NA KTERÉ STRANĚ JE SLINIVKA a nejen to se dozvíte v tomto článku. Dietní jídlo pro psa je jedním z nejdůležitějších nástrojů, jak stabilizovat trávení, zmírnit průjem, ulevit nemocné slinivce nebo podpořit žlučník a játra. Správně sestavená dieta pro psa dokáže zastavit zhoršování stavu a často i úplně zabránit dalším komplikacím, jako je nestrávené jídlo ve stolici nebo opakované zvracení. Veterináři i zkušení chovatelé zdůrazňují, že pes s citlivým trávením nebo slinivkovou dietou potřebuje přesně zvolenou stravu, která organismus nezatěžuje, ale zároveň poskytuje potřebnou výživu. Tento článek shrnuje nejlepší rady odborníků, zkušenosti majitelů a praktické postupy, jak psovi pomoci.
Podrážděná slinivka u psa – jak sestavit jídelníček
Když je podrážděná slinivka u psa, je nutné dlouhodobě dbát na nízkotučný a stabilní režim. Zkušenosti chovatelů ukazují, že lepší je dávat více menších porcí denně, než jednu velkou.
Doporučený jídelníček pro psa s nemocnou slinivkou bývá sestaven takto:
- krůtí maso nebo kuřecí prsa – vařené
- rýže nebo brambory
- zelenina (mrkev, cuketa)
- veterinární dietní granule typu „low fat“
Zdroj: článek Dietní jídlo pro psa
Charakteristika
Tělo pavouka můžeme již při zběžném pohledu rozdělit na dvě základní části: hlavohruď, na níž zřetelně rozlišíme šest párů končetin, a zadeček, který u sklípkanů není článkovaný. Obě tyto části jsou spojeny tenkou stopkou.
Hlavohruď nese na hřbetní straně kompaktní štít. Ten si můžeme nejlépe prohlédnout na sklípkaní svlečce. Nápadným útvarem je jamka neboli vtisk, který vbíhá dovnitř těla pevným trnem, sloužícím pro úpon mohutných svalů savého žaludku. Dále si můžeme v přední části karapaxu všimnout drobné vyvýšeniny, na níž jsou uloženy čtyři páry jednoduchých očí. Jejich zorná pole se překrývají a pavouk tak registruje zrakové podněty ve značně širokém úhlu. Na spodní straně hlavohrudi najdeme mezi kyčlemi nečlánkovanou pevnou destičku zvanou prsní štít.
Sklípkany odlišujeme od ostatních pavoukovitých podle postavení chelicer. U labidognátních pavouků se chelicery při zakousnutí pohybují k sobě, u ortognátních se chelicery zakusují paralelně dozadu.
Klepítka neboli chelicery vznikly z prvního páru končetin. Jsou dvoučlánkové, a jak již bylo řečeno, otevírají se rovnoběžně s podélnou osou těla. V bazálním článku chelicery je umístěna jedová žláza, jejíž vývod ústí těsně pod špičkou druhého článku.
Druhý pár končetin se přeměnil v makadla (pedipalpy). Ty mohou mít u pavoukovců nejrůznější tvar, ale u sklípkanů mají podobu kráčivých nohou. Jsou ovšem o jeden článek kratší. Kyčelní články pedipalp (gnathocoxy) ohraničují spolu s horním (labrum) a dolním pyskem (labium) ústní otvor, kterým začíná trávicí trubice. Rozšířená představa, kterak pavouci vysávají kořist chelicerami, je tedy mylná. U dospělých samců mají pedipalpy také významnou úlohu při páření. V dospělosti se u nich mění poslední článek makadel v kopulační orgán, složený ze dvou základních částí. Vlastní zásobárna spermatu (bulbus) vybíhá ve špičatý útvar (embolus). Ten je při kopulaci zaváděn do spermaték samice. Celý orgán je v klidu sklopen, takže je na první pohled špatně viditelný.
Zbývající čtyři páry končetin slouží k pohybu. Jsou osmičlánkové a poslední dva články zpravidla nesou na spodní straně zvláštní chloupky (scopulae). Právě toto husté ochlupení tvořené kartáčky krátkých, na konci větvených chloupků funguje podobně jako přísavky gekonů a umožňuje sklípkanovi pohyb po hladkém povrchu (sklo, listy rostlin). Nejlépe je toto ochlupení samozřejmě vyvinuto u stromových sklípkanů, kde jsou koncové články končetin (zejména tarsus pedipalp a tarsus i metatarsus předních dvou párů noh) díky němu značně rozšířené a na první pohled upoutají svým duhovým leskem.
Zadeček sklípkanů je vakovitého tvaru, původní článkování lze vysledovat jen podle uložení některých důležitých orgánů.
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Chilobrachys fimbriatus