Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

NADMĚRNÉ PELICHÁNÍ PSŮ

OBSAH

Stres

Při nadměrné stresové zátěži začne vombatům vypadávat srst. Když je toto zatížení trvalé, dojde k úplné ztrátě srsti. To pak následně ve volné přírodě vede k úhynu zvířete, protože se nedokáže vyrovnat s okolní teplotou.

Zdroj: Vombat

Diskuze

V diskuzi NADMĚRNÉ PELICHÁNÍ PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Dobrý den chci se zeptat je normální když pes líná v létě jako když mění srst na podzim? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nadměrné pelichání psů

Příznaky

Nejčastějším příznakem spojeným s gastritidou je zvracení. Příznaky mohou být mírné a samovolně odeznít, ale v některých případech mohou být vysilující, a dokonce život ohrožující (v takovýchto případech vyžadují intenzivní léčbu). Akutní gastritida je charakterizována zvracením, které trvá více než 7 dní. Chronická gastritida je charakterizována opakovaným se zvracením po dobu delší než 1–2 týdny. Existuje celá řada příčin gastritidy, některé jsou spojené s akutním zvracením a některé souvisí s chronickým zvracením.

Mezi hlavní příznaky patří nadměrné zvracení, nadměrné zvracení s krví, nechutenství, slabost, úbytek hmotnosti, průjem, meléna (dehtovitě černá stolice s natrávenou krví).

Zdroj: Zánět žaludku u psa

Diskuze

V diskuzi LYSINY U KOČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den,
máme doma psa, kocoura a kočku. Kočky mají možnost chodit ven, proto domů donesly blechy.( přestože jsme jim pravidelně dávali kapku za krk) Řešili jsme to tak, že jsme psa a kocoura vykoupali, kočka se nenechá. Zvířatům jsme koupili antiparazitické obojky a důkladně jsme vyčistili jejich pelechy a všechny místa, kde by se mohly blechy nacházet. Zatím to vypadá, že se pes i kocour uklidnili. Kočka se ale neustále olizuje. Začaly se jí dělat veliké lysiny a je plná nepěkných strupů, které si ale neustále olizuje. Dnes si dokonce udělala lysinu v okolí obojku. Hodně se ale čistila a olizovala i dříve.
Myslíte, že by jí v tomto případě pomohla již zmiňovaná antibiotika? Jak kočce zabránit, aby se dále neolizovala?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Muj rocni kocourek se posledni2mesice nadmerne vylizuje a obcas vykusuje srst.Take se mu na bradicce udelali. cerne tečky( kočičí akné?!).Opakovane bojujeme i s usnim svrabem,ktery uz mel jako male kotatko.Na vet jsme 1xbyli, dostal antibakter.sampon,ale spíš se to zhorsuje.Poradite?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Lysiny u kočky

Cibule

Cibule je také to, co nesmí čivava nikdy sníst. Cibule stejně jako její česnekový protějšek obsahuje látku zvanou thiosulfát, pro jejíž trávení chybí psům potřebný enzym. Cibule také obsahuje organosírové sloučeniny, které se metabolizují na oxidační sloučeniny, které napadají červené krvinky ve stavu známém jako Heinzova tělesná anémie. Cibule je hojně využívána v české kuchyni, ale jídlo, ve kterém je přítomna je to, co nesmějí jíst čivavy.

Mezi příznaky otravy cibulí patří zvracení, průjem, nadměrné slinění, bledé dásně, tmavě zbarvená moč, letargie, slabost, zrychlený srdeční tep, nadměrné a/nebo mimovolní močení. V závažných případech může dojít k záchvatu, kolapsu a smrti. Příznaky jsou obvykle viditelné během 24 až 72 hodin po expozici.

Cibule je pro čivavy smrtelná v dávce 66 až 132 gramů na kilogram tělesné hmotnosti. Pokud vaše čivava váží například 2 kila, může být požití 132 až 264 gramů cibule smrtelné. Pokud vaše čivava váží tři kila, pak 198 až 396 gramů může být smrtelných.

Zdroj: Co nesmí čivava

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luboš.

Dobrý den,chtěl bych se zeptat mám pejska 13 let ,teriér začal hodně dýchat,často pije,často močí co by to mohlo být,děkuji s pozdravem Luboš

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud váš pes příliš pije, což je stav s názvem polydipsie, je to pravděpodobně proto, že ztrácí nadměrné množství vody z některého z mnoha důvodů. Řada nemocí vede k nadměrnému příjmu vody a výdeji moči, ale mezi nejčastější z těchto nemocí patří selhání ledvin, diabetes mellitus a Cushingova nemoc.

Méně častá příčina toho, že váš pejsek více pije, se nazývá psychogenní polydipsie. Jedná se o behaviorální stav s fyzickým projevem nadbytku žízně. Primární polydipsie je název stavu nadměrného pití vody, který není způsoben nemocí nebo psychózou.

Prvním a nejdůležitějším krokem při řešení nadměrného pití je diagnostikovat a potvrdit základní příčinu v ordinaci vašeho veterináře. Mnoho z příčin spojených s velkou žízní jsou velmi závažné a musí být vyřešeny co nejdříve. Jde zejména o nemoci ledvin, diabetes mellitus a hyperkalcemii, což je vysoká hladina vápníku v krvi.
To vše jsou komplikované a progresivní nemoci. Je důležité, aby tyto potenciální příčiny byly potvrzeny a kontrolovány dříve, než způsobí nevratné poškození.

Co dělat, když váš pes hodně pije?

Nikdy neomezujte přístup k vodě ve snaze snížit příjem vody. Omezení vody může mít za následek dehydrataci a nerovnováhu tekutin, což zhoršuje podmínky k uzdravení.
Nikdy neignorujte tento problém. Některé z příčin, které tyto změny způsobují, jsou velmi závažné a mohou být i fatální. Proto si co nejdříve sjednejte prohlídku u veterináře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci psu

Klinické příznaky

Hlavním příznakem je již v úvodu zmíněný zápach z tlamy. Tuto nelibou vůni způsobují anaerobní bakterie (např. Porphyromonas gingivilis) produkující sirné těkavé látky. Tyto sloučeniny síry také spolu-poškozují parodont a sliznice tlamy. Postižení pejsci obtížně polykají, často a nadměrně sliní, potravu žvýkají bolestivě, postupně upadají až do apatie. Záludnost onemocnění spočívá v tom, že v prvotních fázích nemoci nemusí pes příznaky vykazovat. K veterinárnímu lékaři tak často přichází pacient bohužel už v pokročilém stavu problému.

Zdroj: Nemocné dásně u psa

Poradna

V naší poradně s názvem VYRÁŽKA U KOČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubica.

moj pul rocni kocour ma zlute vyrazky.. podle veterinarky du to parazity z travy.. Okupala dom ho samponem proti parazitom a doktorka doufa ze je to zabije.. A co ked nezabije.. Co mam robit??????
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o eozinofilní granulom, což je dobře ohraničená, vyvýšená, pevná, žluto-růžová, lineární léze obvykle lokalizovaná na zadním stehně. Obecně je asymptomatická, ale může občas ulcerovat a vykazovat ložiska nekrózy a svědění. Může být také umístěna na bradě, tlapkách nebo ústní dutině. Eozinofilní granulom je spojován s alergií na bleší kousnutí, přecitlivělostí na potraviny, atopickou dermatitidou, kousnutím komáry, přecitlivělostí na hmyz, genetickou predispozicí a bakteriálními a virovými infekcemi (kaliciviry).

Léčba:

1. Odstranění parazitických nebo plísňových příčin svědění. Ektoparazity jsou v současnosti nejlépe eliminovány širokospektrými paraziticidy, které jsou schopné zabíjet blechy i roztoče (včetně Notoedres cati, Otodectes cynotis a Cheyletiella spp.), jako jsou selamektin, imidacloprid/moxidektin nebo fluralaner. Současně, v případě, že jsou léze kompatibilní s dermatofytózou, by měla být zahájena mykotická kultivace s chloupky
odebranými jak z centra, tak z periferie lézí.

2. Identifikace a léčba sekundárních bakteriálních a/nebo kvasinkových infekcí, jsou-li přítomny. Bakteriální infekce kůže není u koček tak častá jako u psů. V případech výskytu povrchové pyodermie způsobené koky lze podat empirickou léčbu amoxicilinem/klavulanátem 12,5–25 mg/kg každých 12 hodin nebo cefalexinem 15–30 mg/kg každých 12 hodin nebo klindamycinem 5–10 mg/kg každých 12 hodin po dobu dvou až čtyř týdnů nebo do jednoho týdne po úplném zhojení lézí. V případech přemnožení bakterií nebo přítomnosti kvasinky Malassezia spp. kvasinky se provádí lokální dezinfekční ošetření pomocí chlorhexidinové pěny, gelu nebo spreje. V případech těžké generalizované kvasinkové infekce lze také podat systémový itrakonazol (5 mg/kg každých 24 hodin po dobu dvou týdnů).

3. Rozlišení mezi nežádoucí reakcí na potravu a alergií na životní prostředí, pokud po dokončení kroků 1 a 2 kočka stále vykazuje nadměrné olizování nebo škrábání a/nebo jsou dále přítomny známky alergické dermatitidy, tak kočka pravděpodobně trpí hypersenzitivitou, která není způsobena blechami, ani v důsledku potravinových nebo environmentálních alergenů. Aby se odlišila nežádoucí reakce na potraviny od alergie na životní prostředí, měla by být zahájena osmitýdenní dietní eliminační dieta. To jest výlučně domácí vařená strava nebo hydrolyzované krmivo ve formě granulí. Je třeba dbát na to, aby kočka nekonzumovala zbytky stravy od jiných zvířat. Možná bude nutné kočce zabránit opouštět dům. Pokud ani tak kočka nebude stále vyléčena, ale po osmi týdnech se alespoň trochu zlepšila, pokračujte v dietním krmivu po dobu dalších dvou až šesti týdnů, abyste zjistila, zda dojde k ústupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyrážka u koček


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

MVDr. Michaela Hrachová Čupová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP