Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  
Téma

APLIKACE

OBSAH

Prevence

Pamatujme si, že vše způsobuje málo CO2 a jeho kolísání. Pokud se řasa objeví, přidejte více CO2 a odstraňte rychle napadená místa, než se vymknou kontrole. Kolísání způsobuje nejčastěji aplikace COpomocí kvasnic, které nejsou schopny zajistit stabilní produkci CO2 po celou dobu osvitu.

Zdroj: Černá štětičková řasa

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINNOST A JAK JE FIN. NÁROČNÁ LÉČBA CHEMOTERAPII U KOČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den, bylo zjištěno nádorové onemocnění v játrách mého 10letého Briťáčka, chtěla bych se zeptat,jak je účinná-úspěšná a zároveň finančně náročná případná léčba chemotetapii. Děkuji za Vaši odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Všechny odpovědi, které chcete znát jsou velmi individuální a záleží na rozsahu nádorového onemocnění. Co se týče finanční náročnosti, tak počítejte s tím, že jedna aplikace chemoterapie stojí 1200 až 1700 Kč. Aplikace se provádí vpichem do žíly a provádí se v týdenních až třítýdenních intervalech několik měsíců. Cena tak může vyšplhat i přes 30 tisíc. Pokud máte kocourka pojištěného, tak tuto léčbu zaplatí pojišťovna. Doporučuji vyhledat veterinární kliniku, která má ve svém portfoliu onkologii a tam je požádat o konzultaci a dohled nad léčbou. Samotné aplikace cehmoterapie pak může provést váš lokální veterinář, abyste nemusela jezdit každý týden na injekci Bůh ví kam.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účinnost a jak je fin. náročná léčba chemoterapii u kočky

Nežádoucí účinky

Jako každý lék i Bravecto může mít nežádoucí účinky. Nejčastějším nežádoucím účinkem po použití pipety je mírná krátkodobá kožní reakce v místě aplikace, jako je erytém (zarudnutí) a pruritus (svědění) nebo vypadávání chlupů. Jelikož usmrcení blech či klíšťat přípravkem je podmíněno jejich přisátím se, nelze vyloučit riziko přenosu onemocnění, kterými mohou být blechy či klíšťata infikovány.

Bravecto není vhodné pro koťata do 6 měsíců stáří a pro kočky s hmotností nižší než 1,2 kg.

V den aplikace přípravku Bravecto ve formě roztoku pro nakapání na kůži (spot-on) by ošetřená zvířata neměla spát se svým majitelem v jedné posteli, obzvláště ne s dětmi. V případě zasažení očí je třeba postižené místo ihned opláchnout vodou.

Přípravek Bravecto ve formě roztoku pro nakapání na kůži (spot-on) je vysoce hořlavý, proto je nutné uchovávat ho v dostatečné vzdálenosti od zdrojů tepla, jisker, otevřeného ohně nebo jiných zdrojů požáru.

Zdroj: Bravecto pro kočky

Poradna

V naší poradně s názvem BRAVECTO PRO KOČKY A PRO PSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Prosíková J..

Dobrý den, prosím o sdělení, zda je možné aplikovat psovi spot-on Bravecto, který je výrobcem určen pro kočky? Navíc psovi vážícím o 2 kg více než je dávkování Bravecto pro střední kočky... Je možné se řídit pouze obsahem látky fluralaner ve spot-onu? Děkuji velice za odpověď, zdraví Prosíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro psy i kočky je v Bravectu stejná účinná látka a zkřížená aplikace je možná. Kočičí Bravecto bude fungovat i pro psy a naopak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bravecto pro kočky a pro psy

Způsob použití

Do oblasti ekzémů se maže velmi tence 1–2x denně. Na citlivou kůži se maže dle potřeby tak tence, aby kůže mohla dýchat (rozhodně ne tak, jako když se maže chleba sádlem).

V případě aplikace u jakýchkoliv dermatitid a ekzémů je nezbytné předem provést test snášenlivosti – vetřít malé množství masti do podružného postiženého místa a do druhého dne pozorovat výsledek. Je-li kůže bez alergických či jiných reakcí, je možné mast použít na větší ploše.

Zdroj: Dubová mast u psů

Diskuze

V diskuzi DEMODEX U PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hedvika Owczarzyova.

Dobry den.Chtela bych se zeptat zdaje mozne dostat roztoc demodex od psa na cloveka .Syn ma psa maleho teriera a ma priznaky demodexu na tvari nosu a ted uz i ve vlasech uz si s tim nevime rady .Byl u kozni lekarky ta mu neco dala nezlepsilo se to a rekla ze se budi v noci kdyz si ho predstavi s takovou vyrazkou .pak ho poslala do Ostravy na kozni tam si to ofotili a to je cele.Nevime si s tim rady nevite co by pomohlo ke zlepseni .Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Prosíková J..

