Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

CO VAŘIT JORKŠÍROVI

OBSAH

Nároky na chov

Také tento hravý, přítulný, komunikativní a inteligentní pes potřebuje dobrou a důslednou výchovu. I když je temperamentní, je velmi učenlivý a přizpůsobivý. Pokud je pro něj výcvik příjemný a zajímavý, stává se velice milým a poslušným psem. Jorkšírský teriér je typický bytový pes, ale aby zůstal zdravý a vitální, potřebuje ke svému životu hodně pohybu. Tento pes je vhodný i k výcviku poslušnosti a obratnosti.

Je velmi inteligentní a přizpůsobivý, rád se učí a hraje si. Z některých jedinců se však mohou stát bázliví pejsci, což svědčí o nedůsledné výchově. Přestože jorkšírský teriér kvůli své trpasličí velikosti vypadá miloučce, je nutné ho od začátku důsledně usměrňovat a nerozmazlovat jej. Výchova i tak maličkého a něžného psa, jako je jorkšírský teriér, je opravdu důležitá. Někteří jedinci mohou být bázliví, což může svědčit o tom, že je jejich majitel špatně vychovával nebo se výchovou nezabýval vůbec.

Jorkšírský teriér je typický bytový pes. Jako pelíšek mu může sloužit například klec, která je vystlána dekou, do níž se pejsek může zachumlat. Zde by měl mít i své oblíbené hračky. I dospělému jorkšírovi stačí jako psí ložnice velmi malá klec, dospělý pes by však neměl být v kleci dlouho zavřený.

Pes i fena s průkazem původu se musí zúčastnit bonitace, chcete-li mít štěňátka s průkazem původu. Při bonitacích, které jsou pořádány jednotlivými kluby, rozhodčí posuzuje daného jedince dle bonitační karty a jeho kvalit. Pokud vyhovují všechny plemenné znaky dle standardu a pejsek nemá žádné z chovu vylučující vady, je uznán chovným. Bonitace se smí zúčastnit jedinci s průkazem původu, kteří dovršili věk 12 měsíců. V chovu smí být použiti jedinci od 15 měsíců, kteří byli při bonitaci uznáni chovnými. Krycího psa si majitel feny vybírá sám anebo může výběr nechat na poradci chovu – chov je takzvaně řízený.

Zdroj: Jorkšírský teriér

Diskuze

V diskuzi JAKÉ POTRAVINY PEJSKOVI NA SELHÁVÁNÍ LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Pašková.

Dobrý den,13letému pejskovi zjistili chronické selhání ledvin.Kreatinin 700,urea 230.Dávali jsme mu doma kapačky,dost se zlepšil,ale pořád nevím co k jídlu.Dietní konzervy nechce a granule taky né.Chtěla bych se zeptat,jestli bych mu mohla vařit maso a hlavně jaké.Nebo uvařit třeba lososa.Nechce ani rýži.Veterinářka říkala,že to jídlo do něj musíme dostat třeba násilím.Je mi ho líto,ale koupili jsme velkou stříkačku do pusy atak mu to dáváme.Dala bych mu třeba ten tvaroh,nevím ale jestli odtučněný nebo normální.
Jsem zoufalá,chodí ven na 10 minut na procházku 4x denně,vrtí ocáskem,venku mu tak zle není,ale pak doma pořád spí,je na něm vidět,že je unavený.
Poraďte mi prosím ještě nějaké potraviny co bych mu měla dát aby měly co nejméně fosforu.
Děkuji Jiřina Pašková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, také mám pejska s chronickým ledvinovym selhavanim. Určitě byste měla omezit bílkoviny. Měl by jíst jen konzervy a granule renal diet které nechce, ale musí. Maso mu nedávám vůbec, mohl by občas nizkobílkovinový jogurt. Určitě vám váš veterinář doporučil Pronefru a Ipakitine, jako doplněk Amin Avast. Je to fakt problém, rozjedla jsem svého bišonka tak, že jsem do masa přimíchávala ze začátku piškoty. Teď už to jí normálně. Přeji hodně štěstí a trpělidost. Nejsem doktor, je to jen naše zkušenost....

Zdroj: diskuze Jaké potraviny pejskovi na selhávání ledvin

Domácí recept pro psy s ledvinami

Tento recept je pouze příkladem a vždy byste se měli poradit se svým veterinářem.

Všichni víme o existenci komerčních krmiv specificky indikovaných a formulovaných pro onemocnění ledvin a tento příspěvek nezpochybňuje jejich účinnost. Nic méně, je to osobní volba, zda si pro svého psa vyberete tu či onu možnost.

Můžete také obě diety střídat nebo podporovat komerční krmivo tímto přírodním receptem, protože někdy komerční diety pro patologické stavy mají omezenou chutnost a psy může nudit jíst stále to samé, nebo když sami chceme stravu obměňovat.

Ingredience

  • 400 g kuřecích prsou, telecího (BEZ KOSTÍ) nebo ryb, jako je ďas nebo štikozubec;
  • 100 g sladkých brambor;
  • 150 g Jablko, cuketa, kapusta... (dle výběru);
  • 50 g rýže;
  • 100 g vaječných bílků (1 vejce u malých a středních psů / 2 vejce u velkých psů);
  • Tučný rybí olej (zdroj omega 3 mastných kyselin);
  • Probiotika: dezertní lžička přírodního jogurtu nebo kozího kefíru na každých 5 kg hmotnosti psa denně;
  • Prášek z vaječných skořápek (cca 1 gram na 5 kg hmotnosti psa denně);
  • V případě potřeby doplnění vitamínů.

Postup

Jak psovi uvařit všechny tyto ingredience? Většina se jich přidává v syrovém stavu. Vařit by se mělo jen maso, sladké brambory a rýže. Nejlepší možností jak zabránit ztrátě živin je uvařit je v páře. Rýži lze vařit ve vodě. Po uvaření se do horkého pokrmu přidá olej, vaječné bílky a prášek ze skořápek. Probiotika se přidávají až do studeného pokrmu.

Zdroj: Hodnoty urea a kreatinin u psa


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP