Téma

OBSAHUJE SÁDLO KOLAGEN


OBSAHUJE SÁDLO KOLAGEN je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Podávání kloubní výživy má význam pro správný vývoj kloubních chrupavek zejména u štěňat velkých plemen, kdy zátěž kloubů je značná. Dále je vhodné kloubní výživu (chondroprotektivní látky) podávat u aktivních, sportovních a pracovních psů pro regeneraci kloubních chrupavek a tkání a stejně tak i u starých psů, jejichž klouby jsou v pokročilém věku méně či více poškozeny.


Kolagen

Hydrolyzovaný kolagen je želatinový hydrolyzát, který je lehce stravitelný a pro organismus využitelný až z 95 %. Zvyšuje pevnost chrupavek, vazů a šlach, podporuje jejich správný vývoj. Urychluje hojení po úrazech. V neposlední řadě také zpevňuje kůži, drápy a zkvalitňuje srst a osvalení psa.

Energetická hodnota kolagenu ve 100 g sušiny v prášku je: 1 700 kJ, 400 kcal, 100 g bílkovin, 0 g sacharidů, 0 g tuků.

Kolagenové choroby, tedy onemocnění charakteristická patologickými či degradačními formami kolagenu, postihují například srdce, cévy, svaly a kůži. Samotný kolagen hraje důležitou roli i při stárnutí organismu. Tablety často obsahují hydrolyzát kolagenu, který vyživuje vazivové tkáně a klouby. Tento hydrolyzát kolagenu, respektive kolagenní peptidy urychlují omlazování a regeneraci pojivových tkání živočicha.

Dávkuje se obvykle 1 lžička pro středně velkého psa, štěňatům pak můžete dávku zvýšit. Jako prevence postačuje podávat obden. Doporučuje se udělat 2x do roka 2–3měsíční kúru. Pracovním psům a psům v zátěži lze podávat dlouhodobě. Překročení doporučené dávky nezpůsobuje zdravotní riziko.

Pro akutní potíže s klouby nebo pro výživu štěňat velkých a obřích plemen a pracovních psů doporučujeme přípravky, které obsahují kolagenní peptidy a mají laboratorně prokázaný účinek na regeneraci kloubní chrupavky.

Kolagenní hydrolyzát je distribuován ve dvou formách. První je takzvaná chelatonová v podobě prášku nebo kapsle. Účinná látka je zde vázána na tělu vlastní aminokyselinu nebo protein. Vstřebatelnost kolagenu tím vzrůstá na 40 %. Ještě účinnější je však forma koloidního (nepravého) roztoku, kde jsou volné částice velmi stabilně rozptýlené ve vodě a jejich vstřebatelnost je až 98 %.

Koloidní roztok kolagenního hydrolyzátu je nejmodernější a v současné době nejúčinnější forma kolagenu určená pro perorální podání v humánní i veterinární medicíně. Účinky kolagenního hydrolyzátu ve smyslu prevence i léčby degenerativních změn kloubní chrupavky byly prokázány v mnoha laboratorních experimentech i klinických studiích humánní i veterinární medicíny.

Již od pradávna, v lidové medicíně, se člověk snažil doplnit nedostatek kolagenu například pojídáním kuřecích chrupavek, rosolů, kůží. Minimální efekt příjmu surového kolagenu je důsledkem jeho velmi nízké stravitelnosti a vstřebatelnosti trávicím traktem. Hlavním důvodem tohoto stavu je velikost molekuly a obsah chemických vazeb velmi odolných vůči trávicím enzymům.

Novodobé farmaceutické firmy se tak snažily vytvořit produkt, který by organismu přinášel kolagen co nejrychleji a v co nejvstřebatelnější i chuťově přijatelné formě. Na svět přišel želatinový prášek a kaps

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kloubní výživa pro psy

Příběh

Ve svém příspěvku PŘÍPRAVA KRUŠINOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Mikulec.

Zakoupíte krušinu olšovou-kůra/ latin.frangula alnus/,třezalku a měsíček , 1/2 kostky vepřového sádla cca 125g. Na pánvi rozpustíme sádlo na mírném ohni, aby se nepřepálilo, do něho nasypeme 34 g krušiny a toto pomalu vaříme na mírném ohni 1 hod.tak, aby sádlo s bylinou jen mírně probublávalo, pomalu jemně mícháme, když by se vám zdálo, že je sádla málo můžete malinko přidat, tak aby se krušina v sádle vařila a ne smažila.!! 1 minutu před koncem vaření přisypete 17g třezalky a 17 g měsíčku, a mícháte a vaříte 1 min. Pak odstavte a pánev přikryjte poklicí a nechejte stát přes noc/ asi 12hod./ Druhý den opět zahřejete tak, aby toto vše bylo tekuté a přecedíte přes nějaké plátno nebo hustý cedník do uzaviratelné nádobky- nejlépe skleněné/ např. od přesnídávky nebo od krému,od džemu./ Po vychládnutí a ztuhnutí je mast hotová.Skladujte v chladnu ale nemrazit, nejlépe dole v lednici. Vtírejte 3x denně do kůže.,/ přímo na bulku/ nejlépe jemně oholené, aby se mast dobře vstřebala. Vtírejte tak dlouho až uvidíte znatelné zmenšování bulky, až do úplného vymizení - u nás to trvalo asi 1 měsíc a už je to rok a nic dalšího se neobjevilo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tamara.

Dobrý den,
naše fenka má taky lipom, veterinář řekl zkusit mast a potom se uvidí. Tak jsem se ji snažila vyrobit, ale když jsem přidala 17g měsíčku, tak se sádlo úplně "vcuclo" a skoro nic jsem zpátky nepřecedila, jen mi zůstala hromada hodně mastných bylin. Je správně těch 17 g měsíčku? Děkuji.

Zdroj: příběh Boule pod kůží na brise

Složení

Glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, MSM, kyselina hyaluronová, kolagen II. typu.

Glukosamin sulfát: Glukosamin hraje významnou roli v metabolismu chrupavky. Stimuluje buňky chrupavky (chondrocyty) k syntéze proteoglykanů (základních stavebních složek chrupavky) a je hlavním substrátem pro jejich vznik. Glukosamin je aktivně přijímán chrupavkou. Podávání glukosaminu zpomaluje rozvoj už vzniklých degenerativních změn chrupavky.

Chondroitin sulfát: Je důležitou součástí kloubní chrupavky. Váže velké množství vody, čímž hydratuje chrupavku, podporuje vznik proteoglykanů a redukuje kolagenolytickou aktivitu. Podávání chondroitinu vede ke zpomalení destruktivních změn chrupavky, mírní bolesti kloubů, zlepšuje pohyblivost a mírní i průběh zánětu kloubu.

MSM: Je látka obsahující organicky vázanou síru, která působí na zpevnění vazů a šlach, potlačení zánětu a bolesti a na regeneraci a relaxaci svalů. Dále vykazuje silné antioxidační a jiné pozitivní účinky a je jedinečným zdrojem sirných sloučenin, které v organismu pozitivně působí, a to zejména v poškozené kloubní chrupavce.

Kyselina hyaluronová: Tato kyselina se nachází především v pojivových tkáních, kde tvoří hlavní součást kloubní synoviální tekutiny. Čím vyšší je koncentrace kyseliny, tím lepší jsou viskoelastické vlastnosti chrupavky a dochází k jejich lepší výživě. Její podávání normalizuje vlastnosti kloubní synoviální tekutiny, působí proti degeneraci chrupavky a obnovuje její původní vlastnosti.

Kolagen II. typu: Tento kolagen je hlavní bílkovinou kloubní elastické chrupavky, kde zabezpečuje její pevnost, pružnost a odolnost. Kolagen obsažený v přípravku ALAVIS™ 5 je hydrolyzovaný, což znamená, že je enzymaticky štěpen na menší částice, které se v zažívacím traktu lépe vstřebávají, a jsou tudíž mnohem lépe využitelné pro stavbu a obnovu poškozené chrupavky. Nedostatek kolagenu v kloubu a chrupavce vede k poruchám hybnosti a k postupným degenerativním změnám. Kolagen zabezpečuje pevnost a pružnost pojivových tkání.

Vitamin C: Je potřebný pro metabolismus aminokyselin, zejména aminokyselin hydroxylysinu a hydroxyprolinu, které jsou velmi důležité pro syntézu kolagenu. Vitamin C dále hraje neopomenutelnou roli při vývoji kostí a chrupavek. Nedostatkem vitaminu C dochází k menší pevnosti kolagenních vláken nejen v chrupavce, ale i ve vazech a šlachách. Vitamin C dále podporuje vstřebávání železa a podporuje tvorbu bílých krvinek, které hrají významnou roli v imunitě a svým antioxidačním účinkem chrání buňky organismu.

Obsah účinných látek v jedné tabletě:

  • glukosamin sulfát – 500 mg
  • chondroitin sulfát – 200 mg
  • methylsulfonylmethan – 200 mg
  • kolagen II. typu – 60 mg
  • kyselina hyaluro

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Alavis 5 pro psy a kočky

Příběh

Ve svém příspěvku BOULE POD KŮŽÍ NA BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Mikulec.

Zakoupíte krušinu olšovou-kůra/ latin.frangula alnus/,třezalku a měsíček , 1/2 kostky vepřového sádla cca 125g. Na pánvi rozpustíme sádlo na mírném ohni, aby se nepřepálilo, do něho nasypeme 34 g krušiny a toto pomalu vaříme na mírném ohni 1 hod.tak, aby sádlo s bylinou jen mírně probublávalo, pomalu jemně mícháme, když by se vám zdálo, že je sádla málo můžete malinko přidat, tak aby se krušina v sádle vařila a ne smažila.!! 1 minutu před koncem vaření přisypete 17g třezalky a 17 g měsíčku, a mícháte a vaříte 1 min. Pak odstavte a pánev přikryjte poklicí a nechejte stát přes noc/ asi 12hod./ Druhý den opět zahřejete tak, aby toto vše bylo tekuté a přecedíte přes nějaké plátno nebo hustý cedník do uzaviratelné nádobky- nejlépe skleněné/ např. od přesnídávky nebo od krému,od džemu./ Po vychládnutí a ztuhnutí je mast hotová.Skladujte v chladnu ale nemrazit, nejlépe dole v lednici. Vtírejte 3x denně do kůže.,/ přímo na bulku/ nejlépe jemně oholené, aby se mast dobře vstřebala. Vtírejte tak dlouho až uvidíte znatelné zmenšování bulky, až do úplného vymizení - u nás to trvalo asi 1 měsíc a už je to rok a nic dalšího se neobjevilo. Pokud to je opravdu lipom/nezhoubný tukový nádorek/, mělo by to účinkovat, pokud je to ovšem jiný typ nádorového bujení, účinkovat to zřejmě nebude. Ale veterinář to pozná, pokud udělá sono těchto bouliček.My jsme nejprve prošli sonem a pak teprve jsme aplikovali tuto mastičku.Držíme všechny palce, ať je to jen lipom a ať se zdaří celá procedůra.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Děkuji Vám za recept, zkusim, děkuji za Vaši ochotu.

Zdroj: příběh Boule pod kůží na brise

Doplňky stravy

Novodobé farmaceutické firmy se snažily vytvořit produkt, který by organismu přinášel kolagen co nejrychleji a v co nejvstřebatelnější i chuťově přijatelné formě. Na svět tak přišel želatinový prášek a kapsle. Želatina je klihovitá hmota vyluhovaná vařením z kostí a kůží. Její vstřebatelnost a využitelnost organismem je však také minimální. Donedávna se zdálo, že tato forma je jedinou možnou formou podání kolagenu. Vzhledem k jejímu minimálnímu efektu se na kolagen jako takový v kloubní výživě více méně zapomnělo a další rozvoj chondroprotektiv se zaměřil hlavně na preparáty podporující amorfní složku kloubní chrupavky (například glukosamin sulfát, chondroitin sulfát).

Ne každý zdroj kolagenu je tedy zcela vhodný. Například často nejdostupnější klasická želatina, která není hydrolyzována, je velmi špatně stravitelná a jako proteinový zdroj nevhodná. Je potřeba vybírat produkty, které budou pro vašeho psa ty nejoptimálnější. Kolagen ovlivňuje regeneraci a růst svalů. Zejména vytrvalostní zátěží vznikají ve svalech a v jejich kolagenních pouzdrech mikrotrhlinky, které organismus vnímá jako únavu a bolest.

Zdroj: článek Kolagen pro psy

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÁ KLOUBNÍ VÝŽIVA PRO ŠTĚNĚ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Rejholdová.

Chtěla jsem Vás poprosit o názor, je možné dát štěněti Výmarského ohaře Geloren Dog? co byste jiného doporučil od kolika měsíců a proč?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Geloren pro psy obsahuje kyselinu hyaluronovou, glukosamin, chondoitin a kolagen. Všechny tyto látky zvíře normálně přijímá stravou založenou na mase. Když budete takto mladému psovi podávat geloren pro psy, tak mu tím spestříte pamlskový plán, ale v tomto věku mu nijak zvlášť nepomůžete. Tedy v případě, že používáte kvalitní krmivo. Někdy chovatel koupí velmi levně v akci krmení pro psy, ale to většinou obsahuje především bobtnající směsi, které pejska nasytí, ale nevyživí. Známkou jsou pak objemné výkaly a nemocný pejsek. Geloren pro psy má smysl jako výrazné preventivní opatření od tří let.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jaká kloubní výživa pro štěně?

Jak poznat, že pes potřebuje kolagen

Artróza, degenerativní onemocnění kloubů, je velmi častým problémem psů všech plemen i věkových kategorií. Na rozvoji patologických změn kloubů se podílejí jednak vlastnosti vrozené (stavba kloubních struktur, osvalení, inervace...) a jednak faktory vnějšího prostředí (způsob výživy, zátěž...). Vzhledem k tomu, že artrotické změny jsou často velmi bolestivé, je snahou majitelů a veterinárních lékařů vzniku či prohlubování těchto změn předcházet. Péče o klouby k artróze predisponované či tímto procesem již postižené by měla být komplexní (redukce fyzické zátěže, hmotnosti...). Sám majitel může zdraví svého psa velmi výrazně ovlivnit prostřednictvím krmiva a nutričních doplňků. Právě nutriční doplňky zvané chondroprotektiva (chrupavky chránící látky) prošly v minulých letech velkým rozvojem. Na našem trhu se objevilo velké množství preparátů různého složení a forem. Na základě stále pokračujících laboratorních výzkumů i klinických studií ve veterinární i humánní sféře byly mnohé obsahové látky překonány a nahrazeny. Jednou z nich je i želatina jako perorálně (ústy, tlamou) podávaná forma kolagenu – stavebního kamene kloubní chrupavky. Ta je v moderních preparátech nahrazována organismem snadněji využitelnou formou kolagenu, takzvaným kolagenním hydrolyzátem, zmiňovaným již výše.

Kloub je spojení dvou nebo více kostí plochami povlečenými chrupavkou. Kloubní chrupavka má nepostradatelnou roli pro optimální kloubní funkci. Aby byl pohyb kloubu bezbolestný, plynulý a v plném rozsahu, musí být povrch kloubní chrupavky naprosto hladký. Kloubní chrupavka však může být narušována procesem přirozeného stárnutí, v důsledku nadměrné fyzické zátěže či v případě poškození úrazem či infekcí.

Kloubní chrupavka je pojivová tkáň. Skládá se z buněk (chondrocytů) a mezibuněčné hmoty. Ta obsahuje podíl vláknitý a amorfní. Vláknitý podíl je představován kolagenními vlákny. Amorfní součást je tvořena hlavně proteoglykany, kyselinou hyaluronovou a vodou. Mezibuněčná hmota, respektive její jednotlivé komponenty, jsou nositeli dvou klíčových vlastností chrupavky – pevnosti a pružnosti. Pevnost chrupavky je podmiňována kolagenními vlákny. Tvorba kolagenních vláken začíná v chondrocytech řazením jednotlivých aminokyselin do bílkovinných řetězců. Základní řetězce přirovnatelné ke šňůrce korálků se následně seskupují do trojšroubovice, takzvaného „prokolagenu“. Ten se transportuje z buněk, kde je dále upraven na „kolagenový monomer“. Monomery se řadí za a vedle sebe do „mikrofibril“ a následně do kolagenních fibril a do kolagenních vláken. Výslednou strukturu tak lze přirovnat k lanu.

Soustava kolagenních vláken tvoří nosnou kostru celé chrupavky. Pouze pojivová tkáň dobře nasyce

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kolagen pro psy

Příběh

Ve svém příspěvku BOULE POD KŮŽÍ NA BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Mikulec.

boulička na břiše psa- může to být také lipom- tzn. nezhoubný tukový nádorek, pokud je bulka pohyblivá pod kůží. Mám vlastní zkušenost, mám již 3.labradora a všichni to měli. Pokud se odoperuje, většinou narůstá pomalu znovu. Ale mám vyzkoušenou vynikající mast přímo na lipomy. Je to krušinová mast- můžete vyrobit snadno doma. Natírali jsme psovi velký lipom na zádech a po měsíci už úplně zmizel. Už je to rok a zatím nikde. chtělo by to ale trochu vyholit srst, aby se mastička dostala přímo na kůži a mazat 3x denně. Bylinky na mast koupíte buď v .bylinkářství nebo na internetu. Skládají se z: krušina, měsíček,třezalka a k tomu potřebujete dobré domácí sádlo. Návod k vaření vám zdarma pošlu na mail.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavlína Janečková.

Dobrý den pane Mikulec,
mohu Vás poprosit o zaslání návodu na výrobu masti. Mockrát děkuji.
S pozdrevam
Janečková

Zdroj: příběh Boule pod kůží na brise

Geloren pro psy

Geloren dog je unikátní preparát pro komplexní výživu kloubů a šlach psů. Díky svému složení s pěti aktivními látkami jde o ideální řešení pro podporu celého pohybového aparátu. Hlavní účinnou látkou je nutrihyl®, což je speciálně upravená kyselina hyaluronová pro výživu kloubů, která je maximálně efektivní při perorálním podávání. Dalšími látkami obsaženými ve vysoké koncentraci jsou chondroitin sulfát, glukosamin, hydrolyzovaný kolagen a želatina.

Želatinové tablety Geloren dog s příchutí uzené šunky psům velmi chutnají a díky jednoduchému dávkování lze snadno kontrolovat denní příjem účinných látek. Želé není nutné mísit s krmivem, a tak nedochází ke ztrátám jako v případě prášků a sirupů.

Kyselina hyaluronová je jednou z hlavních složek mezibuněčné hmoty a je přirozenou součástí všech pojivových tkání v těle. Je tedy důležitou součástí chrupavky a kloubní tekutiny, kde funguje jako lubrikant a tlumič nárazů. Kyselina hyaluronová potlačuje degradaci kloubní chrupavky a má protizánětlivé účinky.

Chondroitin sulfát dodává chrupavce pružnost a obnovuje rovnováhu v kloubní tekutině. Je důležitým stavebním kamenem kloubní chrupavky a ostatních pojivových tkání – kostí, šlach, vazů. Navíc brání degradaci kolagenu, proteoglykanů a agrekanu a tím udržuje integritu mezibuněčného prostoru.

Glukosamin zajištuje spojení mezi kostí a chrupavkou, ovlivňuje metabolismus kloubů, napomáhá regeneraci kloubní chrupavky, zmírňuje zánět a bolestivost kloubů. Ve formulaci Geloren dog se jedná o podpůrnou látku, kterou psi přirozeně získávají například ze žvýkání kostí.

Hydrolyzovaný kolagen je vysoce vstřebatelná forma kolagenu, který je hlavním stavebním kamenem chrupavek, šlach a vazů. Urychluje regeneraci pojivových tkání, pozitivně ovlivňuje kvalitu srsti, kůže a drápů. Dále se předpokládá, že snižuje bolestivost kloubů a zlepšuje jejich funkčnost.

Želatina hraje velmi podstatnou roli při tvorbě a regeneraci vazivových tkání a ve výživě kloubů a chrupavek. Také je důležitým zdrojem aminokyselin glycinu a prolinu, látek významných pro tvorbu kolagenu.

Balení obsahuje 90 žvýkacích tablet, což představuje měsíční dávku pro středně velkého psa. Běžná dávka žvýkacích tablet Geloren dog se pohybuje od dvou do pěti tablet dle velikosti psa. Pro maximální účinnost je doporučeno podávat 60 dní nepřetržitě, kúru je vhodné následně 2–3x ročně opakovat. Pro rychlejší nástup účinku nebo při silnějších artritických potížích podávejte první týden dvojnásobné množství běžné dávky.

Účinnost přípravku Geloren dog byla testována na 19 psech s pohybovými problémy. Po dvouměsíčním užívání Gelorenu bylo pozorováno zlepšení hybnosti u 79 % psů. Ze studie dále vyplývá, že Geloren má velm

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kloubní výživa pro psy

Recept

Výroba této masti je možná i v domácím prostředí.

Obecné pokyny: Domácí bylinné masti se dělají dvěma způsoby. V obou případech je základem masťový základ (koupí se v lékárně) nebo sádlo (přírodní, nesolené), případně i máslo. Vhodné je použití sádla, protože se velmi dobře vstřebává pokožkou, někomu však může vadit jeho pach. Sádlo se rozpustí v hrnci a do něj se vmíchá bylina, ze které se mast dělá. Bylin má být tolik, aby byly zcela ponořené v masťovém základu. Směs se na mírném žáru vaří asi hodinu. Pak se odstaví a nechá vystydnout. Další den se směs rozehřeje, opět se asi hodinu vaří a pak se přefiltruje přes plátno nebo staré froté prostěradlo. Tím vznikne tmavá čirá tekutina. Dokud je ještě teplá, lze do ní vmíchat například kafr, včelí vosk, pryskyřici, tinkturu (například kaštanovou) nebo éterický olej. Pak už se mast plní do lahviček a kalíšků. V chladu vydrží rok i více bez jakýchkoliv konzervovadel.

Postup: Smíchejte krušinu s třezalkou a měsíčkem, přičemž krušinu nejprve vařte samotnou cca 1 hodinu na mírném ohni (nesmí se připálit a udržuje se v teple). Poté přidejte zbylé bylinky. Pro větší účinnost můžete nechat louhovat uvedené bylinky nejprve několik dní v oleji, pak scedit a smíchat s masťovým základem, jako je lékařská vazelína, sádlo, kokosový tuk a podobně.

Chcete-li použít mast k léčbě psa, určitě můžete, dle recenzí je účinná. Pokud má pes lipom na zádech, musí se trochu vyholit srst, aby se mastička dostala přímo na kůži, a poté mazat 3x denně. Bylinky na mast koupíte buď v bylinkářství, nebo na internetu. Budete potřebovat krušinu, měsíček, třezalku a k tomu dobré domácí sádlo.

Zdroj: článek Krušinová mast

Příběh

Ve svém příspěvku PŘÍPRAVA KRUŠINOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tamara.

Dobrý den,
naše fenka má taky lipom, veterinář řekl zkusit mast a potom se uvidí. Tak jsem se ji snažila vyrobit, ale když jsem přidala 17g měsíčku, tak se sádlo úplně "vcuclo" a skoro nic jsem zpátky nepřecedila, jen mi zůstala hromada hodně mastných bylin. Je správně těch 17 g měsíčku? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alzbeta.

Dobry den,
Tez se mi stalo, ze po pridani 17g mesicku nezbyla temer zadna tekutina. Mozna bylo sadlo prilis horke, klasicky delam masti spise ve vodni lazni. Vyresila jste to nejak? Diky.

Zdroj: příběh Boule pod kůží na brise

Význam kolagenu

Hydrolyzovaný kolagen je želatinový hydrolyzát, který je lehce stravitelný a pro organismus využitelný až z 95 %. Zvyšuje pevnost chrupavek, vazů a šlach, podporuje jejich správný vývoj. Urychluje hojení po úrazech. V neposlední řadě také zpevňuje kůži, drápy a zkvalitňuje srst a osvalení psa.

Energetická hodnota kolagenu ve 100 g sušiny v prášku je: 1 700 kJ, 400 kcal, 100 g bílkovin, 0 g sacharidů, 0 g tuků.

Kolagenové choroby, tedy choroby charakteristické patologickými či degradačními formami kolagenu, postihují například srdce, cévy, svaly a kůži. Samotný kolagen hraje důležitou roli i při stárnutí organismu. Tablety často obsahují hydrolyzát kolagenu, který vyživuje vazivové tkáně a klouby. Tento hydrolyzát, respektive kolagenní peptidy urychlují omlazování a regeneraci pojivových tkání živočicha.

Dávkuje se 1 lžička pro středně velkého psa, štěňatům můžete dávku zvýšit. Jako prevence stačí podávat obden. Doporučujeme udělat 2x do roka 2–3měsíční kúru. Pracovním psům a psům v zátěži je možno podávat dlouhodobě. Překročení doporučené dávky nezpůsobuje zdravotní riziko.

Pro akutní potíže s klouby nebo pro výživu štěňat velkých a obřích plemen a pracovních psů doporučujeme přípravky, které obsahují kolagenní peptidy a mají laboratorně prokázaný účinek na regeneraci kloubní chrupavky.

Kolagenní hydrolyzát se distribuuje ve dvou formách. První je takzvaná chelatonová, opět prášek nebo kapsle. Účinná látka je zde vázána na tělu vlastní aminokyselinu nebo protein. Vstřebatelnost kolagenu tím vzrůstá na 40 %. Ještě účinnější je však forma koloidního (nepravého) roztoku, kde jsou volné částice velmi stabilně rozptýlené ve vodě a jejich vstřebatelnost je až 98%.

Koloidní roztok kolagenního hydrolyzátu je nejmodernější a v současné době nejúčinnější formou kolagenu určenou pro perorální podání v humánní i veterinární medicíně. Účinky kolagenního hydrolyzátu ve smyslu prevence i léčby degenerativních změn kloubní chrupavky byly prokázány v mnoha laboratorních experimentech i klinických studiích v humánní i veterinární medicíně.

Zdroj: článek Kolagen pro psy

Příběh

Ve svém příspěvku BOULE POD KŮŽÍ NA BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Mikulec.

Zakoupíte krušinu olšovou-kůra/ latin.frangula alnus/,třezalku a měsíček , 1/2 kostky vepřového sádla cca 125g. Na pánvi rozpustíme sádlo na mírném ohni, aby se nepřepálilo, do něho nasypeme 34 g krušiny a toto pomalu vaříme na mírném ohni 1 hod.tak, aby sádlo s bylinou jen mírně probublávalo, pomalu jemně mícháme, když by se vám zdálo, že je sádla málo můžete malinko přidat, tak aby se krušina v sádle vařila a ne smažila.!! 1 minutu před koncem vaření přisypete 17g třezalky a 17 g měsíčku, a mícháte a vaříte 1 min. Pak odstavte a pánev přikryjte poklicí a nechejte stát přes noc/ asi 12hod./ Druhý den opět zahřejete tak, aby toto vše bylo tekuté a přecedíte přes nějaké plátno nebo hustý cedník do uzaviratelné nádobky- nejlépe skleněné/ např. od přesnídávky nebo od krému,od džemu./ Po vychládnutí a ztuhnutí je mast hotová.Skladujte v chladnu ale nemrazit, nejlépe dole v lednici. Vtírejte 3x denně do kůže.,/ přímo na bulku/ nejlépe jemně oholené, aby se mast dobře vstřebala. Vtírejte tak dlouho až uvidíte znatelné zmenšování bulky, až do úplného vymizení - u nás to trvalo asi 1 měsíc a už je to rok a nic dalšího se neobjevilo. Držíme vám palce!!! Mikulcovi z Opavy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirí.

Dobrý den, určitě bych použil místo sádla lůj z hovězích kostí, ten je tuhý více než sádlo a je lepší na kůži a lépe vstřebatelný, dá se použít i s kokosovým olejem . Tchýni to vařím už několik let používá to na vysušené nohy při cukrovce.

Zdroj: příběh Boule pod kůží na brise

Přírodní zdroje

Již od pradávna, v lidové medicíně, se člověk snažil doplnit nedostatek kolagenu například pojídáním kuřecích chrupavek. Souvislost mezi zvýšeným příjmem kolagen obsahujících tkání zvířat a zlepšením kvality kolagen obsahujících tkání člověka (kloubů, vlasů, nehtů) byla jistě evidentní, ale výsledek této „terapie“ nebyl zdaleka vyčerpávající. Minimální efekt příjmu surového kolagenu je důsledkem jeho velmi nízké stravitelnosti a vstřebatelnosti trávicím traktem. Hlavním důvodem tohoto stavu je velikost molekuly kolagenu a obsah chemických vazeb velmi odolných vůči trávicím enzymům.

Zdroj: článek Kolagen pro psy

Produkty z králíka

Řada plemen domácích králíků je chována pro jeho maso, vlnu, nebo jeho kožešinu.

Králičí maso je pravděpodobně tím nejzdravějším masem, protože je lehce stravitelné a má dobré složení živin. Velkou výhodou tohoto masa je nízký obsah cholesterolu a vysoký obsah bílkovin. Králičí maso se řadí mezi bílá masa. Králičí maso nemá výraznou chuť, a proto je třeba ho výrazněji dochucovat kvalitním kořením. Nejkvalitnější maso je z králíků do jednoho roku, zároveň maso z těchto králíků je jemné a není tuhé. Kuchaři dokáží toto maso upravit řadou způsobů. Pokud maso pochází ze starších králíků, bývá tužší a obsahuje více tuků, proto je lepší takové maso dusit.

Chovatelé z králíka zpracovávají i vnitřnosti a jeho krev. Z vnitřností se využívají hlavně játra, srdce a ledviny. Z těchto orgánů se pak vytvářejí králičí paštiky a nádivky. Králičí krev se pak využívá k výrobě prejtu, střívka pak k výrobě klobás. Z těla králíka se také zpracovávalo sádlo. Králičí sádlo mívá bílou až žlutou barvu (barvu ovlivňuje krmení). Sádlo se využívalo třeba ke smažení.

Na internetu lze najít řadu receptů, jak králičí maso nejlépe připravit. Na internetových stránkách www.ceskenapady.cz lze najít několik bezkonkurenčních receptů na králíka a zároveň i krátké zhodnocení králičího masa (které látky obsahuje, jak je takové maso vhodné připravovat). Můžete na těchto stránkách najít recept na králíka od Kluků v akci, Pohlreichův recept na králíka, Babicův recept na králíka,a ale i klasické recepty na králíka na smetaně, králíka na česneku, pečeného králíka, králíka na divoko, nebo králíka netradičně.

Internetový odkaz na tyto recepty: Nejlepší recepty na králíka.

Řada chovatelů chová králíka i pro jeho kožku. Kožku je třeba hned napnout na napínáky (dlouhé asi metr s rozpětím asi 30 cm). Kožky by měl chovatel zavěsit na stinné a vzdušné místo, kam se nedostanou žádné šelmy a v létě hmyz. Kožka by nikdy neměla být nikdy na přímém slunci. Kožky se vykupují podle jakosti a hmotnosti, pokud je kožka poškozená, tak se nevykupuje. Více ceněné jsou kožky zimní srsti, která je hustší. Kožky se využívají třeba k výrobě kožichů a klobouků.

Pro vlnu jsou přímo chovány angorští králíci. Jejich vlna je totiž měkká, hřejivá a dobře izoluje. Běžně se využívá k výrobě svetrů, ponožek a pokrývek. Tato vlna má totiž asi 20x větší hřejivost než jiné vlny. Vlna se získává stříháním (angorští králíci se stříhají každé tři měsíce, pokud by lhůta byla delší, tak se ztrácí kvalita vlny).

Zdroj: článek Plemena králíků

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová


obsah purinu v kapary
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
obstřik kortikoidy
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>