Dobrý den, prosím o informaci na dotaz: mám jezevčíka o váze cca 8 kg. Chtěla jsem od veterináře antiparazitikum (klíšťata, blechy) ve formě spot-onu. Bravecto pro psy neměl a přesvědčil mne, že pejskovi mohu dát Bravecto pro kočky (údajně jde jen o ilustrační obrázek na krabičce). Prodal mi tedy 1 pipetu s obsahem 1 x 0,89 ml (250 mg fluralaneru) pro kočky o hmotnosti 2,8 - 6,25 kg. Nejsem si ale jista, zda v tomto dávkování bude mít vůbec aplikace účinek, případně jak dlouho bude trvat a kdy dát další přípravek. Z příbalového letáku není zřejmé, zda je možno pipety pro psy zaměňovat s pipetami pro kočky. A pipeta byla navíc dost drahá... Děkuji za zprávu, hodně zdraví přeje Prosíková

Zdroj: diskuze Demodex u psů

Nežádoucí účinky

Nejčastějšími nežádoucími účinky tablet pro psy (které mohou postihnout více než 1 zvíře ze 100) jsou mírný a krátkodobý průjem, zvracení, nechutenství a zvýšené slinění. Nejčastějším nežádoucím účinkem roztoku pro nakapání na kůži (který může postihnout více než 1 zvíře ze 100) je mírná krátkodobá kožní reakce v místě aplikace, jako je erytém (zarudnutí) a pruritus (svědění) nebo vypadávání chlupů. Jelikož je usmrcení blech či klíšťat přípravkem podmíněno jejich přisátím se na psa, nelze vyloučit riziko přenosu onemocnění, kterými mohou být blechy či klíšťata infikovány.

V den aplikace přípravku Bravecto ve formě roztoku pro nakapání na kůži (spot-on) by ošetřená zvířata neměla spát se svým majitelem v jedné posteli, obzvláště ne s dětmi. V případě zasažení očí je třeba postižené místo ihned vypláchnout vodou.

Přípravek Bravecto ve formě roztoku pro nakapání na kůži (spot-on) je vysoce hořlavý, proto je nutné uchovávat ho v dostatečné vzdálenosti od zdrojů tepla, jisker, otevřeného ohně nebo jiných zdrojů požáru.

Zdroj: Bravecto

Diskuze

V diskuzi UZLINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola Suchá.

Dobry den,

Chtela jsem se zeptat, zda mate zkusenost s tim, za jak dlouho by mely splasknout uzliny, pokud jsou zvetsene vlivem demodexe? Jsme 6 tydnu od aplikace Bravecto tablety na 3 mesice. Nove lysiny uz se netvori. Dekuji moc. Nikola Sucha

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Uzliny

Nežádoucí účinky

Nejčastějšími nežádoucími účinky tablet u psů (které mohou postihnout více než 1 zvíře ze 100) jsou mírný a krátkodobý průjem, zvracení, nechutenství a zvýšené slinění. Nejčastějším nežádoucím účinkem roztoku pro nakapání na kůži ve formě spot-on (který může postihnout více než 1 zvíře ze 100) je mírná krátkodobá kožní reakce v místě aplikace, jako je erytém (zarudnutí) a pruritus (svědění) nebo vypadávání chlupů. Jelikož usmrcení blech či klíšťat přípravkem je podmíněno jejich přisátím se na psa, nelze vyloučit riziko přenosu onemocnění, kterými mohou být blechy či klíšťata infikovány.

V den aplikace přípravku Bravecto ve formě roztoku pro nakapání na kůži (spot-on) by ošetřená zvířata neměla spát se svým majitelem v jedné posteli, obzvláště ne s dětmi. V případě zasažení očí je třeba postižené místo ihned opláchnout vodou.

Přípravek Bravecto ve formě roztoku pro nakapání na kůži (spot-on) je vysoce hořlavý, proto je nutné uchovávat ho v dostatečné vzdálenosti od zdrojů tepla, jisker, otevřeného ohně nebo jiných zdrojů požáru.

Zdroj: Bravecto pro psy

Použití Neostomosanu na svrab u psů

Tento roztok se používá koncentrovaný a je určen k vnějšímu užití. Využívá se k léčbě psů, kteří mají blechy, klíšťata, vši, svrab. Je možné ho užívat i preventivně. Roztok nesmí zasáhnout oči a nosní sliznici. Lze používat i u fen v době březosti.

Před aplikací je potřeba psa umýt, osušit a poté nastříkat koncentrátem v poměru 1 : 200; nastříkat se musí celý povrch psa (pozor na oči a čenich). Při léčbě prašiviny se tato aplikace opakuje za 10 dnů. Aplikuje se i na pelech, boudu.

Lék má dlouhodobý preventivní účinek proti blechám, klíšťatům, vším i prašivině.

Zdroj: Neostomosan

Terapie a prevence

Na trhu je řada účinných antiparazitik, jak ve formě pasty, tak různých spot - onů k nakapání na kůži, tablet či dnes již méně doporučovaných injekčních aplikací. Konkrétní preparát v patřičné dávce a interval jeho podávání doporučí Váš veterinární lékař.

Preventivně se koťata a štěňata odčervují od 14. dne po narození (u štěňat lze již od 10. dne). Aplikace se opakuje každé dva týdny až do tří měsíců věku. Následně každé tři měsíce do jednoho roku věku. Současně s mláďaty je nutné odčervovat i feny a kočky.

U dospělých psů je nejvhodnější 2-4x ročně vyšetřit trus. V případě, kdy je chováno mnoho psů pohromadě, se přípravky preventivně 2x ročně aplikují. Z důvodu rizika vzniku rezistence je ale vhodné účinné látky obměňovat.

Kočkám chovaným výhradně v bytě postačí 1x ročně vyšetření trusu. Jiná situace je u koček, které chodí neomezeně ven. Takovým se přípravky dávají preventivně 4x ročně.

V prostředí jsou vajíčka velmi odolná, běžná dezinfekce na ně nepůsobí. Likviduje je vyschnutí – nejlepší je tedy pravidelně sbírat trus na zahradě a následně na trávu nechat působit sluneční záření.

Zdroj: Škrkavka


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

MVDr. Michaela Hrachová Čupová


ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP