Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

VETERINÁŘ

OBSAH

Postup

Po očkování vždy počkejte v dosahu veterinárního lékaře, třeba v čekárně, a to minimálně půl hodiny. Případná anafylaxe by se projevila kolapsovým stavem už během této krátké doby, a pokud je veterinář nablízku, je nablízku i rychlá pomoc.

Je důležité jakoukoliv změnu zdravotního stavu, o které si myslíte, že souvisí s předchozím očkováním, hlásit veterináři. I méně závažné celkové reakce nejsou překážkou další vakcinaci, ale veterinář o nich musí vědět! Podání stejné značky vakcíny může příště způsobit ještě vážnější nežádoucí reakci. Ale když veterinář ví, že minule zvíře po očkování reakci mělo, není nejmenší problém učinit jistá opatření, například změnit značku, očkování rozdělit a při jedné návštěvě očkovat třeba jen proti jedné nemoci, nebo společně s očkováním aplikovat léky proti alergii. Toto vše ovšem musí rozhodnout veterinář.

Zdroj: Alergická reakce na očkování u psa

Diskuze

V diskuzi PSÍ NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Náš pes /kříženec 11 let/ má dávivý kašel. Veterinář mu dal tři injekce antibiotik a tři druhy prášků. Kašel se moc nezlepšil a veterinář řekl, že má stařeckou záduchu. Dá se s tím ještě něco dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nevrlý ota.

mám podobný problém.pes má dávivý kašel ,hlavně večer a v noci.je jí 8let.dvakrát antibiotika a moc se to nezměnilo.děkuji za každou radu.

Zdroj: diskuze Psí nemoci

Léčba skřípnutého nervu u psů

Pokud má váš veterinář podezření na skřípnutý nerv, pravděpodobně nasadí vašemu psovi svalový relaxant a protizánětlivý lék. Někteří veterináři mohou předepisovat kortikosteroidy ke snížení otoku.

Zdroj: Skříplý nerv u psa

Diskuze

V diskuzi JAK SPRÁVNĚ KRMIT FRANCOUZSKÉHO BULDOČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vratislav.

Zdravím mám 5mesicniho francouzskeho buldacka. Od štěněte měl granule Advence pupis doslova je hltal pak nám Veterinář doporučil Roial granule první den je jedl a pak už ne chtěl jsem mu dolních zamíchat vivar. Ale Veterinář řekl že ne mam ho nechat na suchich granuli jeho váha je 8kg. Tak nevím jestli se mám vrátit zpět na Advence

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak správně krmit francouzského buldočka

Modřany

Veterinární ordinace – Náš veterinář

V ordinaci Náš veterinář (Československého exilu 2175/32 Praha 4 – Modřany) je posláním ošetřit každého pacienta s láskou a péčí tím nejšetrnějším možným způsobem a s vysokou odborností a profesionalitou. Vedoucí ošetřující lékař: MVDr. Nikola Hanáková.

Nabízí:

  • Digitální RTG s menší zátěží pro pacienta
  • Sonografii
  • Operace
  • Moderní a šetrné postupy
  • Inhalační anestezii
  • Hospitalizace
  • Rekondiční a zklidňující masáže
  • Magnetoterapii
  • Výjezdovou službu

Veterinární klinika Modřany

Veterinární ordinaci s dvacetiletou tradicí v ulici K Vltavě 40 v Modřanech přebrala od roku 2011 MVDr. Petronela Síbová. Jejím cílem bylo vytvořit praxi, kde díky svým zkušenostem může provádět běžné i náročnější léčebné postupy a operace. Uvítá vás v novém příjemném prostředí s osobním vztahem ke klientům, který je, jak věří, důležitý pro kvalitní péči o vaše zvířecí kamarády.

Zdroj: Veterina Praha 4

Diskuze

V diskuzi NEMOCI U ČIVAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Mikšovská.

Dobrý den,
naše 1,5 roku stará čivava nepřezubila, což veterinář zjistil dnes při očkování. Má stále komplet mléčný chrup a nemá dvoje zuby vedle sebe. Veterinář říká, že je asi bude potřeba vytrhnout. Jí normálně, dásně nemá nateklé. Nejspíš je zapotřebí ale udělat rentgen, zda má vůbec druhé zuby v dásni, že? Je to neobvyklé nebo poměrně časté? A jak se popřípadě takový zákrok provádí?
Předem velmi děkuji za odpověď
Jana Mikšovská

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci u čivavy

Diagnóza

Vzhledem k akutnímu nástupu tohoto onemocnění může být při krevních testech zaznamenáno jen málo abnormalit. Aby bylo možné zjistit, zda je v krvi psa přítomna E. coli nebo jiné infekční agens, tak veterinář odebere vzorky krve, moči a pokud možno i stolice pro kultivaci.

Zdroj: E coli u psa

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koplikova.

Dobrý den,nás pes už cca 3 týdny kycha a z jedné nosní dírky mu občas vyletí žlutý gelovy sekret,vždy jen z pravé.mám ještě vyčkat,nebo zajít k veterináři,jinak je pes aktivní,žere,prostě v pohodě,
Děkuji koplikova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Veterinář je v tomto případě prospěšný, protože váš pejsek má nejspíše bakteriální zánět dutin a bude potřebovat antibiotika.

Zdroj: diskuze Rýma u psa

Léčba rakoviny žaludku u psa

Stejně jako člověk i pes při onemocnění nádorovitým bujením potřebuje při diagnóze a léčbě pomoc onkologa. Veterinární onkolog určuje nejvhodnější postupy léčby a koordinuje léčebné programy pro zvířata postižená rakovinou – často slouží i jako poradce a konzultant pro veterináře v privátních ordinacích. Když vás veterinář doporučí se psem k veterinárnímu onkologovi, dělá to proto, aby pes dostal tu nejvhodnější a nejlepší odbornou péči. V některých případech veterinář pouze konzultuje případ s onkologem, v jiných je nutné doporučení k onkologovi k důkladnějšímu vyšetření a případně i k léčbě. Diplomovaný onkolog má speciální diagnostické a léčebné prostředky, které praktický veterinář ve většině případů nemívá.

Cílem léčby je zničit abnormální nádorovité buňky a zachovat buňky zdravé. Důležitým rozdílem v humánní a zvířecí onkologii je, že cílem u lidí je vzhledem k délce života onemocnění vyléčit. U zvířat je cílem prodloužit život při zachování jeho kvality. V mnoha případech veterinární onkolog ve snaze o co nejlepší léčebný výsledek kombinuje některé anebo všechny léčebné možnosti, jako jsou:

  • léčba chirurgická
  • léčba radiační (ozáření)
  • chemoterapie
  • imunoterapie

Stejně jako u lidí zatím neexistuje cesta, jak se vyhnout a zabránit nádorovému onemocnění. Můžete ale snížit rizika. Důležité jsou pravidelné preventivní prohlídky u veterináře. Ani on není schopen tvorbě nádorů zabránit, ale pokud je nádorové bujení odhaleno včas, je daleko větší šance na jeho snazší zvládnutí.

Zdroj: Rakovina žaludku u psa

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAMENA MALATNOST A NEZRAVOST U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef svrcina.

Nas pes zniceho nic prestal zrat a je malatny onic nema zajem co to muze byt?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pejsek může mít parazita a nebo nějaké vnitřní onemocnění. Jak je to závažné a jak to léčit vám poví veterinář po bližším vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co znamena malatnost a nezravost u psa

Zácpa u starého psa

Pokud se pes nemůže vyprázdnit (pes se nemůže vyprázdnit), může následovat manuální vybavení stolice. Veterinář k tomu použije buď pouze ruce, nebo lékařské kleště. Pokud jde o chronickou zácpu, je někdy nutné operativně odstranit část tlustého střeva. Této operaci se říká částečná kolektomie a provádí se u opakované chronické zácpy, nebo když je zřejmé, že tlusté střevo bylo nenávratně poškozeno.

Pokud je pes dehydrovaný nebo trpí chronickou zácpou (stav, který je obtížné zvládat nebo na který nepomáhá léčba), bude nutné jej kvůli léčbě hospitalizovat. Budou mu dodány tekutiny, a pokud užívá nějaké léky, které mohou způsobovat zácpu, tak se tyto léky vysadí nebo nahradí jinými. Často pomáhají laxativní výživové doplňky (například otruby, metylcelulóza, dýně, psyllium), ovšem ty někdy mohou zhoršit nadmutí střeva. Pokud k tomu dojde, pak je nutné přejít na lehce stravitelný jídelníček. Jakmile veterinář rozhodne, že pacient dostatečně doplnil tekutiny, zvíře bude uspáno, aby se mohla nahromaděná stolice manuálně odstranit. U lehčích stavů může k vyprázdnění pomoci klystýr.

Zdroj: Tvrdá stolice u psa

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ KŮŽE PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Hoškova.

Na plisen u psa mam vybornou zkusenost s chytrou houbou Ecosin. Jsou to rozpustne tablety, roztokem se pejsek cely umyje a necha uschnout. Chytil plisen pri koupani v rybniku. Chytrou houbu jsrm koupila v zooprodejne

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana Sonnková.

Vyzkoušela jsem všechno, ale nic nepomáhalo. Pak mi veterinář doporučil šampon MALASEB a to jediné zabralo. Řídit se návodem! Bohužel stojí jeden přes 800Kč. Ale lepšího prý nic neexistuje.

Zdroj: diskuze Plíseň kůže psa

Zánět ledvin u psa

Hlavní příčinou zánětu ledvin jsou virové a bakteriální infekce, otravy z léků, nevhodná výživa, mechanické poškození či prochladnutí. Rozeznáváme akutní a chronický zánět ledvin.

Mezi příznaky akutního zánětu ledvin patří celková porucha organismu, únava, nechutenství a již zmíněné horečky. Oblast beder je velice citlivá na pohmat, pes chodí strnule a neochotně, jeho močení je bolestivé a sekrece moči je snížená. V horších případech pes přestane močit úplně a v moči se může objevit krev.

Chronický zánět může vzniknout se zánětu akutního nebo jde od začátku onemocnění o proces chronický. Příznaky chronického zánětu jsou hodně podobné příznakům akutním, ale jsou mírnější. Přesná diagnóza je potvrzena laboratorním testem.

Pokud je nemoc diagnostikována ihned v počátku rozvoje, je velice velká pravděpodobnost, že se pes úplně vyléčí. V případech, kdy jsou první příznaky podceněny, šance na úplné vyléčení klesá. Veterinář nasadí psovi antibiotika a antimykotika. Po čtyřech až sedmi dnech od zahájení léčby by měl veterinář provést kontrolu moči. Celková léčba zánětu ledvin zabere asi měsíc.

Jestliže u psa vidíte jakýkoli příznak, který by nasvědčoval, že jde o zánět ledvin, na nic nečekejte a okamžitě vyhledejte veterináře.

Zdroj: Bolest ledvin u psa

Diskuze

V diskuzi BRADAVICE V OKU U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Vrablova.

Dobrý den pejsek má bílou tečku v dolní oblasti oka. Veterinář radí vypálit že se jedná o bradavičku. Může se i odstranit bez narkózy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

Pouzijte zdravy rozum: Vas pes na povel nehne ani brvou pri tom az mu budou rezat cast vickoveho okraje a sit jehlou? Jak to chcete vysvetlit tomu psu? Myslim, ze si odpovite sama :-;

Zdroj: diskuze Bradavice v oku u psa

Nebezpečí metronidazolu pro psy

Metronidazol by se neměl používat u psů se známou alergií nebo citlivostí. Kromě toho by metronidazol neměl být používán u březích nebo kojících fen, protože jeho bezpečnost je v současné době nejistá.

Pokud má váš pes onemocnění jater, váš veterinář by měl výrazně snížit dávku, protože metronidazol se vylučuje játry, a proto jakékoli poškození jater může ovlivnit vylučování metronidazolu z těla a zvýšit pravděpodobnost toxicity.

Zdroj: Entizol tablety pro psa

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Mičan.

Máme Německého trpasličího pinče. Udělaly se mu tři bradavičky (světlé) na čenichu! Výskyt bradavic se objevil asi před deseti dny! Veterinář nám dal Interferon na potírání postiženého místa. Jak dlouho potírat? Díky za odpověď! Josef Mičan, Plzeň

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Interferon alfa-2b je imunomodulátor a antivirotikum používané k léčbě virového onemocnění u psů, papilomatózy (bradavičky). Tento lék je v léčbě zvířat experimentální a vědecké studie jsou omezené, pokud jde o jeho účinnost a další faktory.
Jeho použití u psů k léčbě virových onemocnění je tak zvaně „off label“ nebo „extra-label“. Mnoho léků je běžně předepisováno pro off-label použití ve veterinární medicíně. V těchto případech se velmi pečlivě řiďte pokyny a upozorněními svého veterinárního lékaře, protože jeho pokyny se mohou výrazně lišit od pokynů na štítku nebo obvyklého užívání. Kontaktujte proto svého veterináře a zeptejte se ho na způsob a délku léčby.
Interferon alfa se totiž podává ústy ve formě tekutiny. Může být také podán injekcí v nemocničním prostředí. Měl by být podáván bez jídla; pokud však dojde ke zvracení při dávkování nalačno, podávejte budoucí dávky s jídlem. Tekutou formu pečlivě odměřte a kapalinu silně neprotřepávejte, pokud není uvedeno jinak. Dejte tento lék přímo do úst nebo do tváře; nemíchejte do krmiva vašeho domácího mazlíčka.
U tohoto léku může trvat až několik týdnů, než jsou zřejmé plné účinky, ale postupné zlepšení je obvykle patrné po několika dnech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavice u psa

Nateklý ušní boltec a zánět ušní chrupavky u psa

Když ucho oteče a vytvoří se krevní výron, je to pravděpodobně zaviněno přetržením cévy v ušním boltci. Hematom ušního boltce postihuje hlavně plemena, která mají převislé uši. Jeho příčinou jsou nejrůznější rány a různá kousnutí, škrábnutí či cizopasníci, kteří způsobí poranění ušní tepny. Řešením je pevně obvázat ucho a léčit zánět. Často bývá potřeba chirurgický zákrok.

Otitida je zánět ucha. Je způsobena například infekcí v uchu nebo přítomností cizího tělesa. Hnisavá otitida se projevuje hnisem ve vnějším zvukovodu. Jde o velmi bolestivý druh otitidy. Pokud má pes v uchu cizí těleso, nesnažte se jej vyndat sami, ale jen s pomocí odborníka. Veterinář ucho vyšetří a cizí těleso vyndá pomocí pinzety. Pokud má pes problémy s držením rovnováhy, případně padá na ten bok, kde má postižené ucho, cizí předmět pravděpodobně protrhl bubínek a tím přivodil tyto komplikace. V horších případech může jít o bakteriální infekci. Pes naklání ucho ve směru bolesti a při vyšetření zvukovodu můžeme objevit hnisající tekutinu. Chirurgický zákrok je někdy nutný v případě hlubokého zavedení cizího tělesa. Také pokud se otitida zanedbá a rozšíří se do středního či vnitřního ucha, je chirurgický zákrok na místě.

Předcházet zanesení ušního boltce lze tím, že jej oholíme anebo do něj kápneme trochu dětského oleje. Psovi také můžeme uši čistit vatovou tyčinkou navlhčenou v teplém olivovém oleji, veterinář může předepsat kapky či mastičku do ucha (pro prevenci či v začátku nemoci).

Všechny příznaky, které by mohly hlásit onemocnění uší, musí pečlivě vyšetřit veterinář.

Fotografie, na kterých je vidět zánět chrupavky u psa jsou vidět zde: foto pejsků se zánětem chrupavky ucha.

Zdroj: Bolavé ucho u psa

Poradna

V naší poradně s názvem VYPADANÁ SRST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Moje kočka ( taková běžná mourovatá) má krásnou hustou srst, dnes jsem si všimla, že má mezi předními packami, na prsou vypadanou srst, úplně na kůži, a to asi o velikosti 2x3cm. Úplně mě to vylekalo, v první chvíli jsem si myslela, že to má odřené,(jakoby skalpované). V domě mám kočičí vrátka a může si chodit kdy chce, jak chce ven, do lesa. ( Což ted v závějích moc nejde - nedělá to.) Při bližším pohledu jde zřejmě o kožní chorobu. Jak ji mohu léčit, jak ji mohu pomoci? Je tu nějaké nebezpečí na přenos na člověka? Děkuji za radu. L.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vypadaná srst u kočky může mít několik příčin a některé mohou být přenosné i na člověka. Pro určení správné a rychlé léčby bude potřeba provést vyšetření, se kterými vám pomůže místní veterinář. Vezměte svoji kočku do prostorné tašky a zajděte s ní do veterinární ambulance.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kočičí svrab

Jak veterinář pozná myozitidu u mého mazlíčka?

Myositida u psů může být potvrzena odběrem vzorku svalové tkáně k vyšetření. To ukáže zánětlivé buňky ve svalu. Myositida žvýkacího svalu může být diagnostikována jednoduchým krevním testem, který měří hladinu protilátek namířených proti žvýkacímu svalu (test titru 2M protilátek). K odstranění potenciální infekce (krevní testy) nebo k vyloučení přítomnosti rakoviny v těle mohou být nutné další testy (neurologické – rentgen hrudníku a břicha a ultrazvuk).

Zdroj: Svalová horečka u psa

Diskuze

V diskuzi BRAVECTO PRO PSY - PIPETA PES 35 KG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peter Stoličný.

Dobrý den,
potřebuji pipetu BRAVECTO pro psa, 35 kg. Před 3 měsíci dostal tuto dávku, v naší klíšťaty zamořené oblasti poprvé neměl ani jedno klíště. Můj veterinář tvrdí, že se TO nedá sehnat. Prosím dejte mi obratem cvědět, můžete mi po zaplacení předem přípravek poslat.
Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bravecto pro psy - pipeta pes 35 kg

Zlepší se můj mazlíček?

Vyhlídky pro psy s myositidou jsou obvykle dobré – i když zlepšení nemusí být vidět po dobu několika týdnů. Kortikosteroidy mohou způsobit úbytek svalů a to může vyvolat dojem, že se zvíře zhoršuje, i když je nemoc dobře kontrolována. Váš veterinář bude muset vašeho psa během léčby pečlivě sledovat, aby se ujistil, že se zlepšuje, a také aby zkontroloval, že léky nezpůsobují žádné závažné nežádoucí vedlejší účinky.

Pokud lze identifikovat a úspěšně léčit základní příčinu myositidy, může být možné zcela vysadit léky, aniž by došlo k relapsu onemocnění.

Máte-li obavy o zdraví svého mazlíčka, měli byste kontaktovat svého veterinárního lékaře.

Zdroj: Svalová horečka u psa

Péče o nemocné štěně

Během období zotavení by měla být zajištěna omezená aktivita, klid v kleci, monitorování a teplo. K udržení adekvátní nutriční úrovně může být doporučeno krmení z láhve nebo intravenózní podávání živin. To je nutné, pokud jsou infikovány mléčné žlázy nebo krev matky. V opačném případě je vhodnější, aby štěňata pila její vlastní mateřské mléko, aby mohla mít prospěch z mléka bohatého na protilátky.

Během období zotavení veterinář odebere vzorky krve, aby provedl testování bakteriální hemokultury, aby určil stav infekce. Domácí péče bude zahrnovat sledování tělesné teploty nemocného štěněte a sledování případných změn zdravotního stavu, abyste mohli okamžitě kontaktovat svého veterináře a požádat ho o radu. Jakmile se štěně stabilizuje a je mimo nebezpečí, bude další léčba záviset na tom, jak štěně bude dále prosperovat.

Zdroj: E coli u psa

Nejčastější dotazy

  1. Je metronidazol pro psy lék na předpis?
    Ano, metronidazol je lék na předpis a měl by být podáván pouze po získání platného veterinárního předpisu. Váš veterinář posoudí stav vašeho mazlíčka a určí nejlepší postup léčby.
  2. Jaké je nejčastější použití metronidazolu u psů?
    Metronidazol se běžně používá k léčbě průjmu u psů tím, že pomáhá obnovit normální střevní bakteriální flóru.
  3. Měl by být metronidazol podáván s jídlem nebo bez jídla?
    Metronidazol by neměl být podáván s jídlem, protože jídlo může snížit biologickou dostupnost léku. Absorpce metronidazolu může být při podávání s jídlem snížena, což může snížit účinnost léku. Pro zajištění optimální absorpce a účinnosti se doporučuje podávat metronidazol nalačno. Pokud však váš pes po užití metronidazolu pociťuje žaludeční nevolnost nebo zvracení, je nejlepší poradit se s vaším veterinářem, abyste určili nejlepší postup pro vašeho jednotlivého psa.
  4. Jak dlouho by měl můj pes užívat metronidazol?
    Délka léčby metronidazolem bude záviset na léčeném stavu a měl by ji určit váš veterinární lékař. Obecně je metronidazol předepisován na 7 až 10 dní, ale některé stavy mohou vyžadovat delší léčebné kúry. Je důležité dodržovat pokyny vašeho veterinárního lékaře a nepřestat podávat metronidazol před předepsanou dobou trvání. Příliš brzké vysazení metronidazolu může vést k rezistenci na antibiotika a k relapsu léčeného stavu.

Zdroj: Entizol tablety pro psa

Hnis v očích u psa

Psí oči se podobají lidským a mohou trpět obdobnými potížemi, které ovlivňují kvalitu zraku. Mezi taková onemocnění patří výtok z očí, otok, zánět spojivek a další.

Pokud vašemu psovi slzí oči jen někdy, může jít o alergickou reakci (obvykle se projevuje stejně jako u lidí v letním období, kdy je v ovzduší mnoho pylů).

Ať už jde o slzení silné či slabé, může naznačovat zánět spojivek nebo zánět rohovky. Některá plemena jsou k zánětům rohovky zvláště náchylná. Jsou to většinou plemena, která mají vypouklé oči (boxer, buldok). Zánět rohovky se projevuje viditelným zmodráním oka, což je způsobeno neprůhledností čočky, nebo čočka nateče.

Zánět spojivek

Zánět spojivek se projevuje zarudnutím spojivky, můžeme pozorovat slabý nebo silný hnisavý výtok z očního koutku. V pozdějším stadiu je již bolest velká a oko zůstává polozavřené. Onemocnění se může vyvinout v chronický zánět spojivek, o něm hovoříme tehdy, když neustávají příznaky nemoci, nebo se nemoc v krátkých intervalech opakuje. Příčinou může být malé cizí těleso v oku nebo špatně rostoucí řasy či vchlípené víčko. Pokud na svém psovi pozorujete podobné příznaky v malé intenzitě, vykapávejte mu oči kapkami do očí, případně vytrhejte nevhodně rostoucí řasy, které mohou být příčinou potíží.

Ektropium

Ektropium je odchlípení očního víčka. Zde je nutný chirurgický zákrok. Odchlípení víčka může být buď vrozené, anebo získané například úrazem či po zánětu a někdy se tato nemoc objeví bez zjevné příčiny ve stáří psa. Na psovi pozorujeme zánět spojivek, který je velmi často spojen se slzením očí. Oko je podrážděné, slzí, může mít zanícenou rohovku a spojivkový vak. Nemoc se léčí podle toho, v jakém je stadiu. Při tomto onemocnění může docházet k výtoku hnisu. Pomoci mohou oční kapky, ale jen v některých případech.

Vřídek na rohovce

Vřídek na rohovce vzniká úbytkem hmoty rohovky. Může být získán buďto mechanicky, nebo infekcí. Oko má hrubou strukturu, je zarudlé a pes si je neustále otírá tlapkou. Toto onemocnění je velmi bolestivé, proto je zapotřebí vyhledat rychle lékaře, který určí v jakém stadiu nemoc je. Pokud je v rané fázi, veterinář jen předepíše kapky, pokud je v pozdější, veterinář sešije obě víčka po dobu zhruba deseti dnů, aby se bolest nezvyšovala a oko mělo šanci se pořádně zahojit.

Uveitida

Uveitida je nemoc postihující obě nebo jen jedno oko. Je to zánět duhovky s okolními strukturami oka. Zornička je velmi malá, oko zrudlé a zavřené, pes se vyhýbá světlu. Toto onemocnění je vždy velmi závažné a je nutné je léčit pomocí kapek a podáváním protizánětlivých prostředků ústní cestou.

Glaukom

Glaukom neboli zelený zákal čočky se projevuje tím, že pes začne špatně vidět. Příznaky můžeme pozorovat i pouhým okem – zvětší se celá bulva. Glaukom je pro psy velice bolestivá nemoc. Někdy se může objevit oboustranný zákal čočky, bílý zákal, který většinou postihuje starší psy. Tato nemoc se vyvíjí pomalu, vede ale ke ztrátě zraku. Při jakýchkoliv přetrvávajících obtížích navštivte s pejskem veterináře, aby posoudil závažnost nemoci.

Zdroj: Hnis v očích u zvířat

Když si fena olizuje genitálie

Často, když si fena olizuje určitou oblast těla, tak jí tato část bolí nebo je to její způsob, jak se to snaží vyčistit. Některé feny to používají jako techniku sebeukájení.

U feny může být podezření, že možná trpí infekcí močových cest, nebo může mít nějaký typ vaginální infekce, která způsobuje podráždění. Navrhuji, abyste ji vzali do její veterinární ordinace, aby jí mohli provést analýzu moči, fyzickou prohlídku a možnou kultivaci její vaginální oblasti. Jakmile budou výsledky k dispozici, může veterinář předepsat antibiotika k léčbě infekce. Doma můžete zabránit jejímu olizování vaginální oblasti umístěním límce v podobě trychtíře.

I když si fena myslí, že čištění oblasti pomáhá, může ve skutečnosti způsobit větší podráždění oblasti a pokožky. Měli byste se podívat na vnější stranu její vaginální oblasti a zjistit, zda nevidíte něco neobvyklého, ​​jako je výtok nebo bulka. Můžete také zkusit odebrat vzorek její moči a zjistit, zda vizuálně uvidíte nějaké změny v její moči, jako je krev nebo pevné zbytky. Poté, co kontaktujete svou veterinární ordinaci, informujte je o svých zjištěních a zeptejte se, zda musíte přivést fenu nebo zda můžete přinést čerstvý vzorek moči. Pokud byla vaše fena nedávno na kontrole, nemusí potřebovat další vyšetření, vše závisí na veterináři.

Zdroj: Co znamená, když si fena olizuje genitálie

Chemoterapie u psa

Pro diagnostiku onkologických onemocnění bude veterinář většinou vyžadovat i kompletní vyšetření krve, sonografické vyšetření břicha a rentgenové snímky hrudníku a břicha. Sofistikované a velmi přesné (ale stále taky poměrně drahé a pouze na větších klinikách dostupné) jsou diagnostické metody jako počítačová tomografie CT nebo magnetická rezonance (MRI). V humánní medicíně se u některých typů nádorů sledují i takzvané onkomarkery. Ve „veterině“ existuje možnost stanovení onkomarkerů z krve také, ale není možné stanovit tak závažnou diagnózu jen na podkladě tohoto vyšetření. Navíc onkomarkery jsou zvýšené jen u některých typů nádorů a ve veterinární léčbě není ještě tolik zkušeností s interpretací výsledků.

Chemoterapie je pro úspěšnou léčbu některých onkologických onemocnění nezbytná. Chemoterapeutika bývají velmi silné léky (dalo by se říci jedy), jejichž podání a vedení léčby je vhodné svěřit do rukou zkušených a specializovaných veterinárních lékařů.

Ozáření se často používá jako následná léčba po chirurgickém odstranění nádoru. Ozařování se provádí pod dohledem veterinárního onkologa a je pro některé typy nádorů nejlepší možnou léčbou, cílenější a šetrnější než chemoterapie.

Etickou otázkou zůstává, zda geriatrického psa (jako nejčastějšího onkologického pacienta) s dalšími možnými zdravotními neduhy nechávat podstupovat náročnou chemoterapii. Je potřeba vědět, že i veterinární medicína má sice v onkologii mnoho možností léčby, ale také své limity. Každý majitel nemocného psa má nárok na konzultace stavu svého psího kamaráda s více veterináři. Konečné, nelehké rozhodnutí, zda (tam, kde to je možné) podstoupit léčbu nebo volit eutanazii, či dožití v případě, kdy je pes ještě bez bolestí s přijatelnou kvalitou života, je vždy na majiteli samotném.

Zdroj: Rakovina žaludku u psa


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP