pro dítě líbivější). Důležité je, aby srst byla stejně dlouhá po celém těle.

Zdroj: Zakrslý králíček Teddy

Zakrslý králíček teddy

Velikost a vzhled zakrslého králíčka teddyho

Zakrslý králíček teddy patří pro svou roztomilost a menší rozměry asi k jedněm z nejoblíbenějších zakrslých králíčků. Hmotnost tohoto králíčka se pohybuje někde v rozmezí 1 kg a 1,5 kilogramu. Čistokrevný králíček teddy by neměl být o moc silnější. Ideální je váha někde uprostřed. Pro tohoto králíčka je také typické krátké a široké tělíčko s nevýrazným krkem. Stejně jako u zakrslého berana je i hlava zakrslého králíčka teddyho celkem široká. Rozdíl oproti zakrslému beránkovi je nejen v jeho váze, ale i v jeho uších. Teddy má uši vzpřímené, pevné a na koncích jsou zaoblené. Uši jsou dlouhé asi kolem 6 centimetrů, ale můžou být i delší (neměly by zase přesáhnout 8 centimetrů). Jeho srst není všude po těle stejně dlouhá, na nohách je kratší než jinde po těle. Na těle srst měří něco mezi 5 cm až 8 cm, i hlavička tohoto králíčka je velmi osrstěná, samozřejmě kromě čumáku, uší a okolí tlamy. Kromě jeho uší a velikosti je další znakem tohoto zakrslého králíčka teddyho i jeho čelenka, což je srst na hlavě. Barva králíčkovi srsti může být stejně jako u zakrslého králíčka beránka různá.

Chov zakrslého králíčka teddyho

Chov tohoto králíka je v podstatě stejný jako u zakrslého králíka berana, a proto informace uvedené u něj, platí i u tohoto králíčka.

Věk zakrslého králíka teddyho

Informace o věku u zakrslého králíka teddyho jsou v podstatě stejné jako u zakrslého králíka berana, a proto platí i u tohoto králíčka.

Foto zakrslého králíka teddyho

Prodej a cena zakrslého králíka teddyho

Informace o prodeji a ceně zakrslého králíka teddyho jsou stejné jako u zakrslého králíka berana.

Zdroj: Oblíbená plemena zakrslých králíčků

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Dobrý den,
chci se zeptat od jakého měsíce mohu pouštět teddy králíka ven na trávu a jaké zdravotní rizika jsou spojené s pouštěním, bojím se aby se trávy nepřejedl a neměl nějaky zdravotní problém. Dále bych se chtěla zeptat, zda mohu koupit kralickovi pamlsky tzv. dropsy ve kterých se objevují obiloviny, nerada bych kralickovi ublížila, protože všude píší ze kralicek obiloviny nesmí, ale zároveň se doporučuji i některé pamlsky, které tohleto obsahují. Předem moc děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz

Morče americký teddy

Americký teddy má souměrně krátkou hustou a elastickou srst bez přesahujících delších chlupů. Chlupy jsou hrubé a krepovité, rostou kolmo od těla a nepřesahují délku 3 cm. V srsti nesmí být žádné vírky nebo pěšinky dělící srst. Americký teddy je vzhledově téměř totožný s rexem, rozdíl je pouze genetický. Výše popsaný typ srsti je stejně jako u rexe recesivní a při křížení těchto dvou plemen – které je ale nevhodné – bychom získali jen hladká morčata. Vzhledem k udržení typické a především kvalitní srsti amerického teddyho je vhodné křížit spolu jen jedince téhož plemene.

Mezi velké klady tohoto plemene patří jedinečně mazlivá, klidná a komunikativní povaha. Přirozeně již jejich mláďátka nebývají bázlivá. Zkušení chovatelé tvrdí, že pokud náhodou zakoupili bázlivého dospělého, rychle si zvykl a brzy byl stejně kontaktní jako ostatní.

Americký teddy by se měl koupat co nejméně, aby si srst udržela svou tvrdost. Po koupání totiž srst měkne a ztrácí svou tvrdost a elasticitu. Důležité je i pravidelné vyčesávání kožíšku – odstraňují se tak odumřelé chlupy a nečistoty, protože je srst dost hustá. Srst se pročesává od zadečku k hlavě, aby nebyla narušena struktura kolmo rostoucích chlupů. Nejlepší je jednořadý hřeben s pohyblivými hroty, jímž se dobře vyčešou nečistoty a odumřelé chlupy zvnitřku kožichu, pro odstranění nečistot z povrchu je pak dobrý měkký kartáč.

Jde o společenské tvory, takže by se měli chovat ve větších skupinách, ačkoli se samci někdy mohou prát. Vhodný je chov venku v ohrádce (možno i přenosné), kde mají možnost pastvy, musí mít také něco k obrusu hlodáků (dřevo, tvrdé pečivo).

Ubikace morčete by v interiéru měla být umístěna na nějakém vhodném místě. Ideální je takové, kde je světlo, není tam přetopeno a zároveň nefouká průvan, jelikož morčata jsou náchylná na nachlazení. Zvířeti nesvědčí ani příliš hlučné prostředí. Jestliže pořizujete morče dítěti, nebojte se ho dát přímo do dětského pokoje, buď na stolek, na skříň, nebo třeba i přímo na zem.

Americký teddy se dá zakoupit ve zverimexech nebo přímo u chovatelů, cena se pohybuje okolo 300 korun.

Zdroj: Morče

Diskuze

V diskuzi LACHTANI PACKA U KRALIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina V..

Dobry den,mam 7letou teddy slecnu.Předevčírem jsem zjistila ze ma pravou přední packu vybocenou dozadu jako lachtan.Běhala mimo klec jako vždy ,jedla ale curat chodila jinam.Od včera uz nežere krčí se v koutku.Na veterine jsem byla ,dostala antibiotika a výživu.Na pacicce nic pani doktorka nenašla.Dnesku ji budu pichat antibiotika a zitra jdeme na kontrolu.Pit ji chodimm dávat z pitka obcas si vezme trochu sena nebo zrni z misky.Na packu se nezvedne ma ji otocenou do zadu snaží se ji dat zpátky ale moc ji to nejde.Prosim poraďte .Děkuji moc

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lachtani packa u kralika

Povaha

Plemeno pomeranian je záměrně vyšlechtěná psí zmenšenina s lišáckým výrazem. Pochází z rodiny větších špicovitých psů nalézajících se v okolí německého a polského území. Na území Velké Británie a později v USA byl prošlechtěn na nynějšího okouzlujícího a elegantního společníka člověka. Je známý po celém světě pro svou bohatou, nadýchanou srst, malý vzrůst a temperamentní povahu. Pomeranian je velkým potěšením pro majitele, a to především kvůli svému vzhledu, povaze a okouzlujícím způsobům. Do každé rodiny, která jej vlastní, vkládá eleganci a vzrušení. Hodí se pro rodiny, jež hledají odolného temperamentního trpasličího pejska, který je i jejich přátele bude milovat. Je to velmi společenský psík, který připomíná psa jako hračku – toy dog s dětskou tvářičkou, nebo plyšového medvídka – teddy bear. Přes svůj temperament je velmi inteligentní a ve vážných situacích (výstavy a na návštěvách) je velmi distingovaný a disciplinovaný. Jeho nejpozoruhodnějším rysem je touha po přízni člověka. Miluje lidi a je velmi družný. Pomeraniani se velmi dobře mezi sebou snášejí, takže si můžete obstarat i několik jedinců najednou.

Zdroj: Výcvik špice pomeranian

Diskuze

V diskuzi IVERMEKTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kurt.

Dobrý den,vážení.
Chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi veterinárním a lidským Ivermektinem. Hledal jsem rozdíl mezi těmito preparáty v sortimentu u nejmenovaného čínského výrobce a rozdíl jsem našel pouze v mg účinné látky a tvaru pilulek. Tbl. - pes 6mg,drůbež 2mg,kůň 10mg a člověk 6mg. Tedy v případě,že účinná látka se nazývá Ivermectine a není pro každý druh zvířete nečím specifická a nebo není do tabletek přidán ještě nějaký jiný prvek. Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lorena.

Klidně si kup Ivermectin pro koně. Ze zkušenosti vím, že ty léky pro zvířata jsou čistější než ty pro lidi. Musíš si to ale dobře rozpoćítat. Kůň váží ca.600 kilo a já jen 60, tudíž jsem vzala jen jednou desetinu dávky. Docela ta pasta i chutnala. Měla příchuť jablek.

Zdroj: diskuze Ivermectin pro lidi

Zakrslá plemena

  • Zakrslý hermelín
  • Zakrslý rex
  • Zakrslý barevný
  • Zakrslý beran
  • Zakrslý saténový
  • Zakrslý liščí
  • Zakrslý strakáč
  • Holandský zakrslý králík

Do zakrslých plemen se řadí kříženci:

  • Černobíle strakatý
  • Křžený s dlouhosrstým králíčkem
  • Hnědobíle strakatý beránek
  • Šedobíle strakatý
  • Kříženec s liščím
  • Lvíček
  • Divoce zbarvený
  • Bílopesíkatý durynský křížený s beránkem
  • Nedokonalá holandská kresba
  • Strakatost s durynskými kamzičími znaky

Zdroj: Zakrslý králík - plemena

Diskuze

V diskuzi CO JE HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Fojtová.

Dobrý den,chěla bych se zeptat,jaký je rozdíl mezi červeným a zelenomodrým hypermangánem? Já jsem totiž dostala v lékárně zelenomodrý.Děkuji a s pozdravem.Fojtová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

hypermangan-:
- dezinficiens, krystalky, které se rozpouští na VODNÝ slabě růžový roztok (fialový už je míc silný)

zelené barvivo-chirurgická zeleň=briliantová zeleň:
- dezinficiens (roztok vodný nebo s lihem)
- nebo to může být Novikův roztok, který obsahuje toto barvivo a zároveň kolodium, které zasychá v takový film+ další složky, často se tím potírá čerstvá řezná rána, odřenina, apod.

Zdroj: diskuze Co je hypermangan

Chov

Až si domů přinesete toto zvířátko, je potřeba provést několik úprav. Zde je několik tipů...

Zakrslý králík a ochrana okolí

Odstraňte z dosahu zvířete všechny kabely a šňůry (králíci je rádi hlodají, zvláště pokud jim někde překážejí v průchodu) nebo je schovejte do takzvaných husích krků. Odnaučit jejich okusování nejde, a pokud králík nějaký kabel najde a překousne, nemá smysl se na něj zlobit. Zlobit se může majitel leda na svoji lehkomyslnost a nedůslednost.

Peřiny, postel a sedačka

Nenechávejte rozestlané peřiny a neučte králíka skákat na postel nebo na sedačku. Králíci moc rádi do měkkých, savých věcí čurají. Toto nežádoucí chování se stupňuje v pubertě, kdy se králík snaží získat dominantní postavení ve „své skupině“.

Prostředí

Chraňte králíčka před setkáním s cizími psy. Nevystavujte jej přímému slunci bez možnosti úkrytu (na zahradě v ohrádce nebo v kleci na balkoně). Odstraňte z králíkova dosahu pokojové květiny. Bývají jedovaté, což králíci nepoznají a velice rádi je konzumují.

Riziko úrazu

Musíte se stále dívat, kam šlapete, protože králíci se velice rádi pletou pod nohy. Pokud nesete něco dobrého, co králík chce, zvyšuje se riziko, že vám začne samou radostí skákat před nohama a vy ho nechtě nakopnete. Pokud do něj omylem kopnete nebo mu šlápnete na packu, hned se mu omluvte. Nedělejte příliš prudké pohyby, králíka to leká.

Zdroj: Zakrslý králíček Teddy

Poradna

V naší poradně s názvem KRÁLÍK DOMÁCÍ A JEHO NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL SCHMAUS.

BOBKY VYHAZUJI OBDEN MAXIMALNĚ 3 DEN.......

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Králík se chová podobně jako přežvýkavec, aby mohl strávit trávu / seno. Jelikož ale nemá 4 žaludky jako kráva, tak musí druhou etapu zvládnout z toho co vykajdí, tedy ze svých bobků. Tyto bobky jsou měkčí, obalené hlenem, a králík je vylučuje a pojídá přímo od řitního otvoru v nočních hodinách. Jsou to takzvané cékotrofy. Cékotrofy jsou výsledkem trávení králíka ve slepém střevě, tzv. céku, kde králík tráví vlákninu pomocí probiotických bakterií a tvoří se zde i vitamíny B a K. Výsledný měkký bobek – cékotrof – je zdrojem nejen těchto vitamínů, ale také minerálů a především bílkovin. Dejte tedy pozor, abyste nevyhazoval tyto měkké bobky. Tady je vidět rozdíl mezi bobky images.app.goo.gl/jN…

Zdroj: diskuze Králík domácí nemoci

Malá plemena

  • Anglický strakáč
  • Český černopesíkatý
  • Český červený
  • Činčila malá
  • Deilenaar
  • Divoce modrý
  • Holandský
  • Holičský modrý
  • Kuni
  • Malý beran
  • Marburský
  • Rexi mali
  • Rhonský
  • Ruský
  • Rys
  • Slamský
  • Stříbřitý malý
  • Tříslový

Dále k malým plemenům patří také tito kříženci:

  • Černobíle strakatý
  • Křížený s dlouhosrstým králíčkem
  • Hnědobíle strakatý beránek
  • Šedobíle strakatý
  • Kříženec s liščím
  • Lvíček
  • Divoce zbarvený
  • Bílopesíkatý durynský křížený s beránkem
  • Nedokonalá holandská kresba
  • Strakatost s durynskými kamzičími znaky

Zdroj: Zakrslý králík - plemena

Diskuze

V diskuzi PŮDNÍ FILTRACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Carlos.

Článek jsem si se zájmem přečetl a docela se mi líbí. Jen co se týká půdní fitrace mám opačné zkušenosti a názor (konkrétně ve spojení s ponorným elektromotorkem). Osobně jí s oblibou používám právě v nejvíce zarostlém akváriu. Spíše než o odvádění živin, bych mluvil spíše o vyšší cirkulaci tepla a živin. Určitě je ovšem rozdíl mezi nároky některých rostlin a nechci nic paušalizovat. Stolitrovku mám spoustu let ve stavu, že jsem nemusel klidně půl roku řešit odkalování a čištění řas (neonky a ancitrus neudělaly takový binec). Jednou se mi při předělávání dna stalo že jsem v kalu narazil na klubko živých nitěnek i když jsem s nimi krmil naposledy rok zpět.... Jediné významné riziko u půdního fitru oproti jiným, vidím při třeba jednodenním výpadku proudu. Bakterie na dně které mají odbourávat odpad, bez množství kyslíku na kterém je jejich kolonie závislá umírají a rovnováha je nadlouho ztracená.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Půdní filtrace

Typ Neva Masquerade

Něvská maškaráda je typická svým zbarvením s akromelanickými znaky, od počátku je tato barevná varianta uznána za přípustnou, ale lišil se názor, jestli se jedná o barevnou varietu SIB nebo jestli se jedná o samostatné plemeno. Toto neobvyklé zbarvení je způsobené recesivně děděným CP genem. Tento druh se může objevit i u koček pocházející z rodičů klasických barev. Také není neobvyklé, že ve vrhu jsou koťata klasického zbarvení a i zbarvení Neva Masquerada. Geneticky má tedy toto zbarvení stejný původ jako barva kočky sibiřské klasického zbarvení. Někteří odpůrci této barevné varianty ale tvrdí, že se jedná o křížence a s jejich chovem nesouhlasí.

Zdroj: Sibiřská kočka

Je lepší kočka, nebo kocour?

Teprve po dosažení pohlavní dospělosti vyniknou pohlavní rozdíly mezi kočkou a kocourem. Kocour bývá větší, má širší krk a větší hlavu. Kočky bývají menší a jejich hlava má tvar trojúhelníku.

Nekastrovaný kocour je teritoriální a svůj revír si značí močí a otíráním se o předměty. Ze svého teritoria vyhání vetřelce. Na rozdíl od kočky se toulá a při hledání samice v říji může strávit několik dní mimo domov. Revír nekastrovaného kocoura je asi třikrát větší než teritorium nekastrované kočky.

Kočky nesnášejí změnu prostředí a nerady cestují, při hrách ale nejsou tak agresivní jako kocouři. Po kastraci se však značná část povahových rozdílů mezi kocourem a kočkou ztratí.

Zdroj: Ragdoll

Srna versus laň

Rozdíl mezi nimi je ve velikosti, ve způsobu života i v potravě. Jelení zvěř žila původně v bezlesých oblastech, srnčí naopak v hustých lesích. Jelen váží až 200 kg, laň o něco méně, zatímco srnec a srna něco přes 20 kg. Jelení zvěř u nás byla ve volné přírodě vyhubena někdy na počátku 19. století a pak opět vysazena. V její potravě převládá tráva, zatímco srnčí zvěř potřebuje listy keřů a stromů.

Titul vysoká zvěř ale patří pouze zvěři jelení.

Fotografie s rozdíly:

Zdroj: Srnka

Novozélandský červený králík

Novozélandský králík červený je u chovatelů oblíbený, má klidnou povahu, váží 3-4,5 kg, má protáhlé tělo, krátké a silné končetiny a velmi hebkou srst s velkým množstvím podsady v tmavě červené barvě, která nesmí mít žádné stínování. Samci mají oproti samicím širokou hlavu se silnými lícemi. Plemeno je možné chovat bez problémů, a navíc z něj lze mít i všestranný užitek. Je zařazeno mezi střední plemena, ale není uznáno jako masné plemeno, na rozdíl třeba od novozélandského králíka bílého. Jateční váha králíka je cca 3-4,5 kg.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá novozélandský králík červený.

Zdroj: Křížení králíků

Psí kalendář

Zde je zvířecí kalendář jmen pro psy:

Měsíc Leden

Den a jméno/a

  • 01 - Agga
  • 02 – Joe
  • 03 – Jack
  • 04 – Ťapka
  • 05 – Gaston
  • 06 – Bred
  • 07 – Sam
  • 08 – Elvis
  • 09 – Rex
  • 10 – En
  • 11 – Ryn
  • 12 – Fred
  • 13 – Tramp
  • 14 – Brita
  • 15 – Brok
  • 16 – Ikar
  • 17 – Bert
  • 18 – Dag
  • 19 – Ajax
  • 20 – Chris
  • 21 – Brian
  • 22 – Bojar
  • 23 – Agar
  • 24 – Brix
  • 25 – Max
  • 26 – Amor
  • 27 – Žolík
  • 28 – Kid
  • 29 – Hektor
  • 30 – Jenny
  • 31 – Marika

Měsíc Únor

Den a jméno/a

  • 01 – Car
  • 02 – César
  • 03 – Black
  • 04 – Bona
  • 05 – Žeryk
  • 06 – Bea
  • 07 – Lord
  • 08 – Nora
  • 09 – Brona
  • 10 – Betoven
  • 11 – Nero
  • 12 – Bond
  • 13 – Kazan
  • 14 – Dan
  • 15 – Dona
  • 16 – Lilly
  • 17 – Azor
  • 18 – Argo
  • 19 – Dasty
  • 20 – Fin
  • 21 – Dita
  • 22 – Elsa
  • 23 – Kikina
  • 24 – Pajda
  • 25 – Dášenka
  • 26 – Líza
  • 27 – Flek
  • 28 – Bobina

Měsíc Březen

Den a jméno/a

  • 01 – Perry
  • 02 – Missi
  • 03 – Puňťa
  • 04 – Akim
  • 05 – Sally
  • 06 – Lady
  • 07 – Teddy
  • 08 – Sára
  • 09 – Aida
  • 10 – Alík
  • 11 – Sisi
  • 12 – Babeta
  • 13 – Roxy
  • 14 – Gina
  • 15 – Rol
  • 16 – Besi
  • 17 – Raf
  • 18 – Dixi
  • 19 – Ben
  • 20 – Oskar
  • 21 – Nelly
  • 22 – Abík
  • 23 – Filip
  • 24 – Falco
  • 25 – Baryk
  • 26 – Cid
  • 27 – Dino
  • 28 – Asman
  • 29 – Angie
  • 30 – Bob
  • 31 – Kvido

Měsíc Duben

Den a jméno/a

  • 01 – Brut
  • 02 – Máša
  • 03 – Harry
  • 04 - Baron
  • 05 – Ellis
  • 06 – Agila
  • 07 – Denny
  • 08 – Ron
  • 09 – Jonatán
  • 10 – Asta
  • 11 – Luisa
  • 12 – Debbie
  • 13 – Astor
  • 14 – Deril
  • 15 – Fík
  • 16 - Betina
  • 17 – Amos
  • 18 – Alma
  • 19 – Daisy
  • 20 - Berta
  • 21 – Gary
  • 22 – Tereza
  • 23 – Arsa
  • 24 – Mates
  • 25 – Borina
  • 26 – Hasan
  • 27 – Amigo
  • 28 - Sandy
  • 29 – Jim
  • 30 – Briana

Měsíc Květen

Den a jméno/a

  • 01 – Jonáš
  • 02 – Scotty
  • 03 – Šarik
  • 04 – Penny
  • 05 – Cindy
  • 06 – Agilla
  • 07 – Benži
  • 08 – Fatima
  • 09 – Jasper
  • 10 – Zak
  • 11 – Arthur
  • 12 – Bady
  • 13 - Atos
  • 14 – Atyr
  • 15 – Ebony
  • 16 – Riky
  • 17 – Karina
  • 18 – Tara
  • 19 – Meggie
  • 20 – Cite
  • 21 – Bára
  • 22 – Arina
  • 23 – Benita
  • 24 – Bonny
  • 25 – Arif
  • 26 – Bastien
  • 27 – Alf
  • 28 – Daxi
  • 29 – Rasty
  • 30 – Pongo
  • 31 - Denis

Měsíc Červen

Den a jméno/a

  • 01 - Deli
  • 02 - Tesák
  • 03 - Ar
  • 04 - Tin
  • 05 - Billy
  • 06 - Anita
  • 07 - Albi
  • 08 - Lex
  • 09 - Cigy
  • 10 - Dyk
  • 11 - Sad
  • 12 - Gero
  • 13 - Rintintin
  • 14 - Buš
  • 15 - Huč
  • 16 - Iris
  • 17 – Perdita
  • 18 - Ara
  • 19 - Míša
  • 20 - Lyr
  • 21 - Aton
  • 22 – Bron
  • 23 - Laura
  • 24 - Lassie
  • 25 - Ferda
  • 26 - Felix
  • 27 - Akita
  • 28 - Arny
  • 29 - Lima
  • 30 – Apollo

Měsíc Červenec

Den a jméno/a

  • 01 – Beli
  • 02 – Sany
  • 03 – Sultán
  • 04 – Rommy
  • 05 – Art
  • 06 – Alan
  • 07 – Fogy
  • 08 – Barbie
  • 09 – Sax
  • 10 - Aranka
  • 11 – Rek
  • 12 – Boy
  • 13 – Paddy
  • 14 – Bon
  • 15 – Philippo
  • 16 – Zora
  • 17 – Ťulda
  • 18 - Johny
  • 19 – Jessie
  • 20 – Carmen
  • 21 – Lajka
  • 22 – Adar
  • 23 – Pad
  • 24 – Britt
  • 25 – Bad
  • 26 – Čiko
  • 27 – Dora
  • 28 – Dina
  • 29 – Elza
  • 30 – Bodie
  • 31 – Miky

Měsíc Srpen

Den a jméno/a

  • 01 – Endy
  • 02 – Tony
  • 03 – Lesan
  • 04 - Sir
  • 05 - Alex
  • 06 – Čikina
  • 07 - King
  • 08 - Vanesa
  • 09 – Akar
  • 10 – Damián
  • 11 – Angela
  • 12 - Shelia
  • 13 - Bena
  • 14 – Enny
  • 15 – Gerry
  • 16 – Faraon
  • 17 – Aron
  • 18 – Lucky
  • 19 - Lisy
  • 20 – Aran
  • 21 – Mik
  • 22 - Azar
  • 23 – Bruno
  • 24 – Eila
  • 25 – Fifi
  • 26 – Dafné
  • 27 – Egar
  • 28 – Mona
  • 29 – Betty
  • 30 – Bary
  • 31 – Bax

Měsíc Září

Den a jméno/a

  • 01 – Blesk
  • 02 – Pluto
  • 03 – Bandy
  • 04 – Ruby
  • 05 – Ted
  • 06 - Brek
  • 07 – Aston
  • 08 – Loran
  • 09 – Diky
  • 10 – Rolf
  • 11 – Wendy
  • 12 – Bella
  • 13 - Alisa
  • 14 – Lasky
  • 15 – Ella
  • 16 - Brixa
  • 17 – Štaflík
  • 18 – Špagetka
  • 19 - Aura
  • 20 – Thami
  • 21 - Leo
  • 22 – Filla
  • 23 – Elka
  • 24 – Arči
  • 25 – Daryk
  • 26 – Bazir
  • 27 - Dar
  • 28 – Dafy
  • 29 – Dena
  • 30 – Doris

Měsíc Říjen

Den a jméno/a

  • 01 – Ali
  • 02 – Kiki
  • 03 – Morgan
  • 04 – Rina
  • 05 – Kojak
  • 06 – Tina
  • 07 - Hero
  • 08 – Sabar
  • 09 - Adam
  • 10 - Luna
  • 11 – Viki
  • 12 - Fox
  • 13 – Vigo
  • 14 – Axa
  • 15 - Esar
  • 16 - Lojza
  • 17 - Monty
  • 18 – Dingo
  • 19 – Eros
  • 20 – Čibi
  • 21 - Džina
  • 22 – Badys
  • 23 - Bina
  • 24 – Pussy
  • 25 - Hex
  • 26 - Čiči
  • 27 – Korzár
  • 28 – Falco
  • 29 – Askot
  • 30 - Hrom
  • 31 – Amanda

Měsíc Listopad

Den a jméno/a

  • 01 – Dolly
  • 02 – Niki
  • 03 – Bern
  • 04 – Chasan
  • 05 – Sigi
  • 06 - Brest
  • 07 – Fido
  • 08 – Omar
  • 09 – Dant
  • 10 – Fix
  • 11 – York
  • 12 – Clea
  • 13 – Hera
  • 14 – Muf
  • 15 – Armína
  • 16 – Brixie
  • 17 – Tobi
  • 18 – Asan
  • 19 – Goro
  • 20 – Tim
  • 21 – Cherry
  • 22 – Nessie
  • 23 – Bugsy
  • 24 – Jimmy
  • 25 – Keks
  • 26 – Sorbone
  • 27 – Jolla
  • 28 – Tracy
  • 29 – Mína
  • 30 - Ray

Měsíc Prosinec

Den a jméno/a

  • 01 – Žaky
  • 02 – Norik
  • 03 – Corado
  • 04 - Lola
  • 05 - Elba
  • 06 – Charley
  • 07 - Greg
  • 08 - Olsan
  • 09 - Clif
  • 10 - Civil
  • 11 – Aret
  • 12 - Grand
  • 13 - Kelly
  • 14 - Molly
  • 15 - Enzo
  • 16 - Jerry
  • 17 - Kenny
  • 18 - Arna
  • 19 – Orfeus
  • 20 - Blank
  • 21 - Hardy
  • 22 – Goffy
  • 23 – Moris
  • 24 - Sonny
  • 25 - Fera
  • 26 – Connie
  • 27 - Karo
  • 28 - Sian
  • 29 - Ašar
  • 30 – Čaky
  • 31 - Briny

Zdroj: Kalendář pro zvířecí jména

Záměna srny/ srnce a laně/jelena

A právě při takovýchto setkání může u laiků dojít k záměně srny a srnce s laní a jelenem. K záměně dochází také i u mláďat, kdy se řeší, jestli mládě srny, je srnče nebo kolouch. Správná odpověď je pak srnče. Matkou koloucha je laň. Sice oba druhy patří do řádu jelenovitých, a tak mají společné znaky, ale jsou věci, v nichž se také liší.

Srna a laň mají podobnou postavu, která je štíhlá s dlouhými nohama a krátkým ocasem. Rozdíl je ale ve váze a velikosti. Zatímco váha jelena a tedy i laně se pohybuje kolem 150 - 200 kg, tak u srny a srnce se váha pohybuje jen kolem 15 – 35 kg. Srna je také výrazně menší než laň.

Srna a laň mají také společné to, že ani srna ani laň nemá parohy (kostěné útvary na hlavě, kterou jsou většinou rozvětvené) na rozdíl od jejich samců, tedy od srnce a jelena. Parohy srnce se ale nerozkládají do stran, naopak vedou přímo nad hlavou zvířete a nejsou ani tak vysoké (zhruba 30 m). U jelena naopak parohy rostou do šířky a mohou mít mnohem více větví. U samců je také rozdíl v hřívě, kterou mají pod krkem. Jelen ji má více chlupatou, na rozdíl od srnce, u něhož se jeho „hříva“ v podstatě nijak neliší od zbytku srsti.

Rozdíl je také ve tvaru hlavy, kdy srnec má hlavu menší a také má menší čenich. Jelen má naopak lebku velkou a protáhlou. Rozdíl je také v dokončení výměny chrupu. U srny je chrup vyměněn do 15. měsíce života, u laně je to až ve 30. měsíci života.

Rozdíl mezi nimi je také v ocasech a v barvách pozadí. Zatímco srnec a srna mají ocas krátký a bílý, a okolí ocasu (obřitek známý také jako „zrcátko“) je také bílé, u srn dokonce zde může být srst i načechraná, tak laň má barvu srsti na obřitku více nažloutlou a toto zrcátko je také větší než u srny.

Kromě vzhledu se liší ale i ve stravě, laň se stravuje především trávou, kterou pase na loukách, srna naopak dává přednost listům keřů a stromů. Od toho se odvíjí i fakt, kde tato zvěř původně žila. Laně a jeleni se původně nacházeli více v bezlesích oblastech, zatímco srny a srnci žili více v lesích.

Zdroj: Nemoci u srnek


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP